< Terug naar overzicht
FAQ: hoe schrijf ik een reisblog?

FAQ: hoe schrijf ik een reisblog?

Nederland reist graag. Naar Afrika, Zuid-Amerika, het oosten… Waar de volgende reis naar toe gaat bepalen we stiekem best vaak aan de hand van de ervaringen van anderen. Deze lees je vrijwel overal terug, denk maar aan kranten, magazines, reviews, catalogus en social media. En wat dacht je van reisblogs? Vooral laatstgenoemde is een ideale manier om ervaringen te delen. Niet gek dus dat er alleen al in Nederland ruim 100 reisblogs zijn. Sta jij ook te springen om de wereld te verblijden met jouw reisverhalen? Dan is er nog maar één obstakel: waar begin je? 

Denk groots

We zeiden het al: Nederlanders zijn fan van reisblogs. En juist daarom is het belangrijk dat je met jouw reisblog niet ‘een van de velen’ wordt. Je wilt natuurlijk dat jouw blog opvalt in de menigte en ook echt gelezen wordt. Jouw blog moet een inspiratiebron zijn voor andere reizigers. Verdiep je daarom van tevoren in wat er allemaal al is en waar jij je in kan onderscheiden. Waar wil je over schrijven, welke landen krijgen de focus en wie wordt jouw doelgroep? Nog een tip: bekijk hoe andere succesvolle reisbloggers het aanpakken! 

Let op de details

Hoe je het ook ‘anders’ probeert te doen, een reisblog blijft in feite altijd een reisblog. Er wordt verteld over het land, de cultuur, de mensen. Wil je hierin opvallen, let dan vooral op de details. Schrijf over de ongewone dingen die je tijdens het reizen meemaakt. Een overnachting in een guesthouse op de Tochal-berg in Iran, een urenlange dans met de locals in Zimbabwe, jouw oog-in-oog ervaring met orang-oetangs in Borneo… Vertel je dit alles in spreektaal, dan trek je geheid de aandacht; korte zinnen, alsof je met de lezer in gesprek bent. Neem dit blog maar als voorbeeld ;-)!

Netwerken tot je erbij neervalt

Figuurlijk natuurlijk! Wil je dat jouw reisblog goed gelezen wordt, dan zal je er – naast het reizen en schrijven – wel het een en ander voor moeten doen. Neem contact op met andere bloggers, vraag bijvoorbeeld of je eens een gastblog op hun platform mag schrijven. En vergeet ook de reisorganisaties niet te benaderen, zij zoeken regelmatig een blogger en/of vlogger die voor hen werk kan verrichten. Het is in deze branche ook zeker niet raar om op eigen initiatief te vragen of er mogelijkheden zijn om samen te werken. Doen dus! Goed om te weten: diverse organisaties organiseren regelmatig speciale events voor reisbloggers. Zeker de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen. Al helemaal omdat naast de bloggers, ook veel reisorganisaties hierbij aanwezig zijn.


Zit je eraan te denken om een reisblog te starten en ben je je nog enigszins aan het oriënteren? Dan heb je vast iets aan bovenstaande tips. Werp ook eens een blik op de blogpagina van Sawadee en je hebt ongetwijfeld veel inspiratie. Succes!

Laat een reactie achter