De achtergrond van India

India telt ongeveer 1,2 miljard inwoners en is hiermee na China het land met het grootste bevolkingsaantal ter wereld. Ruim 72% van de bevolking woont op het platteland in een van de 600.000 dorpen.

Bevolking

Door de grootte van het land is het niet vreemd dat er een groot aantal etnische groepen in India leven. De bevolking is grofweg te onderscheiden in twee hoofdgroepen, namelijk de lichter gekleurde Indo-Ariërs en de donkerkleurige Dravidiërs. Naast de hoeveelheid aan verschillende bevolkingsgroepen, telt India ook veel verschillende talen. De meest gesproken taal is het Hindi, dat de officiële taal van de overheid van India is. Naast het Hindi zijn er nog 21 andere officiële talen en maar liefst 392 andere talen die gesproken worden in India.

Religie

India kent veel verschillende religies die een grote invloed hebben gehad op de Indiase geschiedenis en cultuur. De grootste religies die je hier zal vinden zijn het hindoeïsme, christendom, sikhisme, boeddhisme en de islam. India kent geen staatsgodsdienst en is officieel een seculier land, maar geloof is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven voor een groot deel van de bevolking.

Geschiedenis

De rijke geschiedenis van India gaat vele millennia terug met de vroegste vondsten van rotsbewerkingen in India van ongeveer 40.000 jaar geleden. De lokale cultuur ontwikkelde zich in de Indusbeschaving, wat een van de oudste beschavingen ter wereld is.

Door de eeuwen heen is het land door verschillende andere volkeren binnengevallen. Dit heeft geresulteerd in de grote verscheidenheid aan etnische groepen en geloven in India. Portugal was het eerste Europese land dat India bereikte en de kolonie Goa stichtte.  Vanaf de 17de eeuw stichtte ook de Engelsen en Fransen zich in India. Tot 1947 werd India door het Britse Rijk geregeerd, waarna het zelfstandig werd.

Wist je dat…

 • India na China het dichtst bevolkte land ter wereld is?
 • Indiase curry het bekendste nationale gerecht is?    
 • Er meer dan 600.000 dorpen zijn in India?
 • De Indiase munt de Rupee is?
 • India 22 officiële talen kent?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van India

Groepsreis India

Ga mee op een groepsreis door India en laat je overladen door de vele geuren, kleuren en geluiden. Ontdek boeiende rituelen en kleurrijke tempels, leer de vriendelijke bevolking kennen en proef van de heerlijke Indiase keuken. India is een ontzettend groot land met prachtige en diverse landschappen, steden vol drukte en een fascinerende cultuur. Ben je eenmaal naar India geweest dan zal je er nog vele keren naar terug willen reizen.

Er zijn 15 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Noord-India Compleet Langs forten, paleizen en heilige plaatsen
  • Complete rondreis door Noord-India met mooie steden en landelijke gebieden
  • Bezoek aan diverse forten in Rajasthan, zoals Jaisalmer en Amber Fort bij Jaipur
  • Bezoek de wereldberoemde Taj Mahal

  Gegarandeerd vertrek op:
  18 nov , 10 feb - alle vertrekdata

  23 dagen
  vanaf € 1.629,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Noord-India Hoogtepunten Zeg Namasté tegen Noord-India
  • De meest complete reis om de mooiste hoogtepunten van Noord-India te beleven
  • Bezoek de wereldberoemde Taj Mahal
  • Ontdek de 3 steden van de Gouden Driehoek: Jaipur, Delhi en Agra
  15 dagen
  vanaf € 1.548,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Noord-India en Nepal Van Rajasthaanse forten tot machtige Himalaya toppen
  • Complete en afwisselende reis door magisch Noord-India en imposant Nepal
  • Ontdek de woestijn en de forten en paleizen van Rajasthan
  • Bezoek de wereldberoemde Taj Mahal

  Gegarandeerd vertrek op:
  19 nov , 14 nov , 13 feb - alle vertrekdata

  Nieuwe reis
  30 dagen
  vanaf € 2.129,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Noord-India en Nepal Hoogtepunten Zeg Namasté tegen India en Nepal
  • De meest complete reis om de mooiste hoogtepunten van India en Nepal te beleven
  • Afwisselende route door indrukwekkende steden en mooie natuur
  • Ontdek de 3 steden van de Gouden Driehoek: Jaipur, Delhi en Agra

  Gegarandeerd vertrek op:
  17 okt - alle vertrekdata

  21 dagen
  vanaf € 1.698,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  17 okt - alle vertrekdata

 • Groepsrondreis Zuid-India Hoogtepunten Zeg Namasté tegen Zuid-India
  • Complete rondreis met de mooiste hoogtepunten van Tamil Nadu en tropisch Kerala
  • Bezoek aan de beroemde tempelsteden Kumbakonan, Thanjavur en Madurai
  • Overnachting op een houseboat in de levendige backwaters van Kerala
  Nieuwe reis
  16 dagen
  vanaf € 1.499,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Zuid-India Kleurige tempels in tropische landschappen
  • Complete rondreis met de mooiste tempels van Tamil Nadu en tropisch Kerala
  • Bezoek aan de beroemde tempelsteden Thanjavur en Madurai
  • Overnachting op een houseboat in de backwaters van Kerala
  23 dagen
  vanaf € 1.998,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Noord- en Zuid-India Langs forten, heilige plaatsen en tropische wateren
  • Unieke en zeer complete rondreis door Noord- én Zuid-India
  • Bezoek aan diverse forten in Rajasthan en de wereldberoemde Taj Mahal
  • Verblijf in de heilige stad Varanasi aan de Ganges
  Nieuwe reis
  30 dagen
  vanaf € 2.549,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis India - Rajasthan Forten en paleizen
  • Afwisselende rondreis door Rajasthan met mooie steden en landelijke gebieden
  • Bezoek aan diverse forten, zoals Jaisalmer en Kumbhalgarh
  • Unieke dagwandeling van Ghaneroa naar Kumbhalgarh fort (optioneel)

  Gegarandeerd vertrek op:
  14 feb - alle vertrekdata

  20 dagen
  vanaf € 1.798,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  14 feb - alle vertrekdata

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle India reisverhalen

Hoe bereid je je voor op een reis naar India?

Azië, 10-12-18

India is allesbehalve een standaard reisbestemming. Ze zeggen vaak: je houdt ervan, of je houdt er niet van. Met 1,4 miljard inwoners is het één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Het is druk, chaotisch en er bestaan grote verschillen tussen arm en rijk. Toch is India een spannend en avontuurlijk land, met een bijzondere cultuur en unieke belevenissen. Ben jij nieuwsgierig geworden, of heb je plannen om een rondreis door India te maken? Dan kan het je helpen om je een beetje voor te bereiden op het land en de cultuur. Zo weet je wat je kunt verwachten en kom je minder snel voor (onaangename) verrassingen te staan. In deze blog help ik je daar een beetje bij.

Wat kun je verwachten van het leven in India?

Het straatbeeld 

Het leven in India is anders dan wij gewend zijn. Dat is vooral te zien aan het straatbeeld: ongeordende wegen en winkels, veel verkeer, mensen in prachtig gekleurde kleding, zich wassende mensen, mensen die kippen slachten, heilige koeien die op straat lopen, stof, vuil, veel getoeter en vooral heel veel mensen. Het straatbeeld kan in het begin best heftig en intens zijn, maar al snel wen je wat meer aan de drukte en zul je merken dat er altijd iets te beleven valt. Wat ik mooi vond is dat er ook veel bedrijvigheid is. De één verkoopt onderbroeken en pennen, de ander loopt met een kar vol met tomaten rond, Jantje zit met een weegschaal langs de weg waar je je voor een paar roepies kan wegen en Pietje heeft een tuinslang en een blok zeep op straat neergelegd waar mensen zich kunnen wassen. Aan creativiteit geen gebrek! 


De mensen 

Indiërs zijn over het algemeen erg aardig en behulpzaam. Je zult merken dat veel Indiërs nieuwsgierig naar jou als toerist zijn. Ze kijken vaak (nogal overduidelijk) naar je, ze groeten je op straat en komen soms onverwachts bij je zitten voor een praatje. De meeste Indiërs zijn hindoeïstisch en een kleiner deel moslim. Een leuk onderwerp om eens op door te vragen tijdens een praatje. Hoewel de meeste Indiërs erg aardig zijn, weten velen ook dat ze geld aan toeristen kunnen verdienen. En dat proberen ze vaak op een slimme (en soms oneerlijke) manier. Probeer daarom altijd af te dingen als je iets koopt, en (vooraf) goede prijsafspraken te maken. Dan is er niets aan de hand. Omdat er grote verschillen tussen rijk en arm zijn, kom je regelmatig bedelaars tegen. Als je (net als ik) niet altijd geld wilt geven is het handig om een zak appels/mandarijnen bij je te hebben die je kunt uitdelen.  

De communicatie 

De communicatie gaat over het algemeen goed, want de meeste mensen spreken een aardig woordje Engels. En als dat niet lukt roepen ze hun broer, oom of buurman wel even om wat woorden te vertalen. Vaak ‘wobbelen’ Indiërs met hun hoofd: dat kan ‘ja’, ‘nee’, of ‘misschien’ betekenen… een beetje verwarrend! De basis om zelf ook respectvol te communiceren is groeten met ‘Namasté’ en daarbij je handen vouwen, of een hand schudden (verder geen aanraking). Een glimlach kan natuurlijk ook geen kwaad! 


Het eten 

Indiaas eten is voor velen favoriet. Het is voor Aziatische begrippen een vrij gevarieerde keuken. Ook zitten er verschillen tussen de Noord- en Zuid-Indische keuken. De basis voor een Indisch gerecht bestaat vaak uit rijst, brood en curry’s. Broden worden in allerlei varianten gebakken, en ook de curry’s zijn erg gevarieerd. Vaak wisselt zich dat af met groenten, aardappels en allerlei kruiden en specerijen. Lees in dit blog welke gerechten je echt moet proeven.  Als je even geen zin hebt in Indiaas eten, heb je tegenwoordig ook voldoende keuze uit Westers eten. Hoewel het eten in India erg lekker is, is er wel een groter risico op ziek worden. De Indische keukens voldoen meestal niet aan de standaarden en regels die wij in Nederland kennen. Probeer altijd naar een restaurant te gaan waar veel klanten zijn, daar is het eten meestal vers. Als je gevoelig bent voor ziek worden, vermijd dan vlees. Onbewust heb ik mijn gehele tijd in India vegetarisch gegeten: in veel gerechten zit namelijk standaard al geen vlees, en vegetarisch eten is er ontzettend lekker en gevarieerd! En, ik werd niet ziek. 

 

Welke voorbereidingen tref je? 

Verwachtingen 

Het heeft mij enorm geholpen om me flexibel op te stellen. In India kunnen dingen anders gaan dan gepland en niet alles gaat op tijd. Door daarin lage verwachtingen te hebben zul je niet snel teleurgesteld worden. Aan de andere kant zijn de frustrerende situaties de momenten die me het langst bij blijven en waar ik uiteindelijk het hardst om kan lachen.

Verdiepen in de cultuur en religie 

Ik vond het prettig dat ik wat over de cultuur en de religie af wist. Dingen gaan soms anders dan wij gewend zijn, en soms zien we dingen die tegen onze principes in gaan. Doordat ik hier op voorbereid was kon ik het (ondanks mijn eigen principes) iets meer in perspectief plaatsen en het wat sneller van me afzetten. Voorbeelden zijn de rolverdeling tussen man en vrouw, het omgaan met dieren en het omgaan met milieu.  

 

Kleding 

Om je respectvol te kleden (en onaangename blikken te voorkomen) is het voor vrouwen goed om zoveel mogelijk huid te bedekken. In een moskee of tempel is dit vaak verplicht, maar ook daarbuiten is het dragen van lange broeken/rokken en t-shirts met mouwtje aan te raden.  Mannen kunnen gerust een korte broek aan, maar nog respectvoller is het om ook een lange broek te dragen en je schouders te bedekken. Vanwege de warmte op sommige plaatsen kunnen luchtige kledingstukken geen kwaad. En heb je nou niets geschikts in huis, zul je in India genoeg winkels tegenkomen waar je voor een mooie prijs iets leuks koopt.  

Nog een paar praktische tips 

 • Neem altijd handgel mee, zodat je je handen zonder water kunt wassen. 
 • Als je een lichte slaper bent kunnen oordopjes je nachtrust wat prettiger maken.
 • Lokale mensen vinden het heel leuk om een klein presentje te krijgen uit Nederland (of eurocenten). Je zult ongetwijfeld mensen ontmoeten waarmee je een leuke klik hebt; dit is de manier om ze te verrassen. 
 • Wc papier is op veel toiletten niet aanwezig. Zorg daarom dat je altijd iets bij je hebt. 
 • Reis je weleens met de bus of trein en wil je niet dat je koffer of tas vies wordt, neem dan een beschermhoes mee.  

Kortom 

Een reis naar India zal je verbazen, verrassen en je een heleboel unieke ervaringen rijker maken. Het land kent zo’n andere cultuur dat een beetje voorbereiding geen kwaad kan. Lees erover of bespreek het met je  reisspecialist en laat de voorpret beginnen! 


Hoogtepunten, groepsreis India

Op zoek naar prachtige natuur, overweldigende cultuur of avontuur? India heeft het allemaal en tijdens een groepsreis is er voor ieder wat wils. We hebben enkele van de vele hoogtepunten in India voor je uitgelicht.

Streken

Rajahastan

De indrukwekkende deelstaat Rajahastan staat bekend als de meest kleurrijke deelstaat van India en is bezaaid met forten en paleizen. Zo vind je in de blauwe stad Jodphur het imposante Meherangarh Fort dat een schitterend uitzicht over de blauwe huizen biedt. In de roze stad Jaipur vind je sprookjesachtige paleizen in de zachtroze gloed van het avondlicht. Dwaal door de steegjes van de stad en ontdek oude koopmanshuizen. Je kan in deze streek ook de woestijn trotseren op de rug van een kameel en genieten van het landschap.

Orissa

In de vrij onbekende staat Orissa zal je versteld staan van de Adivasi, de oude stammen van India. Deze stammen leven nog op een zeer traditionele manier in de ongerepte natuur, waar ze jagen met pijl en boog, de mannen lendendoeken dragen en de vrouwen zich versieren met kralenkettingen. Je kan in dit gebied bezoeken brengen aan dorpjes en weekmarkten, veel leren over de cultuur van de Adivasi en mooie wandelingen maken. Voor de reiziger die op zoek is naar authenticiteit is een bezoek aan Orissa zeker aan te raden.

Zuid-India

In het zuiden van India ontdek je een compleet andere sfeer dan in de rest van het land en kan je op veel verschillende manieren genieten tijdens een rondreis. Dwaal rond in gigantische, kleurrijke tempelcomplexen in tempelsteden zoals Madurai en Mysore, wandel langs prachtige heuvels begroeid met theeplanten in de buurt van de hillstations Munnar en Connoor of ervaar het dagelijkse leven in het tropische Kerala terwijl je door de smalle kanalen van de backwaters vaart. Mocht je de grandeur van oude beschavingen willen ervaren dan kun je terecht in de tempels van Hampi en als je op zoek bent naar ontspanning dan kun je terecht op de stranden van Varkala en Gokarna.

Ladakh

In het uiterste noorden van India ligt de regio Ladakh verscholen tussen de toppen van het Himalaya gebergte. Het is een van de meest afgelegen plekken op aarde en is een thuis voor de vriendelijke Ladakhi’s, een van oorsprong Tibetaans volk. Het gebied is voor een groot deel van het jaar afgesloten van de buitenwereld en wordt door de vele kloosters, kleurige gebedsvlagen en indrukwekkende berglandschappen ook wel Klein-Tibet genoemd. Tijdens een rondreis kom je langs kleine dorpjes in groene valleien en spectaculaire kloosters gelegen in de bergen.

Bhutan

Mocht je meer willen ontdekken van de indrukwekkende Himalaya dan kan je een bezoek brengen aan het mythische koninkrijk Bhutan. Dit kleine landje ligt tussen de bergen en staat onder de bevolking bekend als het land van de draak. Tijdens een rondreis bezoek je de imposante kloosters van Paro en Thimphu, gebouwd op de steile hellingen van de bergen. Daarnaast maak je prachtige wandeltochten door de Bumthangvallei en door het nauwelijks bezochte oosten van Bhutan. Je volgt het spoor van boeddhistische stoepa’s en wandelt door dichtbegroeide bossen van dorp naar dorp.

Bouwwerken

Taj Mahal

De Taj Mahal is een van de zeven wereldwonderen en is niet weg te denken uit India. Dit bouwwerk zal door zijn grootte en vormen een grote indruk op je nalaten en is vooral met zonsopgang en zonsondergang prachtig om te zien door de mysterieuze roze gloed die het krijgt. Op een rondreis door India is een bezoek aan de Taj Mahal dan ook zeer aan te raden.

Khajuraho

Het indrukwekkende tempelcomplex Khajuraho is een van de grootste attracties van India en staat bekend om de erotische afbeeldingen uit de Kamasutra waarmee de tempels zijn versierd. Het westerse complex is het grootst en de versiersels zullen je versteld doen staan van de thema’s passie, erotiek en dans. Het complex staat sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van Unesco en is te voet of met de fiets te bezoeken.

Natuurparken

Bandhavgarh

Bandhavgarh staat bekend als een van de mooiste natuurparken uit India en bestaat uit een prachtige mix van uitgestrekte velden, rotsformaties en tropisch regenwoud. Je kan met een jeep het natuurpark in om te genieten van de prachtige landschappen en de vele bijzondere dieren die hier leven. Zo zijn er herten, langoer apen, meer dan 150 verschillende soorten vogels en zelfs tijgers.

Nationaal Park Chitwan

Het nationale park van Chitwan in Nepal is in 1973 opgericht en een prachtige plek om wilde dieren te zien, zoals krokodillen, apenkolonies, beren en vele vogelsoorten. Met veel geluk kun je zelfs de zeldzame Bengaalse tijger spotten. Daarnaast staat het park bekend om zijn neushoorns, waarvan er ongeveer 400 in het park leven.

Beste reistijd, groepsreis India

India kent door de grootte van het land meerdere klimaten, variërend van een gematigd klimaat in het noorden tot aan een tropisch klimaat in het zuiden. Het grootste gedeelte van India wordt gekenmerkt door een moessonklimaat dat drie seizoenen kent. Het koele seizoen is van oktober tot februari, het hete seizoen van maart tot juni en het regenseizoen van juli tot september.

Noord-India

Het noorden van India heeft een subtropisch klimaat. De beste reistijd is van september tot en met maart, wanneer de temperatuur overdag kan oplopen tot een aangename 30°C. ’s Avonds koelt het af en kan het zelfs een koude 5°C worden. In juli en augustus is het regenseizoen in Noord-India en is het warm, benauwd en regent het regelmatig. Een rondreis is hierdoor zwaarder, maar wel goed mogelijk.

Zuid-India

In Zuid-India is het vaak vrij warm en kan de temperatuur oplopen tot 30-35°C. In de regentijd, die van juni tot september loopt, kan de warmte nogal drukkend aanvoelen. De beste reistijd voor Zuid-India is van september/oktober tot en met maart, wanneer het ’s avonds en ’s nachts soms fris kan zijn. Ook in de zomermaanden is Zuid-India verder prima te bereizen.

Oost-India

De beste reistijd voor Oost-India is van oktober tot en met maart, zodra de regentijd is afgelopen. In deze periode kan de temperatuur oplopen tot ongeveer 30°C. In de droge tijd, tussen oktober en februari, is het een stuk kouder en kan het ’s avonds en ’s nachts afkoelen tot 5°C. Vanaf april tot en met juni is het de droge tijd. Tussen juni en september is de regentijd, ook wel de moesson genoemd. Het regent in deze periode gelukkig niet de hele dag. Wel zal er zo nu en dan een flinke regenbui zijn waardoor de regio prachtig groen kleurt.

image
image
image

Reistips, groepsreis India

Er is ontzettend veel te doen en beleven in India. Wij hebben alvast een aantal tips om een rondreis nog specialer te maken.

Fietstocht door Delhi

Een leuke manier om de levendige stad Delhi te leren kennen is op de fiets. Samen met een gids kun je de stad ontdekken en de leukste bezienswaardigheden bezoeken, zoals het Rode Fort, de Jama Masjid en een geurige kruidenmarkt. Een fietstocht onder begeleiding is een absolute aanrader bij een bezoek aan Delhi.

Ontdek Bollywood in Jaipur

De beste plek om een echte Bollywood film te bekijken is in de prachtige art deco bioscoop Raj Mandir in Jaipur. De bioscoop staat onder de lokale bevolking bekend als de parel van Jaipur en zodra binnen komt begrijp je meteen waarom. Het reusachtige gebouw doet denken aan een paleis en is groot genoeg voor ruim 1200 bezoekers.

Woestijnovernachting Jaisalmer

Een nacht doorbrengen tussen zandduinen en onder de sterren kan in de prachtige woestijn van Jaisalmer. Vanaf een duintop bekijk je de spectaculaire zonsondergang. Je slaapt in een tent voorzien van een bed of in de open lucht waarna je kan genieten van de overweldigende sterrenhemel.

Naar boven
 

Winterdeals
Profiteer van €50 korting p.p.

De koude winterdagen in Nederland zijn een feit. Sneeuw, kou en regen.. Typisch Hollands winterweer. Droom je al weg naar een zonnig oord? Misschien boek je een mooie reis naar één van onze geselecteerde bestemmingen en ontvang je €50 korting per persoon