< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Ontspannen en afwisselende rondreis door een weinig bezocht deel van Indonesië
 • Unieke combinatie van ruig Sumatra en toegankelijk Maleisië
 • Zelf olifanten wassen in de rivier in de jungle van Tangkahan
 • Mooie boottocht over het Tobameer inclusief lunch
 • Mogelijkeheid om de Sibayak vulkaan te beklimmen
 • Oog in oog met orang-oetans in Bukit Lawang
 • Mogelijkheid 2-daagse jungletrekking in het Gunung Leuser Nationaal Park
 • Ontspannen afsluiting op een tropisch eiland waar je kunt duiken, snorkelen en wandelen
 • Kennismaking met verschillende culturen en bevolkingsgroepen
 • Uitgebreid bezoek aan het regenwoud van Gunung Leuser NP

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Padang

  Vandaag gaat het grote avontuur naar Sumatra en Maleisië beginnen. Op het vliegveld of in het vliegtuig zal je waarschijnlijk al wat groepsgenoten tegenkomen. In Kuala Lumpur worden we opgewacht door iemand die ons naar de andere luchthaven terminal zal brengen voor de vlucht naar Padang. De vluchttijden staan vermeld bij het vluchtschema.

 • 2

  aankomst Padang

  image

  Bij aankomst staat de reisbegeleid(st)er je op te wachten en rijden we in een halfuur naar ons hotel aan het strand. Padang is de voornaamste toegang tot de Minangkabause hooglanden. In de natuurlijke haven ten zuiden van de stad is het een drukte van jewelste met schepen die hier aanleggen om rubber, kaneel, koffie, nootmuskaat, triplex, rotan en cement in te laden. Hier ligt ook de Kampung China (Chinatown) waar je nog veel koloniale gebouwen en pakhuizen kunt vinden. Helaas is dit gebied deels verwoest door de aardbeving van 2009. Een aantal Riksja's leiden ons rond door zowel het historische centrum, als Chinatown en Little India. Een geweldige manier om de stad te verkennen!

 • 3

  naar Bukittinggi

  image

  Na een rustige ochtend en een laatste duik in het zwembad rijden we in ongeveer drie uur naar de stad Bukittinggi, wat letterlijk vertaald 'hoge berg' betekent. Deze stad ligt op een hoogte van bijna 1.000 meter. Bukittinggi is het administratieve, culturele en educatieve centrum van de Minangkabau-regio. De stad heeft een grote kleurrijke markt, gezellige terrassen en restaurants.

  image

  Vanavond of morgenavond laten we je kennis maken met de bijzondere eetcultuur van de Minangkabau. Je krijgt een Padang maaltijd aangeboden bij een Minangkabau familie. Het bijzondere aan de Pandang maaltijd zijn de vele schaaltjes met gerechten die op tafel worden neergezet.

 • 4

  Bukittinggi / vrije dag

  image

  Aan de rand van de stad heb je een prachtig uitzicht op de immense Ngarai Canyon, oftewel het Karbouwengat. Het is mogelijk om hier een mooie optionele wandeling te maken (ongeveer 3 tot 4 uur) over het Sumatraanse platteland. Een lokale gids vertelt je onderweg alles over de flora en fauna. Als je geluk hebt, staat er tijdens de reis misschien wel een Rafflesia (de grootste bloem ter wereld met een diameter van meer dan 50 cm) in bloei.

  image

  Als dit het geval is, gaan we zeker op zoek naar dit bijzondere fenomeen. De Minangkabau hebben een eigen stijl van huizenbouw, met de karakteristieke puntdaken, die op buffelhorens lijken. Je kan een facultatieve tocht per minibus maken waarbij je kennismaakt met allerlei facetten van de Minangkabause levenswijze. Je bezoekt plantages met kruidnagel- en kaneelbomen en koffiestruiken. Verscholen dorpen met traditionele Minangkabause huizen ontbreken niet. 's Avonds kan je (facultatief) naar het theater, waar traditionele dansen worden uitgevoerd.

 • 5

  naar Sipirok

  image

  Een lange busrit voert ons door de Bukit Barisan, het gebergte dat de ruggengraat van Sumatra vormt. Het uitzicht onderweg varieert van adembenemende vergezichten tot drukke markten, groene rijstvelden, moslimscholen en machtige stukken regenwoud. We overschrijden vandaag de evenaar en stoppen af en toe om de benen wat te strekken. We slapen in een hotel in het hooggelegen Sipirok, in het hart van het Mandailing Batak gebied. Vanuit het hotel heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

 • 6

  naar Tobameer

  image

  In vijf uur rijden we naar Balige, dat bekend is om zijn grote overdekte markt. In deze plaats is een prachtig museum geopend over de cultuur van de Batak. Van Balige is het nog een uur rijden naar Prapat, dat aan het Tobameer ligt. Het laatste deel van de weg geeft spectaculaire uitzichten op het Tobameer, het grootste en diepste kratermeer van Zuidoost-Azië. In Prapat schepen we ons in voor de overtocht naar het schiereiland Samosir, waar we aan het eind van de dag aankomen. Ons hotel is prachtig gelegen aan het meer.

 • 7

  Tobameer / vrije dag

  image

  Samosir, dat wordt omringd door steile bergwanden, kun je de komende dagen verkennen. Het eiland wordt bewoond door de Batak Toba. Tot aan het begin van deze eeuw waren ze koppensnellers en ook nu nog kent hun dagelijks leven vele animistische trekjes. Verspreid over het eiland staan 'huisjes voor altijd', waarin de beenderen van overleden familieleden worden bewaard. Het is hartstikke leuk om hier fietsen te huren en zelf rond te kijken. Je kunt naar het indrukwekkende koningsgraf in Tomok gaan, of naar Ambarita, waar je de stenen stoelen en tafels ziet, waaraan vroeger recht werd gesproken. Uiteraard kun je ook heerlijk zwemmen in het meer.

 • 8

  Tobameer / boottocht

  image

  We maken een mooie boottocht over het meer en wandelen naar een klein dorpje, waar we (tenzij het vakantie is) de lagere school kunnen bezoeken. We maken daarna een stop bij de waterval, waarbij kan worden gezwommen. Ook krijgen we hier een heerlijke lunch geserveerd en soms is er live muziek op de boot. Deze excursie is inbegrepen in de reissom.

 • 9

  Tobameer / vrije dag

  image

  Het is mogelijk een facultatief uitstapje naar Simanindo te maken. Daar is een museum dat oorspronkelijk een koninklijk adathuis was. Je kunt daar een voorstelling bijwonen met traditionele Batak-dansen. 's Avonds kun je in een van de vele kleine restaurantjes zien en horen waar de Batak in heel Indonesië beroemd om zijn: hun zangkunst en hun vrolijke, extraverte natuur.

 • 10

  naar Berastagi

  image

  We rijden door de Karo Hooglanden naar Berastagi. Onderweg stoppen we bij de Sepiso-piso watervallen, waar het water vanuit de hooglanden in een kaarsrechte lijn het Tobameer instort. De Karo Hooglanden liggen op een groot en vruchtbaar plateau, geflankeerd door verschillende vulkanen. Door het koele klimaat was het een geliefde verblijfplaats voor de Nederlanders in koloniale dagen. 's Avonds moet je hier dan ook echt je trui aantrekken. Na aankomst in Berastagi heb je nog tijd om de beroemde fruitmarkt te bezoeken.

 • 11

  naar Tangkahan

  image

  In de hele vroege ochtend hebben we tijd om de Sibayak te beklimmen, de vulkaan die je vanuit het hotel ziet liggen. Samen met een gids klimmen we in een uur of twee over smalle, gladde paden naar de top. Heb je wel eens eerder in de krater van een nog actieve vulkaan gestaan? Om je heen zie je hete bronnen en spuwt de grond rook, de grond is in alle schakeringen van geel tot felgroen gekleurd. Je ruikt de geur van zwavel en salpeter. Een indrukwekkende ervaring!

  image

  Hierna rijden we in zes uur via de dampende tropenstad Medan naar Tangkahan bij het Gunung Leuser nationaal park. De weg is op sommige stukken slecht en voert ons langs palmolieplantages, die nog door de Nederlanders zijn aangelegd. Soms is de weg zo slecht dat we moeten overstappen op alternatief vervoer. Het Gunung Leuser park wordt gevormd door bergketens en regenwoud. Je vindt hier grote aantallen gigantische bomen en zeldzame flora en fauna. We overnachten in eenvoudige huisjes net naast de rivier.

 • 12

  Tangkahan

  image

  Een onbetwist hoogtepunt van het verblijf hier is een bezoek aan de olifanten. Deze worden in een speciaal project opgeleid om ingezet te worden voor bosbeheer. Elke morgen gaan de olifanten in bad en wij kunnen vandaag helpen wassen. De olifanten vinden het heerlijk in het water en hebben er helemaal geen bezwaar tegen om heerlijk geschrobd te worden. Mocht je geen olifanten willen wassen dan kun je vandaag heerlijk relaxen of verkoeling zoeken op het water. Je kan je in een autoband heerlijk met de stroom laten meevoeren. Onder leiding van een lokale gids kan je een warmwaterbron en enkele watervallen bezoeken.

 • 13

  naar Bukit Lawang

  image

  Met jeeps rijden we in drie uur door de plantages over een slechte weg naar Bukit Lawang, aan de andere kant van het Gunung Leuser park. We bezoeken het orang-oetan voederplatform, waar zowel jonge als oudere orangs worden bijgevoederd tot ze definitief zelfstandig in de jungle kunnen wonen. We verblijven hier drie dagen en dus kan je meerdere keren er naar toe lopen. De kans dat je orang-oetans van dichtbij ziet, is groot.

  image

  Vlakbij ons hotel woont de Nederlandse Saskia Landman en haar Indonesische man Sugianto. In 2003 werd het dorp verzwolgen door een overstroming, die veel slachtoffers gemaakt heeft. Kinderen die hun ouders hebben verloren, werden in hun huis liefdevol opgevangen. Ondertussen zijn de meeste kinderen groot, maar het blijft een interessant project. Als je wil, kan je er gaan dineren en vertelt Saskia honderduit. Meer info op www.kindertehuisbukitlawang.com.

 • 14

  Bukit Lawang / vrije dag

  image

  Ook als je niet met de 2-daagse trekking meegaat, zijn er genoeg leuke dingen te doen in Bukit Lawang. Je kunt op eigen gelegenheid naar het orang-oetan voedingsplatform lopen en in het omringende regenwoud zijn onder leiding van een lokale gids zijn tevens allerlei dagwandelingen mogelijk van verschillende lengtes. Het is machtig om door een echt regenwoud te lopen en zelf te ervaren hoe overweldigend de natuur er is.

  Optioneel 2-daagse jungletrekking Bukit Lawang

  image

  Het is mogelijk om een 2-daagse trekking te maken door het omringende regenwoud van Bukit Lawang. Het is een redelijk pittige maar ook bijzondere tocht waarbij je veel stijgt en daalt over smalle junglepaadjes. De zeer hoge luchtvochtigheid onderweg maakt het lopen in de jungle zwaar. Daarnaast kan een bui in het regenwoud nooit volledig worden uitgesloten. Het aantal uren dat je loopt is afhankelijk van waar het wild zich bevindt en hoelang we onderweg pauzeren. Een lokale gids en ranger gaat mee tijdens de trektocht; hij kan veel vertellen over jungledieren en -planten. De reisbegeleider blijft in principe achter in Bukit Lawang maar kan ervoor kiezen, ook mee te gaan op de jungletrek.

  image

  Dag 14: Optionele jungletocht - dag 1

  Vandaag loop je zo'n 5 tot 6 uur door de jungle van het Gunung Leuser NP. Over smalle modderige paden moet je soms flink klimmen en dalen maar je hebt kans om orang-oetans bijna letterlijk tegen het lijf te lopen. Ook zie je waarschijnlijk andere dieren als hornbills, lang- en kortstaartmakaken en langoeren. We wandelen eerst naar de plek waar de oerang oetans worden gevoederd. Na het bezoek begint de trekking pas echt. We wandelen de hele dag door het woud. Voor lunch en diner wordt gezorgd. We kamperen aan de rivier en je mag meehelpen het kamp op te zetten en het kampvuur te maken. Het kamp is heel basic. De tenten bestaan uit simpele canvaszeilen, die over een tak worden gespannen. De voor- en achterkant van de 'tent' zijn dus open, maar de zeilen bieden voldoende bescherming tegen de regen. Je slaapt op een bamboematje. Een echt junglekamp dus!

  image

  Dag 15: optionele jungletocht - dag 2

  Vandaag loop je zo’n 3 tot 4 uur, inclusief het zoeken naar wild. Ook deze dag loop je weer over smalle paden door de jungle. Soms is het behoorlijk steil en de begroeiing kan zeer dicht zijn. Uiteraard houden we onze ogen en oren open voor het wildlife. We arriveren net voor de lunch in Bukit Lawang, waar we ons weer bij de rest van de groep aansluiten. In onze heerlijke accommodatie kom je snel weer op verhaal.

 • 15

  Bukit Lawang / vrije dag

  image

  Je kan een becaktoer doen waarbij je onder andere een suikerfabriek, een medicijntuin en een kokosnotenplantage bezoekt en je ziet hoe het rietvlechten gebeurt. Er is niets heerlijker dan op het terras voor je kamer te zitten en te luisteren naar het geraas van de rivier en de junglegeluiden uit het woud. Geen betere plek om de belevenissen van de afgelopen dagen te laten bezinken

 • 16

  vlucht Penang

  image

  In ongeveer drie uur bereiken we de luchthaven van Medan. De vlucht naar Penang, het Maleisische eiland dat in de straat van Malakka ligt, duurt maar een uurtje. We verblijven de komende twee nachten in een comfortabel hotel in de gezellige stad Georgetown, die nog vele koloniale gebouwen telt. Na enkele dagen jungle heb je vast zin om weer even wat cultuur op te snuiven.

 • 17

  Penang / vrije dag

  image

  In Georgetown wonen veel etnische Chinezen en dit zie je overal in het straatbeeld terug. Maak een wandeling door het oude koloniale district langs prachtige gebouwen als Fort Cornwallis, de Victoria Clock Memorial Tower en Khoo Kongsi het huis van de Chinese Gemeenschap. De lokale keuken van Penang is vermaard in heel Maleisië. Probeer zeker in een van de straatrestaurantjes de laksa: een pittige maaltijdsoep die op dit eiland het lekkerst schijnt te zijn.

 • 18

  naar Langkawi

  image

  Met de boot varen we naar het eiland Langkawi, dat op ongeveer 3 uur varen van Penang ligt. Dit eiland is bij Maleisiërs zelf ook populair als vakantieoord. Het groene en tropische Langkawi maakt deel uit van een archipel van 104 grotere en kleinere eilanden. Langkawi zelf is bedekt met dichte jungle en omzoomd door prachtige stranden. We slapen 3 nachten in een resort pal aan het strand.

 • 19

  Langkawi / vrije dag

  image

  Als je iets anders wilt doen dan zonnen of zwemmen, zijn er legio mogelijkheden: een uitstapje naar Underwater World Langkawi, het grootste aquarium van Azië of met een kabelbaan naar een bergtop, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Ook kan je een boottocht maken door de mangroves aan de noordkant van het eiland en druipsteengrotten bezoeken in het Geopark. Voor de sportievelingen is er tenslotte ook nog een canopy walk. Kortom: een geweldige plek om uit te rusten en alle indrukken van deze indrukwekkende reis te laten bezinken.

 • 20

  Langkawi / vrije dag

  image

  Nog een vrije dag om te genieten van zon, zee en strand. Je hebt nog tijd om je laatste souvenirs te kopen of geniet van een heerlijke massage. Je kan natuurlijk ook vandaag nog verschillende excursies ondernemen.

 • 21

  terugvlucht naar Amsterdam

  Helaas, het zit er alweer op en waarschijnlijk is de tijd voorbij gevlogen! vandaag vliegen we terug naar Kuala Lumpur vanwaar je terugvliegt naar Amsterdam. De vluchttijden staan vermeld bij het vluchtschema.

 • 22

  aankomst Amsterdam

  Voor gegevens over de terugvlucht verwijzen we je naar het vluchtschema.

Verlengingspakketten

 • +

  2-daagse verlenging Langkawi

  langkawi, strand, verlenging, maleisië

  Twee dagen extra om te genieten van zon, zee en warmte op dit mooie eiland! Tijdens deze verlenging verblijf je in het comfortabele Holiday Villa. De prijs is inclusief hotelovernachtingen, transfers en ontbijt.

  De overnachtingen tijdens deze verlenging zijn op basis van tweepersoonskamers. Het is mogelijk een derde bed op de kamer te plaatsen. Als je hiervoor kiest, geef dan bij boeking op het boekingsformulier aan dat je de verlenging boekt op basis van een 3-persoonskamer.


  Bovenstaande prijzen zijn per persoon. Tijdens de verlenging gaat de reisbegeleider niet mee. Indien je alleen reist is het niet mogelijk het verlengingspakket op indeling te boeken, maar geldt een eenpersoonskamertoeslag (selecteer dan het verlengingspakket gebaseerd op 1 persoon. Aan het boeken van een verlengingspakket zijn extra kosten verbonden. Als je de verlenging direct bij boeking bij ons aanvraagt bedragen deze € 50 per persoon (tot een maximum van € 100 per factuur). Vraag je de wijziging later aan, dan zijn de kosten hoger.

 • 21

  Langkawi

  Vrij verblijf.

 • 22

  Langkawi

  Vrij verblijf.

 • 23

  terugvlucht naar Amsterdam

  In de loop van de dag vliegen we terug naar Kuala Lumpur vanwaar je terugvliegt naar Amsterdam. Voor gegevens over de terugvlucht verwijzen we je naar het vluchtschema.

 • 24

  aankomst Amsterdam

 • +

  3-daagse verlenging Kuala Lumpur

  verlenging, maleisië, kuala lumpur

  Je vliegt van Langkawi naar Kuala Lumpur en slaapt 3 nachten in het centraal gelegen Swiss Garden Hotel met zwembad. De prijs is inclusief hotelovernachtingen, transfers en ontbijt.


  Bovenstaande prijzen zijn per persoon. Tijdens de verlenging gaat de reisbegeleider niet mee. Indien je alleen reist is het niet mogelijk het verlengingspakket op indeling te boeken, maar geldt een eenpersoonskamertoeslag (selecteer dan het verlengingspakket gebaseerd op 1 persoon. Aan het boeken van een verlengingspakket zijn extra kosten verbonden. Als je de verlenging direct bij boeking bij ons aanvraagt bedragen deze € 50 per persoon (tot een maximum van € 100 per factuur). Vraag je de wijziging later aan, dan zijn de kosten hoger.

 • 21

  vlucht naar Kuala Lumpur

 • 22

  Kuala Lumpur

  Bewonder de futuristische skyline, met als hoogste gebouw de Petronas towers, ook wel Twin Towers genoemd. In Kuala Lumpur wisselen traditie en moderne tijd elkaar af. Historische panden staan pal naast hypermoderne wolkenkrabbers. De stad levert een kleurrijke mengelmoes op aan mensen, verschillende tempels, moskeeën en heerlijk eten. Ben je geïnteresseerd in cultuur? Bezoek dan het Orang Asli museum waar je alles te weten komt over de oorspronkelijk inwoners van Maleisië. 

 • 23

  Kuala Lumpur

  Kuala Lumpur heeft een compact centrum en is heel gemakkelijk te verkennen. Er zijn verschillende stadswandelingen te maken of je kunt een bezoek brengen aan het vogelpark of de orchideeëntuin. ‘s Avonds kun je een bezoek brengen aan de avondmarkt in Chinatown of aan een van de super-de-luxe shoppingmalls. Wordt het een noodlesoep op een gezellig terras, een pittige curry in Little India, of besluit je om uitgebreid te gaan dineren in het draaiende restaurant van de KL-Tower op 280 meter boven de stad?

 • 24

  terugvlucht Amsterdam

  Voor gegevens over de terugvlucht verwijzen we je naar het vluchtschema.

 • 25

  aankomst Amsterdam

Familiereis Sumatra en Maleisië

Boekbaar vanaf 01-01-2017.
Ik blijf graag op de hoogte.

image
×
Bedankt, we houden je op de hoogte
Naar boven