< Terug naar overzicht
Onbezorgd naar Cuba

Onbezorgd naar Cuba

Cuba, een swingend Caribisch eiland dat uniek is in zijn soort en zijn eigen Latijns-Amerikaanse cultuur kent. Dit land is echt een wereld op zich. De logica is soms anders dan de onze en wellicht zal je bij sommige van de lokale regels of gebruiken je vraagtekens zetten. Toch is er ontzettend veel te ontdekken en zijn er op onverwachte plekken de nodige schoonheden te vinden. 

Hieronder vind je 8 tips die je reis naar dit prachtige land nog mooier zullen maken: 

Een open blik 

Laat voor een optimale Cuba-ervaring je verwachtingen en eventuele vooroordelen thuis en laat je verrassen door de verschillen met onze wereld. In Cuba is de levensstandaard anders dan in Nederland. Hierdoor zal je soms op tegenslagen stuiten, werken sommige dingen niet naar behoren of is het tempo wat lager dan je gewend bent. Maar laat dit je reis niet beïnvloeden en besef dat je nu eenmaal in een ander land bent met een volledig andere geschiedenis. Soms heeft wat minder haast en correctheid ook wel zijn charme. 

Verleg je grenzen 

Je lokale gids kan je veel vertellen over de Cubaanse geschiedenis, cultuur en bevolking. Realiseer je dat Engels ook voor hen een tweede taal is. Sommige gidsen spreken met een accent waaraan je soms even moet wennen, voor je ze goed verstaat. Maar doordat het om lokale mensen gaat is dit juist de uitgelezen kans om cultuurverschillen te overbruggen en meer te weten te komen over je bestemming. Pas wel enigszins op met gevoelige (politieke) onderwerpen, die kunnen erg pijnlijk zijn of als beledigend worden ervaren. 

Geduld en flexibiliteit 

Veel zaken in Cuba vragen tijd en enig geduld. Of je nu in de rij staat bij de bank of bij je hotel wilt inchecken. Realiseer je dat dit ook voor de Cubanen de dagelijkse realiteit is. Een voordeel van wachten is dat je voldoende tijd hebt om op je gemak mensen en details te observeren. 

Wel of niet de gebaande paden 

Sommige reizigers hebben het verlangen om van de gebaande paden te treden. De mogelijkheden hiertoe zijn in Cuba enigszins beperkt. Het toerisme wordt vrijwel geheel door de overheid gereguleerd. Dat geldt voor zowel de accommodaties, als het vervoer en de lokale gidsen. Voor extra excursies of afwijkende routes wordt een chauffeur niet betaald en zal dus altijd bijbetaald moeten worden. Dit valt soms te regelen met een reisbegeleider. 

Geldzaken en levensonderhoud 

Afgezet tegen de kosten van levensonderhoud voor de lokale bevolking, is het prijspeil voor toeristen in Cuba relatief hoog. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het toerisme grotendeels door de staat wordt gereguleerd. Het is dus niet zo dat de lokale hotelier of restauranthouder ‘helemaal binnenloopt’. De overheid heeft daarom ook 2 gescheiden financiële systemen ingesteld. Als toeristen maken we gebruik van de Peso Convertible (CUC) terwijl de lokale bevolking betaalt met de Peso Nacional (CUP). Wees hierop voorbereid en zorg voor voldoende contant geld. Controleer al je biljetten voor vertrek nauwkeurig, want wisselkantoren accepteren vaak geen beschadigde of beschreven exemplaren. Wees tevens zeer alert als je geld wisselt en tel het overhandigde geld aan de balie goed na.

Kleine beetjes helpen 

In Cuba is het altijd handig om wat kleingeld op zak te hebben. Zo is het bijvoorbeeld op veel plaatsen gebruikelijk om te betalen voor toiletbezoek. De vrouwen die de toiletten schoonmaken huren deze ruimte namelijk van het betreffende restaurant of benzinestation. Daarnaast moeten ze hun eigen schoonmaakmiddelen betalen. Je zou ze kleine ondernemers kunnen noemen en ze vragen ongeveer € 0,25 voor hun service. Ook straatmuzikanten waarderen een bijdrage enorm. Een kleine gift kan voor de Cubanen een groot verschil maken. 

Wel of geen cadeautjes? 

Ondanks de vaak goede bedoelingen, is het vaak beter om geen cadeautjes te geven aan mensen op straat omdat het bedelen in de hand werkt. Cuba is hierbij een uitzondering omdat het land geen drugsproblematiek kent. Je hoeft dus niet bevreesd te zijn dat je cadeautjes verkocht worden ten behoeve van een verslaving. Als je iets wilt geven (maar geen geld) kun je eventueel nette gebruikte kleding cadeau doen. Ook cosmetica-artikelen als zeep, tandpasta en make-up zijn gewild. Deze luxe items zijn namelijk voor veel mensen onbetaalbaar. Het geven van een cadeautje is echter in geen geval een verplichting en Cubanen respecteren het als je ‘nee’ zegt. 

Respectvol 

Er zijn al veel reizigers voor jou in Cuba geweest en er zullen er nog vele volgen. Misschien voelt het voor jou alsof je ‘de zoveelste bezoeker’ bent. Toch kan iedere reiziger het verschil maken door een positieve indruk achter te laten. Cuba is een prachtig en fotogeniek land met mooie mensen wiens gezichten allemaal een verhaal vertellen. Vraag altijd eerst om toestemming wanneer je iemand wilt fotograferen. Je geeft de mensen hiermee namelijk een stukje erkenning en laat ze zien dat ze meer zijn dan slechts ‘een object of mooi plaatje’. 

Laat een reactie achter

Reacties

  • berrie aalberts

    13-12-2016

    Met deze tips heb ik in 1998 Cuba bezocht en bereisd. Prachtig en indrukwekkend. Daarom wil ik met Kerst 2017 dit herbeleven. Gewoon doen.