Een rondreis door Oezbekistan, de poort tussen Europa en Azië

Tijdens je rondreis door Oezbekistan maak je kennis met de lange geschiedenis van dit land. Het land heeft door haar ligging op de grens tussen west en oost lang gefungeerd als belangrijke economische doorvoerhaven. De Zijderoute - één van 's werelds belangrijkste handelsroutes tussen Europa en China- liep namelijk dwars door Oezbekistan. Dit zorgde ervoor dat Oezbekistan een thuishaven werd voor vreedzaam contact tussen verschillende bevolkingsgroepen en religies. Trouwens, hoewel de zijderoute haar naam dankt aan de zijde die er werd verhandeld, is Oezbekistans handel gebaseerd op het zogenaamde witte goud: katoen en graan.
Ondanks haar vreedzame contact tussen verschillende culturen is Oezbekistan ook onderwerp van strijd geweest. In de 6e eeuw na Christus waren het de Turken die Oezbekistan binnen trokken en de Islam én een geschreven alfabet introduceerden in het land. Nadat de Turken verder waren getrokken naar vruchtbaardere gebieden nam Perzië de macht over, totdat de Mongoolse Djenghis Khan met zijn paarden het land binnenviel. Uiteindelijk nam de harde Turkse krijgsheer Timoer Lenk in de 14e eeuw het heft in handen, en onder zijn leiding bloeide Oezbekistan weer op. Deze Timoer Lenk geldt nog altijd als de Vader des Vaderlands - je zult op je rondreizen door Oezbekistan zijn naam dan ook overal tegenkomen.
Timoer Lenk was een groot liefhebber van kunst. Dankzij zijn bemoeienis bloeide de Oezbeekse stad Samarkand op tot een levendige Islamitische hoofdstad. De stad is één van de oudste steden ter wereld (!) en zal je tijdens je rondreis nog altijd weten te imponeren.

Van oudsher een islamitische staat werd Oezbekistan in 1924 officieel de Oezbeekse Socialistische Sovjetrepubliek. Pas in 1991 verwierf het land haar onafhankelijkheid. De hoofdstad van Oezbekistan is Tashkent. Deze stad kent van oudsher een grote populatie Russen, die in en na de Tweede Wereldoorlog naar Tashkent vluchtten. In 1966 werd Tashkent geteisterd door een verwoestende aardbeving. Verschillende Sovjetstaten boden hun hulp aan bij de wederopbouw van deze stad. Daarom zie je op reis door het land ook vandaag de dag nog de typische Sovjet-bouwstijl terug; grote pleinen geschikt voor militaire parades, monumenten, parken en strakke appartementblokken. De stad was bij de val van de Sovjet Unie in 1991 uitgegroeid tot een centrum van wetenschap en techniek.

Een rondreis door de ruige natuur van Oezbekistan

Een rondreis door Oezbekistan betekent eigenlijk ook dat je een beetje op safari gaat. Ga op zoek naar de beer, panter, wolf en jakhals in het bergachtige landschap! Voor vogelaars is het er een paradijs: er komen onder andere grote populaties fazanten, koekoeken en nachtegalen voor.

Oezbekistan kent een landklimaat met lange warme zomers en koude winters. Het landschap is een schitterende mengeling van Alp-achtige bergen begroeid met heide, diepe valleien en grootse meren. Oezbekistan is rijk aan natuurlijke mineralen. Het heeft een grote voorraad koper, zilver, goud, lood, zink en gas. Maar ook worden er edelstenen en aluminium gedolven.

Een rondreis langs de mengelmoes van culturen in Oezbekistan

In Oezbekistan wordt Oezbeeks en Russisch gesproken. Russisch geldt als de internationale taal, zoals dat in Europa over het algemeen het Engels is.Wat is overgebleven van de cultuur die de Zijderoute met zich meebracht is de gastvrijheid van de Oezbeken. Gewend als het land van oudsher is aan de vele bezoekers die uit verre windstreken hun handel kwamen drijven, word je hier nog altijd met open armen ontvangen. De Chaikhanas, typische Oezbeekse theehuizen, zijn hier een sprekend voorbeeld van. Op reis door Oezbekistan word je overal uitgenodigd voor een smakelijk kopje thee - of vodka!
Een andere ontmoetingsplek is de Bazaar. Elk dorpje en elke stad kent zijn eigen markt. Trouwens, nog een overblijfsel uit de oude handelsdagen: onderhandelen. Oezbeken zijn harde onderhandelaars, dus op de Bazaars zul je heel wat handje-klap meemaken.

In één oogopslag

 • Schitterende steden als Khiva, Buchara en Samarkand die je terugvoeren naar de succesdagen van de Zijderoute
 • Hartelijke bevolking die je in theehuizen en bazaars met open armen zal ontvangen
 • Een perfecte mix van natuur en cultuur in een smeltkroes van Islam, Sovjettijd en Azië
Er zijn 4 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Zijderoute In het spoor van Marco Polo
  • Afwisselende route door Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgistan en China
  • Bijzonder contact met de lokale bevolking en nomaden
  • Bezoek aan de beroemde zondagsmarkt van Kashgar

  Gegarandeerd vertrek op:
  01 jun , 31 aug , 31 mei - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  31 dagen
  vanaf € 4.099,- inclusief CO2-compensatie
 • Avontuur-Plus
  16 dagen
  vanaf € 1.340,- excl. vlucht en Kitty
 • Groepsrondreis Oezbekistan Het hart van de zijderoute
  • Een complete en mooie route door het moderne Oezbekistan
  • Veel tijd in de mooiste zijderoutesteden: Khiva, Buchara en Samarkand
  • Geniet van een geweldige sterrenhemel in de woestijn, tijdens de bijzondere overnachting in een traditionele yurt
  14 dagen
  vanaf € 1.599,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Zijderoute - kort Het mooiste van Centraal-Azië
  • Afwisselende route door Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgistan en Kazachstan
  • Bijzonder contact met de lokale bevolking en nomaden
  • Mogelijkheid tot mooie wandelingen in Kirgizstan
  Avontuur-Plus
  24 dagen
  vanaf € 3.199,- inclusief CO2-compensatie
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle Oezbekistan reisverhalen

Waarom naar Oezbekistan?

Azië, 07-07-16

Wanneer je zoekt naar een bijzondere vakantie, is de kans klein dat je aan een land als Oezbekistan denkt. Het is tenslotte nog een vrij onbekende vakantiebestemming. Wist je dat dit Centraal-Aziatische land de reiziger heel veel te bieden heeft? Eeuwenoude steden, de romantische Zijderoute en de overal terugkerende Oosterse architectuur. In Oezbekistan beleef je gegarandeerd een onvergetelijke tijd.

Wat je moet weten 

Het Aziatische Oezbekistan wordt omringd door de landen Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan. Bijna 90% van de Oezbeken is Islamitisch, de rest is Oosters orthodox. Hoewel men officieel Oezbeeks spreekt, kan je hier ook Russische en Perzische gesprekken opvangen.

Oezbekistan als vakantieland

Het fascinerende Oezbekistan krijgt beetje bij beetje meer bekendheid als vakantieland. Met name de duidelijk aanwezige historie, cultuur en traditie spreken toeristen aan. Je waant je in een oosters sprookje. Ook mooi meegenomen: het klimaat! Van mei tot oktober ben je in dit land verzekerd van een lekkere temperatuur en veel zon. De lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat deze warme temperaturen goed te verdragen zijn.

De reizen van Sawadee

Sawadee beschikt momenteel over twee reizen naar Oezbekistan; een 32-daagse rondreis door Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgistan en China en een unieke 14-daagse rondreis door Oezbekistan zelf. De 32-daagse rondreis brengt je langs de Zijderoute; de handelsroute waar een wereld van romantiek, avontuur en handelskaravanen achter schuil gaat. Tijdens deze lange rondreis maak je kennis met de bevolking, bezoek je de beroemdste zijderoutesteden en geniet je van afwisselende overnachtingen in hotels, homestays en yurts. De 14-daagse reis staat bekend als een complete en adembenemende route door Oezbekistan zelf. Hier bezoek je de vele kleurrijke bazaars, ontdek je de mooie zijderoutesteden en slaap je twee nachten in een homestay. Welk van de 2 gaat het worden?

Naar boven
 

Sawadee Reisevent 24 november
DeFabrique, Utrecht

 • Lezingen door documentairemaker: Ruben Terlou (foto: Merlijn Doomernik)
 • Lezing door reisjournalist Sander Groen
 • Tafelsessies: reizigers voor reizigers
 • Een schaatsbaan!
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.
Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.