< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam – Kuching via Kuala Lumpur

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  Kuching / vrije dag

  image

  Je landt in de gezellige stad Kuching, gelegen aan de Sarawakrivier. We overnachten in een comfortabel en sfeervol hotel in het centrum, vlak bij de rivier, smalle winkelstraten en Chinese tempels. In Kuching zijn nog veel historische gebouwen uit de tijd van de 'Witte Radja's' te zien. De Engelse familie Brooke heeft het land een eeuw lang bestuurd. Het Sarawak Museum heeft een wereldberoemde collectie over de verschillende Dayakculturen en de flora en fauna van Sarawak.

  image

  Per sampan (bootje) kun je de rivier oversteken naar coloniale Fort Margherita of het moderne parlementsgebouw. In de avond kun je met een boot de rivier afzakken om vanaf de rivier de prachtige zonsondergang mee te maken, waar Kuching om bekend staat. Op de drukke avondmarkt aan de rivier kun je tot in de late uurtjes genieten van een traditionele nasi lemak of een sateetje.

 • 3

  Kuching / Semangoh

  image

  Vandaag bezoek je het Semonggoh Wildlife Rehabilitation Centre, waar ontheemde orang-oetans worden opgevangen om na een langdurige voorbereiding weer in de jungle te worden uitgezet. We zien de halfwilde mensapen uit het bos komen om te eten. Vervolgens keer je terug naar Kuching, waar je de rest van de dag voor je zelf hebt. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen om naar het Sarawak Cultural Village te gaan, een openluchtmuseum waar je verschillende longhouses van de verschillende volkeren van Borneo kunt bezoeken.

 • 4

  naar Bako National Park

  image

  's Morgens vroeg reis je in ruim anderhalf uur per bus en boot naar het relatief kleine aan de kust gelegen Bako National Park. In Bako slaap je in eenvoudige houten bungalows met een veranda, vlakbij het strand. Het park herbergt enorm veel verschillende bloemen en planten, zoals diverse soorten vleesetende bekerplanten. Er komen ook heel veel dieren voor, vooral apen: er zitten brutale makaken, leuke verlegen grijze punk-aapjes.

  image

  En natuurlijk kun je hier de zeldzame neusapen vinden. Neusapen zie je vooral in de vroege ochtend, aan de rand van de vloedbossen. Deze apen komen alleen op Borneo voor en worden ook wel Orang Belanda (Nederlander) genoemd, omdat ze volgens de lokale bevolking met hun grote rode neuzen en dikke buiken heel erg op Nederlanders lijken.

 • 5

  Bako National Park / vrije dag

  image

  Er lopen in het park ook wilde varkens, leguanen en kleine felgekleurde krabbetjes rond. Gedurende deze twee dagen maak je over verschillende jungletreks prachtige wandelingen, waarbij je soms als Indiana Jones over grillige rotsformaties naar boven moet klauteren. De meeste wandelingen zijn niet erg moeilijk en variëren van twintig minuten tot negen uur. Neem je zwemspullen mee, want de verleiding is groot om onderweg af te dalen naar een idyllisch en verlaten strandje.

 • 6

  naar Kuching

  image

  ‘s Ochtends kun je weer op zoek gaan naar neusapen, een trail lopen of van het nabij gelegen strand genieten. Aan het eind van de ochtend keer je per boot en bus terug naar Kuching.

  Kuching is trouwens dé plaats waar je het beste antiek en traditionele longhouse-voorwerpen kunt kopen en zelfs kunt laten verschepen.

 • 7

  naar Iban-longhouse

  image

  Met onze eigen bus rijden we in een uur of 4 naar het meer, waar de boten klaar liggen om ons naar het Iban-longhouse te brengen. Een longhouse is een langgerekte woongemeenschap op palen, waar vele gezinnen bij elkaar wonen. Binnenin is een 'overdekte straat' ofwel veranda, waar de bewoners in de avonduren bijeen zitten. De vele deuren bieden toegang tot de familievertrekken. De Iban vormen de grootste groep onder de Dayak en staan van oudsher bekend als koppensnellers. De oudere Iban hebben hun lichaam met traditionele tatoeages versierd.

  image

  Het leven in een longhouse gaan we twee dagen meemaken. We overnachten in een guesthouse dat naast het longhouse staat. De welkomstceremonie is volgens de tradities van de Iban in Borneo. We proeven rijstwijn (tuak) terwijl we een aantal dansen te zien krijgen. Overdag zijn vooral de ouderen en kinderen te vinden in het longhouse, want de anderen bewerken dan hun rijstvelden.

 • 8

  Iban-longhouse

  image

  's Ochtends vroeg word je gewekt door kraaiende hanen en je ziet hoe de ochtenddauw boven de jungle uitstijgt. Vandaag maak je, vergezeld door enkele bewoners, een korte wandeling door de jungle. Je wandelt over smalle, soms glibberige junglepaadjes, terwijl de lokale gids uitleg geeft over valstrikken, jachttechnieken en geneeskrachtige planten. Je komt langs rijstvelden, en peper- en rubberplantages. Vervolgens stap je weer in de longboats en vaart verder de rivier op, steeds dieper de jungle in.

  image

  Het varen wordt soms onderbroken door stroomversnellingen, en af en toe moet je zelf ook uit de boot klimmen om deze over de grintbanken te duwen. Door tunnels van bladeren bereik je de lunchplek aan de oever van de rivier, waar het eten op de Ibanmanier in bamboe wordt gekookt. Terwijl de lunch wordt bereid, neem jij natuurlijk een heerlijk verfrissende duik in de heldere rivier! Na de lunch ga je weer terug naar het longhouse voor een tweede gezellige avond.

 • 9

  naar Kuching

  image

  Terwijl de dauw optrekt, stappen we in de boten die al op ons liggen te wachten. Na een korte boottocht arriveren we weer bij de bus en keren terug naar Kuching. Onderweg zullen we een aantal korte stops inlassen, maar het is lekker om aan het begin van de middag terug te zijn in Kuching. Wie wil kan 's avonds genieten van de heerlijkste visgerechten, die op het Sea Food Court worden geserveerd.

 • 10

  vlucht naar Mulu N.P.

  image

  We vliegen via Miri naar het grootste nationale park van Sarawak. Het Mulu Park ligt tussen twee bergketens die overgroeid zijn met primair regenwoud. Hier bevinden zich meer dan 1500 plantensoorten, 67 zoogdieren en 262 soorten vogels, waaronder alle acht typen neushoornvogels. Het is prachtig om ze over deze groene wouden te zien vliegen. Je verblijft drie nachten in een eenvoudig guesthouse, midden in de jungle aan de rand van de Melinauivier.

 • 11

  Mulugrotten

  image

  In de ochtend kun je een spectaculaire Canopywalk doen, wanneer je tenminste geen hoogtevrees hebt (optioneel). De hangbrug door de bomen is met 480 meter de langste ter wereld. Op zo'n 15 tot 25 meter boven de grond genieten van hoe de flora en fauna van de jungle er van boven uit zien: varens, orchideeën, vogels, enzovoort.

  Vijf miljoen jaar hevige regenval heeft in dit gebied een uitgebreid grottenstelsel uitgekerfd. Inmiddels zijn 44 grotten in kaart gebracht, waarvan we er vandaag vier bezoeken.

  image

  In de middag gaan we naar 'Lang Cave', een druipsteengrot met vreemde rotsformaties. Daarna trekken we verder naar een reusachtige grot: de 'Deer Cave'. De entree van deze grot, met een hoogte van 120 meter, is erg imponerend. Tegen het vallen van de avond vliegen zo' n twee miljoen vleermuizen de grotten uit op zoek naar voedsel. Wie ooit dit spectaculaire schouwspel heeft gezien, zal het niet snel vergeten. Gewapend met een zaklamp lopen we in het donker, begeleid door vuurvliegjes en mysterieuze junglegeluiden, weer naar ons guesthouse.

 • 12

  Mulugrotten

  image

  Per longboat varen we dieper het oerwoud in. Onderweg bezoeken we kort het dorp van de Penan, de vroegere nomaden van de jungle. Hier kun je onder andere handgemaakte armbandjes van rotan kopen. Vandaag bezoeken we 2 grottenstelsels. Allereerst wandelen we naar de 'Wind Cave', met formidabele eeuwenoude slanke druipsteenformaties.

  image

  Vervolgens lopen we naar de 'Clearwatercave' en verkennen een gedeelte van dit 107 kilometer (!) lange grottensysteem. Hier bloeit de unieke 'monofylae', een eenbladige plant. Vergeet je zwemspullen niet, want vlakbij de windcave kun je heerlijk zwemmen.

 • 13

  vlucht naar Kota Kinabalu

  image

  We vliegen naar Kota Kinabalu, een levendige havenstad aan de Zuid-Chinese Zee. Deze stad, met zowel Filippijnse als Islamitische invloeden, heeft naast moderne winkelcentra ook vele markten, die een uitgelezen plaats zijn om de lokale bevolking te ontmoeten. Andere aanraders zijn het pas gerenoveerde museum en de grote moskee. Afhankelijk van de aankomsttijd kun je gaan zwemmen en snorkelen bij een van de vijf wonderschone eilandjes voor de kust met zandstranden, kristalhelder water en koraalriffen.

 • 14

  vlucht naar Sandakan; naar de Kinabatanganrivier

  image

  We vliegen via Kota Kinabalu naar Sandakan en rijden in ongeveer 2 uur door naar Bilit, gelegen aan de Kinabatantangrivier. Het unieke stroomgebied van de Kinabatangan heeft een totale lengte van 560 kilometer en stroomt vanaf de bergen van Sabah tot in de Suluzee. De Kinabatangan is het leefgebied van o.a. orang-oetans, neusapen, olifanten en neushoornvogels.Onderweg zullen we oliepalmplantages tegenkomen, die tot voor kort dit unieke gebied bedreigden. Gelukkig is het Wereld Natuur Fonds in 1998 begonnen om dit gebied weer aan elkaar te rijgen, door de ontbrekende stukken te herbebossen.

  image

  We overnachten in een gezellige homestay bij de rivier. De maaltijden zijn hier inclusief.

  De namiddag staat meteen in het teken van wildlife. Je maakt een bootsafari (inclusief), waarbij je oog in oog kunt komen met groepen neusapen, makaken, otters, varanen, ijsvogels, en neushoornvogels. Soms zijn ook hier orang-oetans te zien en heel af en toe olifanten.

 • 15

  Kinabatanganrivier / bootsafari

  image

  Ook vandaag staat in het teken van wildlife. Je maakt in de ochtend een cruise (inclusief) en kunt in de bijvoorbeeld wandelen naar het Oxbowmeer. Heel soms zijn ook hier orang-oetans te zien en heel af en toe olifanten.In de avond kun je optioneel nog een nachtsafari per boot maken, waarbij je nachtdieren zoals uilen, kleine krokodillen en katachtigen kunt spotten. Een spannende nachtwandeling door de jungle behoort ook tot de mogelijkheden.

 • 16

  naar Sepilok

  image

  Het is zo’n anderhalf uur rijden naar Sepilok, het beroemdste orang-oetan rehabilitatie centrum van Borneo. In dit natuurreservaat worden orang-oetans voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle, een proces dat jaren duurt. Tijdens de voedertijden in de ochtend en in de namiddag, kun je zien hoe jonge en oudere orang-oetans die de stap naar een zelfstandig leven al hebben gezet, bijgevoerd worden. De dieren blijven op gezette tijden terugkeren naar deze stek voor een aanvulling op hun menu.

 • 17

  Sepilok / bezoek orang-oetans

  image

  Mocht je tijdens het verblijf aan de Kinabatangan geen wilde orang-oetans (van dichtbij) hebben kunnen ‘spotten’, dan heb je ze hier toch goed kunnen bekijken. Je kunt in de middag in het zwembad relaxen of naar het nabijgelegen Rainforest Discovery Centre gaan, een jungle educatie-centrum waar je meer kunt opsteken van de flora en fauna van de jungle van Borneo.

 • 18

  vlucht naar Kota Kinabalu

  image

  We vliegen terug naar Kota Kinabalu. Je kunt vanmiddag gaan zwemmen en snorkelen bij een van de vijf wonderschone eilandjes voor de kust met zandstranden, kristalhelder water en koraalriffen. De eilandjes behoren tot het Tunku Abdul Rahman Marine Park. Het pleintje vlakbij de avondmarkt, waar ´s avonds enkele restaurantjes hun stoelen en tafels buiten zetten, is een absolute must om te gaan eten.

 • 19

  naar Pulau Tiga

  image

  In anderhalf uur rijden we naar Kuala Penyu, vanwaar de boot naar het eiland Pulau Tiga vertrekt. Binnen een half uur kom je aan in een echt paradijs. We overnachten in eenvoudige huisjes op het grootste van de drie eilandjes van het gelijknamige nationale park. Op dit voormalige ‘Expeditie Robinson’ eiland leven verschillende zeldzame dieren en er zijn verschillende wandelroutes. Het eten is de komende dagen inclusief.

 • 20

  Pulau Tiga / vrije dag

  image

  Je kunt er natuurlijk ook prima zwemmen, snorkelen of duiken op dit prachtige eiland. Je kunt ook een boottocht maken naar één van de andere eilandjes, zoals naar het slangeneiland.

 • 21

  Pulau Tiga / vrije dag

  image

  Ook vandaag kun je weer zwemmen, snorkelen of duiken. In het midden van het eiland kun je een natuurlijk modderbad nemen.

 • 22

  vlucht naar Amsterdam

  In de loop van de dag varen we terug naar Kuala Penyu. Vervolgens rijden we naar het vliegveld van Kota Kinabalu voor de vlucht naar Kuala Lumpur en de ansluitend vlucht naar Amsterdam.

 • 23

  aankomst Amsterdam

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.


Waarom deze reis?

 • Gevarieerde en spannende reis met maar liefst 20 dagen op Borneo
 • Bezoek aan het orang-oetan opvangcentra Semonggoh en Sepilok
 • Uniek longhouse-programma: twee overnachtingen in een echt Iban-longhouse
 • 3 nachten op Pulau Tiga, voor snorkelen en duiken
 • Wandel- en boottochten in twee nationale parken
 • 3 dagen verblijf in Gunung Mulu National Park

Familiereis Borneo test

Binnenkort boekbaar.
Ik blijf graag op de hoogte.

image
Bedankt, we houden je op de hoogte

Liever telefonisch contact met één van onze reisadviseurs? Neem contact met mij op.

Naar boven
 


Stem & Win

Maak kans op een droomreis

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!