De achtergrond van Nepal

Cultuur

In Nepal begroet je elkaar met een hindoeïstisch gebaar waarbij de handen tegen elkaar aan worden geduwd, de vingers naar boven wijzen en je een lichte buiging maakt. Tijdens het maken van dit gebaar wordt er vaak namasté gezegd, wat “ik buig voor jou” betekent. Religie heeft een grote invloed op de Nepalese cultuur gehad en is op vele manieren terug te zien in het dagelijks leven. Ongeveer 88% van de 30 miljoen mensen tellende bevolking is Hindoe, opgevolgd door de Boeddhisten (9%) en Moslims (3%).

Geschiedenis

Nepal heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot ongeveer de 7e eeuw voor Christus, wanneer de Kirats over het land heerste. Rond 500 voor Christus werd de prins Siddharta geboren, die uiteindelijk de verlichting bereikte en de Boeddha werd. Het Boeddhisme verdween echter snel, waarna het Hindoeïsme steeds belangrijker werd. In de periode tussen 1200 en 1768 heerste de Malladynastieën, die er voor zorgden dat de handel en welvaart toenamen. Tijdens deze periode werden er veel tempels en paleizen gebouwd, totdat het land aan het einde van de regeerperiode uit elkaar viel.

Pas in 1768 werd de eenheid in Nepal hersteld, nadat Prithivi Narayan Shah aan de macht kwam. Tussen 1849 en 1951 was de Rana-familie aan de macht, die enorme paleizen bouwde en land verdeelde onder familieleden en vrienden. Het koningshuis trok steeds meer macht naar zich toe, totdat in 1990 hier een einde aan werd gemaakt. Het verbod op politieke partijen werd opgeheven en er werd een nieuwe grondwet ingevoerd. In 2005 trok de huidige koning van het land, Gyanendra, de macht weer naar zich toe door middel van een paleiscoup en in 2007 werd de democratie weer hersteld.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Nepal

Rondreis Nepal

Nepal staat bekend om de Mount Everest, de grootste berg ter wereld gelegen op de grens met China. In dit prachtige land zijn echter nog vele andere hoogtepunten te ontdekken. Tijdens een van onze groepsreizen ontdek je de kleurrijke bevolking, indrukwekkende natuur en bijzondere religieuze bezienswaardigheden. Nepal zal je versteld doen staan van wat het te bieden heeft.

Een rondreis door Nepal is een reis door bergachtige gebieden en gevarieerde fauna

Tijdens je rondreis door Nepal zul je merken dat een groot deel van het land zeer bergachtig is. De hoogste bergen ter wereld zijn er gelegen, waaronder de hoogste, de Mount Everest, die aan de grens met China (Tibet) ligt. De lager gelegen gebieden liggen in het zuiden van het land langs de grens met India. Ongeveer 20% van de oppervlakte is te gebruiken voor de landbouw. Nepal kent drie zones van het zuiden naar het noorden: het laagland (de Terai-regio) in het zuiden, heuvels en lage bergen in het centrum, en de Himalaya in het noorden. Ook het dierenrijk in Nepal is hierdoor zeer gevarieerd. Voor de grote verscheidenheid aan vogels is opvallend. Ongeveer 10% van de ons bekende vogelsoorten komt hier voor, waaronder ooievaars, fazanten, koekoeken en uilen. Er leven ook veel zoogdieren zoals olifanten, luipaarden, neushoorns, tijgers en herten. Op de grote hoogtes wordt ook de fauna meer en meer alpien, met onder andere wilde schapen, geiten en beren.

Een rondreis door Nepal, langs prachtige tempels en eeuwenoude monumenten 

Tijdens je rondreis zul je een bezoek brengen aan Kathmandu,de hoofdstad van Nepal en het toeristische centrum van het land. Het is gelegen aan de voet van het Himalaya gebergte, samen met de oude koningssteden Bhaktapur en Patan. Je vindt er veel nauwe winkelstraatjes in het oude centrum. Daardoor heeft het de uitstraling en charme van een middeleeuwse stad. Kathmandu is vooral beroemd om haar schitterende antieke architectuur. Overal vind je prachtige tempels, huizen met schitterende houtgesneden ramen of kleurrijke rituelen. De belangrijkste trekpleister in de stad is Dumbar Square. Je moet er absoluut geweest zijn om de meer dan 50 tempels, schrijnen en andere religieuze monumenten te bezoeken. De meeste daarvan zijn 3 à 4 eeuwen oud. De oudste tempel dateert nog uit de 12e eeuw. Het Dumbar Square is daarnaast vooral ook een ontmoetingsplaats voor onder andere toeristen, bedelaars en pelgrims. Het belangrijkste gebouw op het plein is het koninklijk paleis. Je vindt in Nepal niet alleen prachtige steden als Kathmandu, maar ook mooie natuur. Tijdens onze reizen komen we onder andere door het bekende Annapurnagebergte. Het is een populair trekkinggebied met veel dorpjes langs de route waar je kunt eten, drinken en slapen. Andere trekpleisters in het land zijn het stadjes Pokhara en het nationale park Chitwan.

Er zijn 9 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Noord-India en Nepal Van Rajasthaanse forten tot machtige Himalaya toppen
  • Complete en afwisselende reis door magisch Noord-India en imposant Nepal
  • Ontdek de woestijn en de forten en paleizen van Rajasthan
  • Bezoek de wereldberoemde Taj Mahal
  Nieuwe reis
  30 dagen
  vanaf € 2.129,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Noord-India en Nepal Hoogtepunten Zeg Namasté tegen India en Nepal
  • De meest complete reis om de mooiste hoogtepunten van India en Nepal te beleven
  • Afwisselende route door indrukwekkende steden en mooie natuur
  • Ontdek de 3 steden van de Gouden Driehoek: Jaipur, Delhi en Agra

  Gegarandeerd vertrek op:
  17 okt - alle vertrekdata

  21 dagen
  vanaf € 1.698,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  17 okt - alle vertrekdata

 • Groepsrondreis Nepal Trektocht Annapurna, op safari in Chitwan
  • Zeer afwisselende rondreis met cultuur, natuur en een trektocht in de bergen
  • Vijfdaagse trektocht door het Annapurna gebied naar Poon Hill en Ghandruk
  • Trektocht is inclusief berggids, assistentgidsen en dragers

  Singlevertrek op:

  17 jan , 21 mrt - alle vertrekdata

  17 dagen
  vanaf € 1.629,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Nepal Annapurna Basecamp Trekking langs de toppen van de Himalaya
  • 11-daagse trektocht naar het Annapurna Base Camp (4130 m)
  • Trektocht inclusief berggids, assistent gidsen en dragers
  • Tijdens de trektocht overnachtingen in eenvoudige lodges

  Singlevertrek op:

  24 okt , 09 okt - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  23 dagen
  vanaf € 1.659,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Nepal Everest Trekking over het dak van de wereld
  • 17-daagse trektocht naar de Gokyo Meren en Everest Base Camp
  • Verblijf in eenvoudige, maar sfeervolle berghutten tijdens trektocht
  • Trektocht inclusief berggids, assistent gidsen en dragers
  Avontuur-Plus
  24 dagen
  vanaf € 1.798,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Tibet en Nepal De mystiek van de Tibetaanse hoogvlakte
  • Bijzondere overnachtingen bij prachtig gelegen kloosters
  • Mogelijkheid om een dagwandeling te maken naar het meditatieoord Chim-puk
  • Ontspannen einde in Nepal

  Gegarandeerd vertrek op:
  14 apr , 22 sep - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  23 dagen
  vanaf € 2.999,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Nepal Go-26 Actieve jongerenreis door het hoge Nepal
  • Op reis met onze Belgische partner Joker
  • Reis met leeftijdsgenoten door Nepal
  • Een mooie mix aan sportieve activiteiten op reis
  Blijf op de hoogte
  16 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle Nepal reisverhalen

Waanzinnig wandelen in Nepal

Azië, 10-06-13

Volgens Sawadee-reisleider Linda Bezemer is er 'niks mooier dan lopen in de Himalaya'. Maar wat houdt een trekkersreis door Nepal nu precies in? We vragen het aan Linda, die het land al jaren op haar duimpje kent.

Nederlanders in Kathmandu

De trektocht begint na een dag of twee acclimatiseren in Kathmandu pas echt. 'De groep heeft dan inmiddels kennisgemaakt met de lokale gidsen, die overigens veel ervaring met Nederlanders hebben. Ik ken er zelfs eentje die van dropjes houdt, en ja, ze weten ook dat we wat prijsbewuster zijn, haha.' Nederlanders zijn volgens Linda wat individueler ingesteld dan bijvoorbeeld Engelsen. 'Die lopen altijd bij elkaar. Maar dat lijkt me zo irritant: de voorsten kunnen dan niet doorlopen en de achtersten moeten zich constant haasten. In principe loopt bij ons iedereen in zijn eigen tempo, en we wachten op elkaar op vooraf afgesproken thee- en lunchstops. De lokale gidsen of dragers verdelen zich dan over de groepjes mensen. Zelf loop ik meestal achteraan; daar heeft men net wat meer morele steun nodig, denk ik. Maar lang niet altijd hoor. Iedereen kan het aan. In mijn laatste groep zaten er mensen van begin dertig tot in de zestig. Als je conditie maar goed is. Je hebt tenslotte ook zeventigers die de Everest nog beklimmen.' 

Linda vindt het moeilijk om te zeggen welke trektocht de beste is. Op de Annapurna Dhaulagiri proef je volgens haar de meeste cultuur. Je logeert er in lodges in authentieke dorpjes of juist in the middle of nowhere en je komt er een dag of vier geen andere toeristen tegen. De opbrengsten van een aantal lodges waar je overnacht, komen bovendien ten goede aan een schooltje. 'Wat ik zelf altijd leuk vind om te zien is dat de lodges vaak door vrouwen worden bestuurd. Dat vind ik goed: Nepal is verder een erg masculiene maatschappij', zegt Linda.

Verse kip

Tijdens de trektocht zijn de dragers vaak het snelst en komen ze als eerste aan bij de lodges. Op de Everest-reis geven ze dan alvast de keuze voor de lunch door. Zelf eten ze alleen maar dahl bhat: rijst met linzen en groentecurry erbij, maar in de lodges kun je van alles krijgen. Linda: 'Als de groep zin heeft in kip, dan wordt die ter plekke gevangen en geslacht. Op het menu staan pizza's met jakkaas, pasta, knoflooksoep, gebakken aardappelgerechten en momo's, een soort Nepalese dumplings. Goede bijkomstigheid van lopen in de bergen: je kunt eten wat je wilt en je valt nog steeds af.' 

De lodges zijn basic, maar wel heel gezellig. In de gemeenschappelijke ruimtes staat een grote kachel in het midden. Soms is het een enorme gasbrander onder een tafel waar iedereen gezellig omheen kan zitten om warm te worden. En dat is volgens Linda nodig. 'Vooral als je naar Everest gaat, kan het 's avonds bitter koud zijn. Dan slaap je tot op 5.130 meter hoogte. Er is geen verwarming in de kamers, dus moet je wel een dikke slaapzak hebben. Ook de Annapurna Base Camp-reis gaat tot wel 4.130 meter, en dat merk je. Overdag is het vaak zonnig en echt perfect warm, totdat rond een uur of drie de zon achter de bergen verdwijnt. Maar je weet het nooit, het weer blijft veranderlijk hier.' 

De mensen uit Linda's laatste groep waren superenthousiast over het Annapurna Base Camp. 'Ik heb heel wat gereisd in mijn leven, maar wat mij betreft is dit kamp toch wel de mooiste plek op aarde. Vooral de zonsopgang is er ongelofelijk mooi. Het begint met één fel verlichte piek, en langzaam schuiven de schaduwen dan naar beneden totdat de bergen in het licht baden. Dan sta je daar, op 4.130 meter, omringd door zes-, zeven en achtduizenders. Zó mooi.'

Blauwgroene meren

De reis is volgens Linda een aaneenschakeling van hoogtepunten: het uitzicht over drie prachtige blauwgroene meren en de Everest vanaf Gokyo Ri, de spectaculaire wandeling van de Gokyovallei naar de Khumbuvallei over de 5.300 meter hoge Cho La-pas en de wandeling naar het Everest Base Camp over een gletsjer. 'Tijdens deze laatste wandeling loop je langs een steile wand van een zevenduizender waar je regelmatig kleine lawinetjes vanaf ziet komen. Dat is nog steeds een van de indrukwekkendste wandelingen die ik ooit heb gemaakt. Er is niks mooier dan lopen in de Himalaya.'

Reizigers zullen volgens Linda ook goede herinneringen bewaren aan de laatste avond voordat ze teruggaan naar de bewoonde wereld. 'Er wordt muziek gemaakt en gedanst. In Lukla gaan we soms naar een piepklein discotheekje op 2.800 meter. Na zo'n trip ben ik echt een paar dagen heel moe, maar ik geniet er nog steeds zo van! Het is echt heerlijk.'

Wat is handig om mee te nemen?

Op trektocht door Nepal kom je er volgens reisleider Linda al snel achter dat goede spullen hun gewicht in goud waard zijn. Linda: 'Ik ontmoedig mensen altijd om telkens plastic flesjes aan te schaffen. Beter is een veldfles: je kunt onderweg overal gekookt en gefilterd water bijvullen. Een bijkomend voordeel is dat je zo'n fles 's avonds voor het slapengaan kunt vullen met heet water. Met een sok eromheen heb je een goede kruik.' 

In Nepalese supermarkten kun je mueslirepen en trailmixen van noten-rozijnen kopen. 'Ik heb ook een keer iemand in de groep gehad van een outdoor-klimvereniging die me vertelde dat ze onderzoek hadden gedaan naar het beste krachtvoer in de bergen. Wat bleek het te zijn? Snickers. Kun je hier ook overal krijgen.' 

Oordopjes zijn altijd fijn om bij je te hebben. In Kathmandu begint het met een enorm lawaaiig verkeer. Als het 's nachts rustiger wordt, nemen de honden het over. En dan zijn er natuurlijk nog snurkende kamergenoten. Een goed ademende regenjas van Gore-Tex is duur, maar volgens Linda ook essentieel. Die kun je het geen verwarming in de kamers, dus je moet een dikke en warme slaapzak bij je hebben. Linda: 'Ik neem altijd een medicijn tegen hoogteziekte mee en dat helpt heel goed.' Bergschoenen zijn in feite het allerbelangrijkste! Linda adviseert die niet in Nepal te kopen, en ze van tevoren in te lopen, zodat ze lekker zitten. En verder: een poncho, desinfecterende handgel, (hoofd)lantaarntje en blarenpleisters.

Neem dit vooral niet mee!

Linda: 'Ik zie wel eens toeristen met hotpants en een hemdje en dan voel ik plaatsvervangende schaamte: dat kan echt niet. In Nepal lopen alleen dames van lichte zeden er zo bij.' Wandelen in katoenen shirtjes wordt niet aangeraden.Daarin krijg je een drijfnatte rug tijdens het lopen. Je kunt beter in Kathmandu voor vier euro een synthetisch hardloopstof shirtje aanschaffen. Je zweet er minder in en het droogt ook veel sneller.

Wat moet je zeker proberen?

'In het Annapurna Base Camp eet je echt de lekkerste pizza ooit, die pizza is elke keer weer een succes en ik verheug me er telkens weer op', adviseert Linda. De lekkerste brownie kun je krijgen in Roadhouse cafe in Thamel, in het centrum van Kathmandu. 'Sizzling Brownie, echt VER-RUK-KE-LIJK.'

Zeg niet zomaar ja tegen Nepal

Je kunt beter niet boeken als je er niet van houdt om je actief in te spannen. Je hoeft niet in topconditie te zijn, noch de conditie van een sportman of -vrouw te hebben, maar een zekere basisconditie is wel belangrijk. Bovendien moet je het wel leuk vinden om door de bergen te lopen en af en toe af te moeten zien.

Hoogtepunten, groepsreis Nepal

Kathmandu

De hoofdstad van Nepal is een hectische mengeling van mensen, riksja’s, fietsen en heilige koeien. De stad staat bekend om de vele rijkelijk bewerkte tempels en paleizen, die tegenwoordig in scherp contrast staan met de moderne hotels, auto’s en internetcafés. Rij met een riksja door de drukke straten, bekijk kleurige rituelen en wandel door de kleine steegjes en ontdek verborgen tempels. Een van de bekendste tempels in Kathmandu is de Bodnath stupa, die tevens op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Pokhara

Vooral de overweldigende natuur maakt een bezoek aan Pokhara zo bijzonder. De stad is gelegen aan het prachtige Fewameer, midden tussen de bergtoppen van het Annapurna gebied. Drie van de tien hoogste bergen ter wereld liggen in dit gebied, waardoor je vanuit de stad altijd een indrukwekkend uitzicht hebt. Bezoek bijvoorbeeld de Peace Pagoda, van waar je uitkijkt over het meer en de kolossale bergtoppen. ’s Avonds kun je genieten van een heerlijke maaltijd bij een van de restaurants aan de rand van het meer.

Bhaktapur

Bhaktapur is een van de koningssteden in de Kathmandu Vallei en wordt door velen de mooiste stad van Nepal genoemd. De stad staat vol met middeleeuwse pleinen omringd door tempels en je kan uren wandelen door de steegjes tussen de rode gebouwen door. De sfeer in Bhaktapur is zeer relaxt en er rijden vrijwel geen auto’s. Zodra de zon ondergaat wordt de sfeer in de stad zeer bijzonder, met kinderen die op de pleinen spelen en oudere mannen die chanten voor de goden op de terrassen van tempels.

Chitwan nationaal park

Chitwan is het oudste nationale park van Nepal en herbergt een grote verscheidenheid aan diersoorten, zoals apen, beren, krokodillen en de Bengaalse tijger. Daarnaast leven er meer dan 400 neushoorns in het park, waardoor dit de perfecte plek is om deze prachtige dieren in het wild te spotten. Het park is te voet en met de jeep te verkennen.

Beste reistijd, groepsreis Nepal

De beste tijd om Nepal te bezoeken is in de periodes oktober t/m december en maart t/m april. In deze maanden is de lucht helder, waardoor het uitzicht op de bergen het mooist is. De temperatuur is in deze periodes ook aangenaam. Overdag kan het ongeveer 25°C worden, maar ’s nachts koelt de temperatuur snel af tot een koele 5°C. Van juni t/m augustus is de regentijd en regent het vrij veel, maar vaak niet de hele dag.

image
image

Reistips, groepsreis Nepal

Circus Kathmandu

Circus Kathmandu is een initiatief van Nepalese jongeren die het slachtoffer zijn geworden van de kinderhandel. Zij zijn het circus begonnen als bron van inkomsten en om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Tijdens een bezoek aan Circus Kathmandu kan je genieten van spectaculaire theater en dansacts, leer je meer over het initiatief en steun je de mensenrechten van jonge kinderen in Nepal.

Boottocht over het Phewa meer

Tijdens een verblijf in de stad Pokhara kan je gemakkelijk een hele dag vertoeven aan het Phewa meer. Een absolute aanrader is om een bootje te huren om rustig over het meer te varen terwijl je de weerspiegeling van de witte bergtoppen in het water ziet.

Trektocht door het Annapurna gebied

Vanuit Pokhara kan je een uitdagende trektocht maken door het Annapurna gebied. Deze tocht is een van de mooiste wandeltochten in Nepal en brengt je onder andere langs dromerige dorpjes, uitgestrekte groene velden en een rodondendron bos, terwijl je uitzicht op de met eeuwige sneeuw bedekte bergtoppen hebt.

Naar boven
 

Sawadee Reisevent 24 november
DeFabrique, Utrecht

 • Lezingen door documentairemaker: Ruben Terlou (foto: Merlijn Doomernik)
 • Lezing door reisjournalist Sander Groen
 • Tafelsessies: reizigers voor reizigers
 • Een schaatsbaan!
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.
Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.