< Terug naar overzicht
De wondere wereld van thee

De wondere wereld van thee

Thee is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. Zo kent deze warme drank een grote verscheidenheid, afhankelijk per gebied. Waar je ook met Sawadee naartoe reist, op elke bestemming kan er thee genuttigd worden. We bezoeken theeplantages, wonen theeceremonies bij en drinken thee op hoogte. In dit blog hebben we de bekendste soorten voor je op een rijtje gezet.

1. Aziatische thee

Thee kent zijn oorsprong in China. De theeplant Camellia sinensis is een struik afkomstig uit Zuidoost-Azië. Van deze struik wordt witte thee, groene thee, oolong en zwarte thee geproduceerd. In onze reizen naar Sri Lanka, Bhutan en Maleisië bezoeken we theeplantages. Hier bekijken we het hele proces van het plukken van de blaadjes tot het drogen van de thee. Uiteraard genieten we ter plaatse van een kopje thee.

2. Indiase chai tea latte

De roots van deze kruidige thee liggen in India, Nepal, Tibet en Pakistan. ‘Chai’ betekent niets meer dan thee in dit gebied. De receptuur varieert per regio, maar de meest gebruikte ingrediënten zijn zwarte thee, melk en specerijen als: kardemom, kaneel, gember, saffraan en venkel. Tegenwoordig worden er extra smaakjes toegevoegd als vanille en cacao.


3. Japanse matcha thee

Dit is een groene thee in poedervorm welke oplosbaar is in heet en koud water. In feite drink je de bladeren zelf, in tegenstelling tot normale thee waarbij heet water de theestoffen uit de bladeren trekt. Dit zorgt ervoor dat je meer voedingstoffen van de theeplant binnenkrijgt. Matcha staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen en de zachte smaak. Daarnaast kun je matcha gebruiken in veelal zoetige gerechten. Op onze Japan reis wonen we een theeceremonie bij uitgevoerd door geisha's. Hierbij wordt prachtig porseleinen theeservies gebruikt.4. Afrikaanse rooibos

Rooibosthee vindt zijn herkomst terug in de omgeving van de Cederberg in Zuid-Afrika. De naam ‘rooibos’ betekent in het Zuid-Afrikaans rood bos. Rooibosthee is zoals de naam al zegt roodachtig van kleur en bevat geen theïne, waardoor je het kunt drinken voor het slapen gaan. Tijdens onze reis door zuidelijk Afrika rijden we dwars door het gebied waar de rooibos thee geproduceerd wordt. Hier hebben we een indrukwekkend uitzicht op de rooibos struiken.5. Argentijnse mate

Mate is een aftreksel van de jonge blaadjes en knoppen van de mateplant. De groene blaadjes worden gedroogd bij open vuur om een rokerige smaak te verkrijgen en vervolgens fijn gemalen en bevatten tevens geen theïne. Deze nationale drank wordt in Argentinië gemengd met heet water en uit een ‘mate’ gedronken door een rietje genaamd ‘bombilla’.


6. Peruaanse mate de coca

Naar het Nederlands vertaald is het cocathee en wordt het gemaakt van de bladeren van de Peruaanse cocaplant. Deze thee bestaat uit puur cocabladeren en is ook theïnevrij. Cocathee wordt met name gedronken als middel tegen hoogteziekte. Onze hoogtepunten reis door Peru gaat letterlijk over hoogtes, we maken dan ook onderweg een stop om cocathee te drinken. Dit zorgt ervoor dat de acclimatisering makkelijker gaat.

Medewerkster Laura met een kopje cocathee in Peru.

7. Engelse klassiekers

Uiteraard kunnen de Britten niet van het lijstje ontbreken. De Engelsen, Ieren en Schotten staan bekend om hun manier van thee drinken. Maar welke thee drinken ze nou bij hun welbekende ‘High Tea’? De bekendste ‘cuppa’ zijn toch wel English breakfast, Earl Grey en Ceylon. De typische bereiding is met melk en suiker.

8. Marokkaanse muntthee

Last but not least, de Marokkaanse muntthee. Echter, er is een wereld van verschil met wat wij muntthee noemen, het is meer dan een bosje munt en een lepel honing in een glas heet water. De authentieke muntthee bereid je met groene thee, munt en suiker. Marokko en munt zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op onze reis door Marokko wordt er overal muntthee aangeboden.

Laat een reactie achter

Reacties

  • Michèle

    11-09-2018

    Matcha, Mate de Coca en Yerba Mate ;-)

  • Mariska

    11-09-2018

    Ik hou van thee!