Achtergrond 

Op slechts een paar uur vliegen ligt een volledig andere wereld. Zweden met zijn oeroude bossen, prachtige meren, wilde dieren en nog veel meer natuurschoon. Dit dunbevolkte land heeft de reiziger veel te bieden, vooral de actieve natuurliefhebber. 

Natuur en avontuur 

Wie op reis gaat naar Zweden kan er niet omheen; de natuur. De enorme bossen, gebieden met meren en verscheidenheid aan dieren zijn een genot voor de avonturier en natuurliefhebber. Er zijn tal van mogelijkheden om te voet, per mountainbike, kano of boot op onderzoek te gaan en te genieten van al het moois om je heen. 

Bevolking

Het land heeft een oppervlakte van 450.295 vierkante kilometer en nog geen 10 miljoen inwoners. Met een bevolkingsdichtheid van 21,6 per km² is Zweden het op vier na dunst bevolkte land in Europa (na Noorwegen, Finland, Kazachstan en IJsland). Met 82% vormen de Zweden de grootste bevolkingsgroep van het land. 

Geschiedenis 

De staat Zweden is ontstaan in de Middeleeuwen en groeide in de vroegmoderne tijd uit tot grootmacht. De tegenwoordige Baltische staten, Finland en het Heilige Roomse Rijk behoorden tot deze macht. In de 18e, 19e en aan het begin van de 20e eeuw verloor het grote gebieden. Sinds 1814, toen het land Noorwegen annexeerde en hiermee vervolgens bijna een eeuw lang een personele unie vormde, is Zweden niet meer in oorlog geweest. 

Het huidige Zweden is een constitutionele monarchie en een van de rijkste, welvarendste en meest ontwikkelde landen ter wereld. Zweden staat zevende in de Index van de menselijke ontwikkeling van de Verenigde Naties en eindigde in 2008 als eerste in de democratie-index van het blad The Economist. 

Wist je dat… 

 • Zweden buiten de eurozone valt en het betaalmiddel de Zweedse kroon is? 
 • Het land twee volksliederen, het burgerlijke en het koninklijke heeft? 
 • De mensen die eeuwen geleden in grotten leefden verhitte steen overgoten met water om het warm te krijgen en zo de huidige sauna ‘ontwierpen’? 
 • Het land 96.000 meren kent? 
 • Het meest bekende Zweedse gerecht Smörgåsbord heet, bestaande uit warme en koude soorten vis, vlees en kaas?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Zweden

Rondreis Zweden

Zweden staat bekend om zijn diverse natuur, van prachtige uitgestrekte naaldbossen, beboste heuvels tot talloze indrukwekkende meren. Voor elke liefhebber van natuur is hier wel iets te vinden! In elk seizoen is de natuur van Zweden namelijk heel verschillend. 

Bewonder op onze groepsreizen het winterse landschap van bevroren meren en besneeuwde dennenbomen, laat je in de herfst verrassen door de prachtige rood-en geelgekleurde bossen of zie hoe de natuur ontwaakt in de lente. Als je in de winter een groepsreis naar Zweden maakt, kun je het Noorderlicht in Zweeds Lapland vol prachtige groengekleurde luchten aanschouwen. 

Actieve Rondreis Zweden

Ook voor liefhebbers van actieve groepsreizen is in Zweden genoeg te beleven. Maak een stevige wandeltocht langs watervallen of door beboste heuvels, geniet van een meerdaagse kanotocht over prachtige meren of verken de oeroude bossen op een mountainbike. Daarna kun je uitrusten in de sauna of in een traditionele Zweedse tent voorzien van een houtkachel. 

Ontdek Zweden tijdens een van de rondreizen die Sawadee aanbiedt, ook voor families en singles.

Er zijn 3 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • 15 dagen
  vanaf € 779,- eigen vervoer (fietsbus mogelijk)
 • Wandelvakantie Zweden - Lapland: Kungsleden In samenwerking met Belgische partner Anders Reizen
  • Wandeltocht over het Kungsleden
  • Prachtige natuurlandschappen
  • Overnachtingen in typische Scandinavische berghutten
  Blijf op de hoogte
  9 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle Zweden reisverhalen

Zweden: ideaal vakantieland

Europa, 19-09-16

Wandelingen, blokhutten en een adembenemende natuur; dát is Zweden. En dan hebben we het nog niet eens over de vriendelijke bevolking! Een mooier, en vooral ‘vrijer’, vakantieland dan Zweden vinden? Wij durven de zoektocht niet aan. We focussen ons liever op dat wat we zeker weten: Zweden is een ideaal vakantieland!

Adembenemende natuur

Wanneer je Zweden-liefhebbers vraagt wat hen nou zo aantrekt aan dit Noord-Europese land, is het antwoord steevast: de natuur! Van hoge, alpiene bergtoppen en woeste rivieren in het noorden tot eindeloze stranden in het zuiden; de Zweedse natuur is enorm divers. Veel van deze natuur is te zien in de nationale parken. In feite is Zweden één groot nationaal park; het totale oppervlak van alle 29 parken is namelijk ruim 732.000 hectare!

Wandelen in Zweden

Gezien de indrukwekkende natuur is het een absolute aanrader om te gaan wandelen in Zweden. Dwars door oeroude bossen en langs de mooiste watervallen… Je kijkt je ogen uit. Ook de talloze meren lijken zó van een ansichtkaart te komen. Dankzij het vele water is het mogelijk om de wandeltocht aan te vullen met een gave kanotocht. Op die manier ontdek je de omgeving niet alleen te voet maar ook vanaf het water. Blijf je liever op het land maar mag het allemaal wel wat spannender? Huur dan een sportieve mountainbike en cross door de Zweedse bossen!

Kampeerplaatsen in overvloed

Heb je het helemaal gehad met die kampeerplaatsen van 15 vierkante meter? Dan is juist voor jou Zweden het ideale vakantieland. Hier mag je namelijk overal kamperen! Iedereen, óók de toeristen, hebben hier het recht om van de prachtige Zweedse natuur te genieten en daarom is het toegestaan om je tentje op iedere willekeurige plek neer te zetten. Hetzelfde geldt overigens voor fietsen, wandelen, zwemmen en varen; dit mag je overal doen.

Gastvrije bevolking

Hoewel een mooie natuur, leuke activiteiten en de vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt belangrijke factoren voor een geslaagde vakantie zijn, is een gastvrije buur ook altijd mooi meegenomen. De Zweden staan erom bekend enorm vriendelijk en behulpzaam te zijn. Verdwaald? Spreek een oude dame langs de weg aan en ze vertelt je ook direct waar je het beste boodschappen kunt doen, waar de kapper zit en waar je eventueel kunt tanken. Het moge duidelijk zijn: de Zweden houden wel van een babbeltje en zijn altijd bereid om toeristen een handje te helpen.

In oktober vertrekt er een leuke rondreis naar Zweden van Sawadee; kijk hier naar de mogelijkheden.

Hoogtepunten

Östersund 

In en rond Östersund is een hoop te beleven. In de stad is het mogelijk om op een boot te stappen voor een prachtige tocht over het Storsjönmeer. Ook een bezoek aan het Jamtli museum ten noorden van Östersund en Moosegarden zijn een aanrader. Het openluchtmuseum bestaat uit de typische Zweedse huizen en dit geeft een prachtig beeld van hoe men eeuwen in het gebied heeft geleefd. In Moosegarden kan je dichtbij de elanden komen en leer je veel over deze dieren die in het wild de bossen bevolken. 

Watervallengebied Forsaleden 

Tijdens een wandeltocht in het gebied waar de Forsaån rivier stroomt zal je versteld staan van het natuurschoon. De rivier kent op een aantal plekken een behoorlijk hoogteverschil waardoor er veel watervallen en stroomversnellingen te zien zijn. In dit gebied zijn een paar indrukwekkende rotspartijen te vinden waar unieke korstmossen groeien en je rotstekeningen kan zien. Het gebied is al sinds de steentijd bewoond door de mens. Ook zijn er bijzondere dieren te spotten als elanden, bevers en steenmarters. 

Revsundmeer 

Het Revsundmeer behoort tot een van de grootste merengebieden van Zweden. De beste manier om deze omgeving te bekijken is door een tocht, bijvoorbeeld per kano, over het water te maken. Bewonder het prachtige landschap van oevers met naald- en berkenbossen. Het eiland Ammerön is een bijzondere plek om te bekijken, ver van de bewoonde wereld, omgeven door bossen. 

Stockholm 

Stockholm is een prachtige stad, gelegen aan het water en gebouwd in een archipel van eilanden. Bezoek in ieder geval Gamla Stan, de oude stad met haar middeleeuwse pleinen en straten, de kerken uit de renaissance en de kleurrijke koopmanshuizen waar je een kop koffie kunt drinken. 

Bij het Koninklijk paleis bekijk je de dagelijkse wisseling van de wacht. Bezoek ook een van de vele musea die de stad rijk is, waaronder het Vasa museum met een origineel zeventiende eeuw schip, het stadsmuseum Stockholm of het museum voor moderne kunsten.

Beste reistijd 

Zweden ligt als centraal land in Scandinavië tussen Noorwegen en Finland in. Het land heeft een gematigd klimaat met behoorlijke temperatuurverschillen. Ondanks de noordelijke ligging kent het midden van Zweden geen extremen en is het er minder koud dan verwacht. Met een gemiddelde temperatuur tussen de 12 en 16 graden leent dit gebied zich ideaal voor een actieve week in de buitenlucht. Neerslag kan in alle jaargetijden vallen. Kenmerkend voor Zweden zijn de relatief hoge zomertemperaturen en de vrij milde winters in vergelijking met de naastgelegen landen. Zweden profiteert van het feit dat het land aan de lijzijde van de bergen in Noorwegen ligt. De bergen houden veel neerslag en depressies tegen. De beste tijd om midden Zweden te bezoeken is de lente en de herfst. Beide hebben zo hun eigen voordelen die het gebied bijzonder maken voor een bezoek. In de lente komt, na een lange winter het landschap snel tot leven. De sneeuw is gesmolten, de bladeren kleuren groen en bloemen schieten de grond uit. In de herfst kleuren de bladeren geel, rukken paddenstoelen op en zijn elanden luidruchtig en bronstig. De dagen worden korter maar de goudgele zonsondergangen op heldere dagen zijn spectaculair.

Seizoenen

Zweden bevindt zich op het noordelijk halfrond. De seizoenen zien er dus als volgt uit:

 • Lente     : 1 maart t/m 31 mei
 • Zomer   : 1 juni t/m 31 augustus
 • Herfst    : 1 september t/m 30 november
 • Winter   : 1 december t/m 28 februari

Stockholm

De hoofdstad van Zweden is Stockholm. Ongeveer een op de tien Zweden woont in de stad. Stockholm ligt op veertien verschillende eilanden die met bruggen met elkaar verbonden zijn, waardoor de stad soms ‘het Venetië van het noorden’ wordt genoemd. Het klimaat is erg aangenaam. Warme zomers, mooie lentes, een zachte herfst en milde winters. Doordat Stockholm aan de Oostzee ligt, profiteert de stad in de winter van het opwarmende effect van het zeewater. In de lente en zomer zorgt ditzelfde zeewater voor een iets lagere temperatuur. Stockholm heeft daarnaast minder te maken met wind en regen.

image
Linköping

Reistips 

Mountainbiken door de bossen

In de omgeving van Bräcke is het ideaal om de omgeving te verkennen per mountainbike. Begeef je tussen glooiende heuvels en uitgestrekte bossen. In de lentemaanden vind je allerlei bijzondere vogelsoorten die alleen in het noorden van Europa voorkomen. Elanden, lynxen en nertsen zijn het hele jaar door te spotten. Sluit je tocht af door een ontspannen saunabezoek of warm bad in de openlucht. 

Boottocht over Storsjönmeer 

Wie kiest voor een bezoek aan Östersund kan aan boord stappen van een boot, voor een prachtige tocht over het Storsjönmeer. Geniet van de mooie vergezichten en de indrukwekkende natuur rond het meer. 

Zweten in de sauna 

Een bezoek aan de sauna is een heerlijke manier om bij te komen van een lange wandeling of kanotocht. De sauna is de Scandinavische manier van ontspannen waarover de oudste verhalen teruggaan tot tweeduizend jaar geleden. Om warm te blijven werden in het midden van een grot gloeiend hete stenen met water overgoten. De stoom verwarmde de grot: een sauna dus. Als je het aandurft neem je na een bezoek aan de sauna een duik in het koude water van het meer! 

Naar boven
 

Sawadee Reisevent 24 november
DeFabrique, Utrecht

 • Lezingen door documentairemaker: Ruben Terlou (foto: Merlijn Doomernik)
 • Lezing door reisjournalist Sander Groen
 • Tafelsessies: reizigers voor reizigers
 • Een schaatsbaan!
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.
Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.