Geschiedenis

De geschiedenis van IJsland is niet zo uitgebreid als bij sommige andere landen. Pas halverwege de Middeleeuwen begon de kolonisatie van het land door de Vikingen.  IJsland is het jongste land ter wereld. IJsland is ontstaan omdat de twee tektonische platen, waarop Europa en Noord-Amerika liggen bewegen. Er is een breuklijn ontstaan, uit de breuklijn kwam lava wat vanuit het binnenste van de aarde naar boven is gekomen. 

Bevolking

IJsland is een van de dun bevolktste landen ter wereld. Per vierkante kilometer wonen er 3.06 mensen in IJsland. Er wonen in totaal  zo’n 315.000 mensen . Het is voor IJlanders ook vrij lastig om te daten, het kan maar zo zijn dat die leuke man in de kroeg jou achterneef is. Hier hebben de IJslanders iets op bedacht: een app waarmee je kan zien wie je familie is en welke graad.

Natuur

IJsland is een bijzonder land en de meeste toeristen gaan erheen voor curieuze natuur. IJsland is een vulkaaneiland, met ongeveer vijf keer per jaar een vulkaanuitbarsting. Het eiland heeft veel geisers en gletsjers. Slechts een kwart van IJsland is begroeid, dit komt door het vulkaanlandschap. Het bekendste dier dat leeft op IJsland is de papegaaiduiker. Dit prachtige dier is tevens ook een delicatessen in het land.


Culinair IJsland

In IJsland kun je goed eten, de IJslandse keuken bestaat voornamelijk uit vis en lamsvlees. IJsland heeft ook een aantal bijzondere delicatessen. Hákarl, oftewel gefermenteerde haai, het klinkt misschien niet heel erg appetijtelijk maar tijdens een bezoek aan IJsland ben je bijna verplicht om deze lokale delicatesse te proeven. Een andere bijzondere delicatesse is de papegaaiduiker,  ook al vinden sommigen mensen het zielig om dit prachtige beestje op te eten, het schijnt wel erg lekker te zijn. Het vlees is een beetje vergelijkbaar met eend en lamsvlees. Heb je zin in een snack? Dan moet je in IJsland een lams hotdog eten. Deze snack wordt Pylsa genoemd. Mocht je echt op zoek zijn naar een wel heel bijzonder gerecht dan kun je ook genieten van een gekookt schapenhoofd.


Wist je dat?

-  Ook in IJsland is er elk jaar een Gay Pride, in Reykjavik. De Burgemeester opent het feest verkleed als Drag Queen.

-  IJsland is extreem veilig, er is bijna geen criminaliteit in het land.

-  In IJsland is het normaal om een paar weken te wachten met het bedenken van een babynaam, je moet als ouders eerst je kind leren kennen voordat je het een naam kan geven. Best logisch toch?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van IJsland

Over IJsland

Ga mee op groepsreis naar IJsland en ontdek het curieuze landschap. Het landschap van IJsland bestaat uit honderden watervallen, enorme gletsjers en vulkanen IJsland is de woonplaats een miljoen papegaaiduikers, tevens zorgt de ligging van IJsland ervoor dat dit land een perfecte plek is om walvissen te spotten. Het land staat er ook om bekend als de walvissen spotplek van Europa. Het landschap van IJsland is perfect voor een actieve reis, maar na een lange gletsjer wandeling is het ook heerlijk om uit te rusten in de Blue Lagoon. Naast de prachtige natuur heeft IJsland ook leuke pittoreske dorpjes en steden waar je in aanraking kunt komen met de IJslandse cultuur. Bezoek Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Deze stad staat bekend om zijn gekleurde huisjes, ook vind je er musea en prachtige kerken. Ga mee op rondreis naar IJsland en ontdek het land van het noorderlicht, gletsjers en walvissen. 


Met het grillige landschap, actieve vulkanen, walvissen en het noorderlicht is IJsland een prachtig land op te bezoeken. Het landschap van IJsland is uniek en vind je nergens anders ter wereld. Ga mee op walvissafari en aanschouw deze overweldigende beesten met je eigen ogen.

Ga mee naar de Gulfoss waterval, de geisers en Thingvellir, deze drie bezienswaardigheden heten samen de gouden driehoek, echt een must-see in IJsland. Na een lange actieve dag is het heerlijk om uit te rusten in een geothermisch verwarmd bad.

Naast de prachtige natuur heeft IJsland ook een bijzondere cultuur aan. Reykjavik staat bekend om zijn gekleurde huisjes, ook vind je hier bijzondere restaurantjes waar je de bijzondere IJslandse delicatessen kunt proberen. 

Er zijn 4 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Rondreis IJsland Langs watervallen en geisers
  • Avontuurlijke reis met twee overnachtingen op een prachtige locatie aan de zuidkust
  • Bezoek aan de 'Gouden driehoek' en het prachtige ijsbergenmeer Jökulsárlón
  • Weinig lange reisdagen doordat we niet steeds heen en weer reizen naar Reykjavik

  Gegarandeerd vertrek op:
  19 jul , 06 sep - alle vertrekdata

  8 dagen
  vanaf € 1.869,- inclusief CO2-compensatie
 • Rondreis IJsland Winter Winterreis tussen trollen en ijs
  • Avontuurlijke reis met overnachtingen ver van de bewoonde wereld
  • Bezoek aan de 'Gouden Driehoek': de Gullfoss waterval, de Geysir en Thingvellir
  • Mogelijkheid om de Blue Lagoon, IJslands bekendste warmwaterbron, te bezoeken

  Gegarandeerd vertrek op:
  08 dec , 09 feb , 01 mrt - alle vertrekdata

  8 dagen
  vanaf € 1.578,- inclusief CO2-compensatie
 • Rondreis IJsland Geisers, watervallen en gletsjers
  • Complete rondreis door alle windstreken van IJsland
  • Bezoek aan de 'Gouden driehoek' en het prachtige ijsbergenmeer Jökulsárlón
  • Mogelijkheid om een walvisboottocht te maken vanuit Husavik
  Blijf op de hoogte
  14 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Rondreis IJsland Go-26 Actieve jongerenreis over het ruige IJsland
  • Op reis met onze Belgische partner Joker
  • Reis met leeftijdsgenoten door IJsland
  • Zwemmen in de hotsprings van Landmannalaugar
  Blijf op de hoogte
  19 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle IJsland reisverhalen

Winters Lapland

Europa, 15-11-16

Gave huskysledetochten, wandelingen door de wildernis en 24/7 sneeuwpoppen maken; dát is Lapland. En dan hebben we het nog niet eens over het magische noorderlicht gehad, waar je in de wintermaanden een glimp van kunt opvangen. Een reis naar Lapland in de winter is wat avonturiers, wandelaars en natuurliefhebbers betreft een echte aanrader. 

Huskysledetochten 

Bij veel mensen hoog op de bucketlist: een huskysledetocht! Terwijl dit prachtige hondenras vrolijk vooruit rent, geniet jij vanaf de slee van de besneeuwde omgeving. Dwars door de bossen en als een speer over de bevroren meren; dit is een unieke ervaring. Wist je dat in Lapland reizen per huskyslee net zo gewoon is als reizen per auto, trein of bus bij ons in Nederland? De honden bereiken gezamenlijk een hoge snelheid en kunnen vanwege hun goede conditie grote afstanden afleggen. 

Langlaufen door de bossen 

Bind de ski’s onder en ga op pad! Deze voor Lapland traditionele manier van voortbewegen is ruim 6000 jaar geleden geïntroduceerd. De jagers bonden toen al ski’s onder; wandelen door het dikke pak sneeuw was niet te doen. En dat is nog steeds het geval! Deze snelle én stille manier van voortbewegen is tegenwoordig één van de meest beoefende sporten van Finland. Met een beetje geluk kom je tijdens het langlaufen ook nog wilde rendieren tegen. 

Iglo’s bouwen en ijsvissen 

Typisch Fins: iglo’s bouwen en ijsvissen. Vandaar dat je deze activiteit absoluut gedaan moet hebben tijdens jouw rondreis door het magische Lapland. Nadat je met een schroefboor een gat hebt gemaakt in het dikke ijs, bouw je vlak daarnaast een ruime iglo waarvandaan je de visjes kunt vangen. Je bent werkelijk één met de natuur. Bevalt het goed? Haal de warme rendiervellen er dan maar bij: het is zelfs mogelijk hier een nachtje door te brengen.

Spot het noorderlicht! 

Het is voor velen een lang gekoesterde droom: het mysterieuze noorderlicht zien. Tijdens een winterse reis door Lapland kan deze wens werkelijkheid worden! Mits je er toe bereid bent om avond na avond in de sneeuw of op het ijs te staan, hopend op ‘dat ene moment’. Het noorderlicht laat zich namelijk niet zomaar zien. Vanaf half augustus tot half april wordt het ter hoogte van de poolcirkel ’s nachts weer langer donker, in die periode heb je dan ook de grootste kans om het noorderlicht daadwerkelijk waar te nemen.

Noorderlicht

Een van de redenen om naar IJsland te gaan is toch wel om het Noorderlicht te aanschouwen. Dit bijzondere natuurverschijnsel is in IJsland goed te bewonderen. Dit komt omdat er vrij weinig lichtvervuiling is in IJsland, hierdoor schijnt het licht nog feller. De beste reistijd om het noorderlicht te zien is van november tot maart. Hoe minder vol de maan is des te meer kans je hebt op het zien van het noorderlicht.


De gouden driehoek

De meeste toeristen die naar IJsland reizen, brengen een bezoek aan de gouden driehoek. De driehoek bestaat uit de Gulfoss waterval, de geisers en Thingvellir. Deze drie bezienswaardigheden zijn een echte must-see in IJsland. Het nationale park Thingvellir is een unieke geologische- en historische plek, hier kun je zien dat de aarde is opgebouwd uit aardplaten die los van elkaar bewegen.


Husavik

Husavik is een klein stadje in het noorden van IJsland. Deze stad staat bekend om de walvissen. Volgens velen is dit dé plek van Europa om walvissen te spotten. Bij een walvissafari heb je 95% kans om een walvis te spotten. De IJslandse wateren zijn perfect voor walvissen, het krioelt er bijna van, dit komt door de grote hoeveelheid aan voedsel die aanwezig is voor de walvissen. 

Beste reistijd

De beste reistijd voor IJsland is in de zomermaanden, het weer in IJsland is erg verraderlijk. In de zomermaanden is de temperatuur redelijk aangenaam en zijn de dagen vrij licht. In juni heb je dagen met wel 19 uur daglicht. In wintermaanden kan er zeer veel neerslag vallen, gemiddeld zo’n 85 mm per maand. 


Klimaat

IJsland heeft een zeeklimaat, dit houdt in dat de winters  koud zijn met veel regen en sneeuw. Zomers wordt het ook niet heel warm worden. Over het algemeen is het in de winter vrij mild weer met temperaturen rond de 0 graden. De winters in IJsland zijn donker, met in december en januari maar 5 uren licht per dag.

Walvissen tijdens je reis 

Je kunt het hele jaar door goed walvissen spotten in IJsland. De meeste kans op het zien van walvissen heb je in de maanden april tot en met oktober. Dit is de tijd waarin walvissen een voorraad aanleggen in het voedselrijke water rond IJsland, daarna vertrekken ze richting Zuid-Afrika om te paren. 


image

Gletsjerwandeling

Een echte IJslandse ervaring is het maken van een gletsjer wandeling. Ga samen met een gids op pad en maak een tocht van 3 uurt. Geniet van de prachtige omgeving en diverse vormen en kleuren  van het ijs. Kleed je goed aan tijdens je gletsjer avontuur, het kan namelijk koud worden.

Reykjavik

De meeste mensen die naar IJsland gaan zullen er voornamelijk heen gaan voor de natuur. Maar Reykjavik is ook zeker een bezoekje waard. Deze hoofdstad telt maar 120.000 inwoners. In Reykjavik zijn veel musea en prachtige kerken. Reykjavik staat bekend om de honderden gekleurde huisjes, de bewoners van Reykjavik mogen hun huis namelijk in elke gewenste kleur verven. Op culinair gebied zit je ook zeker niet verkeerd in Reykjavik, de IJslandse keuken bestaat voornamelijk uit vis, zelfs vleesliefhebbers willen in IJsland vis eten. Als je zin hebt in een avondje uitgaan dan moet je in Reykjavik op de Laugavegur zijn. Deze straat staat vol met leuke barretjes en winkeltjes. De straat is voorzien van straatverwarming, zodat je nooit hoeft uit te glijden na de nodige drankjes.


Blue Lagoon

Wat je echt gedaan moet hebben in IJsland is de ‘Blue Lagoon’. Dit is een geothermisch verwarmd bad wat zich bevindt in het hart van een lava veld. Het water is ongeveer 40 graden en volgens IJslanders heeft het water een heilzame werking. Wat velen mensen denken is dat de Blue Lagoon een natuurverschijnsel is, maar niets is minder waar, het is een kunstmatig aangelegd bad.


Naar boven