De Chinese Muur en het Terracota leger

Je kan je goed verbeelden hoe China zich eeuwen heeft kunnen afzonderen van de buitenwereld als je over de Chinese Muur wandelt. Verken de hutongs (oude wijken) in Beijing bij voorkeur op de fiets. Er zijn écht een miljoen fietsen in Beijing en jij bent er dan één van. Het wereldberoemde Terracottaleger wordt uiteraard niet overgeslagen. Net als ons hebben alle beelden een eigen uniek gezicht.

China


Wist je dat...

 • In China in 2000 ca. 85 miljoen mensen boven de 15 jaar analfabeet waren of nauwelijks konden lezen en schrijven.
 • Er in China een 2000 jaar oud leger van ca. 8000 terracotta soldaten en paarden ontdekt is door een paar boeren die in 1974 een put aan het graven waren?
 • Het land een zeer gevarieerde vegetatie heeft met ca. 32.000 hogere plantensoorten?
  Er sinds september 2002 vrijheid is voor het hebben van een tweede kind? Voor die tijd gold, vanwege het streven naar een bevolkingsgroei van 0%, een een-kind-politiek.
 • De bamboe in China gezien wordt als een gelukssymbool. De plant is erg geliefd om zijn sterkte en buigzaamheid.
 • Dat ze panda's in Chengdu viagra geven om de kans op nageslacht te vergroten?

  Taal en bevolking

  Ga je op reis naar China dan doe je er goed aan om een boekje mee te nemen met wat Chinese tekens. De meest gesproken officiële taal in China, gesproken door ongeveer drie kwart van de Chinese bevolking, is het Mandarijn. Ook elke provincie heeft daarnaast zijn eigen dialect. Naast de verschillende dialecten worden ook andere talen gesproken in China, de bekendste tweede taal is het Kantonees. Ongeveer een vijfde deel van de wereldbevolking woont in China. Ruim 91 procent van de totale Chinese bevolking is Han-Chinees. De rest van de Chinezen behoort tot een van de 55 nationale minderheidsgroeperingen. De grootste bevolkingsconcentraties bevinden zich in de kustgebieden en in de vruchtbare valleien van Gele River en de Yangzi Jian, de Noord-Chinese laagvlakte, de Zuid-Chinese kuststrook en het löss plateau van Midden-China.

  Op rondreis door China: Een lange geschiedenis

  Tijdens je rondreis door China zal je kennis maken met de uitgebreide geschiedenis van het land. Dit maakt dat China zeer aantrekkelijk is voor mensen die een rondreis willen maken. Er zijn veel verschillende dynastieën aan de macht geweest en belangrijke filosofische werken geschreven.
  De moderne geschiedenis van de Volksrepubliek China begon in 1949 met het aan de macht komen van Mao Zedong, die het land tot een communistische, dictatoriale staat maakte.

  China Beijing

  In de periode 1958-1959 volgde de campagne "Grote Sprong Voorwaarts", waarbij het de bedoeling was om de industrie en de landbouw in korte tijd op een veel hoger plan te brengen. Door economische en administratieve desorganisatie mislukte dit echter, met als gevolg een vreselijke hongersnood. In 1966 werden jongeren in een massacampagne opgeroepen om een nieuw China op te bouwen, een periode die bekend staat als de Grote Proletarische Culturele Revolutie. Mao's doel was om zijn ideologie in stand te houden en hij dacht dit te doen onder andere door intellectuelen boerenarbeid te laten verrichten. Veel mensen werden naar het platteland getransporteerd en tot zware arbeid verplicht in slechte omstandigheden. Dit leidde tot vele doden.

  In de periode 1973-1986 ontwikkelde de politiek zich in twee richtingen. De sociaaleconomische situatie kwam weer op het normale niveau van voor de "Grote Sprong Voorwaarts" en het onderwijs en de cultuur behielden de conservatieve lijn van Mao. Eind jaren '80 volgden vele studentendemonstraties, met als dieptepunt een bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede. Na vele stormachtige ontwikkelingen en dramatische gebeurtenissen is China tegenwoordig een staat die gedeeltelijk sterk gemoderniseerd is en nu op economisch en politiek vlak een belangrijke rol in de wereld speelt.
 • Foto's & Video's

  Droom weg bij de mooiste beelden van China

  Wist je dat in China...

  • in het jaar 2000 ca. 85 miljoen mensen boven de 15 jaar analfabeet waren of nauwelijks konden lezen en schrijven?
  • een 2000 jaar oud leger van ca. 8000 terracotta soldaten en paarden ontdekt is door een paar boeren die in 1974 een put aan het graven waren?
  • er sinds september 2002 vrijheid is voor het hebben van een tweede kind? Voor die tijd gold, vanwege het streven naar een bevolkingsgroei van 0%, een een-kind-politiek. 
  • de muur meer dan 8000 km. lang is? Maar dat je 'm niet vanaf de maan kunt zien; dat is een fabeltje.
  • het geboortegewicht van de reuzepanda ongeveer 150 gram is?

  Familiereis China: de toeristische hoogteppunten

  De Chinese Muur mag je natuurlijk niet missen. Het oudste deel is gebouwd in de 7e eeuw v. Chr., waarna tijdens de diverse dynastieën de muur telkens een stuk werd uitgebreid. Rond 1500 werd er voor het laatst een stuk bijgebouwd en nu worden soms delen gerestaureerd om deze bijzondere attractie in stand te houden.
  Vlabij de stad Xi'an is het beroemde Terracottaleger, met zoveel terracotta-soldaten met evenzoveel verschillende gezichtsuitdrukkingen. En men neemt aan dat er nog een heel groot deel van dit leger onder de grond ligt.
  Yangshuo is een toeristische trekpleister vanwege het prachtige karstgebergte. Hier kun je met de familie prima een dagje rond fietsen.
  Shanghai tenslotte is de supermoderne stad, waar ook wij nog verbaasd van op zullen kijken. Oftewel, er is voor iedereen in de familie wel iets te zien op jullie reis door China.

  De geschiedenis van China

  China kent als een van de grootste landen ter wereld een zeer lange geschiedenis. Ook in de oude tijd was het al een groot keizerrijk, waar verschillende dynastieën aan de macht waren, zoals de Qin, de Han en de Tang,
  De moderne geschiedenis van de Volksrepubliek China begon in 1949. Toen kwam Mao Zedong aan de macht. Hij vormde China om tot een communistische staat. In de periode 1958-1959 volgde de campagne "Grote Sprong Voorwaarts", waarbij het de bedoeling was om de industrie en de landbouw te ontwikkelen. Doordat het plan echter heel slecht georganiseerd was, mislukte dit, met als gevolg een vreselijke hongersnood. Ook andere campagnes, zoals de Culturele revolutie leidden alleen maar tot armoede en onderdrukking.
  In de periode 1973-1986 ontwikkelde de politiek zich in twee richtingen. De sociaal-economische situatie kwam weer op het normale niveau van voor de "Grote Sprong Voorwaarts" en het onderwijs en de cultuur behielden hun ouderwetse, communistische karakter. Eind jaren '80 volgden vele studentendemonstraties, met als dieptepunt een bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede. Na vele stormachtige ontwikkelingen en dramatische gebeurtenissen is China tegenwoordig een staat die op economisch gebied sterk gemoderniseerd is. Je zult dan ook je ogen uitkijken naar de moderne gebouwen. Maar politiek is er in China helaas nog niet zo veel vrijheid.

  Familiereis China: De taal en de bevolking

  Het word zeker aangeraden om een vertaalboekje mee te nemen op je familiereis door China. Ongeveer drie kwart van de Chinese bevolking spreekt het Mandarijn, de officiële taal van China. Elke provincie heeft daarnaast zijn eigen dialect dat wel verwant is aan het Mandarijn. Er worden ook nog andere talen gesproken in China, bijvoorbeeld het Kantonees in Guangdong.
  Ongeveer een vijfde deel van de wereldbevolking woont in China. Ruim 91 procent van de totale Chinese bevolking is Han-Chinees. De rest van de Chinezen behoort tot een van de 55 nationale minderheidsgroeperingen. De meeste Chinezen wonen in de kustgebieden en in de vruchtbare valleien van Gele River en de Yangzi Jian, de Noord-Chinese laagvlakte, de Zuid-Chinese kuststrook en het lössplateau van Midden-China.

  Familiereis China: Rijstterrassen, bergen, woestijn en veel rivieren

  Een familiereis door china is in ieder geval iets waar je niet snel klaar mee zult zijn. China is zo ontzettend groot dat het landschap zeer divers is: bergen, hoogvlaktes, woestijn, karstgebergte, laagvlaktes, meren en rivieren. In totaal zijn er in China wel 5000 rivieren die bijna allemaal uitmonden in de Stille Oceaan of de Indische Oceaan. De Gele Rivier is een van de bekendste rivieren in China. De rivier is berucht om de overstromingen die veroorzaakt worden, doordat veel bossen leeggekapt worden. Hierdoor is de grond in het stroomgebied van de rivier erg los en slaat het water de grond makkelijk weg.

  Er zijn 3 familiereizen naar China die voldoen aan jouw wensen
  • Rondreis China Over de Chinese Muur naar de mooiste skyline
   • Afwisselende rondreis van de Chinese Muur tot bruisend Hong Kong
   • Wandelen door de prachtige rijstterrassen van Longji
   • Fietsen of wandelen in het karstgebergte rond Yangshuo

   Gegarandeerd vertrek op:
   05 okt , 02 mei - alle vertrekdata

   23 dagen
   vanaf € 2.298,- € 2.198,- inclusief CO2-compensatie
  • Verberg reizen met internationale groepen

  Resultaten worden geladen

  Reisverhalen

  • Een bezoek aan het Terracotta leger

   Azië, 20-01-19

   Toen een aantal boeren in 1974 een put aan het graven waren in Xi’An, hadden ze geen idee dat ze daarbij de grootste archeologische vondst uit de geschiedenis hadden gedaan. Het Terracotta leger. D...

   Lees verder
  • Ni Hao! Welkom in China!

   Azië, 28-12-17

   Ilse Apeldoorn ontdekt tijdens haar reis de mooiste hoogtepunten van China. Ze vertelt over Beijing, het Terracottaleger, de Chinese muur, Hongkong én een spin... Wanneer ik aan China denk, zi...

   Lees verder
  • Beijing: 5 hoogtepunten die je niet mag missen!

   Azië, 13-12-17

   Beijing kent een boeiende mix van moderne en traditionele architectuur. Deze miljoenenstad heeft zo veel te bieden, dat het kan voorkomen dat je niet weet waar je moet beginnen. Zorg er in ieder ge...

   Lees verder
  • Overheerlijk Chinees

   Azië, 12-12-16

   Dat de Chinese keuken zeer divers is zal je vast niet verbazen. Het is natuurlijk ook een gigantisch land met veel verschillende streken en dus gerechten. In de Chinese keuken wordt veel gebruik ge...

   Lees verder
  • Bijzonder Lhasa

   Azië, 31-10-16

   Lhasa is de oorspronkelijke hoofdstad van Tibet. De paleizen Potala en Norbulingka waren de plekken waar de Dalai Lama vroeger gehuisvest was. Door Tibetaanse boeddhisten wordt deze stad gezien als...

   Lees verder
  • 48 uur in Beijing

   Azië, 24-10-16

   Iris Piers en Leslie Dopper hebben hun banen opgezegd en tassen gepakt om de wereld over te reizen. Voor Sawadee Reizen schrijven ze hun mooiste ervaringen op.Bij een bezoek aan China brengt d...

   Lees verder
  • Onze vrouw in China

   Azië, 07-06-13

   Mette van der Heide (28) woont samen met haar Chinese vriend in Shanghai. Vijf jaar geleden begon ze als reisbegeleider voor Sawadee. Sinds 2011 combineert ze deze baan met haar vaste baan als...

   Lees verder
  image

  Hoogtepunten groepsreis China

  Een gevarieerde en actieve reis door China biedt, naast imposante bouwwerken, mensenmassa's en miljoenensteden, ook overweldigende natuur èn lekker eten. Per trein, bus, vliegtuig, fiets en te voet doorkruis je fascinerend China. Je wandelt over de Chinese Muur en reist per trein via Xi'an naar de indrukwekkende stadspoorten van Dali. Deze rondreis in China sluit je af in het bruisende Hong Kong.

  Natuur in China

  Wat klimaat betreft is China een land van contrasten. Van een tropisch klimaat in het zuidwesten tot een woestijnklimaat in het noordwesten. Deze contrasten uiten zich in een zeer gevarieerd Chinees landschap.

  Yangshou, het landschap van China

  De omgeving van Yangshuo lijkt op een traditionele Chinese pentekening. Ten noorden van Chengdu ligt een adembenemend landschap van meren, watervallen en bossen. In deze helderblauwe meren liggen de restanten van bomen die honderden jaren geleden in het water zijn gevallen. Door de grote hoeveelheid kalk zijn deze nog goed bewaard gebleven. Per fiets of te voet kun je de mooie omgeving van Yangshuo verkennen. Er is genoeg te doen in Yangshuo. Je kunt een kookcursus volgen, leren kalligraferen of op een van de vele terrasjes genieten van het heerlijke eten.

  Yangshou


  Het natuurschoon van Yunnan

  In de provincie Yunnan is tal van bijzonder natuurschoon te ontdekken. De grootste rivieren van China zijn hier te vinden. De Gele Rivier en de Yangtze rivier, gescheiden door het Qinling-gebergte. Tijdens een cruise op de Yangtze-rivier heb je kans om rivierdolfijnen en krokodillen te zien. Ook Haba Snow Mountain en Blue Moon Valley in deze provincie zijn prachtig. Een bezoek aan dit laatstgenoemde gebied staat garant voor adembenemende panorama's over bergen en meren, helderblauw water, besneeuwde bergtoppen en kalkterrassen. Een meerdaagse wandeltocht over de Tiger Leaping kloof is ook zeer de moeite waard. De Tiger Leaping kloof ligt in een beschermd natuurgebied dat op de World Heritage lijst van UNESCO staat. Gedurende de wandeltocht zie of hoor je constant de krachtige Golden Sands rivier, een belangrijke zijrivier van de Yangtze rivier. Vanaf de berghellingen waar je wandelt kijk je neer op deze snelstromende rivier.

  Karstgebergte

  Het karstgebergte rond Guilin en Yangshuo wordt beschouwd als een van de meest bijzondere en kenmerkende landschappen van het land. Dit kalkstenen gebergte is maar liefst 360 miljoen jaar oud. Laat je verrassen door dit landschap van rotsformaties, grotten en groene bergen bekleed met bomen en struikgewas. Ook voor een fietstocht langs prachtige rijstterrassen, een tocht over de rivier op een bamboevlot of voor de beroemde lichtshow op het water van regisseur Zhang Yimou ben je hier op de goede plek. De bergen in de omgeving worden feeëriek verlicht en het hele dal lijkt op een filmdecor. Honderden bamboevlotten met fakkels, lichtjes en decorstukken komen voorbij.

  Longji rijstterassen, de rug van de draak

  Ga tijdens je rondreis naar de rijstterrassen van Longji - dat betekent 'Rug van de Draak'. Deze adembenemende groene rijstterassen worden soms wel het achtste wereldwonder genoemd! Hier kun je wandelen in de typisch Chinese natuur en maak je kennis met de mensen uit de omliggende dorpen.

  Longji rijstterrassen

  Steden tijdens je rondreis China

  Wolkenkrabbers, tempels, interessante musea en het Plein van de Hemelse Vrede. Chinese steden staan bol van de bezienswaardigheden.

  Beijing

  Een cultuurliefhebber mag de hoofdstad van China zeker niet overslaan. Op het grote Tian'anmen plein (Plein van de Hemelse Vrede) in Beijing laten Chinese toeristen zich onder het wakend oog van Mao fotograferen. Dit plein is het grootste openbare plein ter wereld. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de toegangspoort van de Verboden Stad. Op loopafstand van het plein liggen de straten Dazhalan en Liulichang. Hier zijn veel winkels, galeries met antiek en goede restaurants. Een specialiteit die in vele gespecialiseerde restaurants wordt geserveerd, is de beroemde Peking eend. Een wandeltocht over de nabij gelegen Chinese Muur geeft prachtige uitzichten over het kilometers lange fascinerende bouwwerk. Geen wonder dat China zich eeuwen heeft kunnen afzonderen van de buitenwereld. 

  Beijing Verboden Stad


  Shanghai

  Een van de meest Westerse steden van China biedt tal van mogelijkheden voor toeristen. Waan je in Parijs in de French Concession Area, een van oorsprong Franse wijk vol boetiekjes en gezellige koffietentjes; loop langs de rivier in het toeristische centrum van de stad; bezichtig de prachtige Jade Buddha tempel of bezoek Pudong, het zakencentrum van Shanhai vol wolkenkrabbers. Vanaf de voor publiek toegankelijke wolkenkrabbers kun je genieten van een fantastisch uitzicht over de stad. Door het goede metronetwerk kun je al deze plekken in een handomdraai bezoeken. 

  Hong Kong, ‘de geurige haven’

  De naam Hong Kong betekent "geurige haven", de naam is afgeleid van de handel in geurige wierook die in Hong Kong plaatsvond. Hong Kong is een metropool waar ontzettend veel te doen is. Je kunt de hedendaagse drukte van de stad in gaan en de vele bezienswaardigheden bezoeken zoals Boeddha- tempels en het Hong Kong Space Museum of zoek de rust en natuur op één van de 26 eilanden van Hong Kong op. Je zult hier je ogen uitkijken!

  Hong Kong


  Rondreis China: Beste reistijd

  In China reizen we door meerdere klimaatzones, die per seizoen sterk verschillend zijn. Over het algemeen geldt dat tussen juni en september de meeste regen valt. In het noorden stijgen de temperaturen in deze periode tot boven de 30 °C. In de lente en herfst zijn de temperaturen lager, zo tussen de 20 en 30 °C. ‘s Avonds koelt het wel flink af. In november kan het al flink koud worden in het noorden. In de hooglanden is het het hele jaar door een stuk koeler. Bij mooi weer kan het overdag erg aangenaam zijn, met temperaturen van 15 tot 20 °C, echter koelt het in de avonden weer flink af. Het zuiden is het hele jaar door zacht met in het voor- en najaar maximum temperaturen tussen 20 en 28 °C. In de zomer kan het, mede door de regen, vochtig warm zijn met temperaturen tot zeker 32 °C.

  Beste reistijd: Hoewel het moeilijk is een ideale reisperiode aan te wijzen, kan gezegd worden dat het in de lente en de herfst het aangenaamst is. Echter, ook in de zomer is China prima te bereizen.

  Klimaatgrafiek Beijing

  image

  Reistips rondreis China 

  In China is van alles te beleven. Of je nou houdt van stedentripjes en cultuur, een actieve natuurreis, lekker eten of een combinatie van het bovenstaande: China biedt het allemaal. Hieronder alvast enkele reistips.

  Xiahe / Labrang klooster

  Xiahe is gelegen in een mooie vallei in Amdo, een gebied dat eeuwenlang deel uitmaakte van Tibet. De culturele en religieuze invloed van Tibet is nog steeds erg groot. De bevolking bestaat voor ruim de helft uit Tibetanen. Een deel gaat gekleed in donkerrode monnikspij en is bewoner van het machtige Labrang klooster dat het middelpunt vormt van het dorp. Het klooster is het grootste complex van de Gelugpaof Geelkap-sekte buiten de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Om het Labrang klooster loopt de pelgrimsroute, een pad van drie kilometer waarlangs maar liefst 1174 gebedsmolens in beweging gebracht kunnen worden. Je kunt ook een rondleiding krijgen van een monnik die je van alles kan vertellen over het klooster. Het klooster trekt veel pelgrims, monniken uit nabijgelegen kloosters en Tibetaanse steppebewoners.

  Labrang klooster


  Fietsen in China

  Verken Beijing zeker een dag op de fiets. Er zijn echt een miljoen fietsen in Beijing en jij zit er op één. Ook de rest van China kan geweldig doorkruist worden per fiets; Rij langs de Grote Buddha van Leshan, een groot Boeddhabeeld van 71 meter hoog, gehouwen uit de rode bergsteen van de heuvel Lingyuan; Fiets over een prachtige oude route langs de Duliu Jiang rivier; Of geniet onder het fietsen van schitterende vergezichten vanaf de Leishan berg. Fietsen in China is een onvergetelijke ervaring.

  Lijiang en Dali

  Lijiang en Dali zijn erg populair onder Chinese toeristen en natuurlijk niet voor niets. Beide plaatsen kenmerken zich door knusse straten, sierlijke bouwwerken en een mooie natuurlijke omgeving. In Longji lijken de rijstterrassen oneindig. Beklim de terrassen en je snapt waarom sommige mensen het een achtste wereldwonder noemen.

  Longji


  Een verrassend lekkere wandeling

  Food trails zijn inmiddels erg populair. Laat je door een gids meenemen tijdens een tocht door de gezellige straatjes en de keuken van Shanghai. Terwijl je door parken en traditionele wijken loopt maak je op een unieke manier kennis met de keuken van Shanghai. Op verschillende plekken zal gestopt worden, en maak je onder begeleiding van een gids kennis met verschillende lokale gerechten en gebruiken. Ook in andere grote steden zijn deze tours mogelijk.

  Terracottaleger

  Bezoek het Terracottaleger, ooit vervaardigd om het grafcomplex van keizer Qin Shihuang te bewaken. In 214 voor Christus zijn de beelden aan de keizer bij zijn dood meegegeven als grafgiften. Later is het Terracottaleger geleidelijk aan bedekt met een drie meter dikke zandlaag. Het Terracottaleger is één van de grootste archeologische vondsten van de 20e eeuw. Alle beelden hebben net als mensen eigen unieke gelaatstrekken.

  Terracottaleger


  Het icoon van China

  China roept automatisch een associatie met panda's op. Deze zwartwitte beren zijn te vinden in het centrale deel van China. Het leefgebied van deze bedreigde diersoort is steeds kleiner geworden, maar ze komen nog voor in de provincies Gansu, Sichuan en Shanxi. De panda leeft vrijwel uitsluitend van bamboe. Hoeveel ze daarvan eten ontdek je bij het panda onderzoekscentrum in Chengdu. Het zal je hierna niet verbazen dat panda een vertaling is van bamboe-eter. Vergeet ook je camera niet, want wie wil nu niet op de foto met deze ogenschijnlijke knuffelberen?

  De Chinese Muur en het Plein van de Hemelse Vrede

  Een bezoek aan de Chinese Muur mag je tijdens een reis door China niet aan je voorbij laten gaan. Het eerste stuk dateert van de 7e eeuw v. Chr., waarna tijdens de diverse dynastieën de muur telkens een stuk werd uitgebreid. De laatste hand aan de muur werd gelegd rond 1500, ten tijde van de Ming-dynastie. Naast de Chinese Muur kun je in China ook niet om het Plein van de Hemelse Vrede heen. Op dit grootste plein ter wereld, 880 meter lang en 500 meter breed, kunnen meer dan een miljoen mensen samenkomen. De poort van het plein is het staatssymbool van de Volksrepubliek.

  Chinese Muur


  Naar boven
   

  Familie Vroegboekactie
  Profiteer nu van kortingen!

  Het familiereizen aanbod voor de zomer van 2020 is boekbaar! Wees verzekerd van een plek op jullie favoriete reis en ontvang:

  • Tot € 100,- vroegboekkorting p.p.
  • WakaWaka Solar charger incl. zaklamp t.w.v. € 69,-
  • Slechts € 20,20 aanbetalen
  • Omboekgarantie