Een rondreis door Oezbekistan, de poort tussen Europa en Azië

Tijdens je rondreis door Oezbekistan maak je kennis met de lange geschiedenis van dit land. Het land heeft door haar ligging op de grens tussen west en oost lang gefungeerd als belangrijke economische doorvoerhaven. De Zijderoute - één van 's werelds belangrijkste handelsroutes tussen Europa en China- liep namelijk dwars door Oezbekistan. Dit zorgde ervoor dat Oezbekistan een thuishaven werd voor vreedzaam contact tussen verschillende bevolkingsgroepen en religies. Trouwens, hoewel de zijderoute haar naam dankt aan de zijde die er werd verhandeld, is Oezbekistans handel gebaseerd op het zogenaamde witte goud: katoen en graan.
Ondanks haar vreedzame contact tussen verschillende culturen is Oezbekistan ook onderwerp van strijd geweest. In de 6e eeuw na Christus waren het de Turken die Oezbekistan binnen trokken en de Islam én een geschreven alfabet introduceerden in het land. Nadat de Turken verder waren getrokken naar vruchtbaardere gebieden nam Perzië de macht over, totdat de Mongoolse Djenghis Khan met zijn paarden het land binnenviel. Uiteindelijk nam de harde Turkse krijgsheer Timoer Lenk in de 14e eeuw het heft in handen, en onder zijn leiding bloeide Oezbekistan weer op. Deze Timoer Lenk geldt nog altijd als de Vader des Vaderlands - je zult op je rondreizen door Oezbekistan zijn naam dan ook overal tegenkomen.
Timoer Lenk was een groot liefhebber van kunst. Dankzij zijn bemoeienis bloeide de Oezbeekse stad Samarkand op tot een levendige Islamitische hoofdstad. De stad is één van de oudste steden ter wereld (!) en zal je tijdens je rondreis nog altijd weten te imponeren.

Van oudsher een islamitische staat werd Oezbekistan in 1924 officieel de Oezbeekse Socialistische Sovjetrepubliek. Pas in 1991 verwierf het land haar onafhankelijkheid. De hoofdstad van Oezbekistan is Tashkent. Deze stad kent van oudsher een grote populatie Russen, die in en na de Tweede Wereldoorlog naar Tashkent vluchtten. In 1966 werd Tashkent geteisterd door een verwoestende aardbeving. Verschillende Sovjetstaten boden hun hulp aan bij de wederopbouw van deze stad. Daarom zie je op reis door het land ook vandaag de dag nog de typische Sovjet-bouwstijl terug; grote pleinen geschikt voor militaire parades, monumenten, parken en strakke appartementblokken. De stad was bij de val van de Sovjet Unie in 1991 uitgegroeid tot een centrum van wetenschap en techniek.

Een rondreis door de ruige natuur van Oezbekistan

Een rondreis door Oezbekistan betekent eigenlijk ook dat je een beetje op safari gaat. Ga op zoek naar de beer, panter, wolf en jakhals in het bergachtige landschap! Voor vogelaars is het er een paradijs: er komen onder andere grote populaties fazanten, koekoeken en nachtegalen voor.

Oezbekistan kent een landklimaat met lange warme zomers en koude winters. Het landschap is een schitterende mengeling van Alp-achtige bergen begroeid met heide, diepe valleien en grootse meren. Oezbekistan is rijk aan natuurlijke mineralen. Het heeft een grote voorraad koper, zilver, goud, lood, zink en gas. Maar ook worden er edelstenen en aluminium gedolven.

Een rondreis langs de mengelmoes van culturen in Oezbekistan

In Oezbekistan wordt Oezbeeks en Russisch gesproken. Russisch geldt als de internationale taal, zoals dat in Europa over het algemeen het Engels is.Wat is overgebleven van de cultuur die de Zijderoute met zich meebracht is de gastvrijheid van de Oezbeken. Gewend als het land van oudsher is aan de vele bezoekers die uit verre windstreken hun handel kwamen drijven, word je hier nog altijd met open armen ontvangen. De Chaikhanas, typische Oezbeekse theehuizen, zijn hier een sprekend voorbeeld van. Op reis door Oezbekistan word je overal uitgenodigd voor een smakelijk kopje thee - of vodka!
Een andere ontmoetingsplek is de Bazaar. Elk dorpje en elke stad kent zijn eigen markt. Trouwens, nog een overblijfsel uit de oude handelsdagen: onderhandelen. Oezbeken zijn harde onderhandelaars, dus op de Bazaars zul je heel wat handje-klap meemaken.

In één oogopslag

 • Schitterende steden als Khiva, Buchara en Samarkand die je terugvoeren naar de succesdagen van de Zijderoute
 • Hartelijke bevolking die je in theehuizen en bazaars met open armen zal ontvangen
 • Een perfecte mix van natuur en cultuur in een smeltkroes van Islam, Sovjettijd en Azië
Er zijn 4 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Zijderoute In het spoor van Marco Polo
  • Afwisselende route door Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgistan en China
  • Bijzonder contact met de lokale bevolking en nomaden
  • Bezoek aan de beroemde zondagsmarkt van Kashgar

  Gegarandeerd vertrek op:
  01 jun , 31 aug , 31 mei - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  31 dagen
  vanaf € 4.099,- inclusief CO2-compensatie
 • Avontuur-Plus
  16 dagen
  vanaf € 1.340,- excl. vlucht en Kitty
 • Groepsrondreis Oezbekistan Het hart van de zijderoute
  • Een complete en mooie route door het moderne Oezbekistan
  • Veel tijd in de mooiste zijderoutesteden: Khiva, Buchara en Samarkand
  • Geniet van een geweldige sterrenhemel in de woestijn, tijdens de bijzondere overnachting in een traditionele yurt
  14 dagen
  vanaf € 1.599,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Zijderoute - kort Het mooiste van Centraal-Azië
  • Afwisselende route door Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgistan en Kazachstan
  • Bijzonder contact met de lokale bevolking en nomaden
  • Mogelijkheid tot mooie wandelingen in Kirgizstan
  Avontuur-Plus
  24 dagen
  vanaf € 3.199,- inclusief CO2-compensatie
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle Oezbekistan reisverhalen

Voor op de bucketlist: de Zijderoute

Azië, 04-12-17

Eeuwenoude steden, fascinerende landschappen, prachtige architectuur en vriendelijke mensen; terwijl je de Zijderoute volgt, kijk je je ogen uit. Een unieke ervaring. Én een zeer afwisselende. Zo bevind je je het ene moment midden in de Karakumwoestijn van Turkmenistan en slechts een paar dagen later sta je alweer oog in oog met het Pamirgebergte van Kirgistan.

De Zijderoute in het kort

De Zijderoute is een wegennetwerk dat dwars door Centraal-Azië loopt. China handelde eeuwen lang via deze route met Oost-Azië, het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. De route stond hier dan ook lange tijd bekend als de belangrijkste verbinding tussen oost en west. Hoewel de Zijderoute al lange tijd bestond, werd de huidige naam ‘pas’ in 1877 voor het eerst gebruikt. En wel door Ferdinand von Richthoven; een Duitse ontdekkingsreiziger. De naam is te danken aan het transport van zijde dat vanuit het oosten naar het westen werd vervoerd. Circa 2.000 jaar geleden bereikte zijde Europa voor het eerst; het werd een populaire stof dat lange tijd zelfs waardevoller was dan goud. Sinds de bouw van de Chinese Muur en het moment dat Europese landen de zeeroutes ontdekte, wordt de Zijderoute minder gebruikt.

De Zijderoute voor avonturiers

Maar niet minder bezocht natuurlijk! Het volgen van deze bekende handelsroute is tot op de dag van vandaag nog een gewilde ervaring. Vele backpackers en avonturiers hebben dit dan ook hoog op hun wensenlijstje staan. Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgistan en Kazachstan in één trip; daar zeg je niet snel ‘nee’ tegen. De bruisende grote steden worden afgewisseld met prachtige monumenten en spectaculaire natuur. Juist die diversiteit maakt het volgen van de Zijderoute voor vrijwel iedereen interessant.

'Marco Polo!’

Noem je de naam ‘Marco Polo’ in het bijzijn van jonge kinderen, dan is de kans groot dat ze direct het dichtstbijzijnde zwembad inspringen. Hoewel Marco Polo tegenwoordig een zeer populair spel is, stond de naam vroeger heel ergens anders om bekend. De Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo vertrok in de 13e eeuw, op 17-jarige leeftijd, uit zijn geboortestad Venetië naar het verre oosten. Pas 25 jaar later keerde hij terug in Venetië. In zijn boeken beweert Marco dat hij de volledige Zijderoute heeft afgelegd, toch trekken experts hun twijfels; is hij überhaupt ooit in China geweest?

Prachtige zijderoutesteden

Besluit je de Zijderoute te volgen, verdiep je dan ook zeker even in de zijderoutesteden die je hier kunt bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan Khiva, Buchara en Samarkand. Stuk voor stuk prachtige steden waar je ongetwijfeld een bijzondere tijd beleeft.


Zo is Khiva één van de oudste steden van Centraal Azië, de stad bestaat tegenwoordig uit een historisch én een modern deel. Tip: het oude, ommuurde deel (de Ichan Qala) moet je écht eens zien in het vroege ochtendlicht. Buchara was vroeger één van de belangrijkste karavaansteden langs de Zijderoute. Vandaag de dag staat de stad bekend als ‘de meest authentieke stad van heel Oezbekistan’. En tot slot: Samarkand. Deze stad staat vol bouwwerken, monumenten en pleinen, waaronder bijvoorbeeld het grote plein in het historische hart ‘Registan’. Waar wacht je nog op? De Zijderoute loopt niet weg, maar wordt wel met de dag populairder.


Naar boven
 

Sawadee Reisevent 24 november
DeFabrique, Utrecht

 • Lezingen door documentairemaker: Ruben Terlou (foto: Merlijn Doomernik)
 • Lezing door reisjournalist Sander Groen
 • Tafelsessies: reizigers voor reizigers
 • Een schaatsbaan!
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.
Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.