Uitgebreide reisroute van de Fietsvakantie Frankrijk (kampeer) - Lot, Quercy en Dordogne
< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • Eigen vervoer of Fietsbus naar Cahors (niet inbegrepen)

  Je kunt zowel met eigen vervoer als met de fietsbus naar Cahors reizen. Let op: Als je ervoor kiest om met eigen vervoer naar de startplek van deze reis te komen, zorg er dan voor dat je op ‘dag 1’ arriveert in Cahors. Kies je voor de fietsbus, dan vertrek je één dag eerder dan de aangegeven vertrekdatum vanuit Nederland. En ben je één dag later, dan de terugkomst datum, weer terug in Nederland.

  Optioneel Fietsbus Nederland - Cahors (retour)

  Cycletours fietsvakanties fietsbus


  De fietsbus is ideaal om comfortabel, veilig en milieubewust met je fiets naar het startpunt van je fietsvakantie te reizen. De Royal Class touringcars hebben veel beenruimte en verstelbare stoelen. Toilet en klimaatregeling ontbreken uiteraard niet.


  Indien je van de fietsbus gebruik maakt, wordt je reis 17 dagen. Op de heenreis vertrekt de bus op maandag vanuit Nederland en komt op dinsdag (dag 1) aan in Cahors. Voor de terugreis naar Nederland vertrek je op dinsdag (dag 15) en kom je op woensdag aan.


  De reistijd vanaf Breda naar Cahors bedraagt ongeveer 14 uur. De bus zal rond 8.00 uur in Cahors aankomen. Bij aankomst zal de reisbegeleiding je opwachten en zal er een ontbijt voor je klaar staan.


  Heenreis: vertrek maandag / aankomst dinsdag

  • V 16.00 uur Amsterdam
  • V 17.30 uur Utrecht
  • V 19.00 uur Breda
  • A 09.00 uur Cahors


  Terugreis: vertrek dinsdag / aankomst woensdag

  • V 21.30 uur Cahors
  • A 11.00 uur Breda
  • A 12.30 uur Utrecht
  • A 13.30 uur Amsterdam


  Op- en uitstapplaatsen:

  • Amsterdam: NS Sloterdijk, Changiweg
  • Utrecht: Touringcarhalte Reactorweg 1, 3542 AD Utrecht. Nabij Station Utrecht Leidsche Rijn
  • Breda: Station Breda – Prinsenbeek. Een parkeerterrein aan de Elleboog, een zijstraat van de Westerhagelaan in Breda-Noordwest bij de A16.


  Op het boekingsformulier kun je aangeven waar je op wilt stappen.

 • 1

  Startpunt Cahors

  image

  Je wordt in de loop van de dag verwacht op de camping in Cahors. Je treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers. Na aankomst op de camping kun je een bezoek brengen aan de stad.
  Cahors is de hoofdstad van het departement Lot. De oude binnenstad is voor een groot deel bewaard gebleven. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de brug Pont Valentre, de kathedraal Saint-Étienne, de kerk van Saint-Barthélémy en enkele musea. De zaterdagse markt is de moeite waard!

 • 2

  Cahors - Caylus, 51 km of 73 km

  image

  De korte etappe begint met een lange, maar niet al te steile klim (4.6km, gemiddeld 3,5%) naar de hoogvlakte van het Parc naturel régional des causses du Quercy. Je fietst door een verstild boerenland. Onderweg kom je door Lalbenque, beroemd vanwege zijn truffel-markten in het vroege voorjaar. Aan het slot van de etappe volgt een afdaling naar de camping in Caylus: die is lang (4km) en soms stijl.Je stijgt 700 meter.
  De lange etappe meandert langs Lot naar Saint-Cirq-Lapopie, een prachtig dorpje, hoog tegen de rotswanden van de vallei van de Lot. Om daar te komen, moet er wel wat worden geklommen (3 km vanuit de Lot omhoog naar het dorp). Ook na Lapopie volgt er een wat langere klim (2,5 km). Vervolgens fiets je zuidwaarts over rustige wegen door het Parc naturel régional des causses du Quercy. Na een afdaling langs het riviertje de Bonnette  bereik je de camping in Caylus. Je stijgt 830 meter.

 • 3

  Caylus, rondrit 51 of 73 km

  image

  Vandaag kun je kiezen uit twee middeleeuwse dorpen.
  De korte route gaat naar St. Antonin, een leuk dorp met smalle middeleeuwse straatjes. Je klimt vanaf de rivier de Aveyron omhoog (stevige klim van 3,5km, 6.6%) en hebt dan een prachtig uitzicht op de vallei. Je maakt een boog naar de rivier en volgt zijn kronkelende weg terug naar St.Antonin. Je stijgt 707 meter.
  De lange route gaat na St. Antonin oostwaarts naar Cordes-sur-Ciel, een prachtig vestingstadje dat fier bovenop een heuvel ligt. Een wandeling omhoog naar het dorp is de moeite waard. Je fietst daarna naar Saint-Martin-Laguepie, waar je een frisse duik in de Aveyron kunt nemen. Via rustige wegen keer je terug naar Caylus. Uiteraard moet er wel wat geklommen worden om uit het dal van de Aveyron te komen. Je stijgt 826 meter.
  Je kunt ook in St. Antonin blijven, een terrasje pakken of gaan kanoën op de Aveyron. Zwemmen in de Aveyron kan ook.

 • 4

  Caylus, rondrit 36 km

  image

  Een korte rondrit met een paar stevige klimmen: niet al te steil maar wel lang (drie keer ca. 5km). Onderweg door het golvende landschap kom je door fraaie dorpjes als Espinas, Verfeil en Parisot, met hun typische traditionele wasplaatsen en galerijen. In Parisot kun je zwemmen in het Lac de Parisot. Je stijgt 600 meter.

 • 5

  Caylus - Villefrance de Rouergue 48 of 69 km

  image

  Na het verlaten van de camping gaat de weg 4 km stijgen. Bij Lacapelle Livron wacht er een kapel met fantastisch uitzicht op de vallei en de merkwaardige Ancienne Commanderie des Templiers. Na de afdaling start een 6 km lange klim en vervolgens slingert de route zich door een bosrijke omgeving in een fantastisch heuvellandschap, veelal op erg kleine wegen. De oude pittoreske dorpjes met een kerkje of een hal typisch voor deze streek volgen elkaar snel op: Puylagarde, Vidaillac, Beauregard, Laramière, Savignac en La Bastide Capdenac. Na ruim 60 km en meer dan 800 hoogtemeters arriveer je bij de koninklijke bastide Villefranche de Rouergue, evenals Saint Antonin Noble Val gelegen aan de rivier L’Aveyron. Villefranche de Rouergue is een koninklijke bastide gelegen aan de Aveyron. In het levendige oude stadscentrum zijn vele bezienswaardigheden: de imposante kerk Collegiale Notre-Dame, het grootste klooster van Frankrijk Chartreuse Saint Sauveur , Chapelle des Pénitents Noirs, maar ook de kleine straatjes, de pleintjes en de terrasjes. Je stijgt 600 meter.

  De langere etappe maakt nog een lusje bij Beauregard. Je fietst een stukje naar het noorden en bij Varaire krijg je fantastische uitzichten op de verder gelegen vallei van de Lot. Via Limogne en Quercy ga je op zoek naar Laramière waar je terug op het traject van de kortere etappe komt. Je stijgt 850 meter.

 • 6

  Villefranche de Rouergue, rondrit 55 km

  image

  Een fantastische rondrit door de vallei van de Aveyron brengt je bij het pittoreske, op een heuveltop gelegen dorpje Najac. In het oude centrum met kleine straatjes, pleintjes en kerkjes kun je genieten van een welverdiend terrasje. Boven het dorp schittert het kasteel uit de 13de eeuw. De rondrit loopt door een heuvelachtig terrein in een bosrijke omgeving met veel klimwerk. Je stijgt 995 meter 

 • 7

  Villefranche de Rouergue - Figeac, 62 of 87 km.

  image

  Je verlaat Villefranche de Rouergue en laat ook de rivier de Aveyron achter je. Er start al snel een 7 km lange klim. Na nog 2 klimmetjes van 2,5 km bereik je Villeneuve, een pittoreske bastide met erg mooie toren. Tussen Ambeyrac en Capdenac fiets je in de vallei van de Lot. Na de brug over de rivier krijg je nog een pittige slotklim naar Lunan en via een afdaling bereik je de camping bij Figeac. Figeac is een prachtige stad met vele oude gebouwen, smalle straatjes en pleintjes. Je stijgt 890 meter.

  De langere etappe gaat na Villeneuve meer westwaarts en zoekt de rivier de Lot reeds op bij Salvagnac Cajarc. De vallei is hier op haar mooist en de route kent vele uitzichtpunten. Bij Ambeyrac kom je terug op het traject van de kortere etappe. Je stijgt 1250 meter.

 • 8

  Figeac, rondrit 49 km

  image

  Bij het verlaten van de camping start meteen een 4 km lange klim waarna er afgedaald wordt naar de rivier Le Célé. Vervolgens ga je 15 km klimmen. Deze erg lange klim loopt in 3 fases, eerst een stukje vals plat en dan een klim in 2 delen. Bij Montet et Bouxal bevind je je boven de 600 m. Het tweede deel van de rondrit is overwegend afdalen met erg mooie zichten op de valleien. Onderweg bezoek je het middeleeuwse dorpje Cardaillac. De afdaling wordt nog onderbroken voor een klimmetje. En alvorens naar de camping te fietsen kun je nog het grotere Figeac bezoeken of er genieten van een welverdiend terrasje. Je stijgt 870 meter.

 • 9

  Figeac - Bretenoux, 60 km

  image

  Op weg naar de rivier de Dordogne kom je langs twee bijzondere kastelen. Allereerst het Chateau d’Assier, waarvan de bouw begonnen is in de 16e eeuw. De stijl doet denken aan de vroege Renaissance-kastelen van de Loire. De tweede is het Chateau d’Aynac, een robuuste maar wat vreemde mengeling van 17e en 19e eeuwse architectuur. Hoogtepunt van de dag is echter Saint-Céré. Deze middeleeuwse stad heeft zijn bouwkundig erfgoed goed weten te bewaren, met haar oude huizen, herenhuizen en het mooie Place du Mercadial, getooid met een fontein en omgeven door vakwerkhuizen. Dicht bij de oude stad vind je de torens van Saint-Laurent, overblijfselen van een oud kasteel. Een netwerk van kanalen (en de 17e eeuw aangelegd door een Nederlandse ingenieur) geeft de stad zijn bijnaam ‘Klein Venetië’. Na Saint-Céré is het nog maar een klein stukje naar de camping in Bretenoux. Je stijgt 780 meter.


 • 10

  Bretenoux, rondrit 67 km

  image

  Deze tocht laat je een mooi stuk van het dal van de Dordogne zien. Een niet al te zware tocht door heerlijke natuur. Beaulieu heeft leuke terrasjes en een fraaie kerk. Na ruim 30km vind je een fijne picknickplek aan de rivier de Maronne. Je kunt vandaag ook lekker bij het zwembad van de camping blijven of een bezoek brengen aan het Kasteel Castelnau-Bretenoux, een van de meest indrukwekkende kastelen van de Quercy.

  Je stijgt 780 meter.

  .

 • 11

  Rondrit Bretenoux 37 of 65 km

  image

  Op de korte rondrit is enorm veel te zien. Je kunt onderweg allereerst de Gouffre de Padirac bezoeken. Een geweldige druipsteengrot. Je gaat met een lift naar beneden en vaart er met een bootje doorheen. Wel vroeg gaan, want er is veel belangstelling voor. Iets verder ligt op een heuvel het mooie Loubressac, met een 12e eeuwse kerk en een 15e eeuws kasteel. Geniet van het middeleeuwse vestingstadje en van het uitzicht! Aan het eind van de rit kunt het beroemde Kasteel Castelnau-Bretenoux bezoeken, om vervolgens af te dalen naar de camping. Je stijgt 445 meter.

  De lange rondrit neemt je mee naar de Céré, een zijrivier van de Dordogne. Via vele kleine dorpjes bereik je de kloof die deze rivier heeft uitgesleten. De afdaling is spectaculair (wel blijven opletten natuurlijk). De klim na het passeren van de smalle brug is niet mis. Eenmaal boven kun je vanuit het dorpje Camps naar het uitzichtpunt Rocher du Peintre fietsen om van het uitzicht te genieten. Je stijgt 1085 meter.

 • 12

  Bretenoux - Salviac 67 km

  image

  De langste etappe van de reis vandaag, dwars door het Parc naturel régional des causses du Quercy. Een tocht vol afwisseling. Je start met een lange klim (6km), maar daarna is het vooral dalen naar de grootste attractie van de van de dag: Rocamadour, Dit dorp is na Lourdes de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk. Heel toeristisch dus, maar ook erg de moeite waard. Het is gebouwd tegen een rotswand midden in de Causse de Gramat, een uitgestrekt leisteenplateau. Boven op de rots ligt een burcht. Een mooie wandeling! Verderop, na het verlaten van het Parc régional (en na twee stevige klimmen van 2 en 4 km), daal je af in het stadje Gourdon. Ook weer zo’n regionaal pareltje. Van daar is het nog maar 12 km naar de camping in Salviac, een mooi oud plaatsje. Je stijgt 1075 meter.

 • 13

  Salviac, rondrit 49 of 75 km

  image

  Je fietst bij de korte route noordwaarts over deels onverharde fietspaden door de vallei van de rivier de Ceou naar Domme. Dit is een klein, wonderschoon middeleeuws stadje dat uittorent boven de rivier de Dordogne met fraaie kerken en smalle straatjes. Vergeet niet om even naar het uitzichtpunt te lopen waar je een geweldig uitzicht hebt over het dal van de Dordogne. Je kunt ook nog de grot (een zaal van 450m in doorsnede) onder het stadje bezoeken. Om Domme te bereiken en weer te verlaten moet je een stuk klimmen (twee keer 2,5km). Je stijgt 700 meter. 

  Kies je de lange route, dan fietst je zuidwaarts richting de Lot tot je bij het kasteel van Bonaguil arriveert. Een bezoek aan het imposante kasteel uit de 15de eeuw is een absolute aanrader. Het kasteel speelde een belangrijke rol in de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland (1334-1453). Aan de voet van het kasteel bevindt zich tevens Ministoria, een museum dat een stukje geschiedenis vertelt aan de hand van meer dan 10.000 miniatuurbeeldjes. Het eerste deel van de rit gaat over een licht heuvelachtig parcours. Rond het kasteel kom je wat pittige heuvels tegen. De terugweg voert door een prachtig natuurgebied. In Besse moet je zeker even stoppen bij het prachtige kerkje. Je stijgt 1025 meter.

 • 14

  Salviac -Cahors, 48 of 83 km

  image

  De korte etappe begint langs het riviertje de Ourajoux, een vlakke aanloop door het fraaie rivierdal. Net na Catus ligt een mooi zwemmeer, het Lac Vert. Je fietst verder zuidwaarts langs de wijngarden van Cahors. Na de oversteek van de rivier de Lot over moet je nog een klein stukje klimmen en heb je een fraai uitzicht over Cahors. Via een verkeersarme weg bereik je de camping. Je stijgt 620 meter.

  Ook de lange etappe begint langs het riviertje de Ourajoux, een vlakke aanloop door het fraaie rivierdal. Na een paar kilometer gaat de route echter meer westelijk naar Les Arques, waar je het Zadkine-museum kunt bezoeken. Een stukje verder bereik je Puy l’Eveque, een stadje aan de Lot met een mooi historisch centrum en gezellige pleintjes. Daarna volg je grotendeels het traject van de bewegwijzerde fietsroute ‘Vallée du Lot’. Over een licht glooiend terrein door de wijngaarden van Cahors volg je de Lot. Na Douelle moet je een nog klein stukje klimmen en heb je een fraai uitzicht over Cahors. Via een verkeersarme weg bereik je de camping. Je stijgt 940 meter.

 • 15

  Vertrek naar Nederland

  image

  Na het ontbijt eindigt je fietsvakantie. De deelnemers die reizen met de fietsbus kunnen er nog een leuke dag van maken voor de bus 's avonds naar Nederland vertrekt.


Waarom deze reis?

 • Fiets-kampeervakantie in groepsverband tussen Lot en Dordogne
 • Pittoreske stadjes Cordes-sur-Ciel en Rocamadour
 • Parc Naturel Régional des Causses de Quercy
 • Vallei van de Lot en de Aveyron
 • Elke dag keuze uit korte of lange route
 • 6 etappes in 15 dagen
 • Bezemwagen en bagagevervoer
 • Kok en mecanicien
 • Cycletours-keuken, ruime luifel, banken en tafels
 • Comfortabele fietsbus naar begin/eindpunt van de reis (optioneel)

Fietsvakantie Frankrijk (kampeer) - Lot, Quercy en Dordogne

Fietsen in Frankrijk tussen Lot, Aveyron en Dordogne

Fietsen in Frankrijk tussen Lot, Aveyron en Dordogne
15 dagen vanaf € 825,-
Naar boven