Achtergrond Laos 

Laos ligt in het continent Azië en geografisch gezien ten westen van Vietnam. Het land heeft geen kustlijn en is bijna zes keer groter dan Nederland. Het land heeft China, Thailand, Cambodja, Myanmar en Vietnam als buurlanden. De hoofdstad van Laos is Vientiane. Het landschap van Laos bestaat voornamelijk uit ruige en ruwe bergen die begroeid zijn met uiteenlopende planten en bomen. 

Geschiedenis 

In 1893 werd Laos binnengedrongen en veroverd door de Fransen, waarna het werd toegevoegd aan de kolonie die de Unie van Indochina werd genoemd. Nadat de rechtse regering omver werd geworpen door een staatsgreep ontstond binnen korte tijd de tweede Indo-Chinese oorlog, ook wel bekend als de Vietnamoorlog. Kort na de oorlog, in 1975, werd de Democratische Volksrepubliek Laos uitgeroepen. 

Bevolking 

In Laos leven bijna 7 miljoen mensen. De grootste religie is het boeddhisme. De taal die wordt gesproken in Laos is Laotiaans of Lao. Deze taal heeft overeenkomsten met de Thaise en Chinese taal. In totaal worden er meer dan 80 talen gesproken in Laos.

Wist je dat...

 • Het geloven in geesten in Laos de normaalste zaak van de wereld is?  
 • De leefstijl in Laos draait om het relaxte tempo? Niemand hoor je klagen als de bus wat later komt en ruzie zal je niet snel zien op straat. 
 • Het Laotiaanse nieuwjaar wordt gevierd in april? Het feest wordt gevierd door andere mensen nat te maken met bijvoorbeeld een waterpistool en daarbij een gelukkig nieuwjaar te wensen.
 • Je in Laos wel 16 verschillende soorten eekhoorns en 69 verschillende soorten vleermuizen kunt vinden? 
 • De bekendste plant van Laos papaver is, waaruit op grote schaal opium wordt gewonnen? 
 • Het Laotiaans een taal is met 6 verschillende toonhoogten die voor ons moeilijk te onderscheiden zijn? 
 • Lào-Láo de nationale borrel is, een lokaal gebrouwen distillaat van rijst? 
 • De belangrijkste religieuze stroming (ca. 60% van de bevolking) in Laos het boeddhisme is?

  Foto's & Video's

  Droom weg bij de mooiste beelden van Laos
  Er zijn 5 reizen die voldoen aan jouw wensen
  • Groepsrondreis Laos & Cambodja Het leven langs de Mekong
   • Ontdek de mooiste bekende en onbekende hoogtepunten van Laos en Cambodja
   • Tweedaagse boottocht over de Mekong naar de koningsstad Luang Prabang
   • Geniet van een dag heerlijk relaxen op het karakteristieke Khone Island
   23 dagen
   vanaf € 2.159,- inclusief CO2-compensatie
  • Groepsrondreis Laos & Cambodja Tempels, jungle en kleurrijke bergstammen
   • Unieke route met bekende hoogtepunten en minder bezochte gebieden
   • Mogelijkheid om Angkor Wat en de Killing Fields te bezoeken
   • Verblijf in Hinboun Nationaal Park met bezoek aan de beroemde Khong Lor grot

   Gegarandeerd vertrek op:
   04 jan , 21 nov , 09 jan - alle vertrekdata

   30 dagen
   vanaf € 2.699,- inclusief CO2-compensatie
  • Groepsrondreis Indochina Koloniale grandeur en natuurschoon
   • Originele en complete route door Indochina met perfecte afwisseling tussen steden en natuur
   • Tweedaagse boottocht over de Mekong naar de koningsstad Luang Prabang
   • Veel mogelijkheden om te wandelen en te fietsen
   Nieuwe reis
   29 dagen
   vanaf € 2.698,- inclusief CO2-compensatie
  • Internationale groepsreis Cycling in Laos Explore rural Laos by bike
   • All breakfasts included.  The food on this trip is a real highlight. The national staple of Laos is sticky rice which is served with all meals and is often used as a scooping device to pick food up as meals are traditionally eaten with hands and not utensils. Typical dishes to accompany the rice are laap (or larb) which is a salad of any kind of minced meat; mok pa, which is fish steamed in a banana leaf; grilled chicken, pork or fish; and jaew, which are dips that might be made from roasted aubergine or tomatoes. Undertones of lemongrass, chilies and ginger are everywhere, imparting spicy and sour notes that bring heat and layers to dishes. Noodle dishes are common and the sweet offerings tend to focus around the abundance of fresh fruit available – be sure to seek out the mangosteen, the sweet segments are a local favourite and unlike any other fruit. Western food is readily available almost everywhere. Vegetarians are well catered for but please inform us before departure of any special dietary requests. Please note that in SE Asia the availability of certain specialized products for restricted diets, e.g. gluten-free or dairy-free, is minimal or non-existent and we strongly recommend you bring these items from home. You may find it beneficial to bring some 'cycling snacks' with you from home; high energy snack bars are not readily available locally. For snacks and drinks during the rides, a kitty is normally arranged (see Extra Expenses) and these snacks tend to be a combination of nuts, fruit and biscuits. In the more remote areas the food is likely to be basic and the breakfasts will be simple.
   • Cycling
   • Road Cycling

   Gegarandeerd vertrek op:
   19 jan , 09 feb - alle vertrekdata

   14 dagen
   vanaf € 2.749,- exclusief vlucht
  • Verberg reizen met internationale groepen

  Resultaten worden geladen

  Rondreis Laos

  De veelzijdige geschiedenis van Laos zal je rondreis onvergetelijk maken. Het huidige Laos vindt zijn wortels in de 14e eeuw, toen het koninkrijk Lan Xang, het land van miljoenen olifanten, werd gesticht. In de 17e eeuw viel het land uiteen, hetgeen door de Fransen in 1893 weer teniet werd gedaan, toen zij het land als "protectoraat Laos" opnamen in de Unie van Indochina. In de Tweede Wereld Oorlog was het land bezet door de Japanners. Hierna verkreeg het in 1954 door een nederlaag van de Fransen in de Eerste Indochinese Oorlog zijn onafhankelijkheid. 

  Tussen 1964 en 1973 had Laos ernstig te lijden onder de oorlog in Indochina, die in feite gevoerd werd door de twee supermachten van dat moment, de VS en de Sovjet Unie. Vietnam werd vanuit Thailand voortdurend gebombardeerd, maar ook het oosten en noorden van Laos werden zeer zwaar getroffen. Het werd een van de zwaarst gebombardeerde landen in de geschiedenis. 

  In 1975 werd officieel de Democratische Volksrepubliek Laos uitgeroepen en kwam er een einde aan meer dan 600 jaar durende monarchie. Tegenwoordig lijkt Laos zich zeer langzaam te ontwikkelen in de richting van een meer open samenleving. Hoewel politieke hervormingen alleen mogelijk zijn binnen het eenpartijstelsel, valt de laatste jaren enige vooruitgang te bespeuren.

  Ontdek de verscheidenheid in cultuur

  Niet alleen biedt een groepsreis door Laos een verscheidenheid in natuur, ook heeft de cultuur van dit continent werkelijk alles in huis. In Laos wonen officieel 68 verschillende etnische groepen, maar er komen schattingen voor van wel 100 of 140 groepen. Grofweg zijn er 4 hoofdgroepen hierin te onderscheiden:

  • De Lao Loum: zij vormen de grootste bevolkinsgsgroep van Laos. Zij bevolken de lager gelegen delen van Laos, met name in de Mekong-vallei. Zij zijn verwant met de Thai en hangen meestal het Theravada boeddhisme aan.
  • De Lao Thai: dit is een kleine groep met verschillende Thaise subculturen, zij zijn gevestigd in de Mekongdelta, maar vooral in de valleien van hoger gelegen rivieren.
  • De Lao Theung: ze behoren tot de oudste inwoners van Laos en maken ongeveer een kwart van de bevolking uit. Het zijn bergvolken van Chinees/Maleise afkomst in Midden-Laos. Het kleine volk Khmu, waar we tijdens een van onze reizen door Laos zullen overnachten, behoort tot de Lao Theung.
  • De Lao Soung komen uit Tibetaanse en Chinese gebieden. Ze maken zo'n tien procent van de bevolking uit. Ze zijn pas vrij recent geëmigreerd en leven voornamelijk in de bergen vanaf ongeveer 1000 meter.

  Hoogtepunten Laos

  Pakbeng en Mekong

  Een bijzondere ervaring is om per boot langzaam naar Pakbeng te varen. Nadat jullie de Vredesbrug tussen Thailand en Laos zijn overgestoken gaan jullie aan boord van deze ‘Slow Boat’. Onderweg vertelt de gids allerlei interessante verhalen over het leven op en naast de Mekong rivier en gaan jullie zelfs aan land om in een dorpje het Kamu volk te ontmoeten. 

  Luang Prabang 

  Luang Prabang wordt door veel mensen gezien als een van de mooiste steden om te bezoeken bij een reis door Zuidoost Azië. Voor natuurliefhebbers zijn er de schitterende Kuang Si watervallen waar jullie lekker kunnen zwemmen. Jullie kunnen je laten vervoeren per tuktuk of zelf op een mountainbike stappen. Wie zich meer wil verdiepen in de cultuur kan een van de bijzondere tempels in het gebied bezoeken. 

  Siem Reap 

  Het sfeervolle stadje Siem Reap staat bekend om de grote tempels die er in de omgeving verspreid staan. De Angkor Wat en Angkor Tom zijn twee van die tempels. Omdat de tempels er al eeuwen staan en boomwortels bovengronds hun weg zoeken langs de muren ademen deze tempels een sprookjesachtige sfeer. Vergeet vooral aan het einde van de dag niet om te kijken naar de zonsondergang bij de Angkor Wat. Dit is een ervaring om niet te vergeten.

  Beste reistijd Laos

  Het is in Laos vrij warm. Overdag kan de temperatuur oplopen tot 30 °C en 's avonds koelt het iets af. Tijdens de maanden juli en augustus is het de tijd van de moesson (regen). Het reizen is goed mogelijk want het regent zelden de hele dag, meestal betreft het een enorme bui die een uur of twee duurt (voornamelijk in de namiddag, 's avonds en ‘s nachts). Cambodja is het hele jaar door warm, maar vooral in de zomer omdat het dan relatief vochtig is. 

  image

  Reistips Laos

  Doi Suthep 

  Nadat jullie met de prachtige zogenaamde ‘slangentrap’ naar boven zijn gewandeld komen jullie uit bij de Doi Suthep. Dit enorme goudkleurige bouwwerk is op zijn zachtst gezegd opvallend omdat het uittorent boven de rest van de gebouwen. Vanaf de Doi Suthep kunnen jullie genieten van een schitterend uitzicht over de rest van het gebied. 

  Excursie Chiang Mai 

  Hebben jullie zin in een avontuurlijke activiteit, ga dan op excursie in Chiang Mai. Jullie kunnen kiezen voor een tocht waarbij je onder begeleiding de diepe jungle van Thailand ontdekt. Een stapje verder is de Canopy Tour waarbij jullie aan kabels langs boomtoppen naar beneden razen. 

  Kuang Si 

  Voor de echte liefhebbers van de natuur is een fietstocht naar de Kuang Si watervallen een absolute aanrader. Natuurlijk kunnen jullie ook per tuktuk dit prachtige gebied verkennen en een duik in het heldere water nemen. 

  Bang Bao 

  Wij Nederlanders staan vooral bekend om de manier waarop we het water achter onze dijken houden en onze huizen een droge ondergrond garanderen. In Bang Bao gaan ze hier net even iets anders mee om. In plaats van de huizen op het land te bouwen staan vrijwel alle huizen van het dorp op palen boven de zee gebouwd. Een bijzonder gezicht!

  Naar boven
   

  Sawadee Game Week
  Latijns-Amerika

  Ben je snel in het raden van het juiste woord? Kom erachter tijdens de ‘Guess the word’ Game van Latijns-Amerika. Raad het woord zo snel mogelijk en met zo min mogelijk letters en maak kans op het boek Before they pass away van Jimmy Nelson. Succes!