De achtergrond van Nepal

Cultuur

In Nepal begroet je elkaar met een hindoeïstisch gebaar waarbij de handen tegen elkaar aan worden geduwd, de vingers naar boven wijzen en je een lichte buiging maakt. Tijdens het maken van dit gebaar wordt er vaak namasté gezegd, wat “ik buig voor jou” betekent. Religie heeft een grote invloed op de Nepalese cultuur gehad en is op vele manieren terug te zien in het dagelijks leven. Ongeveer 88% van de 30 miljoen mensen tellende bevolking is Hindoe, opgevolgd door de Boeddhisten (9%) en Moslims (3%).

Geschiedenis

Nepal heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot ongeveer de 7e eeuw voor Christus, wanneer de Kirats over het land heerste. Rond 500 voor Christus werd de prins Siddharta geboren, die uiteindelijk de verlichting bereikte en de Boeddha werd. Het Boeddhisme verdween echter snel, waarna het Hindoeïsme steeds belangrijker werd. In de periode tussen 1200 en 1768 heerste de Malladynastieën, die er voor zorgden dat de handel en welvaart toenamen. Tijdens deze periode werden er veel tempels en paleizen gebouwd, totdat het land aan het einde van de regeerperiode uit elkaar viel.

Pas in 1768 werd de eenheid in Nepal hersteld, nadat Prithivi Narayan Shah aan de macht kwam. Tussen 1849 en 1951 was de Rana-familie aan de macht, die enorme paleizen bouwde en land verdeelde onder familieleden en vrienden. Het koningshuis trok steeds meer macht naar zich toe, totdat in 1990 hier een einde aan werd gemaakt. Het verbod op politieke partijen werd opgeheven en er werd een nieuwe grondwet ingevoerd. In 2005 trok de huidige koning van het land, Gyanendra, de macht weer naar zich toe door middel van een paleiscoup en in 2007 werd de democratie weer hersteld.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Nepal

Nepal staat bekend om de Mount Everest, de grootste berg ter wereld gelegen op de grens met China. In dit prachtige land zijn echter nog vele andere hoogtepunten te ontdekken. Tijdens een van onze groepsreizen ontdek je de kleurrijke bevolking, indrukwekkende natuur en bijzondere religieuze bezienswaardigheden. Nepal zal je versteld doen staan van wat het te bieden heeft.

Er zijn 9 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Noord-India en Nepal Van Rajasthaanse forten tot machtige Himalaya toppen
  • Complete en afwisselende reis door magisch Noord-India en imposant Nepal
  • Ontdek de woestijn en de forten en paleizen van Rajasthan
  • Bezoek de wereldberoemde Taj Mahal

  Gegarandeerd vertrek op:
  19 nov , 14 nov - alle vertrekdata

  Nieuwe reis
  30 dagen
  vanaf € 2.129,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Noord-India en Nepal Hoogtepunten Zeg Namasté tegen India en Nepal
  • De meest complete reis om de mooiste hoogtepunten van India en Nepal te beleven
  • Afwisselende route door indrukwekkende steden en mooie natuur
  • Ontdek de 3 steden van de Gouden Driehoek: Jaipur, Delhi en Agra

  Gegarandeerd vertrek op:
  19 okt - alle vertrekdata

  21 dagen
  vanaf € 1.698,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  19 okt - alle vertrekdata

 • Groepsrondreis Nepal Trektocht Annapurna, op safari in Chitwan
  • Zeer afwisselende rondreis met cultuur, natuur en een trektocht in de bergen
  • Vijfdaagse trektocht door het Annapurna gebied naar Poon Hill en Ghandruk
  • Trektocht is inclusief berggids, assistentgidsen en dragers

  Gegarandeerd vertrek op:
  07 nov , 12 mrt - alle vertrekdata

  17 dagen
  vanaf € 1.498,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Nepal Annapurna Basecamp Trekking langs de toppen van de Himalaya
  • 11-daagse trektocht naar het Annapurna Base Camp (4130 m)
  • Trektocht inclusief berggids, assistent gidsen en dragers
  • Tijdens de trektocht overnachtingen in eenvoudige lodges

  Gegarandeerd vertrek op:
  20 mrt - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  23 dagen
  vanaf € 1.698,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  20 mrt - alle vertrekdata

 • Groepsrondreis Nepal Everest Trekking over het dak van de wereld
  • 17-daagse trektocht naar de Gokyo Meren en Everest Base Camp
  • Verblijf in eenvoudige, maar sfeervolle berghutten tijdens trektocht
  • Trektocht inclusief berggids, assistent gidsen en dragers

  Gegarandeerd vertrek op:
  13 feb , 12 mrt - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  24 dagen
  vanaf € 1.798,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Tibet en Nepal De mystiek van de Tibetaanse hoogvlakte
  • Bijzondere overnachtingen bij prachtig gelegen kloosters
  • Mogelijkheid om een dagwandeling te maken naar het meditatieoord Chim-puk
  • Ontspannen einde in Nepal

  Gegarandeerd vertrek op:
  14 apr - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  23 dagen
  vanaf € 3.059,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  14 apr - alle vertrekdata

 • Groepsrondreis Nepal Go-26 Actieve jongerenreis door het hoge Nepal
  • Op reis met onze Belgische partner Joker
  • Reis met leeftijdsgenoten door Nepal
  • Een mooie mix aan sportieve activiteiten op reis
  Blijf op de hoogte
  16 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle Nepal reisverhalen

Altijd wat te doen in Kathmandu

Azië, 13-05-13

In de Nepalese hoofdstad Kathmandu is altijd wat te ontdekken. Voor velen is de hectische toeristenbuurt Thamel het vertrekpunt, vanaf daar kun je al een aantal hoogtepunten lopend bezoeken. Maar vergeet ook de prachtige buurstad Bhaktapur niet! 

Klimaat

Kathmandu ligt even zuidelijk als Egypte en Florida: het kent hete, natte zomers en winters met milde dagen en koude nachten. De moesson brengt zware regenval van juni tot en met augustus.

Beste reistijd

De beste tijd om Kathmandu te bezoeken is van oktober tot en met mei. Oktober en november gelden als hoogseizoen, de moessonregen is verdwenen en het weer is helder. Al is de natuur op haar mooist zo van februari tot en met april: de lucht is fris en alles staat in bloei. De regentijd loopt van juni tot en met augustus, al regent het zelden de hele dag. Hooguit een uur of twee.

Wat te doen 

1. Driemaal Durbar

Er zijn drie Durbar Squares in de Kathmanduvallei: die van Kathmandu omgeven door een leuke chaotische en kleurrijke bazaar, die van Bhaktapur ten oosten van Kathmandu en die van Patan (het gedeelte van Kathmandu ten zuiden van de Bagmati rivier). Hoewel ze alle drie een bezoek waard zijn, vinden de meeste mensen die van Patan het mooist.

2. Pashupatinath

De oudste hindoetempel van Nepal is helaas niet toegankelijk voor niet-hindoes, maar is wel van buiten te bezichtigen. De sfeer is heel bijzonder: er dwalen veel hasjrokende sadhoes (hindoeïstische asceten) rond en op de oevers van de Bagmati rivier, die langs de tempel stroomt, vinden regelmatig lijkverbrandingen plaats.

3. Kumari Ghar In Kumari Ghar

Een prachtig paleisje naast Durbar Square in Kathmandu, woont een levende godin: een jong meisje van wie men gelooft dat ze een incarnatie is van de godin Taleju. Twee keer per dag verschijnt ze enkele ogenblikken achter een raam van prachtig houtsnijwerk. Alleen al haar vluchtige blik brengt de wachtenden op het binnenplaatsje geluk.

Shop

4. Ambachtelijk Papier

The Paper Park houdt het traditionele ambacht van Nepalees papiermaken levend en verschaft daarmee meer dan zestig mensen uit de lokale gemeenschap werk. Je vindt er kleurrijk briefpapier, cadeauverpakkingen, lampenkappen, notitieblokjes en fotoalbums; allemaal gefabriceerd met biologische grondstoffen uit de omgeving. Naast hotel Marshyangdi in Thamel.

5 Theenirwana De Buddha

Tea Shop is een must voor theeliefhebbers. Met Darjeeling dichtbij (net over de grens met India), wordt er ook in Nepal erg goede thee geproduceerd: licht, met een superieure smaak. De behulpzame eigenaar maakt je wegwijs in Nepalese thee. J.P. School Road, Chhetrapati,Thamel Typisch Kathmandu: de kruising Asan Tole. Genieten van het prachtige uitzicht tijdens de Great Himalaya Trail.

6. Yasmine Studio

Eigenaresse Yasmine heeft een eigen kledinglijn in prachtige lokale stoffen. Als je na drie uur 's middags komt, kun je bij haar terecht voor een persoonlijk ontwerp. Kasturi Arcade, bij Annapurna coffee shop, Durbar Square.

7. Paleiselijk tafelen en winkelen

Baber Mahal Revisited is een voormalig paleiscomplex van de Rana-dynastie gelegen rondom zeven historische binnenpleinen, die omgetoverd zijn tot eet- en winkelparadijsjes. Het is er voor Nepalese begrippen wat prijzig en het ligt niet op de toeristische route maar het is een zeldzaam plekje in Kathmandu waar even geen lawaaiig verkeer doorklinkt. Het Franse restaurant Chez Caroline is populair bij expats en diplomaten. Aan Bijulibazar Road.

Eten en uitgaan

8. Bollywoodje pakken

QFX Kumari is de modernste bioscoop van Kathmandu (lees: airconditioning en popcorn aanwezig) en dé uitgelezen plek om de laatste, immens populaire Bollywoodfilms te zien. Kamal Pokhari.9. Het andere Thamel

Jhamsikhel 'ook wel Jhamel genoemd' is het Thamel van Patan: het zit vol restaurants. Het aanbod is een béétje meer upmarket dan in de ultieme toeristenbuurt Thamel, maar het is nog steeds niet duur: rond de vier euro voor een hoofdgerecht. Hier komen veel expats en upperclass Nepalezen.

10. Roadhouse café

Het Roadhouse café heeft meerdere vestigingen; die vlak bij het Kathmandu Guesthouse in de toeristenbuurt Thamel is het gemakkelijkst te vinden. Er is heerlijke pizza en ijs, een fijn terrasje achter en vooral de overheerlijke 'sizzling brownie' is een aanrader.

Evenementen

Koeienfestival

Gai Jatra, het 'koeienfestival', is een festival ter herinnering aan de geliefden die in het voorgaande jaar zijn gestorven. Ondanks de associatie met de dood is er vooral veel feestvreugde en pret. Jonge jongetjes moeten de processie van hun familie en de eventuele koeien in hun eigendom leiden, verkleed als meisje. Het is uitgegroeid tot een erg humoristisch geheel dat in Kathmandu door de lokale homo's is geadopteerd als een soort gay pride. De eerstvolgende viering vindt plaats op donderdag 22 augustus 2013.

Festival van licht

Tijdens Tihar, het vijfdaagse festival van licht, worden achtereenvolgens kraaien, honden, koeien, ossen én broers (door hun zussen) vereerd. Op de derde, belangrijkste dag maakt iedereen het huis schoon en steekt zo veel mogelijk (olie)lampjes aan om zo Laxmi, de godin van rijkdom, in het huis te verwelkomen. Het is een van de grootste en meest kleurrijke hindoefestivals en wordt overal in Nepal gevierd. Tihar vindt plaats rond de eerste nieuwe maan van de maand Kartika op de hindoekalender. De precieze data worden pas een jaar tevoren vastgesteld.

Hoogtepunten, groepsreis Nepal

Kathmandu

De hoofdstad van Nepal is een hectische mengeling van mensen, riksja’s, fietsen en heilige koeien. De stad staat bekend om de vele rijkelijk bewerkte tempels en paleizen, die tegenwoordig in scherp contrast staan met de moderne hotels, auto’s en internetcafés. Rij met een riksja door de drukke straten, bekijk kleurige rituelen en wandel door de kleine steegjes en ontdek verborgen tempels. Een van de bekendste tempels in Kathmandu is de Bodnath stupa, die tevens op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Pokhara

Vooral de overweldigende natuur maakt een bezoek aan Pokhara zo bijzonder. De stad is gelegen aan het prachtige Fewameer, midden tussen de bergtoppen van het Annapurna gebied. Drie van de tien hoogste bergen ter wereld liggen in dit gebied, waardoor je vanuit de stad altijd een indrukwekkend uitzicht hebt. Bezoek bijvoorbeeld de Peace Pagoda, van waar je uitkijkt over het meer en de kolossale bergtoppen. ’s Avonds kun je genieten van een heerlijke maaltijd bij een van de restaurants aan de rand van het meer.

Bhaktapur

Bhaktapur is een van de koningssteden in de Kathmandu Vallei en wordt door velen de mooiste stad van Nepal genoemd. De stad staat vol met middeleeuwse pleinen omringd door tempels en je kan uren wandelen door de steegjes tussen de rode gebouwen door. De sfeer in Bhaktapur is zeer relaxt en er rijden vrijwel geen auto’s. Zodra de zon ondergaat wordt de sfeer in de stad zeer bijzonder, met kinderen die op de pleinen spelen en oudere mannen die chanten voor de goden op de terrassen van tempels.

Chitwan nationaal park

Chitwan is het oudste nationale park van Nepal en herbergt een grote verscheidenheid aan diersoorten, zoals apen, beren, krokodillen en de Bengaalse tijger. Daarnaast leven er meer dan 400 neushoorns in het park, waardoor dit de perfecte plek is om deze prachtige dieren in het wild te spotten. Het park is te voet en met de jeep te verkennen.

Beste reistijd, groepsreis Nepal

De beste tijd om Nepal te bezoeken is in de periodes oktober t/m december en maart t/m april. In deze maanden is de lucht helder, waardoor het uitzicht op de bergen het mooist is. De temperatuur is in deze periodes ook aangenaam. Overdag kan het ongeveer 25°C worden, maar ’s nachts koelt de temperatuur snel af tot een koele 5°C. Van juni t/m augustus is de regentijd en regent het vrij veel, maar vaak niet de hele dag.

image
image

Reistips, groepsreis Nepal

Circus Kathmandu

Circus Kathmandu is een initiatief van Nepalese jongeren die het slachtoffer zijn geworden van de kinderhandel. Zij zijn het circus begonnen als bron van inkomsten en om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Tijdens een bezoek aan Circus Kathmandu kan je genieten van spectaculaire theater en dansacts, leer je meer over het initiatief en steun je de mensenrechten van jonge kinderen in Nepal.

Boottocht over het Phewa meer

Tijdens een verblijf in de stad Pokhara kan je gemakkelijk een hele dag vertoeven aan het Phewa meer. Een absolute aanrader is om een bootje te huren om rustig over het meer te varen terwijl je de weerspiegeling van de witte bergtoppen in het water ziet.

Trektocht door het Annapurna gebied

Vanuit Pokhara kan je een uitdagende trektocht maken door het Annapurna gebied. Deze tocht is een van de mooiste wandeltochten in Nepal en brengt je onder andere langs dromerige dorpjes, uitgestrekte groene velden en een rodondendron bos, terwijl je uitzicht op de met eeuwige sneeuw bedekte bergtoppen hebt.

Naar boven
 

Winterdeals
Profiteer van €50 korting p.p.

De koude winterdagen in Nederland zijn een feit. Sneeuw, kou en regen.. Typisch Hollands winterweer. Droom je al weg naar een zonnig oord? Misschien boek je een mooie reis naar één van onze geselecteerde bestemmingen en ontvang je tot €50 korting per persoon