Een rondreis door de geschiedenis van Ethiopië

De veelzijdige geschiedenis van Ethiopië zal je rondreis onvergetelijk maken. Ethiopië kent een oude, boeiende geschiedenis. Er is in het land over het algemeen weinig oorlog gevoerd, hoewel het wel een aantal keren veroverd is geweest. Ondanks dat, is het een van de weinige Afrikaanse landen die niet gekoloniseerd is geweest. Er zijn veel keizers en koningen in Ethiopië aan de macht geweest die allemaal iets anders wilden bereiken. In 2007installeerde premier Meles Zenawi een politiek systeem in Ethiopië dat op etnisch federalisme wordt gebaseerd. De meerderheid van de opgeleide Ethiopiërs zijn niet gelukkig met het beleid van Zenawi. Zijn medestanders bewonderen hem echter over het algemeen voor het brengen van een vrij transparante overheid.

Rondreis Ethiopië: Toerisme in Ethiopië

Ethiopië is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij een potentiële rondreis; toch heeft dit prachtige land de hedendaagse toerist veel te bieden. Naast de mooie natuurgebieden in Noord Ethiopië en de festivals vind je in Ethiopië bijvoorbeeld ook het Shalla-Abiatta Lakes National Park met uiteenlopende vogelsoorten en hotsprings die door de lokale bevolking worden gebruikt als medicinaal bad. Ook de Danakil Depressie, het laagste punt in Afrika (100m onder de zeespiegel) en de heetste plek op de wereld met het Asale zoutmeer zijn een bezoekje waard.
Ondanks het omvangrijke toeristische potentieel is er in het land een tekort aan goede accommodatie en faciliteiten. Daarom heeft de overheid in het National Tourism Development Plan verschillende gebieden ter ontwikkeling geïdentificeerd. Toerisme is bovendien onderdeel van de Poverty Reduction Strategy. De overheid heeft regionale luchthavens vernieuwd en historische locaties gerestaureerd.

Rondreis Ethiopië: Gematigd klimaat en gevarieerd landschap

Tijdens je rondreis maak je kennis met het diverse landschap van Ethiopië.  Het klimaat in Ethiopië is over het algemeen gematigd, ondanks de ligging nabij de evenaar. De hoofdstad Addis Abeba vormt hier een voorbeeld van. Het klimaat wordt er nog versterkt door de ligging op 2.500 meter hoogte. In het oosten en westen echter, kunnen de temperaturen naar zeer hoge waarden stijgen. In dit land met een oppervlakte van ongeveer 1,2 miljoen vierkante kilometer, vind je zeer diverse geografische landschappen. Bergen, meren, woestijnen en regenwoud wisselen elkaar af. Dit heeft tot gevolg gehad dat er ook veel soorten planten en dieren te vinden zijn, waarvan sommigen uniek in de wereld. 

In het noorden van Ethiopië, waar we tijdens onze rondreis zullen rondtrekken, tref je bijvoorbeeld een gevarieerde natuur aan die je onder andere meeneemt naar nationaal park Semien Mountains, waar je het hoogste punt van het land vindt, Ras Dejen (4.620 m). Daarnaast kenmerkt het park zich door diepe kloven en spitse rotsformaties. Er komen onder andere Ethiopische wolven, Gelada bavianen en Walia steenbokken voor. In het noorden tref je verder het 3.600 km2 grootte Tanameer aan, met haar vruchtbare oevers en de prachtige watervallen van de Blauwe Nijl. Ook liggen er eilandjes waar eeuwenoude kloosters te vinden zijn die vaak prachtige schilderingen en (kunst)schatten herbergen.

Bezoek tijdens je rondreis door Ethiopië het Timkat Festival

Als je in januari een rondreis door Ethiopië maakt, mag je het Timkat Festival niet missen!  Jaarlijks wordt tijdens dit festival de doop van Jezus door Johannes de Doper gevierd. Het festival begint met een kleurrijke processie, die wordt gevolgd door een nacht vol gebeden en dansen. Tijdens de processies in verschillende plaatsen worden replica's van de Ark des Verbonds uit de kerken meegedragen en na twee dagen weer opgeborgen. Volgens de overlevering kwam de originele Ark des Verbonds destijds in Ethiopië terecht vanuit Jeruzalem. Men gelooft dat tegenwoordig het origineel nog in Axum in Noord-Ethiopië ligt opgeslagen. Het hoogtepunt van het festival is wanneer de hoge priester het sein geeft tot 'nat worden'. Zo wordt in Gondar massaal in het bad gesprongen dat ooit toebehoorde aan de 14de-eeuwse keizer Fascilida. 

Wist je dat...

  • 61 % van de Ethiopische bevolking Christen is?
  • Ethiopië een geheel eigen keuken heeft, gebaseerd op injera (zuurbrood) en kitfo (afhankelijk van de regio rauw dan wel halfrauw vlees, gemarineerd in boter, kruiden en kaas)?
  • Het land een eigen kalender heeft met 13 maanden en een eigen jaartelling die 8 jaar verschilt van de onze?
  • Ethiopië 27 maal zo groot is als Nederland?
  • Koffie oorspronkelijk uit Ethiopië komt? Het woord 'koffie' komt van Kefa, de naam van een van de zuidelijke provincies van Ethiopië.
Er zijn 4 reizen die voldoen aan jouw wensen

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle Ethiopië reisverhalen

Waar alles begon: Ethiopië

Afrika, 03-05-13

'Grillige bergformaties en groene valleien. Zo onverwacht mooi.'

Uiteraard had André Derksen (40) zich ingelezen voordat hij de 29-daagse rondreis door Ethiopië maakte. 'Maar dat het zo groen was had ik niet verwacht.' André was net na de regentijd in Ethiopië en zag alleen maar vruchtbare, glooiende gebieden waar families het land bewerkten met koe en ploeg en waar de eerste oogst werd binnengehaald.

André en zijn reisgenoten reden veel over onverharde bergweggetjes waarop boeren met kar en ezel voortsjokten. Hij vergaapte zich in het noorden van Ethiopië aan het mooie bos.

Ethiopië ervaring

'Grillige bergformaties en groene valleien. Zo onverwacht mooi dit gebied, de bijzondere vulkaankraters, wild stromende rivieren en indrukwekkende watervallen. De wandelingen door de bergen op zo'n 3000 meter hoogte hebben veel indruk gemaakt. De lucht was er fantastisch helder, je kon ontzettend ver kijken. Ik moest steeds stoppen om te fotograferen; zo mooi was het uitzicht met grillige bergformaties en groene valleien. De Geladabavianen die we daar zagen, waren helemaal niet bang voor ons. Ze kwamen zo dichtbij. Het was sprookjesachtig.'

Dit is echter niet het enige landschap dat je in Ethiopië tegenkomt. Als je zo'n 1.500 meter naar beneden zakt, is de kans groot dat je koffiestruiken en -plantages ziet. Het land is de bakermat van koffie, hier 'buna' genoemd, dat een belangrijk exportproduct is. De Ethiopiërs zijn bij uitstek echte koffiedrinkers en hun koffieceremonie is een uiting van gastvrijheid. De geur van vers geroosterde koffie komt je tijdens de reis telkens tegemoet, waar je ook in Ethiopië bent.

Landschap en klimaat

Typerend voor het landschap zijn ook de velden met teff, een graansoort die het belangrijkste ingrediënt van de injera is. Dit is een soort pannenkoek die de basis vormt van het dagelijkse eten, samen met hoopjes wot (saus) gemaakt van bijvoorbeeld linzen, kikkererwten, kip, vis, lam en berbere, een pittig kruidenmengsel. De inwoners staan ermee op en gaan ermee naar bed. Veel langeafstandslopers, Ethiopiërs behoren tot de besten van de wereld, zeggen dat de teff in de injera's bijdraagt aan hun prestaties. Deze hardlopers komen trouwens vaak uit de hooggelegen gebieden met ijle lucht, wat natuurlijk ook helpt. De bergen zijn hier hoog; de hoogste bergtop Ras Dashen reikt tot maar liefst 4.620 meter. Daartegenover staat het laagste punt in de Danakildepressie (ook wel de Afar-driehoek genoemd): 125 meter onder zeeniveau. Een zeer heet en droog gebied waar drie aardplaten samenkomen.

Lucy

Eeuwenlang heersten keizers met harde hand over Ethiopië, tot de laatste keizer, Haile Selassie, in 1974 gevangen werd gezet. Daarna volgde een militair bewind maar gelukkig is het land nu in rustiger vaarwater gekomen. De Ethiopiërs zijn er trots op dat ze officieel nooit gekoloniseerd zijn. Italië heeft het land in de 20e eeuw kort bezet, maar de Italianen werden ook snel weer verdreven. Trots zijn de Ethiopiërs ook op de zeldzame voorvaderen die er regelmatig worden opgegraven. Zo was de vondst van Denkenesh, de oudste mens ter wereld genoemd, in 1974 wereldnieuws. Deze Lucy, vernoemd naar de Beatles-hit Lucy in the sky with diamonds, is in ieder geval ruim drie miljoen jaar oud en spreekt nu nog altijd tot de verbeelding. Een kopie van Lucy is in het nationaal museum van Addis Abeba te bezichtigen.

Wat Ethiopië uniek maakt is de Ethiopisch Orthodoxe Kerk die nog steeds een grote rol speelt in het leven van de mensen in het noorden. Het meest bekend zijn de onovertroffen, uit rotsen gehouwen kerken, versierd met de mooiste muurschilderingen, zoals je die veel tegenkomt in Lalibela en in Tigray. Je dwaalt door een stelsel van sleuven en onderaardse gangen dat je van kerk naar kerk brengt. UNESCO beschouwt dit niet voor niets als werelderfgoed. 

Timkat festival

Reizigster Nelleke Meijer (69) is speciaal een tweede keer naar Ethiopië gegaan om het religieuze Timkat-festival mee te maken. Dit festival in januari is een van de belangrijkste feesten van het land. Er wordt onder meer een tabot in processie naar een heilige plaats met water gedragen. De tabot staat voor de Ark van het Verbond met de Tien Geboden van Mozes. 'Fascinerend', zegt Nelleke. 'Het is een onvoorstelbaar schouwspel, met de kleurige kleding en parasols en de rode loper die voor de priesters uitgerold wordt. Wat leven de mensen hier nog Bijbels.' Dat de Ethiopische Orthodoxe Kerk springlevend is, ervoer ook Ingrid Mulders (43). Een kerkdienst was een van de hoogtepunten van haar reis: 'Normaal gesproken zit je buiten als er een dienst plaatsvindt. Maar juist toen wij er waren vlogen er zwermen bijen rond en mochten we gelukkig binnenkomen. Toen zaten we daar ineens op elkaar gepakt in een grot tussen de gelovigen en priesters in witte gewaden, terwijl ze hypnotiserend zongen en baden. Het was heel bijzonder om hier deel van uit te maken.'

Naar boven
 


Stem & Win 

Win een droomreis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!