Een historische rondreis door Indonesië

Tijdens je rondreis door Indonesië word je meegenomen langs de veelzijdige geschiedenis van het land. Vandaag de dag is Indonesië een republiek en bestaat het uit een groot eilandengebied in Zuidoost-Azië met 18180 eilanden. Het land heeft echter een lange geschiedenis achter zich liggen. Tussen de 7e en de 14e eeuw bestond Indonesië uit verschillende koninkrijken waar het hindoeïsme en het boeddhisme leidende godsdiensten waren. Later groeide de islam uit tot de belangrijkste religie in Indonesië.
Nederlanders hadden de eilanden vanaf de 17e eeuw onder controle, totdat de Japanners hier een einde aan maakten en Indonesië op 17 augustus 1945 onafhankelijk werd. 

Indonesie Besakih

Het waren echter deze zelfde Japanners die de Indonesiërs probeerden te paaien om deel uit te gaan maken van een Groot Oost Aziatische Welvaartssfeer, maar in feite introduceerden zij een kolonialisme dat vergelijkbaar was met de Nederlandse vorm met dezelfde soort methoden.
In 1949 wordt Indonesië echt onafhankelijk. Tegenwoordig wordt het land geleid door Susilo Bambang Yudhoyono, die in oktober 2004 officieel is uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Indonesië

Rondreis Indonesië

Indonesië bestaat uit duizenden prachtige eilanden, met een grote diversiteit aan natuur en waar uiteenlopende culturen elkaar ontmoeten: dat is Indonesië. Maak kennis met de plaatselijke bevolkingsgroepen en laat je tijdens het reizen door Indonesië verrassen door schitterende landschappen en een heerlijk klimaat. Je kan een bezoek brengen aan de eilanden van Indonesië, zoals Java, Bali, Sumatra of Lombok. Elk eiland heeft zijn eigen karakter. 

De eilanden van Indonesië

Bali is waarschijnlijk het meest bekende eiland van Indonesië. Je ziet de traditionele Balinese dansers in Ubud. Voor een ware zin in een paradijselijk eiland ga je naar de Gili-eilanden. Je zult geen auto's vinden op deze eilanden, het reizen gaat hier per fiets of paard en wagen. Je kunt hier uitstekend duiken en snorkelen

Sumatra is één van Indonesië grootste eilanden daarnaast is dit het op vijf na grootste eiland ter wereld. Het eiland heeft zowel unieke als avontuurlijke activiteiten. Het unieke aan Sumatra zijn de orang-oetans en het avontuurlijke zijn de prachtige duiklocaties. 

Java biedt alles wat een avontuurlijke reiziger zoekt. Grote oude monumenten, vulkanen, nationale parken, regenwouden, rijst plantages en grote steden. Het landschap in de meeste delen van Java is spectaculair en ongerept. 

Lombok is een van de best bewaarde geheimen van Indonesië. Het weer is bijna perfect het gehele jaar door en de stranden zijn prachtig. Lombok wordt ook wel eens de achtertuin van Bali genoemd. Het zand van het strand is wit en de zee is gevuld met verbazingwekkende blauwe.

Wist je dat... 

 • In Lombok de traditionele weefkunst zich tot een hoog niveau heeft weten te ontwikkelen?
 • Het Parijs van Oost-Java de stad Malang is en zij haar eerste rijkdommen dankt aan koffieteelt, maar tegenwoordig bekend staat als appelstad vanwege de wereldwijde export?
 • Er verschillende woorden uit de Indonesische taal afgeleid zijn van het Nederlands? Zoals handuk (handdoek), mebel (meubel) en bangrut (bankroet).
 • In de huizen van de Batak bevolking een belangrijk deel van het huis de geriten is, een kleine replica van het huis waarin de schedels van voorouders worden bewaard?
Er zijn 17 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Sulawesi Eeuwenoude rituelen en prachtige eilanden
  • Mogelijkheid tot strandverlenging op Bunaken
  • Inclusief 3-daagse wandeltocht in traditioneel Torajaland
  • Heerlijk snorkelen op de mooiste plek; Bunaken

  Gegarandeerd vertrek op:
  07 okt - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  25 dagen
  vanaf € 2.439,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  07 okt - alle vertrekdata

 • Groepsrondreis Kalimantan, Sulawesi & Molukken Natuur, cultuur en Specerijen
  • Eerste gecombineerde reis van drie eilanden van oost Indonesië: Kalimantan, Sulawesi & Molukken in één reis
  • Verblijf in het Orang-oetan rehabilitatiecentrum met de mogelijkheid om mee te helpen
  • Bezoek de Toraja, beroemd om hun begrafenisrituelen
  Avontuur-Plus
  23 dagen
  vanaf € 2.798,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Bali en Lombok Hoogtepunten Zeg selamat pagi tegen Indonesië​
  • De meest complete reis om de mooiste hoogtepunten van Bali en Lombok te beleven
  • Voldoende tijd in de gezellige kunstenaars plaats Ubud op Bali
  • Heerlijke stranddagen op Gili Air, mogelijkheid om te snorkelen

  Gegarandeerd vertrek op:
  12 sep - alle vertrekdata

  Nieuwe reis
  16 dagen
  vanaf € 1.449,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  12 sep - alle vertrekdata

 • Groepsrondreis Timor, Sumba & Bali Over graslanden naar traditionele dorpen
  • Unieke combinatie van ongerept Timor, authentiek Sumba en relaxt Bali
  • Overnachting in traditionele dorpjes Fatumnasi en Boti
  • Maak van dichtbij kennis met de bevolking en cultuur op Timor, Sumba en Bali
  Avontuur-Plus
  22 dagen
  vanaf € 2.299,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Kleine Sunda eilanden Dicht bij het traditionele leven
  • De meest actieve Sunda-reis met veel rust in het programma
  • Ontspannen driedaagse boottocht langs Komodo en Rinca (inclusief alle maaltijden!)
  • Bezoek aan Komodo én wandeling op Rinca

  Gegarandeerd vertrek op:
  08 apr , 16 sep - alle vertrekdata

  22 dagen
  vanaf € 1.999,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Adventure Cruising Indonesian Island Cruise (Panorama II) Ontdek de zonovergoten eilanden ten oosten van Bali
  • Avontuurlijke en comfortabele cruise in internationaal gezelschap
  • Bezoek een aantal afgelegen en zelden bezochte eilanden met verlaten stranden
  • Spot honderden tropische vissen en misschien zelfs zeeschildpadden op de een van de vele snorkelplekken
  Blijf op de hoogte
  8 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Groepsrondreis Indonesië - Java & Bali Go-26 Actieve jongerenreis naar tropisch Indonesië
  • Op reis met onze Belgische partner Joker
  • Reis met leeftijdsgenoten door Java & Bali
  • Ervaar het rijke straatleven, de kleurrijke markten en de moderne jongerencultuur
  Blijf op de hoogte
  21 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle Indonesië reisverhalen

Eerste kennismaking met Bali & Lombok

Azië, 14-11-17

Deborah Vreeman -onze reisexpert die je dagelijks aan de telefoon kan krijgen- heeft tijdens haar laatste studiereis kennis gemaakt met Indonesië. En wat voor een ervaring was dat! 

Bali & Lombok

Bali en Lombok zijn twee eilanden die op elkaar lijken maar toch ook weer niet. Bali met de vele rijstvelden, Lombok met de prachtige hoge palmbomen. Wat heb ik toch veel bijzondere dingen meegemaakt tijdens mijn mijn rondreis! Uiteraard kon een bezoek aan de Gili-eilanden niet ontbreken. En hoe kan je dit bezoek beter beginnen dan mee te varen met een lokale boot…

Gili-eilanden

En daar sta ik dan in alle drukte van de haven; van alle kanten komen er paardenkoetsen, fietsen en brommers aan. Echt waar, het lijkt onmogelijk, maar de ene brommer is nog voller geladen dan de ander. De marktwaar wordt uitgestald en ik denk nog: “Leuk een markt bij de haven’’. Even later merk ik hoe ik me vergist heb. In de officiële taal van Indonesië -het Bahasa Indonesia- schalt er opeens iets onverstaanbaars door de speakers. Blijkbaar is de boot naar Gili Air klaar voor vertrek. De marktkooplui komen in actie en verplaatsen ál hun spullen naar de boot. "Hmm, was dat niet bedoeld voor het leuke havenmarktje en hoe ga ik hier ooit nog bij passen?" De kleine Indonesische vrouwen lopen met enorme manden op hun hoofd de boot in en ik besluit maar snel te volgen. Eigenlijk best grappig (achteraf) hoe ik een plekje tussen bananentrossen, ananassen en andere tropische vruchten in bemachtig. Gelukkig zie ik na een korte tocht van ongeveer 15 minuten Gili Air naderen. Wowwwww, wat een prachtig paradijsje. Ik zie mezelf al liggen in een hangmatje op het strand met  een goed boek en een tropische fruitsmoothie, want daar heb ik nu toch wel erg trek in gekregen!

Wel of niet of een beetje pittig… ?

In de avond besluit ik bij een restaurant om de hoek van het hotel te gaan eten. Als je in Indonesië bent, moet je natuurlijk in ieder geval één keer een rijsttafel hebben gehad. Als Nederlandse kan ik alleen niet zo goed tegen écht pittig eten. Dus ik probeer de ober heel erg duidelijk te maken dat het best een beetje pittig mag, maar niet te. “Yes madam, that will be okay! No spicy for you.” Gelukkig, hij heeft het begrepen. De ober brengt mij een prachtig bord vol met kleine schaaltjes heerlijk ruikend eten. Dat ziet er goed uit, aanvallen maar! Het schaaltje met vlees in de rode saus ziet er alleen verdacht pittig uit. Ook mijn tafelgenoot, een Indonesiër, verzekert mij ervan “This is no spicy”. Hij zal het wel weten, dus ik neem een lekkere hap… Je raadt het al; dit was dus wél spicy! Mijn tafelgenoot kijkt mij met grote ogen aan en denkt dat ik een grapje maak. Gelukkig is er witte rijst als brandblusser en heb ik de rest van de avond heerlijk gegeten. Maar het schaaltje met rode saus, die heb ik mooi laten staan. 

Mijn tips en highlights: 

 • Ga fietsen in de omgeving van Ubud. Tijdens een leuke mountainbike-tocht (voornamelijk bergafwaarts) fiets je door kleine dorpjes. We stoppen onderweg regelmatig om kennis te maken met de lokale bevolking en zien hoe rijst wordt geoogst. 
 • Ben je gek op lekker eten? Dan kom je in Indonesië sowieso aan je trekken! Bezoek vooral de avondmarkt in Sanur. Hier vind je kleine foodtrucks met heerlijk eten. Je kijkt je ogen uit en eet je buik lekker rond. Tip: kun je niet zo goed tegen pittig eten? Zeg dan bij het bestellen ‘tidak pedas’. Hopelijk krijg jij dan wél minder pittig eten! 
 • Breng zeker een bezoek aan een van de andere Gili eilanden. Gili Air is wat drukker dan Gili Meno. Heb je zin in een feestje? Dan is Gili Trawangan (onder de locals bekend als Gili T) jouw eiland to be! 


Deze eerste kennismaking met Indonesië smaakte (letterlijk!) naar meer. De prachtige groene natuur met natuurlijk de vele rijstvelden, de ontzettend lieve mensen en het lekkere eten. Indonesië: je ziet mij zeker nog een keer terug! 


Borobudur Tempel

De tempel is gelegen in Magelang, Midden-Java. De tempel is gemakkelijk te bereiken vanuit de naburige stad Yogyakarta. Borobudur is een werelderfgoed bezienswaardigheid en heeft een centrale koepel omringd door 72 gebeeldhouwde figuren van boeddha’s. Hiermee is het de grootste boeddhistische tempel van de wereld. Bezoekers komen hierheen om dit te aanschouwen en te genieten van het landschip dat zich uitstrekt over het tempel complex.

Indonesie Borobudur tempel

Snorkelen op Pulau Weh

Pulau Weh is gelegen op het puntje van Sumatra voor de kust van Atjeh. Het eiland ervaart nog steeds vulkanische activiteiten en zit in de Andaman Zee. Het is de thuisbasis van Sabang, de meest noordelijke stad in Indonesië. Bezoekers reizen naar het eiland om te gaan snorkelen in de kristalheldere wateren. Deze wateren hebben een overvloed aan tropische vissen evenals zeldzame Megamouth haaien.

Genieten van de cultuur in Ubud

Ubud is een plaats in de Gianyar regentschap en staat bekend als het grootste kunst en cultuur centrum van Bali. Ubud heeft geen strand, maar in plaats daarvan vele rijstvelden, steile terrassen en bossen. Ubud heeft een overvloed aan kunstgaleries, op de kunstmarkt zie je ontelbare kunstenaars met unieke werken.

Indonesie Ubud

Wandelen in Bukit Lawang

Ligt op vier uur rijden van de hoofdstad van Noord-Sumatra. Bukit Lawang heeft het grootste Sumatraanse orang-oetan park van Indonesië. Er is een ingang van Gunung Leuser National Park dat helemaal doorloopt tot de provincie Atjeh in het noorden van Indonesië. Dit park staat bekend om de beschermde orang oetans.

De Gili-eilanden

De Gili-eilanden bestaan uit drie eilanden, Gili Meno, Gili Air en Gili Trawangan, allemaal gelegen voor de kust van Lombok. De grootste en meest bevolkte van deze drie is Gili Trawangan. Er zijn een paar wegen voor transport. Het meeste vervoer gaat met de fiets en/of paard en karren.
Op de eilanden zijn geen auto’s of politie. Je hebt daarom veel reizigers die per veerboot of speedboot van Bali komen om hier tot rust te komen. 

Indonesie Gili eilanden

Beste reistijd Indonesië

In Indonesië heerst een overwegend tropisch regenklimaat. De temperatuur op de eilanden ligt gemiddeld rond de 26 graden Celsius. In de hooglanden ligt de temperatuur lager. Hoe hoger je in de bergen komt, hoe kouder het wordt. Wat betreft neerslag zijn er grote verschillen tussen de eilanden. Niet alleen op het gebied van hoeveelheid, maar ook de periode waarin de neerslag valt. Deze verschillen hebben te maken met de moesson. Hierdoor kent de archipel droge en natte maanden. Naarmate je meer naar het oosten en het zuiden gaat, neemt het aantal droge maanden toe. De droge periode valt meestal van mei tot oktober en wordt als de meest gunstige periode gezien om te reizen naar Indonesië.

Het landschap van Indonesië is rijk en zeer divers. Je vindt er vulkanen, tropische regenwouden, savannebossen, moerasgebieden en prachtige koraalriffen. Deze verscheidenheid is het gevolg van klimatologische en geologische factoren. Het grootste gedeelte van Indonesië bestaat uit laaggelegen kustgebieden en koraalriffen. De hoogste bergketen van de eilandengroep, Puncak Jaya, ligt in Iriant Jaya en is bedekt met eeuwige sneeuw. Tijdens de reizen naar Indonesië van Sawadee maak je kennis met deze unieke landschappen.

Seizoenen

 • Droge periode  – mei tot oktober
 • Moesson (regenseizoen) – oktober tot en met maart


Jakarta

Jakarta ligt in het noordwesten van het eiland Java en is de hoofdstad van Indonesië. Jakarta is vaak het begin- of eindpunt van een rondreis en daarom is het fijn om te weten wat je kan verwachten. In Jakarta heerst een tropisch moessonklimaat, waarbij er het hele jaar door tropische temperaturen van rond of net iets boven de dertig graden zijn. Tussen oktober en half maart is het moesson. Er valt dan gemiddeld per maand tussen de twee- en driehonderd millimeter neerslag. 

Bali

De bekende vakantiebestemming Bali ligt ten oosten van het eiland Java. Voor het grootste gedeelte bestaat Bali uit vulkanisch gesteente, daarnaast zijn er ook nog actieve vulkanen op het eiland. De verscheidenheid aan natuur op het Bali is groot. Zo is het eiland bedekt met tropisch regenwoud en zijn er naast kratermeren, ravijnen en vulkaankraters ook nog watervallen te vinden. Er heerst een tropisch regenwoud klimaat en het eiland kent twee seizoenen: het regenseizoen vanaf oktober tot april en het droge seizoen van april tot september. De temperatuur is vrijwel het hele jaar aangenaam en ligt tussen de twintig en 31 graden. 

image
image
image
image
image
image
image

Indonesië taal en cultuur

Tijdens onze rondreis door Indonesië maak je kennis met verschillende bevolkingsgroepen en hun religies.Naast deze hoofdtaal worden er nog vele andere talen gesproken die in twee hoofdgroepen uiteenvallen: de Maleis-Polynesische taalfamilie en de 'niet-Austronesische' taalfamilie. De eerste groep bestaat uit ongeveer 250 talen, waarvan 40 hoofdgroepen. De tweede familie bestaat onder andere uit ca. 240 Papoea-talen. Meer dan honderd van deze talen hebben minder dan duizend sprekers. Er is dus sprake van een enorme taalvariëteit.

Evenals de vele talen, kent Indonesië ook een rijke schat aan culturen. De overheersende cultuur is de Javaanse, maar daarnaast kent de archipel nog ruim 300 andere culturen. De verschillende eilanden van Indonesië vormen het woongebied van ruim 300 verschillende etnische groepen, elk met een eigen identiteit en fysiek uiterlijk. De meeste bewoners van Indonesië zijn van Maleisische afkomst. Daarnaast zijn er ook veel Chinezen. Een officiële godsdienst kent het land niet, hoewel bijna 90% van de bevolking moslim is. Ook het christendom en het hindoeïsme komen voor, naast talloze andere godsdiensten. 

Indonesie bali tempel


Er zijn een aantal highlights die behoren tot de specifieke Indonesische kunst en cultuur. Zo is de gamelanmuziek typisch Indonesisch. Gamelanorkesten zorgen vaak voor de muzikale begeleiding van dans- en theatervoorstellingen. Deze muziek wordt gezien als één van de hoogst ontwikkelde muzikale kunstvormen ter wereld. Een ander kenmerkend Indonesisch cultuurgoed is batik: een uitsparings- en versieringstechniek voor textiel die hoogstwaarschijnlijk uit de hindoe-Javaanse periode stamt, maar pas in de 16e eeuw grote bloei bereikte. Iedere streek in Indonesië heeft zijn eigen motieven, zijn eigen kleurengamma en zijn eigen stijl. Op Bali vind je het kunstenaarsdorp Ubud, dat ligt tussen de helgroene sawa's. Hier zijn talloze winkeltjes en galerieën waar je echte Indonesische producten kunt kopen.

Naar boven
 

Sawadee Reisevent 24 november
DeFabrique, Utrecht

 • Lezingen door documentairemaker: Ruben Terlou (foto: Merlijn Doomernik)
 • Lezing door reisjournalist Sander Groen
 • Tafelsessies: reizigers voor reizigers
 • Een schaatsbaan!
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.
Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.