< Terug naar overzicht
Flores: authentiek, afwisselend en avontuurlijk

Flores: authentiek, afwisselend en avontuurlijk

Indonesië bestaat uit zoveel eilanden dat het lastig kan zijn om een keuze voor je bestemming te maken. De eilanden Bali en Java zijn het meest populair. De eilanden zijn prachtig. Maar wil je iets anders, iets waar je geen ‘mainstream’ toerist tegenkomt en waar je nog authentieke cultuur en mooie natuur ervaart? Dan kan het maar zo zijn dat Flores jouw volgende bestemming wordt! In deze blog geef ik een aantal redenen waarom een reis naar Flores je niet zal teleurstellen. 

De paradijselijke Komodo-eilanden 

Allereerst is Flores de uitvalsbasis om een tocht naar de naast gelegen Komodo eilanden te maken. Als je er toch bent… ;-) Een hele fijne plek om je reis te starten of te eindigen! Vanaf de grootste plaats aan de westkust van Flores, Labuan Bajo, kun je prachtige boottochten maken naar dit paradijs. De Komodo eilanden staan bekend om de grote varanen die er rond lopen. Het is een soort mega-lizard, die je nergens anders ziet. Maar behalve dat hebben de paradijselijke Komodo eilanden veel meer te bieden… Nieuwsgierig over de Komodo’s? Lees hier meer. 


Bijzondere traditionele dorpen 

De cultuur in traditionele dorpen waren voor mij absoluut het hoogtepunt van Flores. Het eiland wordt verdeeld in 5 regio’s, van oorsprong ieder met zijn eigen cultuur en bevolking. Hoewel er volgens Indonesiërs nog steeds verschillen zitten tussen deze regio’s, lijkt dit voor toeristen best veel op elkaar. Ik ben onder andere in de omgeving van Bajawa geweest en vond dit erg interessant. In dit gebied liggen tal van dorpjes met bijzonder uitziende huizen, en eeuwenoude tradities en gebruiken. Bovendien zijn de dorpjes verstopt tussen prachtige natuur! Soms ben ik op reis een beetje sceptisch over dit soort dorpjes, omdat ik het gevoel krijg dat toeristen vaak de reden zijn dat een cultuur in stand wordt gehouden (of na wordt gebootst). Maar heeft Flores me in dat opzicht verrast. Er lopen namelijk absoluut nog geen hordes toeristen rond. Ik voelde me daardoor echt een gast in de dorpen, waar ik even mocht meekijken in het dagelijks leven van deze bijzondere culturen. Ik zag vooral een gastvrije samenleving die me met open armen onthaalden, mensen die nog dichtbij de natuur staan en eeuwenoude animistische tradities met, tja, een heleboel interessante poes-pas. 

  

Vulkanen 

Tijdens een rondreis op Flores kom je meer dan één vulkaan tegen. En als ze er toch staan, waarom zou je er dan niet eentje beklimmen? De bekendste vulkaan is de Mount Kelimutu met 3 prachtig gekleurde kratermeren. De top van de vulkaan is makkelijk te bereiken, en dus ook een populaire spot voor toeristen. De kratermeren kleuren prachtig als de zon opkomt. Dan is het ook wel spitsuur, maar zeker een bezoek waard.  Hou je wat meer van rust en fysieke uitdaging, dan is de Inerie vulkaan misschien wat voor je. De tocht naar de top duurt ongeveer 3 uur en is vrij pittig. Als je de zon op wilt zien komen vertrek je midden in de nacht, en loop je via een stijl pad naar boven. In het donker vraag je je bezweet af waar je toch aan begonnen bent, maar zodra de zon opkomt krijg je daar een uitstekend antwoord op!  


Hotsprings 

Ik ben een koukleum, en daarom gek op hotsprings. Er zijn een heleboel hotsprings te vinden in Flores, maar één daarvan is wel erg bijzonder. De Malanage hotspring is namelijk een punt waar twee rivieren samen komen: één met koud water, één met warm. De linkerzijde van het water is daarom koud en zoet, de rechterkant warm en zuur. Het mooie er aan vind ik dat je geen aangelegde baden ziet, maar een rivier met warm water dat op natuurlijke basis is gevormd.  

Groene heuvels 

De kleine dorpjes en mooie baaien wisselen zich af met de groene landschappen in het binnenland, met prachtige thee- en rijstplantages. Een dag dat je van A naar B reist is dus lang niet saai; integendeel! Ik vond het prachtig om vanuit de auto of bus, slingerend door haarspeldbochten, te kijken naar de prachtige natuur. Het lijkt wel of zo’n beetje alles wat ter wereld wordt verbouwd, op Flores groeit. Je komt bomen met allerlei vruchten tegen. Een prachtig gezicht!Laat een reactie achter

 

Webinar
Weer veilig op reis

Op woensdag 15 juli organiseert Sawadee van 19:30 tot 20:30 een webinar: Weer veilig op reis! 

Wat kun je verwachten van de webinar?

  • Informatie rondom het weer veilig op reis gaan 
  • Wat verandert er, wat blijft zoals je gewend bent? 
  • Vraag en antwoord-sessie, om al jouw vragen te stellen