< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers
 • Fietsreis in groepsverband over het dak van de wereld
 • Prachtige route over de Tibetaanse hoogvlakte
 • Maar liefst 16 dagen in Tibet
 • Bezoek het Mount Everest Base Camp
 • Invliegen op Lhasa voor goede acclimatisering alvorens de hoge passen over te gaan
 • Ontspannen einde in Kathmandu, Nepal
 • Bezoek aan vele bijzondere kloosters
 • Volgwagen altijd in de buurt
 • Fietsen over de Friendship Highway

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  Vlucht naar Chengdu

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  Aankomst in Chengdu

  Je reisleider voor deze fietsvakantie in Tibet of lokale vertegenwoordiger wacht op je in de aankomsthal van het vliegveld van Chengdu. Vervolgens krijg je een transfer naar het hotel. Chengdu is de hoofdstad van de provincie Sichuan en is gelegen in het zuidwesten van China. De stad is met ruim 7 miljoen inwoners een middelgrote stad in China en is een van China’s groenste steden.

 • 3

  Vlucht Chengdu – Lhasa. Transfer naar de stad

  Je wordt vanuit het hotel weer naar de luchthaven gebracht voor de vlucht (van ongeveer 2 uur) naar Lhasa. Na aankomst op Lhasa Gonggar airport voel je onmiddellijk de ijle lucht, maar ook de diepblauwe hemel en heldere vergezichten verraden dat je hoog bent aangekomen. In de aankomsthal worden eerst de bagage en de fietsdozen opgehaald, waarna de douanecontrole volgt. Per minibus rij je in ongeveer een uur naar de hoofdstad Lhasa.


  Na aankomst in het hotel (in de buurt van het oude centrum) is het verder aan te raden het kalm aan te doen. Lhasa ligt weliswaar niet extreem hoog (3630 m) maar de ijle lucht is goed te voelen als je een trap oploopt. Je lichaam zal zeker enkele dagen nodig hebben om de meest gebruikelijke hoogtesymptomen te overwinnen.

 • 4

  Lhasa, vrije dag

  image

  In Lhasa is veel te beleven en iedereen kan zijn eigen gang gaan. De stad bestaat uit twee delen: een Chinees deel dat lijkt op andere Chinese steden, met brede boulevards en immense gebouwen en een authentieker Tibetaans deel. Het Tibetaanse deel herbergt smalle, kronkelige straatjes en witte huizen, die zijn aangetast door de felle zon en extreme kou. De vele kloosters die tijdens de Culturele Revolutie werden vernield zijn inmiddels voor een groot deel hersteld.

  image

  Het meest karakteristieke bouwwerk van Tibet is het Potalapaleis, gebouwd in de 17e eeuw in opdracht van de vijfde Dalai Lama. Men deed er vijftig jaar over om dit kolossale gebouw van 13 verdiepingen te bouwen. Het dak is verguld en kan op kilometers afstand worden gezien. Tot 1959 leefden de Dalai Lama's 's winters in de hoogste verdiepingen van het Rode Paleis, waar altaren en grafstupa's voor inmiddels acht lama's gebouwd zijn.

  image

  Deze stupa's zijn bedekt met bladgoud, jade en edelstenen. De Potala herbergt een belangrijke bibliotheek en je vindt er vele muurschilderingen, thanka's en boeddhabeelden. Vanwege de toename van het aantal toeristen in Lhasa mag de Potala enkel in groepsverband worden bezocht, voor maximaal 1 uur.

 • 5

  Lhasa, acclimatiseren

  Bezoek kloosters buiten de stad per fiets. Vandaag staan excursies buiten de stad op het programma, bijvoorbeeld de grote kloosters Drepung of Sera. Je kunt de fietstocht uitbreiden naar andere historische plaatsen in de buurt.

 • 6

  Lhasa, Ganden klooster. Per fiets terug naar Lhasa, 61 km.

  image

  Vandaag staat een bezoek aan het 45 km oostelijk gelegen Ganden klooster op het programma. Dit om cultureel-historische reden, want Ganden was het eerste klooster dat gesticht werd door de grondlegger van de Gelugpa sekte (de “geelmutsen” de belangrijkste Tibetaans boeddhistische stroming van dit moment). Maar het is tevens een opstapje naar verdere acclimatisatie, want Ganden ligt op een hoogte van 4250 meter. Er rijdt een volgwagen of truck met de groep mee, zodat je niet helemaal op eigen kracht naar boven hoeft te fietsen. Eenmaal boven is het de moeite waard om zowel het klooster en zijn gebouwen te bekijken als ook de kora (pelgrimronde) rond het klooster te wandelen. Dit levert je prachtige uitzichten op over het dal van de Kyuchu rivier. Terug fietsend zul je voor het eerst het echte Tibet proeven zoals je het beleeft op de fiets.

 • 7

  Lhasa – omgeving Kamba La, 82 km.

  De eerste echte etappe van je reis naar Kathmandu. De weg kent nauwelijks hoogteverschillen en is geasfalteerd. Onderweg kun je stoppen bij een klein kloostertje, de Drolma Lakhang, dat gespaard is gebleven van de verwoestingen van de Culturele Revolutie. Op zo`n 60 km passeer je het plaatsje Chuzul en 6 km verder steek je de Yarlung Tsanpo rivier over. Het is hiervandaan nog ongeveer 11 km naar de voet van de klim naar de Kamba La pas. De overnachting is in tenten op een hoogte van circa 3600 m nabij een klein dorpje.

 • 8

  Omgeving Kamba La – Kamba La pas – Nagartse, 74 km.

  Vandaag de eerste klimetappe van de Yarlung rivier, het is bijna ononderbroken klimmen van 3600 m naar 4485 m! De weg is volledig geasfalteerd. Je hebt de keuze deze hele etappe te fietsen of de beklimming (24 km.) met de volgauto mee te rijden. Eenmaal op de top heb je een magnifiek uitzicht over het azuurblauwe Yamdrokmeer (4400 meter) en de besneeuwde toppen van de Nojin Gangzang (7190 m) op de achtergrond. Het meer geldt voor de Tibetanen als een heilige plek die symbool staat voor het leven zelf. Vanaf de top is ook de route goed te zien die gefietst gaat worden (ruim 50 km.) en die langs de rechteroever van het meer loopt. Einddoel voor de dag is het dorpje Nagartse, waar je overnacht in een lokaal hotel met standaard kamers met douche/toilet.

 • 9

  Nagartse - Gyantse, 75 of 103 km.

  Je kunt opnieuw kiezen voor transport of fietsen naar de Karo La pas (5050 m). De weg naar de pas loopt geleidelijk omhoog (hoogteverschil ± 600 m). Het hoogste punt is zichtbaar aan de gebedsvlaggen over de weg maar het meest fotogenieke punt is iets verderop, waar de weg vlak langs de gletsjer loopt van de Nojin Gangzang berg (7190 m). Vanaf de pas kun je ook je fietstocht starten naar Gyantse (75 km). Zo nu en dan heb je prachtige uitzichten over het droge landschap van Tibet met enkele eenzame bergen als decor. 


  Even later rij je een rivierdal in, dat je stroomafwaarts volgt. Opvallend zijn de kleurpatronen in de berghellingen die variëren tussen geel-rood en zwart. Na de afdaling van de Karo La is er een picknick lunchstop onderweg. Op weg naar Gyantse maak je nog eenmaal een korte klim over de Simi La pas en daal je af naar de vallei. De weg gaat verder door golvend landschap maar het rijdt relatief gemakkelijk. Op zo`n 10 km voor Gyantse zie je in de verte al de steile rots met daarop het fort van Gyantse. Het laatste deel van de weg is praktisch vlak. Overnachting in een 2 sterren hotel.

 • 10

  Gyantse (4038 m), vrije dag

  Er is vandaag gelegenheid om bij te komen van de eerste fietsdagen en de stad te bezoeken. Gyantse is een van de belangrijke steden van Tibet en van oudsher een knooppunt op de handelswegen tussen Tibet en India. Ontdek de rijke historie van de stad door een bezoek aan het Pelkor Chode klooster en het fort of wandel door de smalle straten van de oude stad. Het is alsof je wandelt door een oud fotoboek, het geeft een goede indruk hoe het er 100 jaar geleden moet hebben uitgezien.

 • 11

  Gyantse - Shigatse, 93 km.

  Vandaag fiets je een behoorlijke afstand, maar over een praktisch vlakke weg door het dal van de Nyang rivier, In de loop van de middag bereik je Shigatse (3845 m). Na Lhasa is dit de grootste stad van Tibet. Het is tevens bekend als de zetel van de Panchen Lama, de tweede geestelijk leider van het land. Van de goede connecties die hij onderhield met de Chinezen profiteerde ook het klooster waar hij resideerde: het Tashilumpo klooster. In het klooster bevindt zich het grootste bronzen Boeddhabeeld ter wereld (26 m!). Achter het klooster loopt de pelgrimsroute die mooie uitzichten biedt over het klooster en de stad.

 • 12

  Shigatse -Shab Jiding (3910 m), 59 km.

  Na het ontbijt bezoek je eerst het Tashilumpo klooster. Je rijdt daar op de fiets heen. Daarna vervolg je de fietsetappe tot even voor Shab Jiding (3900 m) (60 km). De route is overwegend vlak en volledig geasfalteerd. Het landschap is droog en er is weinig bewoning. Wij kamperen 1 km voor het dorp nabij de rivier. Het avondeten wordt verzorgd in een van de plaatselijke restaurants.

 • 13

  Shab Jiding – Lagpa La - Lhatse, 91 km.

  De eerste 45 km van de etappe fiets je over een geleidelijk omhoog lopende weg. Bij het bereiken van het 5000 km punt stoppen we voor een snack en een drankje. Het 5000 km punt geeft aan dat het naar Shanghai 5000 km is. Al snel daarna begint de beklimming van de Lagpa La pas (4540 m). De klim zelf is niet langer dan circa 4 km. Boven aangekomen heb je een wijds uitzicht. Dan volgt een lange afdaling tot de brug over de Sakya rivier waar er gepicknickt kan worden. Je overnacht in een plaatselijk farmer's guesthouse met standaard kamers en eigen douche/toilet.

 • 14

  Lhatse – Jia Tsuo La – Baipa, 81 km.

  Vandaag is de zwaarste beproeving van je fietsvakantie in Tibet, qua hoogte en omdat de fietstocht geheel op eigen kracht gereden mag worden. De weg van Lhatse naar Baipa (Shegar) gaat over de hoogste pas van de fietsvakantie, de Jia Tsuo La (5250 m). Aangezien je inmiddels een week in Tibet hebt doorgebracht zul je, als het goed is, geen last hebben van hoogtesymptomen. Het hoogteverschil dat je moet overwinnen is meer dan 1200 m. Maar de weg klimt geleidelijk, met een gemiddelde stijging van iets onder de 5%. Wat de klim zwaar maakt is de tegenwind die krachtiger wordt naarmate je hoger komt. Wie het fysiek niet haalt kan een lift krijgen tot op de pas. De pas zelf is zichtbaar aan een enorme poort van gebedsvlaggen die hier, net als elders in Tibet, altijd het hoogste punt markeert. De afdaling na de pas is minder steil dan de klim vanaf Lhatse. De tegenwind in de afdaling wekt de indruk dat de weg weer stijgt. Overnachting in een lokaal hotel met schone 2-persoons kamers en een eigen douche/toilet.

 • 15

  Baipa - Rongbuk, transfer per bus

  Door wegwerkzaamheden is het niet meer verantwoord te fietsen van Baipa naar Rongbuk. Pas aan het begin van het Rogbukdal ontrolt zich opeens een van de machtigste panorama`s ter wereld: de noordwand van de Everest met de Rongbuk gletsjer en het Rongbukklooster op de voorgrond. De plek wordt al sinds het eind van de 18e eeuw bewoond door mannelijke en vrouwelijke monniken, behorend tot de z.g. `roodmutsen of Nyingmapa sekte`. Bezoekers worden altijd gastvrij onthaald op tsampa en boterthee, zoals ook de expeditie verslagen van de eerste Everest expedities reeds vermeldden. Je neemt uiteraard een kijkje in de gebedsruimten en slaapvertrekken van dit hoogst gelegen klooster ter wereld. Vergeet vooral niet de klassieke foto te maken met de stupa van het klooster op de voorgrond en Everest op de achtergrond. 


  We overnachten in onze eigen tenten (als de kampeerruimte dat toelaat) of in reeds aanwezige communale tenten die enkele kilometers verderop staan, en ook als restaurants dienst doen. Elke communale tent is gezellig Tibetaans ingericht met ca. zes platte beklede bedden en een kachel in het midden.

 • 16

  Transport naar Rongbuk via de Langma La pas

  image

  Transport naar Rongbuk via de Langma La pas. Zelfs voor stoere auto`s geen gemakkelijke opgave over een onverhard traject van ca 70 km tot aan Rongbuk dat aan de voet va de Mount Everest ligt. De rit er naar toe neemt een groot deel van de dag in beslag. Onderweg loopt de weg over de Langma La pas, die twee toppen heeft. Het landschap is adembenemend mooi. De route wordt ook veel door nomaden gebruikt om hun yakkuddes van zomer naar winterweiden te brengen. Lunch halverwege de route. 


  Pas aan het begin van het Rogbukdal ontrolt zich opeens een van de machtigste panorama`s ter wereld: de noordwand van de Everest met de Rongbuk gletsjer en het Rongbukklooster op de voorgrond. De plek wordt al sinds het eind van de 18e eeuw bewoond door mannelijke en vrouwelijke monniken behorend tot de z.g. `roodmutsen of Nyingmapa sekte`. Bezoekers worden altijd gastvrij onthaald op tsampa en boterthee zoals ook de expeditie verslagen van de eerste Everest expedities reeds vermeldden. Je neemt uiteraard een kijkje in de gebedsruimten en slaapvertrekken van dit hoogst gelegen klooster ter wereld. Vergeet vooral niet de klassieke foto te maken met de stupa van het klooster op de voorgrond en Everest op de achtergrond. We overnachten in een plaatselijk guesthouse.

 • 17

  Bezoek Everest Basecamp. Vervoer terug naar Tingri

  Het Base Camp is een fantastische plek, zeker als de zon net op is gekomen en je, met wat geluk, kunt genieten van het uitzicht op de imposante Mount Everest en andere Himalaya- pieken. De terugtocht naar Rongbuk neemt ongeveer een uur in beslag. Na de lunch reizen we in zo’n 4-5 uur door naar Tingri (4400 meter), waar we overnachten in hetzelfde hotel.

 • 18

  Tingri - Sumdo, 59 km.

  Vandaag fiets je verder over van de Friendship Highway. Na het uitstapje naar de Mount Everest. Nog lang is achterom het decor zichtbaar van de 8-duizenders Cho Oyu, Everest en de rest van de toppen van de Himalaya bergketen. Het landschap is verlaten met hier en daar het stille water van een zoutmeer en de ruïnes van burchten en kloosters. De route is praktisch vlak en het wegdek goed. Na ca. 58 km slaan we onze tenten op naast de weg op 1 km voor het dorpje Sumdo. Avondeten wordt door de eigen staf verzorgd in een plaatselijk restaurant. Eenvoudig Tibetaans!

 • 19

  Sumdo - Nyalam, 92 km.

  Het is slechts 12 km naar het begin van de eerste van twee passen op weg naar Nepal. Net over de Lalung La pas (5025 m) zie je letterlijk de `dakrand` van Tibet, met de pieken van Rolwaling en Langtang in Nepal en de Shishapangma (8013 m) rechts van je. In de verte zie je de tweede pas liggen, de Yarle Shung La (5150 m) of Tong La pas. Vanaf hier start je de `langste afdaling ter wereld` Over een afstand van ruim 150 km daal je in totaal 4500 meter af tot aan de plaats Dolghat in Nepal. Door de felle tegenwind en de soms omhoog lopende weg moet je blijven trappen en af en toe zelfs op de pedalen staan. 


  Vlak voor Nyalam passeer je nog een schilderachtige vallei waar een bekende bedevaartsplek ligt: de grot van Milarepa. Milarepa was een dichter uit de geschiedenis van Tibet die hier leefde in de 11e eeuw en een belangrijke rol speelde in de verspreiding van het boeddhisme. Even verder bereik je het plaatsje Nyalam, waar je de nacht doorbrengt in een eenvoudig Tibetaans hotel met gemeenschappelijke toiletten. Je kunt gebruik maken van een doucheservice bij een chinees restaurant naast het hotel.

 • 20

  Nyalam - Barabise, 70 km.

  Het spectaculairste deel van de afdaling met vele bochten  over een nieuwe (beveiligde) weg gaat door tot de grens met Nepal. De vegetatie verandert naarmate het klimaat warmer en vochtiger wordt. Na zo`n 1½ uur bereik je de grensplaats Zhangmu, waar je noodgedwongen door de hoofdstraat heen moet die vaak verstopt zit met vooral Nepalese vrachtauto`s. Je fietst door naar de grenscontrole bij de Friendship Bridge, de feitelijke grens tussen Tibet (China) en Nepal. Na alle formaliteiten en controle van de bagage kan er verder gefietst worden. 


  Let op: in Nepal wordt LINKS gereden. Je zult even moeten wennen aan het smalle en onregelmatige wegdek van de Friendship Highway aan de Nepalese kant. Ook hier daalt de weg voornamelijk maar zijn er hier en daar ook nog korte klimmetjes. Daarna is het nog 13 km naar het plaatsje Barabise. Je hebt daar eenvoudige kamers met een eigen douche/toilet. Voor een warm water douche kun je gebruik maken van een gemeenschappelijke kamer.

 • 21

  Barbarise - Kathmandu, 90 km.

  Er rest je nog één dag fietsen. Helaas niet alleen dalen tot aan Kathmandu, maar deze dag ook nog een forse beklimming. De route is geasfalteerd maar hier en daar druk met lokaal verkeer. De uitzichten over de terraslandschappen van Nepal zijn bijzonder. Eenmaal boven passeer je de plaats Dhulikhel (1500 m), dat aan de rand van de vallei ligt. Kathmandu is nog 32 km. Dit laatste stuk tot aan het hotel in de binnenstad fiets je met een begeleider die de weg in de drukke vallei en Kathmandu stad kent. 


  In het comfortabele 3 sterren hotel in de binnenstad (Thamel wijk) wacht je een warme douche en vlakbij een ruime keuze aan prima restaurants om bij te komen van deze ondernemende fietsreis.

 • 22

  Kathmandu, vrije dag

  image

  Een hele dag om bij te komen van je fietsvakantie in Tibet. Je hebt uiteraard ook alle tijd om de stad te bezichtigen. Kathmandu is voor de meeste bezoekers het eerste beeld dat zij zien van Nepal. Een stad die in een notendop alles samenvat dat Nepal te bieden heeft. Vooral bij helder weer krijgt de stad en de omgeving bijzondere allure door de besneeuwde bergketens op de achtergrond. 


  Naast de eigenlijke stad Kathmandu liggen er in de vallei nog twee historische stadscentra: Bakthapur en Patan. In en rond deze drie plaatsen zijn verreweg de meeste cultuurmonumenten van Nepal te vinden. Daartoe behoren talrijke hindoeïstische en boeddhistische tempels en offerplaatsen, maar ook bijvoorbeeld goed geconserveerde huizen en pleinen. Bakthapur is op zichzelf al bijna een levend museum te noemen na de uitgebreide restauraties die de stad onderging in de afgelopen 20 jaar. De vallei biedt ook gelegenheid de stad te ontvluchten en het platteland te zien met charmante terraslandschappen en vriendelijke dorpjes.

 • 23

  Kathmandu, vrije dag

  image

  Er is zoveel te zien en te beleven in Kathmandu, daarom heb je nog een vrije dag om de stad en de omgeving te bezoeken.

 • 24

  Vlucht naar Amsterdam

  In de vroege ochend word je naar Kathmandu Airport gebracht voor de vlucht naar Amsterdam. Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 25

  Aankomst Amsterdam

  Vandaag land je weer op Schiphol, na een avontuurlijke fietsreis door Tibet en Nepal.

Fietsvakantie Tibet & Nepal

Niet boekbaar

Naar boven