Top 10 meest spectaculaire festivalreizen | Reisblogs
< Terug naar overzicht
Top 10 meest spectaculaire festivalreizen Bronvermelding: Festival reizen

Top 10 meest spectaculaire festivalreizen

Culturen kennen hun eigen feestelijke momenten en religieuze vieringen. Onze themareizen plannen we rond die bijzondere momenten. Zo vier je even mee en maak je persoonlijk contact met mensen uit andere culturen. Een absolute must-see voor reizigers die zich willen verdiepen in de cultuur van het land van bestemming! Wij hebben 10 festivalreizen voor je geselecteerd.

1. Tapati Rapa Nui - Paaseiland

Wanneer: januari
De ongeveer 3000 bewoners van Paaseiland zijn van Polynesische origine. Het belangrijkste jaarlijkse festival is de Tapati Rapa Nui. De eilandbewoners kiezen door het houden van ‘wedstrijden’ hun koningin voor het komende jaar. Deze wedstrijden zijn gebaseerd op oude rituelen en tradities. De locals beschilderen hun gezichten en maken kleren van de bladeren van de bananenboom. Er worden paardenraces gehouden en een loodzware triatlon bij de Rano Raraku vulkaan. De lokale vrouwen maken schitterend handwerk en dragen verhalen voor. Tijdens de rondreis maak je het meest spectaculaire onderdeel van het festival mee, de afdaling op een massieve bananenstam van de berg Maunga Pui.


2. Carnaval - Brazilië 

Wanneer: februari/maart
Carnaval in Rio de Janeiro tijdens een Rondreis in Brazilië: overal op straat, in clubs en cafés vind je dansende en zingende mensen. Pracht en praal overheerst de stad! Het hele feest duurt vier dagen en eindigt op de dag voor Aswoensdag. Het hoogtepunt is de optocht door de Avenida Rio Branco. Deze optocht wordt gezien als een grote competitie tussen de verschillende wijken en de verschillende Sambascholen.

3. Semana Santa - Guatemala & Honduras 

Wanneer: maart/april
Tijdens de week voorafgaand aan Pasen, de Semana Santa, zijn er in Guatemala en Honduras veel kleurrijke processies te zien. Witte Donderdag en Goede Vrijdag zijn de belangrijkste dagen van de Semana Santa. Het wordt vooral in Antigua groots gevierd. Heilige beelden worden door de straten gedragen en mensen maken op de grond prachtige bloementapijten (alfombras) in allerlei patronen, welke door de processies weer worden weggevaagd. Daarnaast vinden er in de stad allerlei andere activiteiten plaats, zoals een voorstelling van de kruisiging van Jezus voor de kathedraal.



4. Holi - India

Wanneer: februari/maart
Dit lentefeest is tevens het nieuwjaarsfeest van India. De avond voorafgaand aan Holi wordt een stapel van hout of bamboe (symbool voor het kwaad) verbrand onder begeleiding van gebeden en muziek. De volgende dag keert men terug om met de as een tilak op elkaars voorhoofd te plaatsen, als teken van geluk. Hierna wordt er tot in de late uurtjes uitbundig gefeest. Iedereen besprenkelt elkaar met parfum, verf en water, terwijl uitbundig wordt geroepen: Happy Holi! (neem dus oude kleren mee!)

5. Vuurloopfestival - Japan

Wanneer: april/november
Jaarlijks worden er in Japan vele Matsuri's (festivals) gehouden. Het vuurloopfestival wordt twee maal per jaar vlakbij Hiroshima in Miya-Jima gehouden. Een erg bijzondere ervaring. Tijdens het festival lopen monniken over vuurkolen om zo negatieve energie uit hun lichaam te laten verdwijnen. De monniken lopen over de hete kolen en bidden voor een goede gezondheid.

6. Inti Raymi – Peru

Wanneer: juni
Inti Raymi, het feest van de zon, vindt jaarlijks plaats op 24 juni in Cuzco. Dit is het belangrijkste festival voor de Inca’s en trekt vele bezoekers uit zowel Peru als het buitenland. Oude tijden herleven bij de ruïnes van Sacsayhuaman, waar belangrijke Inca’s ceremonies uitvoeren.

7. Naadam festival - Mongolië

Wanneer: juli
Het Naadam festival is hét driedaagse Nationale Festival van Mongolië. Ieder jaar van 11 tot en met 13 juli vindt dit evenement plaats waar paardenraces, Mongools worstelen en boogschieten op het programma staan. Naast de sportieve evenementen is het Naadam festival vooral ook een sociaal gebeuren, waarbij (nomaden-) families elkaar treffen.

8. Religieuze ceremonies - Ethiopië

Wanneer: september
De christelijke religie speelt een belangrijke rol in Ethiopië. Ongeveer de helft van de inwoners is aangesloten bij de Ethiopische orthodoxe kerk, die ontstond in de vierde eeuw. Ieder jaar komen ter gelegenheid van diverse festivalsduizenden pelgrims uit het hele land naar Axum, Lalibela en Gondar om deel te nemen aan de religieuze ceremonies. Tijdens het Meskell festival wordt de ontdekking van het 'ware kruis' gevierd. een groot vuur wordt aangestoken de avond voor het festival, en met de overgebleven kolen tekenen Ethiopiërs de volgende dag een kruis op hun voorhoofd. 

9. Boeddhistische festivals - Sikkim en Buthan

Wanneer: september/oktober
In Bhutan vinden jaarlijks vele boeddhistische festivals plaats die van heinde en verre honderden Bhutanezen trekken. Het belangrijkste festival is de 'Tsechu' wanneer in alle Dzongs in Bhutan de grote daden van Padmasambhava worden gememoreerd. Het festival wordt via de maankalender vastgesteld en duurt enkele dagen. Tijdens het festival beelden de monniken met indrukwekkende dansen, getooid in prachtige kostuums en maskers de verschillende verschijningsvormen van Padmasambhava uit. Er brandt soms een groot vuur waar de bevolking over heen springt om hun zonden te reinigen en nieuwe zegeningen te krijgen.

10. Día de los Muertos - Mexico 

Wanneer: november 
De Dag van de Doden is een Mexicaanse feest- en herdenkingsdag en duurt eigenlijk twee dagen. In Mexico gelooft men dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november. De graven van dierbaren worden bezocht en versierd. Hier drinkt en eet men gezamenlijk op het kerkhof. Op straat vind je vele markten en muzikanten. Ook zijn er altaren gemaakt in huizen, hotels en restaurants. Schedels en skeletten zijn veelvoorkomende symbolen deze dagen.

Welk festival zou jij absoluut willen bezoeken?