< Terug naar overzicht
Doe-groen op reis

Doe-groen op reis

Momenteel ben ik op reis in Azië en sta ik steeds vaker stil bij de impact die reizen heeft op de natuur en het milieu. Laat ik voorop stellen dat ik reizen prachtig vind. Het is mijn grote passie, maar ik realiseer me dat er ook een keerzijde aan het reizen is. 

Want met al die vluchten die ik maak, help ik dan mee aan de opwarming van de aarde? En de fijne hotels die dagelijks mijn bed verschonen en handdoeken vervangen zijn erg prettig, maar is het wel zo duurzaam? Het antwoord op de vragen lijkt me helder. Dit besef maakt dat ik mijn gedrag probeer aan te passen op reis. En het feit dat ik een piepklein verschil maak, geeft me een goed gevoel. Ook sommige reisorganisaties zijn hier bewuster mee bezig. Sawadee reizen geeft een mooi voorbeeld door de CO2 uitstoot van vluchten volledig te compenseren. Een heel groot verschil maak je er misschien niet mee, maar een beter milieu begint immers bij jezelf. Hieronder een paar kleine gedragsaanpassingen die ik maak op reis: 

1. Ik gebruik zo min mogelijk plastic  

Plastic wordt niet voor niks zoveel gebruikt; het is een hele praktische uitvinding. Maar heel slecht voor het milieu. Ik schrik van de kilo’s aan plastic vuil die ik op stranden zie liggen, al het plastic vuil op straat en misschien nog wel het meest: hoe makkelijk men in bepaalde landen plastic afval produceert. In Azië krijg je voor ieder product een plastic tasje.  Als de winkeldames al 5 tasjes hebben ingepakt, pak ik de 5 tasjes weer uit. Geen moeite mee! Ik stop het in mijn rugtas, of neem het mee in de hand. Als ze dan een beetje vreemd kijken, probeer ik uit te leggen dat plastic slecht is voor het milieu. Veel helpt het misschien niet, maar het voelt goed. Ook koop ik zo min mogelijk plastic flessen. Ik heb een thermosfles gekocht voor mijn reis. Deze vul ik als het kan in het hotel: zo heb ik koel water, geen kosten en geen plastic.


2. Ik consumeer minder in hotels 

Ik vind het heerlijk om eens in de zoveel tijd in een luxe hotel te slapen, met een groot bed en ruime badkamer. Helaas: vaak slecht voor het milieu. Daarom probeer ik iets bewuster gebruik te maken van de faciliteiten. Ik gebruik mijn handdoek meerdere keren. Als er roomservice aan de deur staat om (na één nacht slapen) mijn bed te verschonen, bedank ik ze vriendelijk. En de meeste apart verpakte zeepjes/slofjes/wattenstaafjes/douchecapjes laat ik ook liggen. Daarnaast pas ik de standaard ‘save the planet’ tips toe. Bijvoorbeeld het uitzetten van de airconditioning als je je kamer verlaat (of helemaal niet gebruiken natuurlijk), lampen uit die je niet gebruikt, geen water laten lopen tijdens het tandenpoetsen, niet te lang douchen, etc. De meeste dingen zijn op de korte termijn erg plezierig: maar niet goed voor het milieu. Daar probeer ik wat vaker bij stil te staan en naar te handelen. 

3. Ik eet minder vlees en vis 

Ik ben geen vegetariër. Ik eet zowel vis als vlees, maar wel met mate. Naast dat er vaak ontzettend veel water nodig is om vlees/vis te produceren, worden dieren vaak ook nog eens slecht behandeld. Op sommige plekken komt dat soms akelig dichtbij. Bovendien zijn er over de hele wereld echt ontzettend veel lekkere gerechten zonder vlees en vis! Op de meeste menu-kaarten is er een apart hoofdstuk voor ‘vegetariërs’, en anders vraag ik soms of ze iets zonder vlees of vis kunnen bereiden.

4. Ik ruim mijn eigen vuilnis op

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar vuilnis opruimen is in sommige landen best lastig. Vooral in de armere landen. Er zijn geen prullenbakken te vinden, en lokale mensen gooien hun rommel gewoon op de grond. Straten, stranden en water liggen er vol mee. Als er geen prullenbakken zijn neem ik mijn vuilnis altijd mee. Als ik mensen vuil op de grond zie gooien, vind ik het lastig om daar mee om te gaan. Ik besef me namelijk dat zij vaak niet weten wat de consequenties ervan zijn. Soms ruim ik het zelf op en probeer ik op een aardige manier te vertellen wat de gevolgen zijn voor het milieu.


5. Ik support duurzame organisaties

Tijdens mijn reis probeer ik duurzaam toerisme te steunen. Dit probeer ik te doen door de lokale economie te steunen, met oog voor milieu. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een kleinschalige, milieubewuste accommodatie, in eigendom van lokale mensen.  Zo weet ik dat mijn geld bij de lokale mensen terecht komt. Boek je je reis via een Nederlandse reisorganisatie, kijk dan of ze samenwerken met duurzame partners.  

Al met al zijn het kleine gedragsaanpassingen die ik maak om het negatieve effect op het milieu wat te beperken. Ze kosten me nauwelijks moeite en sommige besparen zelfs geld op reis. Sta jij soms ook stil bij dit soort zaken? En zijn er aanpassingen die jij maakt op reis om milieubewuster te zijn?


Laat een reactie achter