Er zijn 4 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Estland, Rusland en Finland Van majestueuze steden tot mystieke bossen
  • Verschillende hoogtepunten van drie landen tijdens één reis
  • Wandeling met gids in het Lahemaa Nationaal Park
  • Rondleiding in Veliky Novgorod incl. bezoek aan het Kremlin en de kathedraal van Sofia

  Gegarandeerd vertrek op:
  31 mei , 09 aug - alle vertrekdata

  15 dagen
  vanaf € 1.549,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Rusland Winter Beleef de Russische Sprookjeswinter!
  • Inclusief kookcursus in Suzdal
  • Bezoek aan de stadjes Kostroma, Suzdal en Vladimir in de Gouden Ring
  • Ga naar het ballet of de opera in het Bolsjoj of Mariisky Theater

  Gegarandeerd vertrek op:
  20 feb - alle vertrekdata

  12 dagen
  vanaf € 1.398,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  20 feb - alle vertrekdata

 • Groepsrondreis Baltische Staten en Rusland Baltische Staten en Rusland
  • Ervaar de hoogtepunten van de vroeger zo gesloten Sovjet staten
  • Maak kennis met het echte Rusland in de rurale Gouden Ring
  • Wandel over de Koerse Schoorwal in Nida, Litouwen

  Gegarandeerd vertrek op:
  26 jun , 17 jul - alle vertrekdata

  17 dagen
  vanaf € 1.599,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Rusland Sprookjes bestaan nog
  • Begin in de hectiek van Moskou, eindig in relaxed Sint-Petersburg
  • Inclusief een bezoek aan 3 historische steden in de Gouden Ring: Kostroma, Suzdal en Yaroslavl
  • Echte Rusland ervaring: overnachting in een comfortabele nachttrein

  Gegarandeerd vertrek op:
  15 jun , 20 jul - alle vertrekdata

  13 dagen
  vanaf € 1.399,- inclusief CO2-compensatie
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle Rusland reisverhalen

Russische sprookjeswinter

Europa, 04-09-18

De meeste sprookjes beginnen met ‘Er was eens … in een land hier ver vandaan … ‘. En wat blijkt? Dat land heb ik gevonden en ligt op nog geen 4 uur vliegen van Amsterdam! Wat heeft Rusland, en vooral winter Rusland, mij verrast! Van de indrukwekkende kerken en kathedralen met gekleurde koepels en mozaïeken, de vriendelijke mensen (ook al lachen ze niet), de verborgen cafeetjes, de lieve en enthousiaste husky’s en natuurlijk de banya om eind van de dag lekker op te warmen. Dit alles bedekt onder een dik pak sneeuw; een magisch wit spookjeswonderlandschap. 


De eerste avond neemt de reisbegeleider ons mee naar een Russisch huiskamer restaurant. Lekker knus en lekker warm binnen. Daarna gaan we met een deel van de groep op pad. Vanaf het hotel lopen we naar het Rode Plein: het Kremlin, GUM en St Basil’s Cathedral met al haar gekleurde koepels. Heel bijzonder op een verlicht, bijna leeg Rode Plein. Al snel kom ik erachter dat ik deze avond iets cruciaals ben vergeten… mijn handschoenen, want Rusland in de winter is koud, heel erg koud! Niet voor niets waarschuwt onze reisbegeleider herhaaldelijk wanneer we op pad gaan: “Layers on!” 

Na twee dagen pracht en praal in Moskou en het kloostercomplex Sergiev Posad stappen we op de nachttrein naar ‘weer’ een andere wereld. We worden wakker in het dorpje Kotkishevo. Geen enorme kathedralen en kerstlampjes, maar een witte deken sneeuw zover je kan zien. We verblijven twee nachten in een kleine, eenvoudige guesthouse van de stichting Nord Hope en kunnen de komende dagen onze tijd vrij indelen. Nord Hope is een stichting waar (stads)kinderen met een (verstandelijke) beperking terecht kunnen voor een week of weekend vakantie. Hier kunnen de kinderen op pad en knuffelen met husky’s. Ook wij hebben bij Nord Hope de husky’s tot onze beschikking voor een korte of langere sledetocht, om te wandelen of te knuffelen. Mijn hond voor deze twee dagen is вьюга, vrij vertaald sneeuwbui. Eind van de dag wordt de banya opgewarmd en daarna staat de huisgemaakte maaltijd voor ons klaar… yummie!


Met pijn in mijn hart laat ik de husky’s achter in Kotkishevo en we reizen door naar Kostroma en Suzdal; twee dorpen gelegen in de Gouden Ring. De bewoonde wereld weer in. In Kostroma steken we lopend de bevroren Kostroma Rivier over naar het Ipatjev-Klooster. In Suzdal kookt Elena een uitgebreide maaltijd voor ons. Naast de vele huisjes met gekleurde gevels, waar Suzdal bekend om staat, struinen we hier langs marktkraampjes op zoek naar de perfecte souvenirs en lopen kilometers over de bevroren rivier met uitzicht op Kremlin, kloosters, kerken en nog meer felgekleurde huisjes.  


Na Suzdal stappen we in Vladimir weer op de nachttrein en worden de volgende dag wakker in St Petersburg. Hoewel St Petersburg een grote wereldstad is, liggen de meeste bezienswaardigheden relatief dicht bij elkaar. De laatste dagen struinen we door de Russische straten, bezoeken we de grandioze Kerk van de Verlosser op het Bloed, de  Petrus- en Paulvesting, de Izaakkathedraal, een ballet in het Mariinksy theater en natuurlijk de Hermitage. 


Rusland is een bijzonder land. Zeker dankzij het dikke pak sneeuw heeft deze reis een magisch karakter gekregen. Ik ben heel benieuwd hoe Rusland zal zijn zonder een pak sneeuw en ga zeker nog eens terug om meer van dit gigantische land te ontdekken!  до следующего раза – tot de volgende keer! 

Bekijk hier Willeke's reisvideo:Naar boven
 

Sawadee Reisevent 24 november
DeFabrique, Utrecht

 • Lezingen door documentairemaker: Ruben Terlou (foto: Merlijn Doomernik)
 • Lezing door reisjournalist Sander Groen
 • Tafelsessies: reizigers voor reizigers
 • Een schaatsbaan!
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.
Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.