< Terug naar resultaten

Praktische informatie

 Deskundige reisbegeleiding

De reisbegeleiding is door Cycletours geselecteerd en getraind in het begeleiden van fietsvakanties. De reisbegeleiding zorgt ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en is je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. De reisbegeleiding verwelkomt je op de bestemming bij aankomst op de luchthaven of camping.

Deze reis wordt samen met onze Nederlandse centrale vertegenwoordiger in Azië georganiseerd, gevestigd in China, in samenwerking met lokale vertegenwoordigers ter plaatse. De reisbegeleider zal in samenwerking met lokale gidsen ter plaatse zorg dragen voor een goed verloop van de reis.

 Beste reistijd

De meest geschikte tijd voor deze reis wordt bepaald door de kou in Tibet. Het grootste gedeelte van Tibet ligt op ongeveer 4000 meter en hoger. Tijdens de wintermaanden is Tibet heel mooi, maar is het reizen ook behoorlijk oncomfortabel. Temperaturen in Lhasa kunnen dalen tot -12º C! De maanden april t/m oktober zijn dan ook het meest ideaal om deze regio te bezoeken. De temperatuur is overdag heel aangenaam (felle zon, redelijk warm 15-20 º C); 's nachts koelt het wel af (tussen de 0 en 5 º C). In de zomermaanden heb je in Nepal te maken met de moesson. In Tibet heb je minder last van de regen, toch kan er in de maanden juli en augustus aardig wat regen vallen.

Klimaatgrafiek Lhasa

image

 Zwaarte

 • Zwaarte van de fietsvakantie

  arrow
  • image

   De lichtste fietsvakantie. Over grotendeels vlak terrein, met niet al te lange dag-afstanden (gemiddeld 50 km). Korte hellingen met hoogteverschillen tot ongeveer 100 meter komen voor.

  • image

   Lichte fietsvakantie. Niet te steile en niet te lange hellingen, over goed begaanbare wegen. De dag afstanden zijn soms wat langer, tot ongeveer 65 km per dag.

  • image

   Iets sportievere fietsvakantie. Zo af en toe langere en steilere hellingen zonder dat deze overheersen. De dag-afstanden zijn gemiddeld 70 km. Een normale conditie volstaat.

  • image

   Tochten met een sportief karakter. De hellingen zijn steiler en langer dan die van de voorgaande categorieën en vragen derhalve meer kracht. Het landschap heeft een bergachtig karakter. Dag afstanden tot ongeveer 80 km. Geschikt voor iedereen die regelmatig langere afstanden fietst.

  • image

   Tochten met een zeer sportief karakter. Fietsen in pittig heuvellandschap of zelfs bergen met veelal een wat langere afstand. Dag afstanden variëren van 70 tot 100 km. Een goede fysieke conditie en enig uithoudingsvermogen zijn vereist.

  • Alle omschrijvingen zijn globale omschrijvingen. Elke reis wordt gewogen naar de lengte van de etappes, klimaat, de moeilijkheid van het terrein en het hoogteverschil. Persoonlijke factoren als conditie, ervaring, leeftijd en gewicht hebben wij bij de indeling in categorieën geen rol kunnen laten spelen.

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabelere, Luxere hotels

  • image

   Luxe hotels

  image


Deze avontuurlijke fietsreis is niet voor iedereen weggelegd. De etappes verschillen in afstand en zwaarte. Deze reis wordt na de upgrading van het wegdek van de Friendship Highway ingeschaald op een gemiddelde moeilijkheidsgraad van 5 (schaal van 1 t/m 5), rekening houdend met het feit dat niet alle passen met de fiets beklommen hoeven te worden maar met transport kunnen worden overbrugd. Deze reis is voor de fietser met een zeer goede conditie en met ervaring met fietsen in de bergen.
Bij slechte weersomstandigheden (c.q. regen, sneeuwval) waarbij de veiligheid van de deelnemers niet langer gewaarborgd is, heeft de reisleider het recht de fietsetappe af te gelasten en deelnemers vervoer naar de volgende bestemming aan te bieden.


Hoogte en inspanningen


Je moet je er van bewust zijn dat deze reis op grote hoogte uitgevoerd wordt. De gemiddelde hoogte onderweg ligt boven de 4000 meter. Dat heeft tot gevolg dat je al bij de geringste inspanning snel buiten adem bent. Dat is m.n. voelbaar bij beklimmingen van passen. De helling van de beklimmingen zijn overigens niet steil (meestal rond de 4%). Wanneer de route vlak is en er geen tegenwind is, voelt het fietsen zelfs verrassend licht aan. Dat heeft ook te maken met de verminderde luchtweerstand. Ook klimatologische weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat deze reis als zwaar ervaren wordt. Hierbij valt te denken aan wind en kou. Zaak blijft om onder alle omstandigheden het fietstempo (en dus de versnelling) aan te passen aan de hoogte en het inspanningsniveau dat je aan kan. Probeer nooit uitgeput te raken.

Gezien de grote stijging tijdens de reis is de kans op hoogteziekte helaas niet uit te sluiten. Het is belangrijk om dagelijks minimaal twee liter te drinken. Omdat je bij deze reis hoog invliegt (Lhasa ligt op 3650 m) adviseren wij om voor vertrek contact op te nemen met je huisarts of GGD om te bespreken of je de eerste dagen Diamox kunt slikken. Informeer altijd bij de eigen huisarts of specialist welke medicijnen je mag gebruiken, en in welke dosis! Voor meer informatie verwijzen wij naar:
http://www.hoogteziekte.info/page15.php

 Paspoortinformatie

Je hebt een paspoort nodig dat na vertrek uit Tibet nog zes maanden geldig is. 

NB. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. media en/of krijgsmacht) soms een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld. Conform de ANVR-Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2019 art. 6.4 komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.

Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.

 Visuminformatie

Voor deze reis moet je voor vertrek een visum aanvragen voor: Nepal. Je kunt het visum aanvragen bij het Nepalses Consulaat in Amsterdam of Brussel of via de Visumcentrale in Nederland of België, waarmee Sawadee samenwerkt. Dien je aanvraag 4 weken voor vertrek in. De hiervoor benodigde formulieren vind je op: Visumcentrale-Nederland en Visumcentrale-België.

Tibet inreispermit:

Voor een bezoek aan de autonome provincie Tibet zijn alle buitenlanders verplicht tot het aanvragen van een z.g. Tibet inreispermit. Het Tibet inreis permit wordt afgegeven door het Tibet Tourism Buro in Lhasa. Aanvraag kan alleen gedaan worden door gelicensieerde reisburo`s in Lhasa. Met de aanvraag van de permit is het ook verplicht een reisroute te overleggen en krijgt men een gids en vervoer mee als begeleiding.

Indien je reist via China (b.v. Chengdu), dan vraag je eerst een gewoon China visum aan waarna er apart een Tibet permit wordt geregeld voor het Tibet deel van de reis. De begeleider beschikt over deze groepspermit voor je incheckt op je vlucht of trein naar Lhasa. Indien je via Kathmandu reist, moet het China visum en de Tibet permit aanvraag tegelijk gedaan worden. Dat kan alleen in Kathmandu. Aanvraag vereist enkele dagen.

Opgelet: Voor een correcte voorbereiding van de aanvraag van de Tibet inreis permit moet de local agent uiterlijk 1 maand voor de vertrekdatum beschikken over een goed leesbare paspoortscan (PDF of JPEG format) van de informatie bladzijde van je paspoort. Indien je via Chengdu naar Tibet reist moet er ook een China visum scan aangeleverd worden. Het niet op tijd inleveren van deze informatie kan tot vertraging dan wel afwijzing van je aanvraag leiden.

Visum Nepal: 

Voor Nepal is de verkrijging van een Nepalees visum eenvoudig geworden door afgifte van een z.g. “visa on arrival” Dit kan aan de grens geregeld worden. De voorwaarden hiervoor zijn de volgende: geldig paspoort met tenminste een lege bladzijde. Een ingevuld aanvraagformulier (verkrijgbaar in de aankomsthal voor de immigratie). Een recente pasfoto (*) Er zijn verschillende tarieven voor visa met kortere of langere geldigheid. Voor je deelname aan deze reis is het volgende visum geadviseerd: een 15 dagen single entry, kosten: 25 USD p.p.

Voor het regelen van het groepsvisum voor Tibet hebben we echter wel de volgende zaken van je nodig:
1) Je dient meteen bij boeking je paspoortnummer en de geldigheidsdatum in te vullen: hiermee kunnen we alvast de aanvraag voor het groepsvisum voorbereiden. Krijg je een nieuw paspoort, geef ons dan zo snel mogelijk de nieuwe gegevens door.
2) Je dient er voor te zorgen dat wij in het bezit komen van een duidelijk leesbare scan of kopie van je paspoort, zodat wij het groepsvisum voor Tibet voor je aan kunnen aanvragen in Kathmandu. We verzoeken je om direct na boeking (of uiterlijk 6 weken voor vertrek) de scan(s) te sturen naar: service@sawadee.nl. Zijn de scans niet op tijd in ons bezit, dan bestaat de kans dat je niet naar Tibet kunt reizen.

Het aanvragen van een visum is vaak een tijdrovende procedure. Wij raden je daarom aan om het visum te laten regelen door de Visumcentrale, een gespecialiseerde visumdienst met vestigingen in Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Vraag je visum dan aan via de speciale Sawadee links Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België. Daar vind je alle benodigde formulieren. Nadat je de formulieren hebt ingevuld, stuur je je paspoort plus alle vereiste documentatie aangetekend op naar de Visumcentrale in Amsterdam (voor Nederlandse paspoorthouders) of Brussel (voor Belgische paspoorthouders). Zij zorgen ervoor dat je visum in het paspoort komt. Vervolgens sturen ze je paspoort aangetekend of via de CIBT koeriersdienst terug. Je kunt je paspoort ook brengen/ophalen bij de Visumcentrale-vestigingen. De kosten voor het visum en de bemiddeling betaal je aan de Visumcentrale bij het indienen van je aanvraag.

Nederlandse paspoorthouders Belgische paspoorthouders
Visumcentrale Amsterdam
Kingsfordweg 151
1043 GR Amsterdam
070 - 315 02 22
(doorkiesnummer 49301 in het menu)
Visumcentrale Brussel
Boulevard Brand Whitlock 87 (5th floor)
1200 Brussel
02 - 7700771
Visumcentrale Den Haag
(enkel halen/brengen!)
Bezuidenhoutseweg 27-29
2594 AC Den Haag
070 - 3150203
amsterdam@visumcentrale.nl
www.visumcentrale.nl
info@visumcentrale.be
www.visumcentrale.be
Bezoekuren
ma-vrij 9.00 - 17.00
Bezoekuren
ma-vrij 9.00 - 17.00
Bemiddelingskosten bij ambassade/consulaat in Nederland
€ 29,- / € 40,- (Rusland)
Bemiddelingskosten bij ambassade/consulaat in België
€ 60,-


Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.

  Financiën

Munteenheid

De Nepalese munt is de rupee (NPR) en wordt onderverdeeld in 100 paisa. Eén euro is ongeveer 93 Nepalese rupees waard.
De Chinese munteenheid is de yuan. Het Chinese geld wordt in de volksmond de renminbi genoemd. Een yuan = 10 jiao = 100 fen. De wisselkoers is 10,64 yuan voor 1 euro (indicatie).

Cash, creditcard of pinnen?

In Kathmandu kun je snel bij een van de vele moneychangers iedere valuta omwisselen in rupees. Je kunt in Kathmandu ook pinnen. Met creditcards kan je in Kathmandu in de grote hotels en souvenirswinkels terecht; in kleine restaurants echter niet. Het opnemen van geld met een creditcard is bij een enkele bank in Kathmandu mogelijk. Vertrouw echter niet op deze mogelijkheid. Nepalese rupees mogen niet worden in- en uitgevoerd. Wanneer je Nepalees geld weer wilt omwisselen naar euro’s, moet je de bijbehorende bankafschriften kunnen overleggen.

In Tibet kun je euro’s omwisselen in lokale valuta. In Lhasa en Shigatse kun je pinnen. Creditcards kun je in Tibet maar heel beperkt gebruiken. Bij de Bank of China is het eventueel mogelijk om cash geld te ontvangen op je creditcard, je betaalt dan een provisie van vier procent. Als je aan het einde van je reis yuan terug wilt wisselen, dan heb je de officiële wisselbewijzen nodig.

Welk geld meenemen?

We raden je aan om zoveel mogelijk ter plekke te pinnen, maar voor Tibet ook een deel (zo'n 300 euro) in contante euro’s mee te nemen, omdat de pinautomaten in Tibet soms ineens een aantal dagen lang geen buitenlandse transacties verwerken. Daarnaast moet je voor het groepsvisum voor China van US$ 114 p.p. meenemen, dat bij aankomst in Kathmandu contant in Amerikaanse dollars betaald dient te worden. Tevens adviseren we je aan om altijd een pinpas en/of creditcard mee te nemen voor onverwachte uitgaven of noodgevallen.

Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

Zakgeld

Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is € 500,- per persoon per week.

Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.

Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.

  Maaltijden


Maaltijden zijn (met uitzondering van het ontbijt) niet inbegrepen in de reissom. Het is gebruikelijk dat er gezamenlijk wordt gegeten tijdens de reis. Lunches en avondeten zullen ter plaatse in lokale restaurants geregeld worden, of (in geval van lunches) soms als picknick mee genomen worden. De laatste jaren vestigen zich steeds meer Han chinezen langs de Friendship Highway die restaurants beginnen. Dat garandeert tenminste smakelijke maaltijden ook omdat er voldoende aanvoer is van vers voedsel. Met vegetariërs zal zo veel mogelijk rekening gehouden worden. Een deel van de gerechten die we bij het eten bestellen is op basis van groenten. Geef speciale dieetwensen altijd door aan de reisbegeleiding.

Eten en drinken


In Nepal is het eten uitstekend en uitbundig. De keuze aan restaurantjes is enorm. Nepalees, Tibetaans, Indiaas, maar ook pizza's en Wiener Schnitzel; alles is er te krijgen. Kies je voor een Tibetaans of Nepalees maal, laat je lichaam dan langzaam wennen aan het soms pittig gekruide eten.
Het echte Tibetaanse eten is zeer sober. Naast de zoute thee met melk of de welbekende yakboter, wordt chang, een bierachtig gerstenat gedronken. In Tibetaanse kleine eettentjes kun je terecht voor momo (een soort dumpling gevuld met vlees) of tukpa (noedelsoep). In Lhasa, Gyangtse en Shigatse zijn er verschillende westerse restaurants, waar je zeer gevarieerd kunt eten. In Chinese restaurants kun je overal goed eten; in de keuken kun je groenten en vlees uitkiezen die je kunt laten bereiden. Echt Tibetaans eten waarin vooral veel yakboter verwerkt wordt kan namelijk slechts weinigen bekoren.

  Taal & Cultuur


In Nepal wordt Nepali gesproken, een taal die qua uitspraak en schrift lijkt op het Hindi dat in India gesproken wordt. Tijdens de rondreis zul je je in het algemeen goed met Engels kunnen redden. In Tibet wordt naast het Tibetaans ook steeds meer Chinees gesproken, maar ook met het Engels kun je tegenwoordig steeds beter uit de voeten.

Aanbevolen literatuur
Het komt een enkele keer voor dat boeken over Tibet / reisgidsen op het vliegveld van Lhasa in beslag worden genomen door de douane. Dit lijkt echter sporadisch voor te komen, maar politiek gevoelige boeken zoals ‘Seven years in Tibet’ en boeken van de Dalai Lama mogen niet meegebracht worden.

Een echte aanrader voor deze reis vormt het boek “Himalaya: in het spoor van het Tibetaans boeddhisme” van Sjoerd de Vries

Sabriye Tenberken heeft twee prachtige boeken geschreven over haar werk in Tibet: Mijn weg leidt naar Tibet en Met andere ogen.

Voor fietsers: Himalaya by Bike, Laura Stone (Trailblazers Publ. aug 2008)


 Wat neem ik mee op reis

Uitrusting

Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!

Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie.

Kleding

Al bij de eerste aanblik van een Tibetaan is duidelijk hoe deze mensen zich in hun kleding aanpassen aan de zeer wisselende omstandigheden in dit gebied. Overdag kan het opvallend warm zijn in de felle zon, met name in de valleien. `s Avonds koelt het snel af vanwege de uitstraling in de heldere lucht. Op de passen waar het praktisch altijd waait, voelt het koud aan, ook in de zomer. Tibetanen passen zich handig aan deze condities aan door altijd lagen van kleren over elkaar te dragen. Als het warm wordt `pellen` ze deze als het ware af en laten ze los over de gordel hangen. Pelgrims, die vaak buiten overnachten, dragen daarnaast nog een warme gevoerde overjas. Je kunt deze wijze van kleden ook hanteren waarbij het verstandig is enkele nauwsluitende T-shirts te combineren met een ruimer vallende sweater of trui. Tegen afkoeling door de wind is het handig daarover een licht jack te dragen. Voor trektochten is het geen overbodige luxe speciaal thermische kleding aan te schaffen. Dit is ondergoed en bovenkleding van speciaal materiaal dat goed transpiratievocht doorlaat en zo de huid droog houdt. Dit is een probleem bij transpiratievocht dat anders in de kleding achterblijft dat daardoor zijn isolerende werking verliest. Vooral katoen heeft een slechte reputatie wat dat betreft. Indien je regelmatig fietstochten maakt, is het aan te raden eenmaal goed te investeren in hoogwaardig materiaal aangezien de gebruikstijd lang is. Al dit materiaal is verkrijgbaar in gespecialiseerde buitensportzaken.

Voor Nepal kunt je volstaan met doorsnee zomerkleding zoals je die ook in Nederland zou dragen.

Minimaal noodzakelijke uitrusting voor op de fiets: 

 • Goed ventilerende en isolerende onderkleding met lange mouwen
 • Licht maar winddicht bovenjack met capuchon
 • Lange fietsbroek of gewone fietsbroek en maillot (beenstukken)
 • Goede fietsschoenen
 • Isolerende hoofd en hals bedekking zoals wollen muts, das of sjaal.
 • Dichte handschoenen (wanten!)
 • Fietshelm. Sawadee raadt het dragen van een fietshelm sterk aan.

Aanvullende uitrusting

Wij adviseren om buiten gebruikelijke vakantie uitrusting tenminste het volgende mee te nemen:

 • Lakenzak
 • Goede slaapzak (geschikt voor temperaturen onder het vriespunt)
 • Goed horloge of klokje met wekker
 • 2 Handdoeken (1 klein, 1 groot)
 • Beker of kommetje met lepel, liefst isolerend
 • Handig zakmes
 • Verloopstekker (in China/Tibet heeft men platte stekkers)
 • Zaklamp (liefst oplaadbaar)
 • Zonnebrandcrème (2 tubes: 1x factor 20-30 en 1x sunblocker!)
 • Goede UV werende zonnebril (liefst een die ook de ogen van de zijkant afschermd, pet met zonneklep.
 • Een sjaal of z.g. Buff die om het hoofd of hals gedragen kan worden tegen zonnestraling en stof.
 • Goed isolerende aluminium bidon
 • reisdocumenten (paspoort etc.)
 • kopie paspoort en verzekeringspas 
 • pinpas en evt. creditcard en voor beide de pincodes 
 • medisch paspoort (indien van toepassing) 
 • dagrugzak
 • plastic (vuilnis)zakken (voor vuile was of als bescherming tegen vocht en stof) 
 • lang of thermo-ondergoed
 • warme truien (wol of fleece)
 • windjack, regenkleding, paraplu 
 • één pasfoto voor het groepspermit voor China/Tibet
 • lippenbalsem (ivm de hoogte)

Informatie over de huurfiets vind je onder accommodatie

Fotografie, video en opladen

Bij bezienswaardigheden / musea / tempels is het soms zo dat je een ticket moet kopen dat je het recht geeft foto’s te maken of te filmen. In de meeste hotels kun je de batterijen van je camera opladen. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig. Opladen kan niet tijdens de trektocht. Denk daarom ook aan een reserveset batterijen.

 Gezond en veilig op reis

Medicijnen

We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee. 

Gebruik je speciale medicijnen(bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties en malariaprofylaxe

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.

Tips en advies voor een prettige fietsvakantie

Zadelpijn

Zadelpijn ontstaat vaak door een verkeerde houding. Het begint met de keuze voor een fiets met de juiste framemaat. Daarnaast zijn een goede zadel- en stuurafstelling van belang. Door tijdens het fietsen af en toe even op je trappers te gaan staan stimuleer je de bloedsomloop, wat eventuele klachten kan voorkomen. Vrouwen met kinderen hebben soms last van hun stuitje. Dit kun je voorkomen door een zadel met een niet-doorlopende brug aan de achterzijde te nemen. Verder is het van belang dat je je zitvlak laat wennen aan de fietskilometers. Dus ga niet ongeoefend opeens 80 kilometer fietsen, dit resulteert gegarandeerd in zadelpijn. Zet verder je zadel horizontaal en vergeet vooral niet met een fietsbroek of fietsonderbroek met een goede zeem te fietsen.

Ons advies: stel je fiets goed af of laat dit doen, en kies voor geschikte kleding.

Stuurpijn

Wanneer je voorovergebogen op je fiets zit (zoals op een racefiets) dan is de kans vrij groot dat je last krijgt van je handen en nek. En wielrenners dan? Zij zetten vrijwel continu kracht op de trappers, zodat hun billen en handen ontlast worden. Bovendien fietsen zij niet om de omgeving te bekijken. Zij kijken voornamelijk naar de weg vlak voor hun fiets en minder naar de omgeving. Een vakantiefietser trapt meer ontspannen waardoor er meer gewicht op het stuur (en zadel) komt. Vrouwen hebben gemiddeld kortere armen dan mannen waardoor zij meer voorover zitten. Hierdoor komt er nog meer gewicht op de handen. Ook hier is dus een goede framemaat uiterst belangrijk. Een verstelbare stuurpen kan ook goed helpen. Hiermee is het mogelijk het stuur dichter (en hoger) naar je toe te brengen.

Ons advies: besteed aandacht aan je zithouding en aan de afstelling van je fiets.

Warme zonnige landen

Wanneer je niet goed tegen warmte kunt, dan raden wij aan om je fietstijden te beperken tot de ochtend en de namiddag. Houd rond het middaguur een lange pauze. Gebruik altijd een waterproof zonnemelk, dat zweet er minder snel af. Draag verder een zonnebril die UV-A en UV-B tegenhoudt en uiterst belangrijk: drink voldoende!

Ons advies: ga verstandig met zon en hitte om, pas op voor uitdroging, duizeligheid of een zonnesteek.

Klimmen

Wij zijn in het vlakke Nederland niet gewend om op de fiets bergop te rijden. Het verschil merk je direct, zelfs voordat je ogen het zien: je moet meer kracht zetten op de pedalen, de hartslag gaat omhoog en de ademhaling verandert. Wat voor de één een berg is, is voor de ander een heuvel. Dat ligt aan je ervaring, je conditie en de reis die je gekozen hebt. Voor iedereen geldt: overschat jezelf niet en ga de klim met verstand te lijf. Wij hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet.

Belangrijk punt is het inschatten met welk verzet je de beklimming aan kunt: het kiezen van de versnelling. Dit is erg persoonlijk; de een fietst graag met een hoge trapfrequentie, de ander zet liever meer kracht en fietst met een lage trapfrequentie. Een hoge trapfrequentie is minder belastend voor de spieren en doet een beroep op je conditie. Een zwaar(der) verzet belast je spieren meer en geeft het risico van verzuring. Kies een verzet waarin je je lekker voelt. Als je het gevoel hebt met je voeten "in de lucht te malen", dan rijd je te licht. Krijg je de trappers moeizaam rond, dan rijd je te zwaar. Over het algemeen kan een korte, niet te steile klim op kracht worden gedaan, terwijl het voor een lange(re) klim beter is om deze op een klein verzet te doen. Een trapfrequentie van rond de 90 omwentelingen per minuut wordt dan meestal als efficiënt en prettig ervaren. Probeer tijdens de beklimming langzaam en diep te ademen, hierdoor vergroot je de zuurstofopname. Soms helpt het om je ademhaling aan je trapfrequentie aan te passen. Zorg ervoor dat tijdens de klim je lichaam zo ontspannen mogelijk is, vooral je armen, schouders en nek, dit vraagt minder energie.

Wanneer je klimt, is je zitpositie anders dan wanneer je op vlak terrein rijdt. Wanneer je zadel te laag staat, kunnen blessures ontstaan, zoals kramp in de hamstrings. Tijdens het klimmen probeer je zo ontspannen mogelijk te zitten en leg je je handen losjes op het stuur.

Sommige wielrenners zie je op tv tijdens de beklimming altijd op de pedalen staan, anderen blijven in het zadel zitten. De keus daarvoor is zeer persoonlijk. Uit verschillende onderzoeken is echter gebleken dat zitten het meest efficiënt is. Staand kun je misschien wel een hoger vermogen leveren, maar dat kost wel meer energie. Hierdoor is het minder lang vol te houden en is het veel moeilijker om een relatief hoge trapfrequentie aan te houden. Wel is het verstandig om af en toe even te gaan staan. Hierdoor worden de beenspieren op een andere manier gebruikt en kan de rug gestrekt worden. Staand klimmen kan bijvoorbeeld op een kort en erg steil stuk prettig zijn. Het is beter om de fiets heen een weer te laten zwiepen dan om uw bovenlichaam heen en weer te bewegen, want dat kost meer energie.

Ons advies: denk aan je houding, je ademhaling en je versnelling; fiets nooit boven je macht.

Afdalen

Na een klim volgt altijd een afdaling. Net als klimmen, zijn wij ook afdalen niet gewend in Nederland. Veiligheid speelt een belangrijke rol. Ons eerste advies luidt: kom je uitgeput op de top aan, ga dan niet direct naar beneden, kom eerst op adem en op krachten. De belangrijkste elementen voor een afdaling zijn evenwichtsgevoel, optimale reflexen en, hoe vreemd het misschien ook mag klinken, een portie durf. Het is namelijk uiterst belangrijk dat je hele lichaam zo ontspannen mogelijk is, ga niet verkrampt op je fiets zitten. Schakel op een groot verzet, houd handen bij de remmen, breng je ellebogen dicht tegen je lichaam en houdt beide pedalen half hoog. Probeer tijdens de afdaling zo weinig mogelijk te remmen. Wanneer je toch moet remmen, doe dit dan nooit abrupt, nooit in een bocht, maar altijd ervoor. Doe dit nooit alleen met je voorremmen. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je over de kop gaat. Rem dus met beide remmen, maar vooral met de rem op het achterwiel. Blijf verder op je eigen weghelft, pas op voor grind en kijk goed voor je uit naar de weg en het wegdek.

Ons advies: ga nooit boven je kunnen naar beneden, ga uitgerust en ontspannen naar beneden.

Eten en drinken

Eigenlijk laat het advies met betrekking tot het eten en drinken zich in één zin samenvatten: eet en drink voordat je honger en dorst krijgt. Je loopt namelijk anders het risico overvallen te worden door de befaamde hongerklop. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, krijgt je lichaam precies wat het nodig heeft. Toch is er een groot aanbod van speciale voeding in de vorm van energierepen en -dranken, dorstlessers en herstelproducten. Voor een gemiddelde fietstocht waarbij je onderweg wat eet en drinkt is deze voeding niet noodzakelijk. Over het algemeen heeft je lichaam dan genoeg aan haar eigen energievoorraden en een bidon water. Wanneer je echter meer dan twee uur intensief of prestatiegericht gaat fietsen, dan is extra sportvoeding en sportdrank nodig om te presteren. Deze zorgen dan voor de juiste aanvoer van vocht en koolhydraten.

Ons advies: eet en drink tijdig, voordat je honger of dorst krijgt.

Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:
Buiktyfus
DTP (difterie, tetanus, polio)
Hepatitis A
Rabiës

Thuisvaccinatie.nl

Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts, je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.

Check je reisverzekering!

Logo Europeesche

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Europeesche Verzekeringen vind je hier.

Hulp op zak app

De Hulp op Zak-app biedt je snelle hulp als je schade hebt tijdens je vakantie. Bij een noodsituatie bereik je direct de alarmcentrale van je verzekeraar. De app is via deze pagina te downloaden.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

 Contact tijdens de reis

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nepal is 3 uur en 45 minuten (tijdens de wintertijd 4 uur en 45 minuten). Het tijdsverschil met Tibet is 6 uur (tijdens de wintertijd 7 uur). Tibet hanteert dezelfde tijd als in Beijing, hoewel Tibet eigenlijk 2 tot 3 tijdzones meer naar het westen ligt.

Contact met het thuisfront

Bellen vanuit Kathmandu en Tibet kan bij de verschillende telecomkantoortjes. 'Collect call'-gesprekken zijn ook mogelijk. Mobiel bellen is in Tibet in de steden overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij je provider of mobiele telefonie met je bestaande abonnement en telefoontoestel mogelijk is.
Internetcafés zijn overal in Kathmandu en Tibet te vinden. E-mail is de goedkoopste manier om met het thuisfront te communiceren.
Post vanuit Tibet doet er normaal gesproken zo'n twee weken over.

Noodgevallen en calamiteiten

Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op www.schiphol.nl, www.brusselsairport.be/nl of in de Schiphol Amsterdam Airport en Brussels Airport App (gratis te downloaden in de Appstore).

We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.

Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is de grootste industrie ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Sawadee Reizen hecht veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en milieu. We houden ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Fietsvakantie Tibet & Nepal

Niet boekbaar

Naar boven
 

Doe mee aan de Memory Challenge

En maak kans op mooie prijzen!

 • 1e plaats: Jack Wolfskin jas t.w.v. €199,95
 • 2e plaats: The North Face Surge rugzak t.w.v. €129,95 
 • 3e plaats: Een Fatboy Lamzac t.w.v. €74,50 

Daar gaan we!