< Terug naar resultaten

Praktische informatie

 Deskundige reisbegeleiding

Indien er een lokale Engelssprekende reisbegeleid(st)er mee gaat, wordt het deel in Thailand begeleid door een Thaise gids. De rest van de reis wordt begeleid door een Laotiaanse reisbegeleid(st)er.

 Beste reistijd

Het is in Laos vrij warm. Overdag kan de temperatuur oplopen tot 30 °C en 's avonds koelt het af. De temperaturen in de berggebieden liggen gemiddeld vijf graden lager en zijn dus aangenamer. In de moessontijd voelt de warmte nogal drukkend aan. In het Noorden kan het ’s avonds en ’s nachts behoorlijk fris zijn en kan het ’s ochtends mistig zijn.

 Laos reizen met een festival

Hmong nieuwjaar: In december wordt in verschillende plaatsen in Noord-Laos het Hmong nieuwjaar gevierd. Ook sommige jongens zijn gekleed in traditioneel tenue. Dit festival is voor jongeren de kans om elkaar te ontmoeten. Ze spelen een balspel en vinden ze elkaar leuk, dan gaan ze door met het overgooien van de bal naar elkaar. Je zult ze op verschillende plekken langs de weg zien staan. Daarnaast vinden er in sommige dorpen verschillende festiviteiten plaats.

Festival tijdens een reis

Bij data & prijzen staat er per vertrek of er een festival plaats vindt tijdens de betreffende reis. Uiteraard plannen wij met veel zorg de data en het programma van de festivalreizen. Wij willen er op wijzen dat het in een uitzonderlijk geval mogelijk is dat de lokale of nationale autoriteiten op het laatste moment alsnog het festival afgelasten of de datum wijzigen. Indien dit voor vertrek bekend is zullen we je daar uiteraard van op de hoogte brengen, dit is echter geen reden om de reis te annuleren.

 Zwaarte

 • Zwaarte van de reis

  arrow
  • image

   Zeer lichte reis met rustige reisdagen en/of zeer lichte dagwandelingen

  • image

   Lichte reis met mogelijk enkele langere reisdagen en/of eenvoudige dagwandelingen

  • image

   Reis met enkele lange reisdagen en/of zwaardere (dag)wandelingen

  • image

   Zwaardere reis, door langere reisdagen, veel verplaatsingen en/of zwaardere, meerdaagse wandelingen

  • image

   Zware reis, door bijvoorbeeld lange reisduur, veel verplaatsingen, langere reisdagen, intensievere trekkings en in mindere mate grote cultuurverschillen

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabelere, Luxere hotels

  • image

   Luxe hotels

  image

In principe kan iedereen die gezond is aan de reis deelnemen. Hoewel het aantal lange reisdagen beperkt is, is er toch een aantal dagen waarop je meer dan zes uur onderweg bent omdat we zoveel mogelijk willen zien. Je kunt de reis verder zo actief maken als je wilt omdat veel excursies optioneel zijn. De reis kenmerkt zich verder door veel individuele vrijheid. Deze reis is bijzonder afwisselend, maar ook intensief! Voor eventuele ongemakken word je wel volop beloond met avontuur, prachtige natuur en ongedwongen ontmoetingen met de vriendelijke bevolking.
Mocht je twijfelen over mogelijke deelname, neem dan contact met ons op.

 Paspoortinformatie

Paspoort
Je hebt een paspoort nodig dat nog zes maanden na vertrek uit Laos en Thailand geldig is. Kinderen t/m 15 jaar kunnen in het paspoort van hun ouders staan bijgeschreven en hebben geen eigen paspoort nodig. Belgische kinderen hebben, ongeacht hun leeftijd, een eigen paspoort nodig.
NB. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. media en/of krijgsmacht) soms een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld. Conform de ANVR-Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2019 art. 6.4 komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.

Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.

 Visuminformatie

Voor deze reis is geen visum nodig.
Visum Thailand Wanneer je met een internationale vlucht in Thailand arriveert krijg je bij de immigratiedienst op het vliegveld een visum met een geldigheidsduur van maximaal 30 dagen. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Indien je langer dan de toegestane 30 dagen in Thailand wilt blijven (bijvoorbeeld als je al in Thailand bent en alleen het landarrangement voor de Laos Thailand Familiereis hebt geboekt of als je na de reis wilt verlengen), kun je op basis van dit visum bij het Immigratiekantoor in Bangkok eenmalig een verlenging kopen voor de duur van maximaal 14 dagen. Wanneer je via een buurland Thailand binnenkomt (bijvoorbeeld als je al in de regio bent en via Sawadee Reizen alleen het landarrangement voor de Laos Thailand Familiereis boekt), dan krijg je bij de Immigratiedienst een visum voor een verblijf van maximaal 15 dagen. Dit visum is eveneens kosteloos. Dit visum kun je maximaal met 7 dagen verlengen bij de Immigratiedienst in Bangkok. In het vliegtuig krijg je een formulier uitgereikt dat je volledig dient in te vullen. Let er wel op dat je het (schijnbaar onbelangrijke) papiertje dat je van de douanier terugkrijgt goed bewaart. Dit papiertje heb je namelijk bij het verlaten van Thailand weer nodig. Nota Bene: Deze richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of Het VisumBuro. Visum Laos Voor Laos heb je een visum nodig. Het visum is bij aankomst aan de grens verkrijgbaar. Je moet na aankomst een visumformulier invullen, een pasfoto inleveren en na betaling van US$35,- krijg je het visum in je paspoort gestempeld. Kinderen die in het paspoort van de ouder staan, hoeven niet voor het visum te betalen. Nota Bene: Deze richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of Het VisumBuro.


Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.

  Financiën

Munteenheid
In Thailand is de Baht de munteenheid. In Laos is de ‘Kip’ de nationale munteenheid, maar je kunt ook op veel plaatsen Thaise Baht, dollars en euro’s tegen Kip wisselen. Je kunt de Kip alleen in Laos kopen.

Contant geld/ Creditcard/ pinnen
Het is handig om contante euro’s op zak te hebben. In Luang Prabang en Vientiane is het gebruik van creditcards beperkt tot luxe winkels, hotels, restaurants en banken. In noodgevallen kun je ook geld opnemen met een creditcard. Wij raden aan om creditcards alleen mee te nemen als reserve en niet als primair betaalmiddel. In Laos kun je op steeds meer plaatsen pinnen, per geldopname geldt een limiet van 700.000-1.000.000 kip (zo een €60 tot €90) per keer. In Thailand kun je overal pinnen met pinpas met Maestro- of Cirrussymbool.

Welk geld meenemen?
De kosten in dollars zoals vermeld in de uitgebreide reisroute (het visum aan de grens bij Laos ) dienen ook in dollars betaald te worden. De bedragen vermeld in Euro’s kun je het beste voor het grootste deel van het geld ter plekke pinnen en een 1/3 deel in contante Euro’s mee te nemen. In Laos zijn Euro’s eenvoudig inwisselbaar. Je kunt na aankomst in Bangkok/ Chiang Rai Thaise Baht kopen of pinnen. In Laos kun je na de douane geld wisselen.
We raden je aan om altijd een pinpas en/of creditcard mee te nemen voor onverwachte uitgaven of noodgevallen.

Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

Zakgeld

Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is per persoon per week.

Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.

Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.

  Maaltijden

Het diner tijdens het verblijf bij de Akha is inbegrepen. Verder zijn alle ontbijten inbegrepen. De rest van de reis zijn de maaltijden niet bij de reissom inbegrepen. Dit is een bewuste keus omdat we de vrijheid van individueel reizen willen combineren met het gemak van een groepsreis. Het leven in Laos is eenvoudig en niet duur. Voor €2,- per persoon kun je een prima maaltijd bestellen.

Eten en drinken
In Laos en Thailand is het eten uitstekend, zij het naar westerse smaak soms pikant of soms zeer scherp gekruid. Als het eten te heet is, neem dan wat droge rijst of een hapje suiker. Typisch Laotiaans is kleefrijst, vaak in mandjes geserveerd. Menukaarten zijn over het algemeen in het Laotiaans, Engels of Frans. Het eten dat verkocht wordt bij kraampjes op straat is goedkoop, snel klaar en vaak heel lekker. Het leuke is dat je de gerechten die je wilt nuttigen, kunt aanwijzen. Eet vlees en kip altijd goed doorbakken (soek soek) en eet geen rauwe vis of schaal- en schelpdieren. In Vientiane en Luang Prabang vind je vele Franse restaurantjes. De internationale keuken is inmiddels in deze steden flink vertegenwoordigd.
Op het platteland is het raadzaam met enige voorzichtigheid een restaurant te kiezen. Een volle zaak, doet verse aanvoer van groenten en vlees vermoeden. Vermijd in Laos het eten van pha daek, de vispasta (gemaakt van rauwe gefermenteerde vis) die standaard wordt verwerkt in de overheerlijke somtam (tamahoe) salade.
Mineraalwater is vrijwel overal te koop, het wordt verkocht in plastic flessen. Frisdranken als cola, pepsi en miranda kosten niet veel en zijn overal verkrijgbaar. Koffie wordt meestal van instant-poeder gemaakt. Probeer de echte Laotiaanse koffie, een van de opkomende export producten van Laos. De originele Laotiaanse groene thee wordt op z’n Chinees geserveerd; de thee bestaat uit losse thee bladeren waar gekookt water op wordt geschonken. Je wacht met drinken tot alle bladeren naar de bodem van het glas zijn gezonken.

  Taal & Cultuur

Taal
De Laotiaans taal is verwant aan het Thai. Thais en Laotianen kunnen elkaar verstaan.
• In samenwerking met onze reisbegeleiders hebben we een kleine taalcursus Thai samengesteld. Deze kun je hier uitprinten en meenemen / gebruiken tijdens je reis: Taalgids Familieavontuur: Thai.

 Wat neem ik mee op reis

Uitrusting

Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!

Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie.

Kleding In Laos en Thailand is het vrij warm. Lichte, luchtige, ruimvallende kleding (katoen, viscose) draagt koel en is snel droog na het wassen. In de meeste hotels kun je je kleren laten wassen. In december is het ’s avonds en ’s nachts koud (rond 10 graden). Dan is een warme trui, een jas en eventueel een muts nodig. Verpak je bagage in plastic zakken in je rugzak/tas zodat alles droog blijft, ook op de boot (tevens goede bescherming tegen stof en vuil). Tip: koop een sarong (grote lap stof) voor vrouwen als zij willen baden (tijdens trektocht en homestays). Goedkoop en gemakkelijk aan te schaffen in Laos! Wat je écht nodig hebt: - dagrugzakje voor in de bus en tijdens wandelingen - pasfoto voor het visum in Laos - lakenzak - zaklantaarn, zakmes (in vliegtuig níet in de handbagage!) - zonnebril / hoofddeksel Wat handig is om mee te nemen: - 1-persoons-klamboe: de meeste hotels, guesthouses en homestays beschikken over klamboes. Omdat we echter de kwaliteit ervan niet kunnen garanderen, adviseren we dan ook een 1-persoonsklamboe mee te nemen. - In de regentijd: een paraplu (bovendien vermijd je de klamme hitte die je voelt als je een regencape draagt. Een paraplu biedt tevens bescherming tegen de felle zon. - als je contactlenzen draagt, neem dan zeker ook een bril mee. Fotografie, video en opladen In de meeste hotels kun je de batterijen van je camera opladen. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig. Opladen kan niet tijdens de trektocht. Denk daarom ook aan een reserveset batterijen.

 Gezond en veilig op reis

Medicijnen

We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee. 

Gebruik je speciale medicijnen(bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties en malariaprofylaxe

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.

Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:
Rabiës
Malaria, komt voor in Laos
Dengue, komt voor in Laos en Thailand

Thuisvaccinatie.nl

Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts, je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.

Check je reisverzekering!

Logo Europeesche

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Europeesche Verzekeringen vind je hier.

Hulp op zak app

De Hulp op Zak-app biedt je snelle hulp als je schade hebt tijdens je vakantie. Bij een noodsituatie bereik je direct de alarmcentrale van je verzekeraar. De app is via deze pagina te downloaden.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

Raften

In Laos (en Thailand) bieden (lokale) organisaties mogelijkheden aan om te raften. Raften blijft, zelfs met goede voorzorgsmaatregelen, altijd een risicovolle en onvoorspelbare sport. Wij bieden raften daarom in onze reizen niet aan. Wanneer je zelf een raftexcursie wilt boeken, is dat op eigen risico. Als je gaat raften informeer dan altijd of je reisverzekering hiervoor dekking biedt.

 Contact tijdens de reis

Tijdsverschil
Het tijdsverschil met Thailand en Laos is 7 uur (tijdens de zomertijd 6 uur).

Contact met het thuisfront
Bellen vanuit Thailand en Laos kan bij de verschillende telecomkantoortjes. Mobiel bellen is in Thailand en Laos in de steden overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij je provider of mobiele telefonie met je bestaande abonnement en telefoontoestel mogelijk is.
Internet cafés zijn overal in Thailand en Laos te vinden. E-mail is de goedkoopste manier om met het thuisfront te communiceren.
Post vanuit Thailand en Laos doet er normaal gesproken zo'n twee weken over.

Noodgevallen en calamiteiten

Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op www.schiphol.nl, www.brusselsairport.be/nl of in de Schiphol Amsterdam Airport en Brussels Airport App (gratis te downloaden in de Appstore).

We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.

Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is de grootste industrie ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Sawadee Reizen hecht veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en milieu. We houden ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Projecten

Akha dorp

We overnachten een nacht in een Akha dorpje. De inkomsten van ons verblijf komen rechtstreeks ten goede aan de mensen in het dorp. Dit is echt een unieke gelegenheid om met de lokale bevolking in contact te komen en meer te weten te komen van hun dagelijks leven.

Familiereis Laos

Binnenkort boekbaar.
Ik blijf graag op de hoogte.

image
Bedankt, we houden je op de hoogte

Liever telefonisch contact met één van onze reisadviseurs? Neem contact met mij op.

Naar boven
 

Reisinspiratie nodig?

Kom langs: 

 • 23 februari presentaties Thailand & Vietnam, Amsterdam
 • 24 februari Zuid-Afrika middag, Amsterdam
 • 1 t/m 3 maart, Fiets- en Wandelbeurs
 • 10 maart bij Theater Kikker, Utrecht
 • 13 april fiets- en wandelevent, De Hoep Castricum

Meld je gratis & vrijblijvend aan.