Duurzaam toerisme volgens Sawadee

Toerisme is de grootste industrie ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas heeft toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Sawadee is in haar reizen altijd op zoek naar de juiste balans tussen mens, milieu en winstgevendheid. Wij doen ons uiterste best om de negatieve effecten van het toerisme tot een minimum te beperken en de positieve effecten juist te versterken. Om dit te kunnen borgen heeft Sawadee onlangs het Travelife certificaat behaald.

Maatschappelijk Verantwoord op de bestemmingen

Wie met Sawadee op reis gaat ervaart een land écht. We laten je van alles zien en beleven zorgen ervoor dat je in contact komt met de lokale bevolking. Doordat we in veel van onze reizen een lokaal project bezoeken, profiteren de natuur en de mensen op de plaats van bestemming ook van je komst.

Bekijk de projecten van Sawadee op bestemming

Travelife

Onlangs heeft Sawadee het Travelife Certificaat behaald. Travelife stimuleert duurzaam ondernemen binnen de reissector. Om het certificaat te behalen moet voldaan worden aan 158 duurzaamheidscriteria, die betrekking hebben op de meest uiteenlopende facetten van onze bedrijfsvoering. Van bijvoorbeeld de koffie die bij ons op kantoor in Amsterdam gedronken wordt tot het vervoer op de plaats van bestemming.

Duurzame Projecten

Wie met Sawadee op reis gaat ervaart een land écht. We laten je van alles zien en zorgen ervoor dat je in contact komt met de lokale bevolking. Doordat we in veel van onze reizen een lokaal project bezoeken, profiteren de natuur en de mensen op de plaats van bestemming ook van je komst.

Klik op een continent in de kaart hieronder om onze lokale projecten te bekijken.

Klik op een continent om onze lokale projecten te bekijken:
Afrika | Azië | Europa | Midden- en Zuid-Amerika | Noord- en Zuidpool | Oceanië

Afrika

Tanzania - Puur Sawadee - Mto wa Mbu

image

Tijdens een wandeling of fietstocht bij Mto wa Mbu leer je meer over de levensomstandigheden van de lokale bevolking. Het bedrag dat je hiervoor betaalt komt direct ten goede aan de lokale bevolking, bijvoorbeeld voor de bouw van scholen. De lunch wordt klaargemaakt door vrouwengroepen, waardoor ze een aanvullend inkomen verwerven voor hun families.

Bekijk Familiereis Tanzania Chill & Adventure

Zuid-Afrika - Puur Sawadee - Stichting Spots

image


In samenwerking met Stichting Spots hebben we kritisch gekeken naar het aanbod van de zogenaamde 'knuffelboerderijen' en excursies die in Zuidelijk Afrika worden aangeboden waarbij leeuwen, cheeta’s, luipaarden en andere katachtigen worden gebruikt. Dieren die veelvuldig met mensen in contact zijn geweest, kunnen nooit terugkeren naar het wild. Knuffelen en wandelen draagt dus nooit bij aan de bescherming van dieren in het wild. Daarom bezoeken we tijdens onze reizen ook géén projecten en bieden we géén excursies aan die niet aan de voorwaarden van Stichting Spots voldoen. Kijk op www.stichtingspots.nl of op deze link voor meer informatie.

Bekijk Familiereis Zuid-Afrika en Swaziland - kort

Compenseer je CO2 uitstoot

Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen, helaas produceert het ook CO2-uitstoot. Gelukkig zijn er diverse technologische ontwikkelingen die het vliegen schoner maken.Sawadee maakt zoveel mogelijk gebruik van nieuwe vliegtuigen en rechtstreekse routes. Moderne toestellen zijn veel minder vervuilend dan oude modellen en een directe vlucht levert minder milieubelasting op dan dezelfde vliegreis met tussenlandingen. Een andere manier om de schadelijke effecten van het vliegen te neutraliseren is het compenseren van je vlucht. Door de CO2-uitstoot van jouw reis via GreenSeat te compenseren maak je duurzame energie voor huishoudens in ontwikkelingslanden mogelijk.

Wat is jouw bijdrage?

De kosten van een GreenSeat zijn afhankelijk van de hoeveelheid CO2-uitstoot van jouw reis. Het vervoersmiddel en de bestemming van jouw reis bepalen hoeveel CO2-uitstoot jouw reis veroorzaakt. GreenSeat heeft hiervoor de gemiddelde uitstoot berekend en bepaald hoeveel huishoudens je toegang moet geven tot duurzame energie om ervoor te zorgen dat het aantal broeikasgassen in de atmosfeer niet toeneemt.

Stel, je vliegt heen en weer naar New York. New York ligt in zone 2 waar de gemiddelde uitstoot 1,37 ton CO2 is. Het kost dan €11,50 om jouw reis te compenseren. Wanneer je een GreenSeat boekt voor deze reis maak jij het mogelijk dat een half huishouden van gemiddeld vier personen een jaar lang toegang krijgt tot duurzame energie!

Je kunt in het boekingsformulier aangeven dat je de CO2-uitstoot van je reis wilt compenseren. Vervolgens wordt dit automatisch geregeld via GreenSeat. In de afgelopen 5 jaar (2008-2012) heeft meer dan 20% van de Sawadee reizigers ervoor gekozen om hun vlucht te compenseren.Gezond koken op koeienpoep in Cambodja

Een van de projecten is een biogasproject in Cambodja. Meer dan de helft van de bevolking van Cambodja heeft geen toegang tot gas en elektriciteit. Door de plaatsing van biovergisters (kleinschalige biogasmachines) maken nu meer dan tienduizend boerenfamilies gebruik van biogas, afkomstig van de uitwerpselen van hun eigen koeien en varkens. Gedurende zijn levensduur van 10 jaar bespaart een biovergister een familie $1,400,- aan kosten en 2600 uur hout verzamelen. Koken op biogas is daarnaast veel gezonder, omdat er geen schadelijke rook vrijkomt. Met een goede en betrouwbare toegang tot schone energie verbetert de leefsituatie van deze families en wordt er minder CO2 uitgestoten.

Tips voor duurzaam reizen

Sawadee Reizen hecht veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en milieu op bestemming. Als reiziger zijn er veel, vaak simpele dingen die je kunt doen (of laten) om te zorgen dat je bezoek een nog leukere ervaring wordt.

1. Gebruik een hervulbare waterfles 

Neem een hervulbare waterfles mee op reis. Elke keer dat jij je waterfles bijvult, scheelt dat weer de aankoop van een plastic flesje, waardoor de hoeveelheid afval beperkt wordt. Samen met onze toeleveranciers, hotels en reisbegeleiders werken we hard om het aantal tappunten waar je je waterfles kunt bijvullen uit te breiden.2. Ga bewust om met energie en water

Wanneer je je hotelkamer verlaat, vergeet dan niet de airco en lichten uit te zetten aangezien dit het grootste energieverbruik van een hotel veroorzaakt. Hou er rekening mee dat in veel landen water een schaars goed is.
3. Contact met de lokale bevolking en fotograferen

Leer een paar woordjes van de taal van het land dat je bezoekt, dat maakt het contact veel makkelijker en leuker. Als je de lokale bevolking wilt fotograferen vraag dan eerst toestemming, niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden. Het wordt ontzettend gewaardeerd als je de moeite neemt om foto's op te sturen, kom gemaakte beloftes altijd na.


4. Respecteer lokale cultuur en tradities

Informeer jezelf over het land dat je gaat bezoeken met betrekking tot de actuele situatie, de geschiedenis, cultuur, taal en gebruiken. Bedenk dat je te gast bent in een land en respecteer daarom de lokale cultuur en tradities. Op veel bestemmingen worden blote schouders en korte rokken en broeken voor vrouwen als ongepast ervaren. Bij twijfel kun je altijd om advies vragen bij de reisbegeleider.


5. Koop lokale producten en betaal een eerlijke prijs

Stimuleer de lokale economie door in lokale restaurants te eten of souvenirs te kopen. Let op: sommige souvenirs worden gemaakt van beschermde planten of dieren. De aankoop hiervan draagt bij aan het uitsterven van deze soorten. Onderhandelen over de prijs is in veel landen een onderdeel van de cultuur. Let er met onderhandelen op dat je niet tot de bodemprijs gaat. Bepaal wat je er zelf voor over hebt en streef naar een voor beide partijen acceptabele prijs.

6. Laat geen afval achter

In veel landen is zwerfvuil een groot probleem. Neem eigen afval altijd mee. Begraaf bij een langer verblijf in de natuur uitwerpselen zo ver mogelijk van open water. Ook organisch materiaal breekt minder snel af dan je denkt; een bananenschil kan wel tot twee jaar blijven liggen! Bewaar lege batterijen en neem deze mee terug naar huis en lever ze daar in.


7. Deel geen pennen, ballonnen of snoepjes uit

Geef geen pennen, ballonnen en snoepjes, om te voorkomen dat kinderen leren dat bedelen loont. Als je toch iets wilt geven, doneer het dan aan een project waar de hele gemeenschap baat bij heeft. Ook is het goed om ter plekke iets te kopen dat je wilt doneren; zo steun je namelijk ook de lokale economie.8. Kom niet te dicht bij de dieren

Bij safari's ga je op zoek naar olifanten, leeuwen en ander groot wild. Veelal doen de gidsen en chauffeurs hun best om de dieren voorzichtig te naderen. Om verstoring tegen te gaan is het belangrijk om niet te dicht bij te komen, ook niet voor foto's. Het is niet goed om dieren te voeren, zelfs geen vogels of eekhoorns. Let er bij excursies op zee op dat de boot niet dichterbij komt dan 150 meter. Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is per definitie af te raden.

9. Raak geen koraal aan en breek het niet af

Als je gaat snorkelen of duiken raak dan geen koraal aan en breek het zeker niet af. Wij raden aan om tijdens het snorkelen een T-shirt te dragen, UV-filters in zonnebrandmiddelen veroorzaken namelijk het afsterven van koraal. Niet iedere lokale gids is even voorzichtig, spreek mensen er gerust op aan als ze koraal aanraken of oppakken en/of vissen lokken met voedsel.


10. Compenseer je vlucht

Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen, helaas produceert het ook CO2-uitstoot. De uitstoot van CO 2 kunnen door investeringen in duurzame energie gedeeltelijk teniet worden gedaan. 

Meer informatie over compensatie van je vlucht.

Duurzame partners

Voor veel arme landen betekent toerisme een enorme bron van werkgelegenheid en inkomsten. Het toerisme heeft echter ook negatieve gevolgen. Bij onze reizen proberen wij zo veel mogelijk rekening te houden met milieu, mensen, natuur en cultuur. Dit doen we door:

  • Gebruik te maken van kleinschalige accommodaties die in handen zijn van de lokale bevolking
  • Afspraken te maken met onze agenten over beloning en arbeidsvoorwaarden van mensen die lokaal voor ons werken 
  • Afspraken te maken met onze agenten over milieuaspecten, zoals het omgaan met afval
  • Ernaar te streven om in onze reizen minimaal één project op te nemen waarbij de inkomsten direct ten goede komen aan de lokale bevolking of dat gericht is op natuurbescherming

Duurzaam reizen is voor ons meer dan het ondersteunen van goede doelen. Wij doen er alles aan om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) door te voeren in onze gehele bedrijfsvoering, niet alleen op ons eigen kantoor maar ook in de landen waar we reizen organiseren. Hiervoor werken we samen met verschillende organisaties:

Travelife Travelife

Onlangs heeft Sawadee het Travelife Certificaat behaald. Travelife stimuleert duurzaam ondernemen binnen de reissector. Om het certificaat te behalen moet voldaan worden aan 158 duurzaamheidscriteria. Deze criteria hebben betrekking op de meest uiteenlopende facetten van je bedrijfsvoering. Van bijvoorbeeld de koffie die bij ons op kantoor in Amsterdam gedronken wordt tot het vervoer op de plaats van bestemming. Wie met ons op reis gaat, is er dus van verzekerd dat onze reizen op een duurzame, eerlijke manier uitgevoerd worden. We zijn trots op het behalen van het Travelife Certificaat en hopen dat veel touroperators uit de Nederlandse reisbranche zullen volgen. Daarnaast stimuleren we al onze agenten en accommodaties om het certificaat ook te behalen.  Kijk hier voor meer informatie over Travelife.

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance is een internationale natuurbeschermingsorganisatie, actief op het gebied van landbouw en bosbouw (certificeren van FSC-geproduceerd hout). Daarnaast is één van hun doelen het bevorderen en ondersteunen van duurzaam toerisme in Latijns Amerika. Accommodaties worden getraind op het gebied van effectief management en de vereisten voor duurzaam toerisme. Sawadee heeft diverse accommodaties in haar reizen opgenomen die zijn aangesloten bij Rainforest Alliance. Meer informatie

Toft Tigers

Sawadee werkt samen met TOFT tijgers. Tijdens de India tijgerreis overnacht je in de accommodaties die zijn aangesloten bij Toft Tigers. Door te verblijven in een jungle lodge van TOFT Tigers draag je bij aan het werk van de organisatie en wordt het leefgebied van de tijger en vele andere diersoorten beschermd. Per deelnemer draagt Sawadee 25,- euro bij aan Toft. www.toftigers.org.


MVO Nederland

Sawadee is partner van MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. www.mvonederland.nl
ECPAT

Sawadee is onlangs benoemd tot Top member van de Tourism Child Protection Code (The Code). Alleen organisaties die zich aantoonbaar actief inzetten tegen kindersekstoerisme krijgen een Top member status bij The Code. Wij vinden de bescherming van kinderen op vakantiebestemmingen die we aanbieden erg belangrijk. Daarom steunen wij actief de ANVR en ECPAT in de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme. Sawadee tekende in juni 2013 The Code. Het internationale bestuur van The Code, waarvan een meerderheid bestaat uit reisorganisaties, complimenteerde Sawadee onder andere voor de volgende activiteiten:

  • Sawadee heeft in contracten opgenomen dat zakenpartners adequaat dienen op te treden ter voorkoming en bestrijding van kindersekstoerisme.
  • Sawadee stimuleert partners om zelf The Code te ondertekenen waarmee een aantal concrete en zichtbare maatregelen tegen kindersekstoerisme worden genomen.
  • Sawadee traint medewerkers om adequaat te kunnen reageren bij vermoedens van kindersekstoerisme.

Wij nodigen u uit met ons alert te zijn en vermoedens van kindersekstoerisme te melden bij de reisbegeleiding en  www.meldkindersekstoerisme.nl

Naar boven