< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 25 deelnemers
 • Fiets-kampeervakantie in groepsverband over Europa Radweg R1
 • Afwisselend dwars door Duitsland
 • Bruisend Berlijn en historisch Potsdam
 • Teutoburger Wald, Weser, Harz, Elbe
 • Münster, dé fietshoofdstad van Duitsland
 • 11 etappes in 17 dagen
 • Bagagevervoer en hulp bij pech onderweg
 • Kok en mecanicien
 • Cycletours-keuken, ruime luifel, banken en tafels
 • Treinreis Potsdam - Arnhem is inbegrepen

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  Startpunt Arnhem

  Een opmerking vooraf: je volgt tijdens deze reis de Europa-Radweg R1. De route staat omschreven in 'Radtourenbuch Europa-Radweg R1'. Dit routeboekje, een uitgave van Bikeline, dien je zelf aan te schaffen.


  Je wordt in de loop van de namiddag verwacht op de camping, waar je de reisbegeleiders en de overige deelnemers treft. De begeleiders verzorgen in de namiddag een bagagetransfer van het station naar de camping. Je kunt gebruik maken van deze bagagetransfer of je kunt op eigen gelegenheid naar de camping gaan. 

 • 2

  Arnhem - Haarlo, 74 km

  image

  Door de bossen van de prachtige Veluwezoom fiets je naar Dieren en Brummen. Op deze etappe volg je de LF4 (Midden-Nederlandroute). Nadat je de IJssel bent overgestoken kom je in Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. Je verlaat het betoverende IJsseldal en fietst via Vorden en Barchem naar de camping.

 • 3

  Haarlo - Gescher, 66 km

  image

  Je volgt nog even de LF4, maar al gauw switch je naar de LF8 die je in zuidelijke richting naar de Duitse grens leidt. Net over de grens kom je langs de barockkerk van Zwillbrock, één van de mooiste barockkerken in het Münsterland. Je fietst inmiddels op de Europa Radweg R1. Na het passeren van het natuurgebied Zwillbrocker Venn en een uitzichttoren, vanwaar je het omringende natuurgebied kunt bekijken, gaat de route verder naar de plaatsen Vreden en Stadtlohn. Je hebt genoeg tijd om deze plaatsjes te bezoeken.

 • 4

  Gescher - Münster, 83 km

  image

  Het overwegend vlakke landschap met mooie vergezichten wordt regelmatig onderbroken door idyllische bosjes. Je passeert niet alleen een voormalig jachtslot, maar ook Schloß Varlar, een voormalig Norbetijnen klooster, Schloß Darfeld en het Wasserschloß Burg Hülshoff. Deze laatste herbergt een museum. Na circa 50 kilometer fiets je door Havixbeck, het enige grotere plaatsje dat je tijdens deze etappe tegenkomt voor je Münster bereikt. De route gaat dwars door de stad Münster, die je kunt bezoeken op je vrije dag.

 • 5

  Münster, rustdag

  image

  Het oude stadsgedeelte van Münster nodigt uit tot het maken van een wandeling. Vanaf de St. Paulis-Dom op de Domplatz kun je naar de Prinzipalmarkt gaan. Hier vind je het stadhuis van de Vrede van Münster, de markt- en stadskerk St. Lamberti en de karakteristieke puntgevelhuizen, waar tegenwoordig exclusieve winkels zijn. Zin in een museum? In Münster vind je het enige Picasso-museum van Duitsland. Rondom het centrum ligt een 4,5 km lange fiets- en wandelpromenade omgeven door statige linden. Münster wordt ook wel de fietshoofdstad van Duitsland genoemd.

 • 6

  Münster - Schloß Holte, 114 km

  image

  Een lange etappe, maar zonder al te veel hoogteverschillen. De bedevaartsplaats Telgte laat je links liggen en na circa 25 km bereik je Warendorf, die de bijnaam Stad van de Paarden draagt. Al in 1826 was de Pruissenkoning Friedrich Wilhelm III de grondlegger van de verbondenheid met de paarden. Je fietst hier langs diverse monumenten en vakwerkhuizen. 

  image

  Vanaf de Ennssee steek je regelmatig de rivier de Enns over. Tijdens deze etappe kom je door diverse karakteristieke plaatsen, waar je een korte pauze kunt inlassen, bijvoorbeeld in Harsewinkel, Marienfeld, Rheda, Wiedenbrück, Rietberg en Verl. Vooral de charme van Rietberg met zijn vele gerestaureerde vakwerkhuizen zal je aanspreken. 

 • 7

  Schloß Holte - Höxter, 92 km

  image

  Het landschap wordt heuveliger en je fietst door het gebied van het Bij Holzhausen-Externsteine zie je de steengroep Externsteine, die bestaat uit 13 lange zandsteenrotsen. Ze steken 20 tot 38 meter boven de bergrug uit, een bijzonder natuurlijk verschijnsel. Na Leopoldstal kom je al snel langs Schloß Vinsebeck. In dit gedeelte van Duitsland vind je kloosters, rivieren en weidse landschappen. Al dalend bereik je Höxter in het dal van de Weser. Teutoburger Wald. De route gaat afwisselend over fietspaden en rustige weggetjes. 

  image

  Bij Holzhausen-Externsteine zie je de steengroep Externsteine, die bestaat uit 13 lange zandsteenrotsen. Ze steken 20 tot 38 meter boven de bergrug uit, een bijzonder natuurlijk verschijnsel. Na Leopoldstal kom je al snel langs Schloß Vinsebeck. In dit gedeelte van Duitsland vind je kloosters, rivieren en weidse landschappen. Al dalend bereik je Höxter in het dal van de Weser. 

 • 8

  Höxter - Bad Gandersheim, 75 km

  image

  Net buiten Höxter fiets je langs het klooster Corvey, dat als Benedictijner abdij gesticht is in het jaar 822. Je volgt de rivier de Weser tot net na Holzminden. In het Wesenbergland lonken de heuvels en de prachtige uitzichten over weiden en bossen. In de dorpen staan vele vakwerkhuizen. Je fietst en klimt via Bevern, waar een prachtig slot staat, en de dorpjes Lobach en Deensen naar de historische stadskern van Stadtoldendorf. Hiervandaan gaat een gedeelte van de route over een drukkere weg. Na nog enkele klimmetjes daal je via de bierstad Einbeck, dat net lijkt op een openluchtmuseum, naar Bad Gandersheim.

 • 9

  Bad Gandersheim - Wernigerode, 82 km

  image

  Het natuurgebied de Harz komt in zicht. Direct na vertrek begin je met een klim van circa 200 meter. Daarna wordt de etappe heuvelachtig. Je fietst langs de rand van de Harz naar de bergbouwstad Goslar. Onderweg kun je nog een extra lusje maken rond de Innerstestausee of de Granestausee. De route voert weliswaar niet door het centrum van Goslar, maar een kleine omweg voor een terrasje is wellicht de moeite waard.

 • 10

  Wernigerode, rustdag

  image

  Hoog boven de stad torent het kasteel Wernigerode uit. Vanuit het centrum bereik je het kasteel via een voetpad en kun je genieten van een prachtig uitzicht. In het kasteel waan je je nog echt in het verleden. In het centrum van Wernigerode kun je een bezoek brengen aan het Harz Museum, het planetarium of aan het Wildpark Christianental. Dit is slechts een kleine selectie van de vele bezienswaardigheden. Het is ook leuk om met de smalspoorbaan (Brockenbahn) naar de hoogste berg van Noord-Duitsland te gaan. Brocken ligt op 1141 meter hoogte.

 • 11

  Wernigerode - Staßfurt, 100 km

  image

  De laatste etappe waarin regelmatig geklommen en gedaald moet worden. De hoogteverschillen zijn nooit meer dan twee- tot driehonderd meter. Nog steeds langs de Harz fiets je naar Blankenburg. Om naar het historische centrum te gaan, moet je even van de route afwijken. Afwisselend fiets je over kleine wegen of over vrijliggende fietspaden. Niet veel later bereik je Thale. 

  image

  De Hexentanzplatz tegenover de Rosstrappe in het Bodetal is waarschijnlijk de meest bekende plek in Thale. De Rosstrappe is een beroemde rots-top, die met een stoeltjeslift bereikbaar is. Voor een pauze is het Schloßpark Ballenstedt aan te raden. Je verlaat de Harz en het gebied wordt weer weidser. Je fietst langs de Concordia See en bereikt tenslotte Staßfurt.

 • 12

  Staßfurt - Dessau, 80 km

  image

  Een overwegend vlakke etappe brengt je naar Dessau. De route gaat langs de rivier de Bode en de rivier de Saale naar Bernburg. Even verderop heb je na het dorpje Frenz de keuze tussen twee routes die bij Reppichau weer samenkomen. De hoofdroute gaat via de grotere plaats Köthen. De alternatieve route is iets langer en gaat via het dorpje Wülfen en langs de Lobitzsee. Door het Biosphärenreservat Mittelelbe bereik je tenslotte Dessau. Het Schloß- en parkgebied Dessau-Wörlitz staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 • 13

  Dessau - Rädigke, 76 km

  image

  In het waterrijke gebied van de Elbe steek je geregeld een riviertje of een stroompje over. De plaats Oranienbaum met zijn Schloß, parken en momumenten is prachtig. Op het marktplein staat een smeedijzeren sinaasappelboom. De route gaat verder langs de Gremminersee en de Bergwittzsee, gelegen aan de rand van de Dübener Heide. Niet veel later steek je de Elbe over en bereik je Lutherstadt Wittenberg. 

  image

  In het voormalige woonhuis van Luther is tegenwoordig een museum gevestigd met een grote verzameling over de geschiedenis van de reformatie. Ook andere bezienswaardigheden in deze stad zijn verbonden met Luther. Je verlaat de stad in noordelijke richting en via een aantal kleine dorpjes bereik je het plaatsje Raben, waar burg Rabenstein in het oog springt.

 • 14

  Rädigke - Potsdam, 88 km

  image

  Vlak na het vertrek kom je langs een bijzonder kerkje, de Feldsteinkirche in Grubo. Niet veel later bereik je Bad Belzig. De Burg Eisenhardt kijkt uit op de stad en het omringende natuurpark Hohen Fläming. Afwisselend door het bos en de open velden fiets je richting Beelitz, bekend van de aspergeteelt. Hier vind je ook een aspergemuseum. Voor een bezoek aan Beelitz moet je even van de route af (4,2 km). Door het bos van het natuurpark Nuthe-Nieplitz fiets je richting Mittelbusch aan de Schwielowsee. Langs het meer bereik je vervolgens de camping.

 • 15

  Potsdam, rustdag of bezoek Berlijn 32 of 64 km

  image

  De laatste kilometers gaan van Potsdam naar Berlijn. Langs de Templine See fiets je door het historische Potsdam. Over de beroemde Glienicker Brücke kom je op Berlijns grondgebied. Door het bos kom je vervolgens op een fietspad terecht die je langs de Havel en door het heuvelige Grunewald leidt. Je rijdt Berlijn binnen en over de Straße des 17. Juni fiets je langs de Siegessäule naar de Brandenburger Tor. 

  image

  Na aankomst heb je de tijd om Berlijn te bezoeken. Bekende bezienswaardigheden zijn natuurlijk de Rijksdag (parlementsgebouw), de Berlijnse Muur, Checkpoint Charlie en de Potsdammer Platz. Heb je zin om te winkelen? Wij raden je een bezoek aan het KADeWe aan, vlakbij de Kurfürstendam. Berlijn heeft ook museumliefhebbers veel te bieden. Alleen op het Museuminsel zijn al vier musea te vinden. Voor de weg terug naar de camping kun je hetzelfde traject in omgekeerde richting fietsen, maar je kunt ook de trein nemen (dat scheelt 32km fietsen).

 • 16

  Potsdam, rustdag of bezoek Potsdam

  image

  Heb je gister nog niet alles gezien in Berlijn? Met de trein ben je in nog geen 40 minuten in het centrum. Maar ook Potsdam is een bezoek waard. In de historische binnenstad vind je diverse kerken en gebouwen uit de 18e eeuw. Bijzonder is ook het Hollandse Kwartier met een voor Nederlanders zeer herkenbare bouwstijl. Park Sanssouci is natuurlijk het bekendst in Potsdam. Hier vind je onder andere Schloss Sanssouci (1747), het zomerpaleis van de Pruisische koning Frederik de Grote.

 • 17

  Vertrek per trein naar Nederland

  Je reist vandaag per trein terug naar Arnhem. De begeleiders nemen de fietsen mee en rijden na het ontbijt naar Nederland. Jij hebt nog even de tijd om rustig je overige bagage in te pakken voordat je aan het begin van de middag de trein naar Nederland pakt. In Arnhem tref je weer de begeleiders met je fiets.

Fietsvakantie Duitsland

Binnenkort boekbaar.
Ik blijf graag op de hoogte.

image
Bedankt, we houden je op de hoogte

Liever telefonisch contact met één van onze reisadviseurs? Neem contact met mij op.

Naar boven
 

Stem & Win
Maak kans op een gratis reis

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!