< Terug naar overzicht
De drie J's van het magische Rajasthan, India

De drie J's van het magische Rajasthan, India

Een reis naar India: het is iets bijzonders, iets unieks, iets wat een flinke herinnering achterlaat en wat misschien je leven wel een beetje veranderd. Het enorme land biedt zoveel moois dat het maar lastig is om je tijd goed en efficiënt in te delen. Je moet een keuze maken. Ga je voor de bergen? De witte stranden? De jungle? De chaotische steden? Eerlijk is eerlijk, India heeft het allemaal. Maar wat ik écht uniek vond, is het magische Rajasthan. Dat vind je nergens anders ter wereld. Een deelstaat van India dat qua oppervlakte ongeveer zo groot is als Duitsland. De plek waar je je in een zanderig, stoffig sprookje waant. En de deelstaat van de 3 J’s: Jaipur, Jodhpur en Jaisalmer.

De deelstaat Rajasthan ligt in het Noord Westen van India, grenst aan Pakistan en kent een enorme geschiedenis dat terug gaat naar de 7e eeuw en waar sindsdien allerlei dynastieën zijn ontstaan. Tegenwoordig zie je nog een heleboel prachtige archeologische en historische gebouwen uit die tijd. Prachtige paleizen, statige forten en oude stadsmuren. Het woestijnachtige landschap in combinatie met tulband-mannetjes, vrouwen in gekleurde sari’s, kamelen en fruitmarkten maken het plaatje compleet: het is net een sprookje.  Tijdens mijn reis door India ben ik naar Rajasthan gereisd en ik heb daar drie bijzondere steden mogen zien.

Jaipur

Jaipur is de hoofdstad van Rajasthan, ook wel de ‘roze stad’ genoemd. Hoewel ik de stad meer oranje dan roze vond, draagt het de naam niet voor niets: de oude stad is namelijk gebouwd van roze/oranje kleurig zandsteen en omringd met ook zo’n gekleurde stadsmuur. Via grote open poorten kom je binnen de stadsmuren en daar is het druk en chaotisch. Het leeft er op z’n Indisch: er zijn riksja’s, fruitkramen, juweliers, naaiateliers, houten karren met etenswaren en smalle steegjes met honderden kleine winkeltjes waar allerlei stoffen en tapijten worden verkocht. Ook zijn er een paar bijzondere bezienswaardigheden te zien. Het City Palace bijvoorbeeld, het huis van de koninklijke familie van Jaipur. Of de Hawa Mahal: een gebouw met een heleboel kleine raampjes, verdeeld over 5 verdiepingen. Hier stonden haremvrouwen lang geleden het dagelijks leven te aanschouwen, zonder zelf gezien te worden.  Maar ook buiten de stadsmuren vind je iets interessants: het Amber-fort is absoluut de plek waar je moet zijn. Dit enorme fort, zo’n 10 km buiten de stad, is in de 16e eeuw gebouwd en is groot genoeg om je een paar uurtjes rond te laten leiden met een gids of audio tour. Behalve de interessante geschiedenis en prachtige architectuur, biedt het je prachtige uitzichten en door het enorme complex kom je ook nog een beetje aan je beweging toe!


Jodhpur

Waar Jaipur de ‘roze’ stad wordt genoemd, wordt Jodhpur de blauwe stad genoemd. In deze stad zijn vooral in het oude centrum veel blauwe gebouwen te vinden. Omdat de stad in 1500 op een strategisch gunstige plek lag, groeide het uit tot een enorm handelscentrum voor allerlei producten. Tegenwoordig zie je daar nog veel oude gebouwen, een prachtige stadsmuur en een enorm fort van terug. Het fort en bijbehorende tuinen kun je een bezoek brengen. Ook kijk je vanuit daar uit over de hele stad en je kunt zelfs vanuit het fort ziplinen waarbij je over de stad uitkijkt. Het centrum van Jodhpur biedt allerlei smalle, knusse steegjes met winkeltjes en eettentjes. Je hebt het ene leuke pandje nog niet gezien, of je loopt alweer tegen iets anders moois op. De meeste restaurantjes bieden hun dakterras aan voor een prachtig uitzicht over de stad. Vooral ’s avonds wanneer het fort mooi verlicht is, is het aan te raden om het dak op te zoeken! Jaisalmer

Jaisalmer is dé plek om de woestijn te verkennen. Per voet, jeep of nog beter: per kameel! Vanuit dit plaatsje, waar je ook wederom een prachtig fort vindt, vertrek je voor een safari door de woestijn. Kamelentochten zijn er in allerlei soorten en maten, maar meestal trek je voor meerdere dagen de woestijn in, waar er voor je gekookt wordt en waar je slaapt bij een kampvuur. Perfect voor de echte avonturier. Mijn tocht duurde 2 dagen waarbij ik een nacht in de woestijn sliep. Het leuke vind ik dat je weer met hele primitieve dingen bezig bent. Zorgen dat er eten wordt gemaakt (ok, dat wordt in veel gevallen voor je gedaan), het vuur aanhouden voor de warmte ’s avonds, je behoefte midden in de natuur doen, en genieten van een prachtige sterrenhemel. Avontuur ten top!Kortom

Ben je avontuurlijk en houd je van de niet-standaard bestemmingen, dan zal Rajasthan je verrassen. Ik heb hier pas 3 steden kort beschreven, maar geloof me dat er véél meer te zien is in Rajasthan. Het is enorm! Bovendien is het goed te combineren met hoogtepunten als Delhi en de Taj Mahal in Agra. Tip: reis je in november naar Rajasthan, bezoek dan de jaarlijkse kamelen-beurs in het stadje Pushkar. Absoluut de moeite waard om dit hoogtepunt dan aan je route te koppelen.

Laat een reactie achter

 

Waar kan ik naar toe?
Gele, veilige reisbestemmingen

Wil jij graag een reis maken naar een veilige regio en verzekerd zijn van flexibele boekings-en annuleringsvoorwaarden

Bekijk onze reizen naar bestemmingen die door het Ministerie van Buitenlandse Zaken (MinBuZa) zijn aangemerkt als geel gebied. Daarmee zijn ze dus veilig bereisbaar.