< Terug naar overzicht
Op z'n kiwi's

Op z'n kiwi's

Een van de meest leuke dingen aan reizen is toch wel het ontdekken van een nieuwe keuken. Eentje die misschien voor veel mensen onbekend is, omdat het land zo verschrikkelijk ver weg ligt, is de Nieuw-Zeelandse keuken. Toch kent dit land bijzondere authentieke gerechten die het proberen waard zijn!

De Pacific

De Nieuw-Zeelandse keuken wordt ook wel ‘Pacific Rim’ genoemd vanwege de invloeden uit Azië, Europa en de Pacific. Ook kent de keuken veel Britse invloeden en lijkt het op de Australische. Doordat er overal water te vinden is bestaan de ingrediënten veelal uit vis zoals snapper, terahiki, hoki, forel en schelpdieren zoals mossels en oesters. Ook wordt er veel fruit gebruikt zoals kiwi’s, aardbeien, perziken en kersen. 

Hangi

Hangi is de traditionele manier van voedsel bereiden van de Maori. Er wordt dan een ronde kuil gegraven waarvan de bodem de vorm heeft van een kom. Deze wordt gevuld met brandhout en kleine stenen die worden verwarmd. Wanneer de stenen rood van de hitte zijn wordt alles uit de kuil gehaald en worden enkele stenen weer teruggeplaatst. Deze aardovens worden gebruikt om aardappelen en groente in de bereiden, vlees wordt in bladeren gewikkeld met wat extra hete stenen. Vervolgens wordt er water over gegoten om het gerecht te laten stomen. Enkele uren later heb je een heerlijk stoofmaal. 

Kumara

Omdat het maken van een eigen aardoven nogal veel werk is, kan je thuis ook genieten van een ander simpel maar typisch Nieuw-Zeelands gerecht; Kumara. 

Ingrediënten: 

-paar grote of meerdere kleine zoete bataten (oftewel kumara's) ongeschild 

-stevige groente zoals bijvoorbeeld sperziebonen 

-geraspte cheddar 

-eventueel zure room voor erbij 

Boen de kumara's schoon onder de kraan. Snij ze in gelijke stukken en kook ze met een beetje zout gaar. Hetzelfde voor de groente: kook ze met een beetje zout beetgaar. Ovenschaal invetten. Kumara's en groente afgieten. De kumara's met koud water afspoelen en zo snijden dat je redelijk platte stukken krijgt, liefst met schil. De groente onderin de ovenschaal leggen, de kumara-stukken gaan er pansgewijs bovenop. Vervolgens de cheddar erover raspen. Even in de oven of onder de grill tot de kaas gesmolten is. Lekker met zure room erbij. Proef Nieuw-Zeeland

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter