
Wat te doen in Cuzco | Hoogtepunten en bezienswaardigheden
Cuzco is de langst bewoonde stad van het westelijk halfrond en dat is zowel te voelen als te zien: Spaans-koloniale architectuur rust op oude Inca-fundamenten, net als de cultuur. Het is een kleurrijke smeltkroes op een magische, ijle locatie hoog in de Andes van Peru.
Klimaat en beste reistijd Cuzco
In Cuzco is het altijd lente! De temperatuur ligt overdag rond de 20 °C, maar de nachten zijn koel. Tussen oktober en maart regent het veel; de beste reistijd is mei tot en met september. 's Nachts is het wat kouder (in juni en juli kan het vriezen), maar het is meestal droog en onbewolkt en dat is in deze prachtige omgeving een groot voordeel.
Hoogtepunten en bezienswaardigheden in Cuzco
Markt van San Pedro
De Mercado Central de San Pedro is een enorme openluchtmarkt die dagelijks geopend is. Onder het aanbod: prachtige gebakjes, vers geperste sappen, vele soorten aardappels, cocabladeren, kwarteleitjes, een rood boomsap dat wordt verkocht als 'drakenbloed', complete ezelskoppen en de lokale delicatesse: cavia.
San Blas: De leukste buurt
San Blas is een traditionele oude buurt van Cuzco, vol pittoreske (en steile) straatjes. Er staan koloniale huizen waarvan de muren nog van perfect in elkaar passende stenen van de Inca-ingenieurs zijn opgebouwd. Het is ook het kunstzinnigste stukje van de stad, met veel knusse galerietjes en werkplaatsen.

Coricancha: de zonnetempel van de Inca's
In Cuzco stond ooit Coricancha: de zonnetempel van de Inca's. De conquistadores verwoestten het grotendeels en bouwden op de fundamenten de Santo Domingo, maar beide aspecten van dit duale heiligdom zijn nog voelbaar aanwezig. Ze smelten opmerkelijk samen op een schilderij van het laatste avondmaal, waar Jezus en de apostelen zich nota bene te goed doen aan cuy (cavia)!
Bijzondere winkels in Cuzco
Magische juwelen
De juwelen van Andean Magic Art Jewelry, een door een lokale sjamaan opgezet familiebedrijf, hebben vaak een spirituele, magische betekenis. Of je daarin gelooft of niet, de bijzondere ontwerpen zijn er niet minder mooi om. Ze zijn bovendien vervaardigd door lokale bewoners die hier in acht jaar tijd zijn omgeschoold tot zeer gespecialiseerde ambachtslieden met een degelijk inkomen. Veelgebruikte materialen in het bedrijf zijn zilver, halfedelstenen en ook prachtige schelpen.
De Coca Shop: Thee tegen hoogteziekte
De Coca Shop is een wondertje van verrassende lekkernijen. Je kunt er alles krijgen waar het cocablad in is verwerkt; van thee tegen hoogteziekte, tot coca-brownies en -chocolaatjes. Het enige wat hier ontbreekt is het witte poeder dat de heilige coca-plant zo'n slechte naam heeft gegeven.
Hennep salades
Hennep, dat pas in 1534 met de Spaanse veroveraars naar Peru kwam (Europa kreeg er aardappels en tomaten voor terug; geen slechte ruil), wordt bij Mundo Hemp zonder gniffelen gebruikt voor allerlei toepassingen. Zo is er niet alleen kleding en zachte huisraad te krijgen van henneptextiel, maar je kunt er ook gerechten eten zoals hennepsalades, hennep burritos, et cetera. Mundo Hemp is een favoriete stek van vegetariërs.
Draagbare kunst
Even klaar met de alpaca-truien? Ga dan snel naar Hilo voor iets heel anders: de draagbare kunst van Eibhlin Cassidy. Deze Noord-Ierse ontwerpster vestigde zich zeven jaar geleden in de kunstenaarsbuurt San Blas om zich te laten inspireren door de lokale latino-vibe en het kleurrijke straatbeeld. Deze lokale inspiratiebronnen heeft ze gemixt en gematcht tot bijzondere damescollecties waarin theater, circus en victoriaanse kostuums een rol spelen.
Populair gesteente
Claudia Lira is een gevierde sieradenontwerpster uit Lima. In haar winkel in Cuzco vind je prachtige authentieke (en moderne) voorbeelden van haar werk in zilver en goud, gecombineerd met natuurlijk gesteente uit de bergen van Peru. Inmiddels populair ver buiten de landsgrenzen, maar hier het best geprijsd.
Evenementen en activiteiten in Cuzco
Het Inca feest: Inti Raymi
Kleurrijk ritueel Inti Raymi is het Inca-feest van de zonnewende en wordt elk jaar op 24 juni gevierd. De eerste Inca, Manco Cápac, en zijn vrouw Mama Occlo worden in een kleurrijke stoet door de stad gedragen, een sjamaan voert rituelen uit en in Sacsayhuamán wordt een lama geofferd. Ooit werd het feest verboden door de Spaanse veroveraars, maar sinds in 1944 de ceremonie in ere werd hersteld, trekt Inti Raymi jaarlijks honderdduizenden liefhebbers naar Cuzco. Dans, muziek, folklore en vreugdevuren; wie goed uitzicht op de ceremonie in het Inca-fort Sacsayhuamán wenst (in de heuvels boven de stad), doet er verstandig aan om van tevoren een stoel te reserveren.