Rondreis Kenia

Cultuur en religie

In de 19e eeuw kwamen er veel missionarissen naar Kenia om het christendom te prediken. Daar vinden we de oorsprong van het feit dat ongeveer 70% van de huidige Keniaanse bevolking het christelijk geloof aanhangt. Veel stammen zijn dan wel christelijk, maar kennen daarnaast ook hun eigen rituelen. Vaak spelen daarbij een of meerdere goden een grote rol. Ook voorouderverering komt nog vaak voor. De Kikuyu-religie concentreert zich rond de oppergod Ngai, die ook bij andere volken een grote rol speelt. Er wordt gezegd dat hij op de top van Mount Kenya leeft en er worden dan ook veel offers gebracht aan de voet van de berg. Ongeveer 7% van de Keniaanse bevolking is moslim.

Wist je dat?

 • In Kenia praktisch alle belangrijke talen van Afrika gesproken worden?
 • Kenia meer dan zeventien miljoen inwoners telt, die de vertegenwoordigers zijn van zo'n veertigtal etnische groepen?
 • Toerisme de belangrijkste bron van inkomsten is voor Kenia? Per jaar reizen naar Kenia ongeveer 700.000 toeristen, voornamelijk uit Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk en Noord-Amerika.
 • De beroemdste stam van Kenia de Masai zijn? Ze wonen in het zuiden van het land en zijn nog steeds een herdersvolk, trots op hun oeroude tradities.
Olifanten


Geschiedenis van Kenia

De veelzijdige geschiedenis van Kenia zal je rondreis onvergetelijk maken. Al vanaf de 8e eeuw vestigen Arabieren zich in Kenia. Zij werden tijdelijk verdreven door Portugese handelaren in de 16e eeuw, maar honderd jaar later nemen de Arabieren hun positie weer over. Aan het einde van de 19e eeuw werd Kenia overheerst door de Engelsen die op zoek waren naar vruchtbare grond. Hierdoor werd het leefterrein van de inheemse Masai-stam steeds kleiner. Uiteindelijk bracht de Engelse overheersing wel (vooral economische) voordelen met zich mee, maar ontstond er in de 20e eeuw toch de behoefte aan een vrij land.

In 1963 werd Kenia dan ook onafhankelijk met Kenyatta als president. Hij regeerde tot zijn dood in 1978 en zorgde ervoor dat Kenia één van de stabielste landen op politiek en economisch gebied was in Afrika. In 1978 kwam Daniel Arap Moi als opvolger in beeld en werd in totaal vier keer herkozen. Bij de verkiezingen van 27 december 2002 was Moi niet herkiesbaar, en werd oppositieleider Mwai Kibaki gekozen tot president.  Na de verkiezing van eind 2007 werd Kibaki als winnaar aangewezen, met een nipte meerderheid. Er braken onlusten uit, omdat men Kibaki beschuldigde van verkiezingsfraude. De protesten hebben veel mensenlevens gekost en de oud-secretaris-generaal van de VN, Kofi Anan, heeft bemiddeld en zo is men tot een regering gekomen met Kibaki als president en zijn opponent Odinga als premier. Een referendum over de grondwet in 2010 is gelukkig rustig verlopen.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Kenia
Er zijn 8 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Kenia Op safari in het meest diverse land van Afrika
  • Avontuurlijke safari rondreis met kampeerovernachtingen middenin de natuur
  • Inclusief alle gamedrives in de meest wildrijke parken: Amboseli, Samburu en Masai Mara
  • Bijzondere ontmoetingen met de kleurrijke Samburu en Maasai
  16 dagen
  vanaf € 2.598,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Kenia, Tanzania en Zanzibar Kleurrijke Masai en veel, heel veel dieren
  • Rechtstreekse comfortabele vlucht met KLM
  • Inclusief alle gamedrives in Samburu, Nakuru en Serengeti
  • Comfortabele vlucht van Arusha naar Zanzibar (twv $200,-)
  Avontuur-Plus
  21 dagen
  vanaf € 3.199,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Kenia, Tanzania en Zanzibar Hoogtepunten Zeg Jambo tegen Kenia, Tanzania en Zanzibar
  • De meest complete reis om de mooiste hoogtepunten van Kenia en Tanzania te beleven
  • Prachtige safari rondreis met comfortabele lodges/hotels
  • Gamedrives in de meest wildrijke parken: Masai Mara, Amboseli, Tarangire, Serengeti en Ngorongoro krater

  Gegarandeerd vertrek op:
  08 jun , 05 okt - alle vertrekdata

  Verbeterde accomodatie
  18 dagen
  vanaf € 4.639,- inclusief CO2-compensatie
 • Avontuur-Plus
  10 dagen
  vanaf € 775,- excl. vlucht en Kitty
 • Groepsrondreis Tanzania, Oeganda & Kenia Go-26 Actieve jongerenreis door Oost-Afrika
  • Op reis met onze Belgische partner Joker
  • Reis met leeftijdsgenoten door Oost-Afrika
  • 3 landen in 1 reis: grote diversiteit aan culturen en landschappen
  17 dagen
  vanaf € 3.394,- inclusief vlucht
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Rondreis Kenia

Kenia biedt de mooiste bezienswaardigheden voor een rondreis: wildreservaten, natuurparken en de op een na hoogste berg van Afrika. Reizen in Kenia maak je om kennis te maken met de meer dan 80 wilde diersoorten, duizend verschillende vogels en de rijk gevarieerde plantengroei. Zie het overzicht van onze bijzondere reizen in Kenia.

Ontdek de gevarieerde landschappen van Kenia

Een rondreis door Kenia neemt je mee in een land dat 14 keer zo groot als Nederland en ligt op de evenaar. Voor de kust vind je een serie koraalriffen en een aantal eilandjes, waaronder de Lama-archipel en Mandu. Van de kuststrook loopt het land langzaam op naar een hoog plateaugebied. In het noorden en noordwesten gaat dit over in een gebied met hoogvlakten behorend tot het Oost-Afrikaanse plateau, die in het zuidwesten overgaan in de Kenya Highlands.

Ten noorden van Nairobi vinden we de op één na grootste berg in Afrika, de Mount Kenya. Tijdens onze Kenia en Tanzania reis maken we hier prachtige wandelingen. Het gebied is erg vruchtbaar en de lager gelegen delen van de berg worden dan ook intensief gebruikt voor de landbouw. Het zuiden van Kenia bestaat uit een uitgestrekt savannelandschap, waar de grootste en meest populaire wildreservaten liggen. Het noorden en oosten van Kenia bestaan uit een bergachtig landschap met veel struikgewas dat overgaat in een woestijnlandschap waar weinig regen valt.

< Terug naar alle Kenia reisverhalen

Dagboek Sara in Oost-Afrika

Afrika, 01-08-16

Vorige maand maakte Sara Monnik een rondreis door Kenia en Tanzania. De reis bracht haar langs verschillende wildparken, ze kwam in gesprek met locals en stond oog in oog met een giraffe!

Een aantal dagen uitgelicht:

Dag 2; Nakuru, Kenia

Dit is een prachtig park met een mooi zoutmeer. Door veel regenval is het meer buiten de oevers getreden waardoor de originele poort ondergelopen is. Veel bomen zijn hierdoor dood gegaan. Het doet nogal spookachtig aan en doet me denken aan de dead valley in Namibië. Om het meer heen is veel groen en bos. Waar we voor kwamen hebben we ook gezien! Leeuwen, buffels, impala's, witte neushoorns, bavianen, giraffen en vogels. Het hield niet op! Bij terugkomst op de kampeerplek had Simon de kok heerlijk gekookt. We aten bij het kampvuur, de groepsleden kletsen gezellig met elkaar en we kregen een briefing voor de volgende dag. De sfeer was goed!

Dag 3; Kerio Valley, Kenia

Om 5:30 uur de wekker na m'n eerste nacht in een tent. Zo'n nacht is altijd wennen, heel veel heb ik niet geslapen, maar het blijft een heerlijke ervaring. De geluiden van Afrika om je heen, de wind door je haar en het gesnurk van m'n groepsgenoten binnen gehoorsafstand. We stappen de truck in voor een ochtend gamedrive. Het is fris, de zon zal later tevoorschijn komen. Tijdens de drive veel bokken gezien en het hoogtepunt was een giraffe op 3 meter afstand, indrukwekkend! 

Daarna vertrokken we richting Kerio Valley. Prachtige vergezichten onderweg, uitgestrekte valleien, ontzettend groen allemaal. Echt een wereld van verschil met zuidelijk Afrika! Onderweg naar veel vrolijke kindjes gezwaaid die vrolijk 'Mzungu mzungu' roepen. 'Blanke, blanke' worden we genoemd, wij kijken naar hen maar zij kijken ook hun ogen uit naar ons.

Dag 4; Mago Guesthouse, Kenia

Na een nacht vol heftige regen is niet iedereen in opperbeste stemming. Het heeft al 3 maanden niet geregend dus de locals zijn wel erg blij. Gelukkig kan de groep zich goed herpakken. We vervolgen onze weg door de Rift Vallei richting Mago Guesthouse. Dit is een project dat Sawadee steunt. Het is opgezet door Nederlanders die potentie zagen in een arme gemeenschap. Mago huisvest kansarme jongeren, geeft hen een opleiding en een thuis voor een aantal jaar tot ze een vak hebben geleerd. Mecanicien, houtbewerking, hospitality en nog aantal richtingen zijn er te kiezen. Om de kosten te kunnen dekken zijn ze een aantal jaar terug een guesthouse gestart. Prima kamers met eigen badkamer zijn beschikbaar voor iedereen. Ook dineren we hier, drinken aan de bar en ontbijten de volgende ochtend. Alle opbrengsten gaan direct naar Mago, die dit weer investeren in het project.

Dag 7; Serengeti, Tanzania

Na een relaxte ochtend zijn we op weg gegaan naar de Serengeti. Een van de hoogtepunten van de reis: de verwachtingen waren dus hoog gespannen. Er wordt werkelijk waar niets teveel gezegd; wat een prachtig gebied is dit! Adembenemend, de vlaktes, de kleuren, de honderden gnoes. We zitten precies in de tijd van de migratie, dus hopen dat we ook de trek daadwerkelijk zien. Naast alle gnoes zien we ook een hoop zebra's, impala's en een aantal leeuwen. Er dient zich van heel dichtbij nog een giraffe aan. Als we een hoekje omrijden zien we een riviertje vol nijlpaarden, zoveel dat ze over elkaar heen klimmen om te bewegen. Even later betrekt de lucht en begint het wat te regenen, de gele kleur van het gras steekt prachtig af tegen de donkere lucht.

Dag 9; Ngorongoro krater, Tanzania

Na een korte nacht vertrokken we vroeg om richting de Ngorongoro krater te gaan. Op onze weg naar buiten werden we getrakteerd op prachtige landschappen, vergezichten en nog 2 leeuwen die naast de weg lagen te luieren in de zon. De gele grasvlaktes waar de Serengeti zo bekend om is heeft zijn naam waar gemaakt. De weg van Naabi Hill naar de kraterrand was hobbelig maar het uitzicht adembenemend. Op de kraterrand stonden de jeeps al een tijdje op ons te wachten. We gingen de krater in. Het was alles wat we gehoopt hadden, de zon scheen, er waren veel dieren en mooie uitzichten. De groep viel van de ene in de andere verbazing door dit natuurfenomeen.

Dag 10; Karatu/Mto wa Mbu, Tanzania

Na een heerlijke nacht vertrokken we om richting Mto wa Mbu om te gaan fietsen en wandelen. Ik ging mee met de fietstocht, een hele leuke tour! We zaten op hele degelijke mountainbikes en reden door bananenplantages, door een acaciabos, naar Lake Manyara. We kregen uitleg over de plantages, over visserij, over beeldhouwwerk door mannen uit Mozambique. Bijna iedereen heeft hier wat souvenirs gekocht. Onderweg hebben we al fietsend veel kindjes gezien, iedereen groet ons vrolijk en lijkt het leuk te vinden dat we er zijn.

Dag 12 Kahawa Shamba, Tanzania

We vertrekken op tijd richting de flanken van de Kilimanjaro. Uiteindelijk komen we rond 14:30 uur aan op de campsite, een prachtige omgeving maar behoorlijk nevelig en een stuk kouder dan waar we vandaan komen. Je merkt goed dat we op hoogte zitten! Vrij snel vertrekken we om op een koffietour te gaan. Een vriendelijk oude man met nog maar weinig tanden in zijn mond vertelt ons alles over hoe je van een koffieplantje gemalen koffie krijgt. Het is een interessante tour met een prachtige wandeling tussen de bananenbomen, avocadobomen en koffieplanten. We plukken zelf de koffiebonen, halen de schil eraf, roosteren ze en malen ze. Aan het eind van de tour drinken we een kop koffie van onze eigen gemalen bonen!


De reis eindigt op Zanzibar waar iedereen nog ruim te tijd heeft om te ontspannen en luieren. Een perfecte mix van activiteit en ontspanning!

Rondreis Kenia hoogtepunten 

Kenia is één van de meest afwisselende landen van Afrika en de afstanden tussen de verschillende wildparken zijn niet heel groot. In de parken worden veel gamedrives gemaakt waarbij je de big five en andere wilde dieren kan spotten. Hieronder hebben we enkele hoogtepunten van een rondreis door het afwisselende Kenia op een rij gezet.

Amboseli nationaal park

Eén van de populairste nationale parken in Kenia is Amboseli. Het park is te vinden in het zuiden van Kenia dicht tegen de grens met Tanzania. In Amboseli heb je de garantie dat je olifanten gaat zien. Hier vindt je namelijk de meeste olifanten per vierkante kilometer ter wereld. De besneeuwde bergtoppen van de hoogste berg van Afrika op de achtergrond is de Kilimanjaro welke zorgt voor unieke plaatjes. Het gebied staat bekend om de aanwezigheid van moerassen waar veel dieren komen om te drinken. Naast de olifant kan je 3 andere dieren uit de big five tegenkomen, namelijk de leeuw, het luipaard en de buffel.

Amboseli nationaal park


Samburu reservaat 

In het Samburu reservaat komen enkele unieke diersoorten voor die alleen hier te vinden zijn. oryxen, grevy zebra's, netgiraffen en langgenekte gerenuks kunnen tijdens de gamedrives door dit reservaat gespot worden. Voor het grootste gedeelte van het jaar is het gebied prooi aan de hitte van de zon. Tijdens de heetste uren van de dag zoeken de meeste dieren de schaduw op. Dit is voor ons ook het moment om even af te koelen in een zwembad bij een lodge. In de late namiddag komen de dieren weer tevoorschijn en gaan we tijdens een gamedrive op zoek om ze te vinden.

Samburu reservaat


Elsamere Conservation Centre 

Tijdens een rondreis door Kenia bezoek je het Elsamere Conservation Centre. Vroeger was dit het vakantiehuis van Joy en George Adamson, bekend van de film Born Free. De twee hebben hier in de jaren 50 een leeuwenwelp genaamd Elsa groot gebracht. Dit bijzondere verhaal is uiteindelijk verfilmd en van de opbrengsten daarvan hebben ze het Elsamere Conservation Fonds opgericht. Het fonds wordt gebruikt voor het behoud van de Keniaanse natuurparken en de dieren die er leven. Tijdens ons bezoek nemen we een kijken in het museum en zien we een deel van Joy ’s leven. Hierna geniet je van een high tea met cakes.

Masai Mara reservaat

Het bekendste en belangrijkste park van Kenia is het Masai Mara reservaat. Het park is vooral bekend vanwege de grote gnoe en zebra migratie van de Serengeti uit Tanzania naar het Masai Mara reservaat. De Masai is het bekendste volk van Kenia. Traditioneel zijn het veehouders welke je herkent aan de rood geblokte kleding. In het Masai Mara reservaat kan een groot aantal wild gevonden worden. Vooral in de vroege ochtend en de late namiddag zijn de meeste dieren actief waardoor de kans om ze te spotten het grootst is. 

Masai Mara reservaat


Beste reistijd Kenia 

Kenia kent grote hoogteverschillen. De Mount Kenya is zelfs 5199 meter hoog en is daarmee de op één na hoogste berg van Afrika. Door de grote van het land en de hoogteverschillen zijn er klimatologische verschillen. Van de landen rond de evenaar is Kenia een van de droogste landen. De gebieden aan de oostelijke kant van de hoogvlakte hebben een tropisch moessonklimaat. Het regenseizoen is locatie afhankelijk. Verder zijn de temperaturen in Kenia het gehele jaar door aangenaam tot warm waardoor een rondreis door Kenia vaak om de regen heen gepland wordt. De meeste neerslag valt in het voor- en najaar waardoor de zomer en winter maanden ideaal zijn.

Nairobi

De hoofdstad van Kenia is Nairobi. De stad ligt landinwaarts op ongeveer zestienhonderd meter hoog. In Nairobi heerst een subtropisch hooglandklimaat. Het klimaat heeft behoorlijk wat overeenkomsten met het warme zeeklimaat. Er is weinig verschil tussen de temperaturen in het jaar. Wat er wel is, zijn natte periodes: in totaal twee. In het voor- en in het najaar regent het meer in de stad. De lokale winter is de droogste en tegelijkertijd minst warme periode.

Seizoenen

 • Jan/feb: warm en droog. In februari warm. Aan de kust zeer warm.
 • Maart/mei: regentijd.
 • April: de meeste buien.
 • Juni/okt: koeler en droog. In juli het koelst, augustus het droogst.
 • Nov/dec: korte regentijd. Overdag zonnig.

Reisadvies

De beste reisperiode voor een rondreis door Kenia is december tot en met februari of van juni tot en met september. De neerslag in beide periode is dan gering terwijl de temperatuur tijdens de winter maanden rond de 30 graden ligt en in de zomer periode rond de 25 graden. 

image

Rondreis Kenia reistips

Tijdens je rondreis door Kenia heb je enkele vrije dagen die je zelf kan indelen. Je kan er vaak voor kiezen om tot rust te komen bij de accommodatie van die dag of je kiest er voor om eropuit te gaan. Kies je voor de tweede optie dan hebben we hieronder enkele reistips voor tijdens je rondreis door Kenia opgesteld.

Sagana

Eén van je vrije dagen tijdens een rondreis door Kenia besteed je in het kleine stadje Sagana. Het stadje heeft zijn naam te danken aan de langste rivier van Kenia de Tana River. Deze rivier wordt ook wel de Thagana genoemd. Als je er aan toe bent om even af te koelen dan heb je hier de mogelijkheid om een verfrissende duik te nemen. Je kan er ook voor kiezen om te gaan kanoën of een wandeling te maken langs deze grote rivier.

Bogoria 

Kenia bestaat niet alleen maar uit grote droge vlaktes, je vindt er namelijk ook enkele grote meren. In het prachtige gebied van Bogoria vind je één van deze meren genaamd Lake Bogoria. Het meer bevat een hoge concentratie aan soda waardoor er hier geen vissen te vinden zijn. Roze flamingo’s zijn er echter in grote getallen te vinden. De warmwaterbronnen die te vinden zijn trekken deze flamingo’s en andere vogelsoorten aan. In Bogoria heb je de mogelijkheid om een wandeling langs dit meer te maken of kan je genieten van de omgeving tijdens een boottocht.

Bogoria


Naivasha 

In Naivasha geniet je van een vrije dag welke je zelf kan indelen. Als je even toe bent aan wat rust kan je uiteraard bij het zwembad relaxen. Maar als je hier geen behoefte aan hebt zijn er genoeg andere mogelijkheden. Kan je geen genoeg krijgen van de vele nationale parken in Kenia? Dan is er vanaf Naivasha de mogelijkheid om Hell’s Gate nationaal park te bezoeken. Hell’s Gate is één van de drie parken in Kenia welke je te voet of per fiets kan verkennen. Een andere aanrader is een bezoek aan het nabijgelegen kratermeer. Vanaf de kraterrand heb je een mooi uitzicht over het groen gekleurde meer dat je hier vindt.

Hell's Gate nationaal park


Naar boven
 

Sawadee Game Week
Latijns-Amerika

Ben je snel in het raden van het juiste woord? Kom erachter tijdens de ‘Guess the word’ Game van Latijns-Amerika. Raad het woord zo snel mogelijk en met zo min mogelijk letters en maak kans op het boek Before they pass away van Jimmy Nelson. Succes!