Achtergrond 

Birma is een land in zuidoost Azië en grenst in het noordwesten aan Bangladesh en aan India. Het ligt ten zuiden van China en ten westen van Laos en Thailand. Het zuidwesten van Birma kent een lange kustlijn. De hoofdstad is sinds 2005 het centraal gelegen Naypyidaw. De oude hoofdstad is Yangon, de grootste stad van het land. Deze stad wordt door de Europese Unie en de Verenigde Staten nog steeds als hoofdstad gezien. Nederland erkent de nieuwe hoofdstad. 

Authentiek en onontdekt Birma is een land met een rijke koloniale geschiedenis, vol tempels en pagodes en intrigerende bergvolken. Een immense culturele rijkdom op een betrekkelijk klein gebied. Tijdens een bezoek aan Birma zal je versteld staan van bezienswaardigheden zoals de Shwedagon pagode en de eeuwenoude tempels in Bagan. Ook de minder bekende plekken zijn een bezoek waard zoals een fietstocht door de fascinerende natuur en contact met de lokale bevolkingsgroepen. Er zijn nog veel rustieke, onontdekte plekken te vinden in dit prachtige land.

Bevolking 

De bevolking van Birma bestaat uit vele etnische groepen, waaronder de grootste groep Bamar en de kleinere groepen Shan, Karen, Rakhine, Chinese Birmezen, Mon en de Kachin. Het aantal Birmezen is vastgesteld op 51 miljoen. Het grootste gedeelte van de bevolking is boeddhistisch. Het Birmaans is de officiële taal maar de verschillende etnische groepen spreken hun eigen talen.

Geschiedenis 

Ruim voor het begin van onze jaartelling begon vanuit het huidige China of Noordoost India de migratie van de Mon. Daarna volgden de andere groepen naar het gebied dat nu Birma is. Het vroegere Birma kende vele oorlogen waaronder met de Mongolen, Thailand en China. Vanaf 1885 kwam het Birmaanse koninkrijk in handen van het Britse Rijk om vervolgens in de Tweede Wereldoorlog veroverd te worden door Japan. De Unie van Birma werd in 1948 onafhankelijk en was van het begin af aan onstabiel door opstanden van verschillende volkeren. De Unie van Birma werd in 1989 de Unie van Myanmar. 

Wist je dat… 

- Shwedagon Pagode bedekt is met 50.000 kilo aan bladgoud? 

- De meeste gerechten een mengeling zijn van de Bamar, Mon, Indiase en Chinese keuken? 

- In Birma wordt betaald met de Kyat? 

- Er maar liefst 4400 tempels te vinden zijn in Bagan? 

- Beenroeiers met een been staan, het andere been roeien en hun handen gebruiken voor visvangst?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Birma

Familiereis Birma: met maar weinig gemotoriseerd verkeer en bevolking in traditionele kleding, is Birma op veel plaatsen nog authentiek. Waan je tussen de uiterst gastvrije locals, de duizenden prachtige tempels en de ongerepte bergen van dit Aziatische land.

Omdat rondreizen in Birma lange tijd politiek omstreden was, is het land nog weinig ontdekt door toerisme. Het is zich echter in hoog tempo aan het ontwikkelen en de veranderingen gaan snel. Reden te meer om juist nú dit bijzondere land te bezoeken.

Familiereis Birma: Bekijk het volledige overzicht van reizen in Birma van Sawadee Reizen

Er is 1 familiereis naar Birma die voldoet aan jouw wensen
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • De ultieme inpaklijst voor Myanmar!

  Azië, 25-04-18

  Ben je jouw trip naar het prachtige en veelzijdige Myanmar aan het plannen? Deze handige inpaklijst voor Myanmar is gebaseerd op mijn ervaringen in de winterperiode, wat niet betekent dat het koud ...

  Lees verder
 • Ongerept Birma

  Azië, 14-06-13

  Een reis door Birma is als een reis terug in de tijd. Met nauwelijks gemotoriseerd verkeer en een in longyi's gestoken bevolking, oogt het straatbeeld traditioneel. Tijdens zonsondergang is ...

  Lees verder
image

Familiereis Birma: Birma

Shwedagon 

Omringd door talloze kleinere pagodes staat de grootste van allemaal, de Shwedagon pagode. Zeker omdat hij met goud en edelstenen bedekt is, oogt deze 100 meter hoge pagode erg imponerend. Vroeg in de ochtend of in de schemer is de mooiste tijd om eens een kijkje te nemen bij dit indrukwekkende bouwwerk of bij één van de vele kloosters die om de pagode heen zijn gebouwd. 

Gokteikbrug 

In een 5 uur durende treinrit komen jullie langs de mooiste landschappen die je kunt vinden in Birma. Het letterlijke hoogtepunt van de treinreis is de Gokteikbrug waar je ver boven de boomtoppen een vallei oversteekt. De brug is een technisch hoogstandje uit de koloniale tijd, gebouwd door de Britten die de brug gebruikten als vervoersmiddel van goederen. 

Mandalay 

De stad Mandalay, die zijn naam dankt aan Mandalay Hill, voelt een stuk moderner aan dan de andere steden in Birma. Er zijn genoeg activiteiten te doen voor de hele familie. Zo kunnen jullie een kijkje nemen bij de indrukwekkende en moderne Mahumuni Tempel of juist bij het authentieke houten Shwe In Bin Kyaung klooster bezoeken. Ook Yankin Hill is leuk om te bezoeken. Met een mooi uitzicht over de stad kunnen jullie hier ook zomaar apen tegen het lijf lopen. Willen jullie Mandalay verkennen op een wat meer Nederlandse manier? Pak dan de fiets! 

Bagan 

Met ruim 4000 tempels is de regio Bagan een unieke plek. In dit gebied probeerden koningen elkaar te overtreffen en bouwden steeds meer tempels totdat het gebied bezaaid was met deze indrukwekkende historische gebouwen. Als jullie in Bagan zijn aangekomen is het dan ook erg leuk om dit gebied met paard en wagen, de fiets of wandelend te verkennen. Vergeet niet een van de tempels te bezoeken waar je op mag klimmen. Eenmaal bovenop genieten jullie van een prachtig uitzicht. 

Kalaw 

In het dorpje Magwe zien jullie een duurzaam project opgestart door lokale jongeren. Met elkaar zorgen zij ervoor dat bossen opnieuw beplant worden en gepensioneerde olifanten een rustig leven kunnen hebben. Ook een mooie wandeling maken door het regenwoud is een aanrader. 

Inle meer 

Het Inle meer is een hele bijzondere plek waar je veel plaatselijke gebruiken kunt zien. Zo zijn er de beenroeiers. Dit zijn vissers die staand op een boot hun peddel gebruiken met één hand en één been terwijl ze de vrije hand gebruiken om te vissen. Ook de paalwoningen zijn een uniek gezicht. Waar we in Nederland dijken hebben gebouw om het water buiten te houden hebben de Intha’s een andere manier om het water buiten de deur te houden. Niet alleen hebben ze hun huizen op palen boven het water gebouwd, maar ook hun gewassen verbouwen ze op drijvende akkers.

Beste reistijd 

Birma heeft een tropisch moessonklimaat met drie verschillende seizoenen. De winter loopt van oktober tot en met maart en is het meest geschikt voor rondreizen. De temperatuur ligt rond de 30 graden, maar ’s avonds in de bergen kan het flink afkoelen. In de zomer (april en mei) stijgen de temperaturen overdag tot 35 graden en doordat de landschappen nogal droog zijn, is het de ideale tijd om stranden en de hogere gedeelten van Birma te bezoeken. 

Het regenseizoen loopt van juni tot en met september en de temperaturen hangen dan rond de 25 tot 30 graden. De regenval zorgt voor een zeer groene omgeving en omdat er in het gebied in het midden van Birma minder regen valt, is het ideaal om een bezoek te brengen aan de staten Bagan, Mandalay en Shan. Ieder seizoen heeft zijn voor- en nadelen. Wil je liever in de droge periode reizen dan kun je het best tussen oktober en maart vertrekken; hou er echter rekening mee dat je niet de enige toerist bent bij diverse bezienswaardigheden en dat je een dikke trui meeneemt voor de avonden. 

In de droge zomermaanden april en mei is het altijd zonnig hoewel eind mei af en toe een regenbui kan vallen. Voor mensen die van natuur en groene rijstvelden houden en een aangename temperatuur (‘s avonds niet te koud en overdag niet te warm) zijn de maanden van juni tot en met september aan te raden. In het regenseizoen vallen vaak korte buien, maar met name in Yangon soms wat langer.

image

Familiereis Birma: Reistips 

Fietstocht bij Mandalay 

Fietsen is in Mandalay heel gewoon. De Birmezen maken namelijk ook graag gebruik van de fiets. Tijdens deze fietstocht maken jullie kennis met het platteland van Birma en kun je de boeren op het land zien werken. Misschien spotten jullie ook nog wel een paar buffels die zich maar al te graag rond de grote modderpoelen begeven. 

Beleef Bagan 

In Bagan is genoeg te beleven voor de hele familie. Trek er met een gids op uit en laat je met paard en wagen leiden door het met tempels bezaaide gebied. De gids laat jullie de mooiste tempels zien. Een goede manier om ook van het landschap en de rest van de omgeving te genieten.

Kalaw 

In het dorpje Magwe is een bezoek aan het olifant- en herbebossingsproject een aanrader. Lokale jongeren uit Kalaw hebben dit opgezet waarbij ze stukken bos herplanten en de lokale bergstammen educatie geven over de natuur. In dit gebied worden met zorg gepensioneerde olifanten opgevangen. Jullie kunnen hier de mahouts (olifantendrijvers) helpen met het voeren van de olifanten of assisteren bij hun dagelijkse wasbeurt.

Naar boven
 

Informatiedag Amsterdam
Zondag 22 juni 2019

 • Laat je inspireren door diverse reispresentaties over o.a. India&Nepal, Australië en Costa Rica. 
 • Maak kennis met de mensen achter de schermen.
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.

Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.