< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 22 deelnemers
 • Unieke combinatie van avontuur en indianencultuur in de jungle van Suriname
 • Veel maaltijden inclusief in de reissom
 • Verblijf op Tonka Eiland midden in het reusachtige Brokopondomeer
 • Bezoek aan Brownsberg met zijn bijzondere oerbossen
 • Overnachting nabij traditioneel Saramaccaans dorp langs de rivier
 • Kans op het zien van reuzenschildpadden in Galibi
 • Optionele fietstocht door het Commewijne gebied langs oude plantages
 • Rechtstreekse vlucht met KLM

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Paramaribo

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen we naar het vluchtschema.

 • 2

  vrije dag Paramaribo

  image

  Paramaribo is een fascinerende stad. Er heerst een heerlijke multiculturele sfeer en de koloniale achtergrond van Suriname geeft af en toe een typisch Nederlandse tintje aan het geheel. Paramaribo is de enige echte ‘stad’ van Suriname; de helft van de gehele bevolking van het land, zo’n 250.00 mensen, woont hier.

  In de ochtend kun je een wandeling maken door het oude centrum van de stad. Het centrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Veel van de koloniale houten huizen in het centrum zijn in de afgelopen periode gerenoveerd. Wanneer je door straten als de Herenstraat, de Keizerstraat of de Jodenbreestraat loopt, lijkt het even alsof je in Nederland bent. Wandel naar de historische Waterkant waar je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat allerlei heerlijke hapjes uit verschillende windstreken kunt krijgen en breng een bezoek aan Fort Zeelandia.

 • 3

  boottocht over Surinamerivier naar Overbridge

  In de ochtend beginnen we aan een avontuurlijke boottocht over de Surinamerivier. We vertrekken per traditionele tentboot in zuidwestelijke richting onder de imposante Wijdenboschbrug door naar recreatieoord Overbridge. Onderweg stoppen we onder andere bij een ‘Javaanse Warung’ (klein familierestaurant) in het dorpje Domburg, waar op en rond het plein vaak een gezellige drukte heerst. Maak kennis met de Javaanse keuken en proef de heerlijke snacks bij één van de eettentjes. Hierna varen we richting onze eindbestemming Overbridge. Bij aankomst in Overbridge kan je heerlijk ontspannen in een hangmat of een frisse duik nemen in de rivier.

 • 4

  boottocht Jodensavanne

  Vroeg in de ochtend vertrekken we per boot naar de Jodensavanne. Rond 1650 kwamen Engelse en Portugese Joden naar dit savannegebied en stichtten een Joodse vrijstaat. De Beracha Ve Shalomsynagoge was het middelpunt van bedrijvigheid tot in de 19de eeuw, waarna veel Joden naar de stad trokken. De synagoge en de begraafplaats zijn door de jungle bijna helemaal opgeëist; na enig zoekwerk vind je de ruïnes terug onder het groene tapijt. Tijdens de wandeling door het savannebos zullen we verschillende soorten vogels en vlinders tegenkomen en met een beetje geluk zien we nog een kwasikwasi, een neusbeertje. Aan de andere kant van de rivier vinden we de Casipora begraafplaats, de oudste en minst toegankelijke Joodse begraafplaats van Suriname. Casipora ligt diep verscholen in het savanne bos. Na een bezoek aan het inheemse dorpje Redi Doti varen we terug naar Overbridge, waar je de rest van de dag kunt relaxen, zwemmen of een wandeling kunt maken.

 • 5

  naar Tonka eiland in het Brokopondomeer

  image

  We vertrekken per bus richting het Brokopondostuwmeer. Bij de Afobakadam worden we per boot afgehaald voor de tocht over het stuwmeer naar Tonka eiland waar we overnachten. Het Brokopondomeer (1560km2) is groter dan de provincie Utrecht en is kunstmatig ontstaan bij de bouw van de Afobakadam voor de opwekking van elektriciteit. Het meer ligt in een gebied waar vroeger 35 dorpen waren gelegen waarvan de bewoners naar transmigratiedorpen werden verhuisd in Brokopondo en andere gebieden in het Boven – Suriname gebied. In het meer zijn resten van boomstammen nog zichtbaar, die zorgen voor een bijzonder beeld.

  Tonka eiland is 200 ha groot en bekend door de eigenaar, de heer Van Troon, een internationaal erkende en zeer gewaardeerde boomkenner. Op het eiland bevindt zich primair bos waarvan de belangrijke boomsoorten door de heer Van Troon op naam genummerd zijn zodat de bezoeker op speciale wijze de verschillende boomsoorten leert kennen in een boswandeling van ongeveer 2 uur. Met wat geluk is de heer Troon zelf aanwezig om uitleg te geven. Er is verder gelegenheid om te vissen, te zwemmen en heerlijk te relaxen in een hangmat. In de avonduren gezellig rond het kampvuur samen zijn en onder het genot van spannende verhalen genieten van de prachtige sterrenhemel. 

 • 6

  naar Brownsberg

  image

  We vertrekken vroeg naar het Brownsberg natuurreservaat. Dit natuurreservaat beslaat ruim 12.000 ha en herbergt veel bijzondere planten en dieren. Er zijn diverse medicinale planten te vinden die men op traditionele wijze gebruikt bij verwondingen of ziektes. De meeste dieren kom je tegen bij zonsopkomst en zonsondergang. De brulapen laten meestal wel van zich horen en misschien spot je wel een wild hert of Pakira (bosvarken).
  Via een ongeasfalteerde bosweg slingeren we langs de berg omhoog. Aangekomen op de berg kun je genieten van de schitterende omgeving en wandelen naar het ruim 500 meter hoge Mazaroni plateau. Hier heb je een schitterend uitzicht op het Brokopondostuwmeer. Of maak een korte wandeling naar de Koemboevallen.

  ’s Avonds wordt er een kampvuur gemaakt en kun je luisteren naar alle dierengeluiden. Als je geluk hebt hoor je ook een concert van brulapen op de achtergrond. We overnachten in een groepsaccommodatie boven op de berg.

 • 7

  Brownsberg - Wandeling Leo- en Irenewaterval

  Vandaag wandelen we naar de Leo- en Irenewaterval. Tijdens de boswandeling hier naartoe krijg je uitleg over de verschillende tropische planten en de boeiende fauna. De wandelpaden lopen dwars door het schitterende regenwoud over de heuvels. Het is een stevige afdaling en klim naar de waterval waarvoor een goede conditie gewenst is. Eenmaal aangekomen bij de watervallen kun je heerlijk afkoelen.

 • 8

  Brownsberg - Witikreek

  Vandaag maken we een stevige dagwandeling naar de Witikreek, waar je kunt zwemmen en relaxen. We nemen een picknick lunch mee voor onderweg.

 • 9

  naar Jaw Jaw (Boven Suriname)

  image

  We vertrekken vroeg richting Atjoni, de belangrijkste handelsplaats in het gebied. Aangekomen in Atjoni, stappen we over in een traditionele houten korjaal. Tijdens deze boottocht passeren we enkele kleine Saramacaanse dorpen voordat we bij Jaw Jaw aankomen. Vervolgens kun je de omgeving verkennen en lekker zwemmen in de sula’s (stroomversnellingen). Je kunt hier heerlijk relaxen of van de oerwoudstilte genieten. We bezoeken het dorp en maken kennis met de lokale bewoners. ’s Avonds is er een cultureel optreden met verschillende traditionele dansen. We verblijven hier in een (eenvoudige) lodge.

 • 10

  Jaw Jaw

  image

  ’s Morgens wakker worden midden in het Amazone oerwoud is een bijzondere beleving, zeker met de stemmen van de mannen, vrouwen en kinderen die in de snel stromende rivier hun ochtend bad nemen. 

  Vandaag maken we onder leiding van een lokale gids een lange wandeling door de jungle via Les Spanci naar Gunsi, een ander dorp. We lunchen in Gunsi, dichtbij de Ferulassi vallen. Het is heerlijk afkoelen in het bruisende water dat dienst doet als natuurlijke ” jacuzzi”. In de late middag word je met de boot opgehaald om terug te varen naar Jaw Jaw.

  In de avonduren kun je bij het kampvuur bijpraten over de indrukken opgedaan eerder op de dag. De gids zal uitleg geven over de leefgewoonten van de bijzondere bevolking in dit gebied, die door hun besloten gemeenschap veel oude gebruiken uit Afrika hebben behouden.

 • 11

  Jaw Jaw

  Na het nuttigen van het ontbijt maken wij wederom een boswandeling . Tijdens deze boswandeling zien we misschien wat kostgrondjes. Hier verbouwen de Marronvrouwen hun gewassen. Na deze activiteiten lunchen we in het dorp . In de middag kun je zwemmen in het koele rivierwater.

  In de avond, wanneer het aardedonker is met een prachtige sterrenhemel, maken we een spannende kaaimantocht over de rivier. 

 • 12

  naar Paramaribo

  Na het ontbijt is er nog wat tijd om de omgeving te verkennen. Hierna maken we ons klaar voor het vertrek terug naar Paramaribo. We varen weer naar Atjoni en stappen hier over in de bus die ons naar Paramaribo brengt. We komen tegen het einde van de middag aan in Paramaribo.

 • 13

  vrije dag Paramaribo optionele fietstocht Commewijne district

  image

  Je kunt flaneren langs de Waterkant of heerlijk relaxen aan het zwembad. Uiteraard kun je ook gewoon dwalen door de straten van de stad. Paramaribo staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De unieke wijze waarop de koloniale Nederlandse architectuur zich heeft vermengd met lokale Zuid Amerikaanse bouwtechnieken maakt dat het uiterlijk van de stad uniek is in haar soort. Je kunt er vandaag ook voor kiezen om een fietstocht te maken door het Commewijne district, waar eens honderden plantages floreerden. Bij Leonsberg steek je de Surinamerivier over naar Nieuw Amsterdam, hier bezoek je de plantages Mariënburg en Alkmaar. In de namiddag keer je terug naar Paramaribo. In totaal fiets je ongeveer 40 km.

 • 14

  naar Galibi

  Vandaag rijden we door de districten Commewijne en Marowijne naar het grensdorpje Albina aan de oever van de Marowijnerivier. Dit is de grensovergang naar het aan de overzijde gelegen buurland Frans Guyana. Het is tevens het vertrekpunt naar het natuurreservaat Galibi waar reuzeschildpadden hun eieren leggen. We verblijven twee nachten in een eenvoudige accommodatie in Christiaankondre. Hier kun je kennis maken met de leefgewoonten van de Inheemse bevolking, met name met de Caraïben.

 • 15

  Galibi

  Midden in de nacht trekken we erop uit om te kunnen zien hoe reuzenschildpadden hun eieren leggen, een indrukwekkende ervaring. Er zijn vier verschillende soorten zeeschildpadden te vinden op Galibi, namelijk de Lederschildpad, de Soepschildpad, de Waranaschildpad en de Karetschildpad. Je kunt overdag ook de Tijgerbank, de enige zandbank voor de kust van Suriname te bezoeken, waar je lekker kunt zwemmen.

  Galibi heeft dit jaar te maken gehad met een verschuiving van het legseizoen van de schildpadden. Voorheen vond dit plaats tussen februari en augustus. Dit jaar (2016) vond dit plaats van januari t/m juli. Indien dit in 2017 ook weer het geval is, wordt er overdag een alternatieve boswandeling aangeboden. 

 • 16

  Frans Guyana en terug naar Paramaribo

  De twee Indianendorpen Langamankondre en Christiaankondre liggen aan een langgerekt zandstrand en zijn omgeven door kokos- en mangobomen. Tijdens een dorpswandeling ontmoeten we de bewoners en zijn we mogelijk getuige van hun dagelijkse activiteiten zoals vissen, het bakken van cassavebrood en het bewerken van kostgrondjes (een stukje land waarop een eigenaar of pachter gewassen teelt voor eigen gebruik). Op weg naar Albina maken we een korte stop te Saint Laurent, Frans Guyana. Hier kun je een bezoek brengen aan de Banjo gevangenis waar de welbekende Papillon gevangen zat. Na de lunch in Albina keren we weer terug naar Paramaribo.

 • 17

  Paramaribo - dolfijnentoer

  In de middag vertrekken we richting Leonsberg voor de dolfijnentour. We varen met een traditionele boot richting de monding van de Surinamerivier waar de dolfijnen rondom de boot verschijnen . We varen langs Fort Nieuw Amsterdam waar je kanonnen ziet staan die destijds de achterliggende plantages konden beschermen tegen de Engelse en Franse vijanden.

 • 18

  Paramaribo - Amsterdam

  Vandaag vlieg je terug naar Amsterdam. Je kunt vandaag bijvoorbeeld nog een bezoek brengen aan Markt Zuid. Ook kun je een bezoek brengen aan de grootste moskee van het gehele Caribische gebied: de Ahmadiyya Anjuman Isha’at Islam Mosque. De hele moskee is met de hand gebouwd; het kostte 20 jaar om dit bouwwerk neer te zetten zonder dat er machines werden gebruikt. Voor gegevens over de vlucht verwijzen we naar het vluchtschema.

 • 19

  Aankomst Amsterdam

Familiereis Suriname

Op avontuur in Swietie Sranang

image
19 dagen vanaf € 2.398 € 2.298
Naar boven
 

Zondag 27 november 2016
Informatiedag, Utrecht

 • Bezoek de algemene informatiemarkt en kom alles te weten over de reizen van Sawadee 
 • Schrijf je in voor reispresentaties over veel verschillende bestemmingen
 • Leer alles over wijnen uit Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Italië tijdens een wijnproeverij

Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.