< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 24 deelnemers
 • Uitgebreid bezoek aan het regenwoud van Gunung Leuser NP
 • Ontspannen en afwisselende rondreis door een weinig bezocht deel van Indonesië
 • Zelf olifanten wassen in de rivier in de jungle van Tangkahan
 • Mooie boottocht over het Tobameer inclusief lunch
 • Mogelijkheid om de Sibayak vulkaan te beklimmen
 • Oog in oog met de bijzondere orang-oetans in Bukit Lawang
 • Mogelijkheid 2-daagse jungletrekking in het Gunung Leuser Nationaal Park
 • Ontspannen afsluiting op een tropisch eiland waar je kunt snorkelen en wandelen
 • Kennismaking met verschillende culturen en bevolkingsgroepen

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Padang

  Vandaag gaat jullie grote avontuur naar Sumatra en Maleisië beginnen. Op het vliegveld of in het vliegtuig zal je waarschijnlijk al wat groepsgenoten tegenkomen. In Kuala Lumpur worden we opgewacht door iemand die ons naar de andere luchthaven terminal zal brengen voor de vlucht naar Padang. De vluchttijden staan vermeld bij het vluchtschema.

 • 2

  aankomst Padang

  image

  Bij aankomst staat de reisbegeleid(st)er je op te wachten en rijden we in een halfuur naar ons hotel aan het strand. Padang is de voornaamste toegang tot de Minangkabause hooglanden. In de natuurlijke haven ten zuiden van de stad is het een drukte van jewelste met schepen die hier aanleggen om rubber, kaneel, koffie, nootmuskaat, triplex, rotan en cement in te laden. Hier ligt ook de Kampung China (Chinatown) waar je nog veel koloniale gebouwen en pakhuizen kunt vinden. Helaas is dit gebied deels verwoest door de aardbeving van 2009. Een aantal Riksja's leiden ons rond door zowel het historische centrum, als Chinatown en Little India. Een geweldige manier om de stad te verkennen voor jong en oud!

 • 3

  naar Bukittinggi

  image

  Na een rustige ochtend en een laatste duik in het zwembad rijden we in ongeveer drie uur naar de stad Bukittinggi, wat letterlijk vertaald 'hoge berg' betekent. Deze stad ligt op een hoogte van bijna 1.000 meter. Bukittinggi is het administratieve, culturele en educatieve centrum van de Minangkabau-regio. De stad heeft een grote kleurrijke markt, gezellige terrassen en restaurants.

  image

  Vanavond of morgenavond laten we je kennis maken met de bijzondere eetcultuur van de Minangkabau. Je krijgt een Padang maaltijd aangeboden bij een Minangkabau familie. Het bijzondere aan de Pandang maaltijd zijn de vele schaaltjes met gerechten die op tafel worden neergezet. Gelukkig hoef je niet te kiezen en kun je van alles wat proeven.

 • 4

  Bukittinggi / vrije dag

  image

  Aan de rand van de stad heb je een prachtig uitzicht op de immense Ngarai Canyon, oftewel het Karbouwengat. Het is mogelijk om hier een mooie optionele wandeling te maken (ongeveer 3 tot 4 uur) over het Sumatraanse platteland. Een lokale gids vertelt je onderweg alles over de flora en fauna. Als je geluk hebt, staat er tijdens de reis misschien wel een Rafflesia (de grootste bloem ter wereld met een diameter van meer dan 50 cm) in bloei. Heb je ooit zo’n grote bloem gezien?

  image

  Als dit het geval is, gaan we zeker op zoek naar dit bijzondere fenomeen. De Minangkabau hebben een eigen stijl van huizenbouw, met de karakteristieke puntdaken, die op buffelhorens lijken. Je kan een facultatieve tocht per minibus maken waarbij je kennismaakt met allerlei facetten van de Minangkabause levenswijze. Je bezoekt plantages met kruidnagel- en kaneelbomen en koffiestruiken. Verscholen dorpen met traditionele Minangkabause huizen ontbreken niet. Een erg leuke en leerzame ervaring. 's Avonds kan je (facultatief) naar het theater, waar traditionele dansen worden uitgevoerd.

 • 5

  naar Sipirok

  image

  Een lange busrit voert ons door de Bukit Barisan, het gebergte dat de ruggengraat van Sumatra vormt. Het uitzicht onderweg varieert van adembenemende vergezichten tot drukke markten, groene rijstvelden, moslimscholen en machtige stukken regenwoud. We overschrijden vandaag de evenaar en stoppen af en toe om de benen wat te strekken. We slapen in een hotel in het hooggelegen Sipirok, in het hart van het Mandailing Batak gebied. Vanuit het hotel heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

 • 6

  naar Tobameer

  image

  In vijf uur rijden we naar Balige, dat bekend is om zijn grote overdekte markt. In deze plaats is een prachtig museum geopend over de cultuur van de Batak. Van Balige is het nog een uur rijden naar Prapat, dat aan het Tobameer ligt. Het laatste deel van de weg geeft spectaculaire uitzichten op het Tobameer, het grootste en diepste kratermeer van Zuidoost-Azië. Trossen los, want in Prapat schepen we ons in voor de overtocht naar het schiereiland Samosir, waar we aan het eind van de dag aankomen. Ons hotel is prachtig gelegen aan het meer.

 • 7

  Tobameer / vrije dag

  image

  Samosir, dat wordt omringd door steile bergwanden, kun je de komende dagen verkennen. Het eiland wordt bewoond door de Batak Toba. Tot aan het begin van deze eeuw waren ze koppensnellers en ook nu nog kent hun dagelijks leven vele animistische trekjes. Verspreid over het eiland staan 'huisjes voor altijd', waarin de beenderen van overleden familieleden worden bewaard. Het is hartstikke leuk om hier fietsen te huren en zelf rond te kijken. Je kunt naar het indrukwekkende koningsgraf in Tomok gaan, of naar Ambarita, waar je de stenen stoelen en tafels ziet, waaraan vroeger recht werd gesproken. Uiteraard kun je ook heerlijk zwemmen in het meer. Wie ligt er als eerste in het meer?

 • 8

  Tobameer / boottocht

  image

  We maken een mooie boottocht over het meer en wandelen naar een klein dorpje, waar we (tenzij het vakantie is) de lagere school kunnen bezoeken. We maken daarna een stop bij de waterval, waarbij kan worden gezwommen. Het water is hier heerlijk verfrissend. Ook krijgen we hier een heerlijke lunch geserveerd en soms is er live muziek op de boot. Deze excursie is inbegrepen in de reissom.

 • 9

  Tobameer / vrije dag

  image

  Het is mogelijk een facultatief uitstapje naar Simanindo te maken. Daar is een museum dat oorspronkelijk een koninklijk adathuis was. Je kunt daar een voorstelling bijwonen met traditionele Batak-dansen. Meedansen mag! 's Avonds kun je in een van de vele kleine restaurantjes zien en horen waar de Batak in heel Indonesië beroemd om zijn: hun zangkunst en hun vrolijke, extraverte natuur. Reken maar op veel aandacht.

 • 10

  naar Berastagi

  image

  We rijden door de Karo Hooglanden naar Berastagi. Onderweg stoppen we bij de Sepiso-piso watervallen, waar het water vanuit de hooglanden in een kaarsrechte lijn het Tobameer instort. De Karo Hooglanden liggen op een groot en vruchtbaar plateau, geflankeerd door verschillende vulkanen. Door het koele klimaat was het een geliefde verblijfplaats voor de Nederlanders in koloniale dagen. 's Avonds moet je hier dan ook echt je trui aantrekken. Na aankomst in Berastagi heb je nog tijd om de beroemde fruitmarkt te bezoeken. Welke fruit soorten die hier worden verkocht ken jij allemaal?

 • 11

  naar Tangkahan

  image

  In de hele vroege ochtend hebben we tijd om de Sibayak te beklimmen, de vulkaan die je vanuit het hotel ziet liggen. Samen met een gids klimmen we in een uur of twee over smalle, gladde paden naar de top. Kom op, nog een klein stukje! Heb je wel eens eerder in de krater van een nog actieve vulkaan gestaan? Om je heen zie je hete bronnen en spuwt de grond rook, de grond is in alle schakeringen van geel tot felgroen gekleurd. Je ruikt de geur van zwavel en salpeter. Een indrukwekkende ervaring!

  image

  Hierna rijden we in zes uur via de dampende tropenstad Medan naar Tangkahan bij het Gunung Leuser nationaal park. De weg is op sommige stukken slecht en voert ons langs palmolieplantages, die nog door de Nederlanders zijn aangelegd. Soms is de weg zo slecht dat we moeten overstappen op alternatief vervoer. Best spannend allemaal! Het Gunung Leuser park wordt gevormd door bergketens en regenwoud. Je vindt hier grote aantallen gigantische bomen en zeldzame flora en fauna. We overnachten in eenvoudige huisjes net naast de rivier.

 • 12

  Tangkahan / vrije dag

  image

  Een onbetwist hoogtepunt van het verblijf hier is een bezoek aan de olifanten. Deze worden in een speciaal project opgeleid om ingezet te worden voor bosbeheer. Elke morgen gaan de olifanten in bad en wij kunnen vandaag helpen wassen. De olifanten vinden het heerlijk in het water en hebben er helemaal geen bezwaar tegen om heerlijk geschrobd te worden. Trek wel je zwemkleding aan want de eigenwijze olifanten spuiten je zo nat met hun slurf! Mocht je geen olifanten willen wassen dan kun je vandaag heerlijk relaxen of verkoeling zoeken op het water. Je kan je in een autoband heerlijk met de stroom laten meevoeren. Onder leiding van een lokale gids kan je een warmwaterbron en enkele watervallen bezoeken.

 • 13

  naar Bukit Lawang

  image

  Met jeeps rijden we in drie uur door de plantages over een slechte weg naar Bukit Lawang, aan de andere kant van het Gunung Leuser park. Aan de rand van het Gunug Leuser park liggen aan een snelstromende rivier een aantal hotels en guesthouses, gedeeltelijk verscholen in het regenwoud. Indien we niet te laat aankomen in Bukit Lawang kun je een wandeling door het dorp maken.

 • 14

  Bukit Lawang / vrije dag

  image

  Ook als je niet met de 2-daagse trekking meegaat, zijn er genoeg leuke dingen te doen in Bukit Lawang. In het omringende regenwoud zijn onder leiding van een lokale gids allerlei dagwandelingen mogelijk van verschillende lengtes. Het is prachtig om door een echt regenwoud te lopen en zelf te ervaren hoe overweldigend de natuur er is. En je hebt grote kans op het zien van de mooie oranje, bruine orang oetans! Wat zien ze er komisch uit met hun lange armen! Op wie in jullie familie lijkt de orang-oetan het meest? 

  Optioneel 2-daagse jungletrekking Bukit Lawang

  image

  Het is mogelijk om een 2-daagse trekking te maken door het omringende regenwoud van Bukit Lawang. Het is een redelijk pittige maar ook bijzondere tocht waarbij je veel stijgt en daalt over smalle junglepaadjes. De zeer hoge luchtvochtigheid onderweg maakt het lopen in de jungle zwaar. Daarnaast kan een bui in het regenwoud nooit volledig worden uitgesloten. Het aantal uren dat je loopt is afhankelijk van waar het wild zich bevindt en hoelang we onderweg pauzeren. Een lokale gids en ranger gaat mee tijdens de trektocht; hij kan veel vertellen over jungledieren en -planten. De reisbegeleider blijft in principe achter in Bukit Lawang maar kan ervoor kiezen, ook mee te gaan op de jungletrek.

  image

  Dag 14: Optionele jungletocht - dag 1

  Vandaag loop je zo'n 5 tot 6 uur door de jungle van het Gunung Leuser NP. Over smalle modderige paden moet je soms flink klimmen en dalen maar je hebt kans om orang-oetans bijna letterlijk tegen het lijf te lopen. Ook zie je waarschijnlijk andere dieren als hornbills, lang- en kortstaartmakaken en langoeren. We wandelen eerst naar de plek waar de oerang oetans worden gevoederd. Na het bezoek begint de trekking pas echt. We wandelen de hele dag door het woud. Voor lunch en diner wordt gezorgd. We kamperen aan de rivier en je mag meehelpen het kamp op te zetten en het kampvuur te maken. Het kamp is heel basic. De tenten bestaan uit simpele canvaszeilen, die over een tak worden gespannen. De voor- en achterkant van de 'tent' zijn dus open, maar de zeilen bieden voldoende bescherming tegen de regen. Je slaapt op een bamboematje. Een echt junglekamp dus!

  image

  Dag 15: optionele jungletocht - dag 2

  Vandaag loop je zo’n 3 tot 4 uur, inclusief het zoeken naar wild. Ook deze dag loop je weer over smalle paden door de jungle. Soms is het behoorlijk steil en de begroeiing kan zeer dicht zijn. Uiteraard houden we onze ogen en oren open voor het wildlife. We arriveren net voor de lunch in Bukit Lawang, waar we ons weer bij de rest van de groep aansluiten. In onze heerlijke accommodatie kom je snel weer op verhaal.

 • 15

  Bukit Lawang / vrije dag

  image

  Je kan een becaktoer doen waarbij je onder andere een suikerfabriek, een medicijntuin en een kokosnotenplantage bezoekt en je ziet hoe het rietvlechten gebeurt. Er is niets heerlijker dan op het terras voor je kamer te zitten en te luisteren naar het geraas van de rivier en de junglegeluiden uit het woud. Weet jij al welk geluid bij welk dier hoort? Geen betere plek om de belevenissen van de afgelopen dagen te laten bezinken

 • 16

  naar Medan

  image

  We zeggen de jungle gedag en gaan weer op weg naar de stad. Na zo'n 3,5 uur komen aan in Medan. Medan wordt ook wel eens de 'food-hoofdstad' van Indonesië genoemd. Dit komt vooral door de diverse invloeden van de vele verschillende bevolkingsgroepen. Eens kijken of je iets kunt vinden op de kaart wat je nog niet gegeten hebt! In Medan slapen we één nacht voordat we aan onze laatste dagen op een heerlijk strand beginnen.

 • 17

  vlucht naar Aceh en boot naar Pulau Weh

  image

  In de ochtend rijden we naar het vliegveld om naar Banda Aceh te vliegen. Je bent er zo, want het is maar een uur vliegen! In Banda Aceh maken we eerst een leuke stadstour. Je zult zien dat Banda Aceh er uit ziet als een vrij nieuwe stad. Dit komt omdat in Banda Aceh veel was verwoest door de tsunami in 2004. . Tijdens de rit naar de haven zie je veel sporen van de verwoesting die de tsunami aangericht heeft. 

  image

  De passagierterminal waar de boot naar Pulau Weh vertrekt is splinternieuw. Met een snelle boot maken we de oversteek in een uur. We verblijven in een sfeervolle accommodatie in eenvoudige bamboekamers met uitzicht op zee. Je loopt zo het kleine zandstrand op. worden jullie naar de haven gebracht waar jullie op de boot stappen naar het eiland Pulau Weh. Met een snelle boot maken we de oversteek in een uur. We verblijven in een sfeervolle accommodatie in eenvoudige bamboekamers met uitzicht op zee. Je loopt zo het kleine zandstrand op. Wie heeft er zin in een potje beach ball?

 • 18

  Pulau Weh / vrije dag

  image

  Het eiland Weh is groot en bergachtig. Het heeft een paar prachtige stranden en biedt uitstekende snorkelmogelijkheden. 

 • 19

  Pulau Weh / vrije dag

  image

  Heb je even genoeg van het strand dan kun je naar de hoofdstad Sabang, op slechts een paar kilometer afstand. Hier vind je een aantal bezienswaardige koloniale huizen en een levendige markt. Misschien kom je wel een leuke souvenir tegen voor je vriendje of vriendinnetje thuis.

 • 20

  Pulau Weh / vrije dag

  image

  In de wateren van Pulau Weh kun je heel goed snorkelen. Het is erg leuk om een snorkelexcursie te doen, dan ga je per boot opzoek naar de mooiste snorkelplekken! Natuurlijk kun je ook aan land blijven en genieten van de zon en de zee!

 • 21

  terugvlucht naar Amsterdam

  Helaas, het zit er alweer op en waarschijnlijk is de tijd voorbij gevlogen! Vanaf Pulau Weh vliegen we naar Medan en dan door naar Amsterdam. De vluchttijden staan vermeld bij het vluchtschema.

 • 22

  aankomst Amsterdam

  Voor gegevens over de terugvlucht verwijzen we je naar het vluchtschema.

Familiereis Sumatra

Boekbaar vanaf 01-01-2018.
Ik blijf graag op de hoogte.

Familiereis sumatra
×
Bedankt, we houden je op de hoogte
Naar boven
 

Stem & Win
Maak kans op een gratis reis

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!