< Terug naar overzicht
De 14 handigste gratis apps voor op reis

De 14 handigste gratis apps voor op reis

Ken je dat? Je reist al een tijdje, en komt er dan achter dat er een handige app bestaat die je een hoop geld of moeite bespaard zou hebben. Je kunt dan nog tot in de puntjes zijn voorbereid, maar de volgende 14 reis-apps maken je reis een stuk soepeler en prettiger. Alle apps zijn te downloaden voor zowel iOS- als Android-toestellen.

1. Google translate - altijd & overal vertalen

De meeste mensen kennen Google Translate wel, maar wist je dat je deze functie ook offline kunt gebruiken? Met de app kun je talen downloaden die je offline wilt gebruiken. Er zijn nog steeds afgelegen plekken waar de lokale bevolking nauwelijks Engels spreekt. Als je er dan met het betere handen- en voetenwerk ook niet meer uitkomt, komt deze vertaal-app goed van pas! Good-to-know: ook vreemde tekens (Chinees, Japans) kun je vertalen. Waar je normaal je vertaaltekst invult, klik je nu op ‘camera’. Je camera scant de tekens en je ziet de vertaling op je beeldscherm staan. Toch handig als je achter een Chinese menukaart zit.

2. XE - valutaconverter

XE is een handige app voor als je in een land bent waar ze geen euro kennen, maar gebruik maken van een vreemde valuta. De app rekent bedragen heel handig met de dagkoers om naar bijvoorbeeld Amerikaanse dollars of Indonesische roepia's en meer dan 120 andere valuta's. Tip: je kunt ook koersalerts instellen en mocht je het willen zelfs geld overmaken met de app.

3. DuoLingo - leer een vreemde taal

Ga je op reis naar een land waar je de taal (nog) niet van spreekt? Dan is DuoLingo een leuke app om de taal mee eigen te maken. Op een laagdrempelige manier maak je kennis met alle facetten van de taal. Je leert hoe je je voorstelt, over etenswaren, werk- en schoolgerelateerde zaken, maar ook zeker reizen komt aan bod. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een treinkaartje moet kopen op het station. Best handig als je op reis bent in een vreemd land. De app heeft op dit moment 30+ talen die je kunt leren dus voor ieder wat wils.

Apps Duolingo, Skype en Google Maps


4. Skype - blijf in contact

Wanneer je op reis bent, wil je meestal ook wel graag in contact blijven met het thuisfront. Dit doe je bijvoorbeeld door Facetime of Whatsapp-bellen, maar ook Skype is een heel handige app. Je kunt hier met meerdere mensen tegelijk videobellen om ze allemaal op de hoogte te houden van jouw avonturen. Ook kun je chatberichten, foto's en video's versturen via de dienst.

5. Google Maps - locatie en route

Hoewel iedereen de app wel kent, willen we Google Maps ook niet vergeten op deze lijst. Google Maps is accuraat, kun je overal ter wereld gebruiken om restaurants, tankstations, winkels en meer te vinden, maar het is bovenal gewoon een superhandige locatie- en navigatietool. Tip: Wil je niet dat Google alles van je navigatiegeschiedenis weet of dat hij al je hotelovernachtingen vanuit je mail in je Maps gooit? Je kunt veel van dit soort dingen uitzetten in de privacy-instellingen van je Google-account.

6. Skyscanner - vind goedkope vluchten

Oké, toegegeven, als je bij ons een reis boekt, boek je die meestal inclusief vlucht en heb je deze app niet nodig. Maar mocht je je vlucht zelf willen regelen, dan is deze app je beste vriend. In deze app vind je namelijk alle vluchten van gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen, naar alle uithoeken van de wereld. Je kunt prijzen, vliegtijden, vluchtduur, overstappen e.d. allemaal makkelijk met elkaar vergelijken om zo tot de beste vluchtkeuze te komen.

7. Douane Reisapp - reisinformatie bij de hand

Met de Douane Reisapp heb je betrouwbare reisinformatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Douane bij de hand. Je vindt in deze app de reisadviezen voor alle landen wereldwijd, maar ook wat je wel en niet mag nemen naar Nederland (of de EU) in je reisbagage. Erg handig dus als je op een markt een leuk souvenir wilt kopen en je wilt weten of je dat mag invoeren. Verder vind je in de app informatie voor noodgevallen, zoals opname in het ziekenhuis of bij onverhoopt overlijden in het buitenland etc. Ook handig, er zit een valuta- en gewichtsconverter in de app. En je kunt bonnen van dure aankopen (van voor je reis) toevoegen, zodat je kunt bewijzen dat je deze producten al eerder in je bezit had. Dat scheelt wellicht wat discussie op het vliegveld. Kortom, een handige app voor elke reiziger!

Apps Maps.me, MinBuZa, Polarsteps


8. Maps.me - locatie & route 

De kaart-in-hand toerist is verleden tijd met deze app. Via GPS laat Maps.me je altijd exact op de kaart zien waar je bent. Op de kaart vind je ook allerlei hotels, restaurants en attracties. Klik je er één aan vind je handige informatie zoals beoordelingen of een prijsindicatie. Je gebruikt Maps.me ook als je een locatie wilt onthouden; deze ‘pin’ je dan vast op de kaart. Wil je later terug naar die locatie, dan zet je gewoon de routeplanner aan! Behalve locatie-herkenning fungeert de app namelijk ook als navigatie. Routes kunnen worden aangegeven per voet, fiets of zelfs auto. De app is overzichtelijk, praktisch en zeer compleet. Good-to-know: Je kunt ook offline gebruik maken van de app. Als je geen internet hebt, download dan de kaart van een stad of bestemming van te voren.

9. Polarsteps - digitaal reisdagboek  

Je gebruikt Polarsteps als digitaal dagboek, waarbij je via GPS wordt gevolgd. Op een kaart zien familie/vrienden precies welke route je aflegt. Tijdens je reis voeg je ‘steps’ toe: dit in de vorm van reisverslagen met reisfoto’s. De GPS koppelt deze automatisch aan je huidige locatie. De mensen thuis krijgen keurig een melding wanneer jij weer een nieuwe step hebt toegevoegd; zo blijven ze altijd op de hoogte. Tip: Polarsteps werkt ook goed op je laptop. Vooral als je wat lang van stof bent in je reisverslagen, typt dat makkelijker weg ;-). 

10. CityMapper - OV-info vereenvoudigd

Ben jij het ook zat om voor alle verschillende OV-vervoerders apps op je telefoon te hebben en dan zo een route te moeten bepalen? Dit is verleden tijd met CityMapper. Deze app biedt vergelijkbaar met 9292, informatie over alle vervoersmogelijkheden binnen een stad. Of je nu met de trein, bus, metro, fiets of te voet op pad wil, deze app geeft je realtime alle mogelijkheden. Ook handig: je kunt OV-kaarten offline bekijken.

11. Around me - vind wat je zoekt in de buurt

Je kent dat wel, je staat ergens en je wil de dichtstbijzijnde bank of supermarkt vinden. Deze app doet dat voor je. De app werkt heel simpel; selecteer wat je zoekt (bank, bar, tankstation, ziekenhuis, hotel, bioscoop, restaurant, supermarkt, theater of taxi) en de app laat je nauwkeurig zien welke mogelijkheden er in de buurt zijn, inclusief contactgegevens en openingstijden.

12. Splitwise - split de kosten

Bij Sawadee reis je meestal in een groep en dan komt het wel eens voor dat je met meerdere groepsgenoten een drankje gaat doen of wat gaat eten. Voor een restaurant, met name in het buitenland waar ze grotere groepen soms niet gewend zijn, niets vervelender dan iedereen die apart wil betalen. Daar is nu een handige app voor; Splitwise. Iedereen meldt zich aan op de app en je kunt zo invoeren wat je nog van wie krijgt. Dat kunnen anderen ook doen en zo krijg je een handig overzicht van bij wie je nog wat in het krijt staat en waarvoor.

Apps AroundMe, Splitwise en EHBO app


13. EHBO-app Rode Kruis - eerste hulp bij ongelukken

Je hoopt hem natuurlijk nooit nodig te hebben, maar je zal altijd zien, je mist dat stoeprandje of je snijdt je flink aan een tak in de jungle. Wat doe je dan? De EHBO-app van het Rode Kruis geeft je voor allerlei soorten ongevallen EHBO-advies. Wat je moet doen wordt handig met plaatjes uitgelegd.

14. VPN app - blokkades op websites omzeilen

Deze app zul je niet in alle landen gebruiken. Toch ben je in Japan of Indonesië blij dat je het bestaan ervan kent. Hier worden bijvoorbeeld (westerse) websites en apps geblokkeerd. Er is een manier om de blokkade te omzeilen. Met de VPN app kun je via een andere ‘server’ internetten. Waar je dit normaal met de lokale doet (met blokkade), kun je dit nu doen via een server uit bijvoorbeeld Amerika of Maleisië (zonder blokkade). Zo kun je toch in contact blijven met het thuisfront. Good-to-know: er zijn verschillende VPN apps. Als je in je App Store zoekt op VPN zie je gelijk welke ervan gratis zijn en welke beoordelingen de app heeft. Veel VPN apps zijn gratis voor een maand, of hebben een maximum aan te streamen MB’s per maand.

Heb jij nog tips voor handige reis-apps? Laat het zeker weten!

Laat een reactie achter

 

Sawadee Actieweek


Boek je tijdens de Sawadee Actieweek een reis, dan:

  • Krijg je een cadeaubon van Wijnvoordeel.nl t.w.v. €25,-
  • Betaal je geen boekingskosten
  • Maak je kans op een wijnpakket t.w.v. €53,-

Op welke mooie reis ga jij proosten?