< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 25 deelnemers
 • Fiets-kampeervakantie in groepsverband van Vlissingen naar de Frans-Zwitserse grens
 • Fietsen langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog
 • Herdenken bij Ieper, Somme en Verdun
 • Genieten van Reims en de Vogezen
 • Rustige en vlakke wegen
 • 16 etappes in 23 dagen
 • Bagagevervoer en hulp bij pech onderweg
 • Kok en mecanicien
 • Cycletours-keuken, ruime luifel, banken en tafels
 • Terugreis met de fietsbus is inbegrepen

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • Opmerking vooraf:

  De fietsroute staat omschreven in: Fietsen langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog

  - van Nieuwpoort in België naar Bazel in Zwitserland (editie 2018). Dit routeboekje, geschreven door Kees Swart en uitgegeven door Recreatief Fietsen, dien je zelf voorafgaand aan je reis aan te schaffen.
 • 1

  Startpunt op camping nabij Vlissingen

  image
  Je wordt in de loop van de dag verwacht op de camping in Vlissingen. Je treft daar de reisbegeleiding en de overige deelnemers.

  's Avonds schuif je aan voor het diner.


 • 2

  Vlissingen - Nieuwpoort, 80 km

  Het is heerlijk fietsen langs de Belgische kust. Voordat je bij Nieuwpoort kunt genieten van het fraaie uitzicht op de zee en de duinen, kom je eerst nog langs Brugge. Middeleeuws mysterieus, ongegeneerd Bourgondisch, al eeuwenlang een wereldstad en sinds 2000 erkend als werelderfgoed.

 • 3

  Nieuwpoort – Ieper, 53 km of 81 km

  Slag bij Nieuwpoort, 1600. Je kent je klassiekers? Op precies dezelfde plek, bij de monding van de IJzer, start de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog. Je fietst door de polders tussen Nieuwpoort en Ieper. Omdat deze polders onder water stonden, vormden ze een onneembare barrière voor de Duitse troepen. Je fietst ook naar de IJzertoren, waar de Duitse en Belgische soldaten in 1914 hun befaamde gezamenlijke kerstfeest vierden. De IJzerbedevaart (oorspronkelijk ter herdenking van gevallen Vlaamse soldaten, tegenwoordig een vredesmars) en de IJzerwake (de uiterst nationalistische variant) laten zien dat de herinnering aan de oorlog nog springlevend is.

  De lange route voert je rond Ieper en de markante plekken van de jarenlange strijd om Ieper. Bij Kasteelhof ’t Hooghe kun je een aantal goed bewaarde loopgraven bezoeken. 
 • 4

  Ieper, rustdag of rondrit

  Ieper werd verwoest, maar de stad werd weer helemaal in de originele vooroorlogse staat teruggebracht. De Lakenhal bijvoorbeeld, is een replica van het middeleeuwse origineel. Je vindt hier het oorlogsmuseum In Flanders Fields. Je kunt ook een rondrit rond Ieper maken (de lange variant van de etappe naar Ieper). 

 • 5

  Ieper – Violaines, 50 km

  Je fietst door de West-Vlaamse heuvels. De Kemmelberg is het hoogste punt in de omgeving. Na Mesen steek je de taalgrens over en even later volgt de Franse grens. De Eerste Wereldoorlog wordt La Grande Guerre. Je fietst door een glooiend heuvellandschap.

 • 6

  Violaines - Boiry-Notre-Dame, 67 km

  Je fietst weliswaar door Frankrijk, maar in dit gebied vol verlaten steelkoolmijnen zijn friet en bier populairder dan wijn en stokbrood. De route voert je door Arras (Atrecht in goed Nederlands – komt de Unie van Atrecht je bekend voor?). De stad is na de oorlog helemaal hersteld en is nu een van de mooiste steden van Noord-Frankrijk. Het Hôtel de Ville, zijn beffroi (belfort, ofwel middeleeuwse wachttoren met klok) en het voormalige klooster Abbaye de Saint-Vaast (tegenwoordig museum voor schone kunsten) zijn erg mooi.

 • 7

  Boiry-Notre-Dame – Péronne, 74 km

  Heuvels en klei, graan en bieten, oorlogsgraven en loopgraafresten. Ook het stadje Péronne, einddoel van de etappe, werd verwoest en later weer opgebouwd. In het middeleeuwse kasteel vind je, hoe kan het anders, een oorlogsmuseum.

 • 8

  Péronne, rustdag

  Samen met de steden Albert en Bapaume vormt Péronne de driehoek waarin het slagveld ligt van de Slag aan de Somme. Het middeleeuws kasteel van Péronne ligt fraai tussen water en groen. Dit kasteel uit de 13e eeuw en het bijhorende moderne gebouw herbergen samen het Historial de la Grande Guerre. Het meertalige museum bevat onder andere collecties van militaire voorwerpen en van voorwerpen uit het dagelijks leven van burgers in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

 • 9

  Péronne – Attichy, 88 km

  Je fietst langs het Canal de la Somme verder zuidwaarts door een vlak en open gebied. Bij Roye voert de route je door beboste heuvels. Je bent nu dicht bij de Clairière de l’Armistice, waar op 11 november 1918 in een treinwagon de wapenstilstand werd ondertekent. De 11e november is een nationale feestdag in Frankrijk.

 • 10

  Attichy – Aizelles, 72 km

  Tot aan Soissons volg je het dal van de Aisne. Daarna klim je geleidelijk naar de Chemin des Dames, een heuvelrug tussen de Aisne en de Ailette. In slechts enkele weken tijd vielen hier in 1917 tijdens een rampzalig Frans offensief meer dan 400.00 doden.

 • 11

  Aizelles - Val-de-Vesle, 60 km

  Genoeg van de oorlog? Je komt door Reims,

  waar je fijn champagne kunt proeven. Alle grote champagnehuizen zijn hier vertegenwoordigd en ze leggen je graag uit wat het verschil is tussen een crémant en een champagne. Ook een bezoek aan de beroemde kathedraal is de moeite waard. Hier werden alle Franse koningen gekroond (voor de Fransen betekent dat: vanaf Clovis).

 • 12

  Val-de-Vesle - Varennes-en-Argonne, 78 km

  Door de bosrijke uitlopers van de Franse Ardennen fiets je over rustige wegen naar Varennes-en-Argonne (waar Louis XVI werd opgepakt toen hij in 1791 aan de guillotine wilde ontsnappen).


 • 13

  Varennes-en-Argonne, rustdag

  Een uitgelezen dag om in het dorpje Varennes-en-Argonne bij te komen van alle inspanningen. De Franse koning werd opgepakt in de Tour d’horloge van Varenne, dus misschien even gaan kijken? Ook het Musée d’Argonne staat in het teken van de republikeinse actie. In dit museum natuurlijk ook aandacht voor La Grande Guerre. 

 • 14

  Varennes-en-Argonne – Verdun, 65 km

  De route maakt een lusje naar het noorden en voert naar Romagne-sur-Montfaucon. Een oorlogsmuseum en twee militaire begraafplaatsen (WOI en WOII) trekken veel bekijks. Daarna gaat de route zuidwaarts richting Verdun. De heuvels in de omtrek tonen nog altijd de littekens van de strijd. Door het dal van de Maas bereik je uiteindelijk Verdun.

 • 15

  Verdun, rustdag

  Verdun is al eeuwenlang een strategische stad. Een groot aantal vestingbouwers is hier actief geweest. Een van de bekendste is Vauban, de bouwheer van Louis XIV (1633-1707). Liefhebbers bezoeken de citadel van Verdun. Na de Frans-Duitse oorlog van 1870 werd Verdun een belangrijk element in de verdediging tegen een eventuele volgende Duitse aanval. Het nieuwe Fort de Douaumont, gebouwd tussen 1885 en 1913, werd beschouwd als het sterkste fort ter wereld. Het kon de slachtpartijen tijdens de Slag om Verdun niet voorkomen. Deze veldslag in 1916 eiste 700.000 doden. Het oorlogskerkhof in de bossen van Douaumont trekt heel veel toeristen. 

 • 16

  Verdun - Heudicourt-sous-les-Côtes, 84 km

  Vanuit Verdun trek je de heuvels in. Op de Côtes de Meusse werd de Slag om Verdun uitgevochten. Vervolgens daal je af naar de vlakte tussen de Côtes de Meusse en de Côtes de Moselle. Als je de frontlijn wilt volgen, trek je daarna opnieuw over de Côtes de Meusse. In Saint-Mihiel zie je nog de loopgraven, bunkers en mijnkraters.

 • 17

  Heudicourt-sous-les-Côtes – Vic-sur-Seille, 78 km

  Je zet koers richting Lotharingen, dat na de Frans-Duitse oorlog van 1870 net als de Elzas onderdeel werd van Duitsland. Een enkel Duits opschrift in dit Franstalige gebied herinnert er nog aan. Het is een erg rustige streek waar je aangenaam kunt fietsen.

 • 18

  Vic-sur-Seille, rustdag of rondrit

  In Vic-sur-Seille is de oorlog ver weg. Pak je fiets en ga naar het merengebied tussen Indre-Bas en Langatte. Rustig wegen, golvend landschap, leuke meertjes. Of blijf op de camping en ga lekker zwemmen. Vanuit Vic kun je ook naar het bijzondere Centre d'art contemporain in het nabijgelegen Delme. Onderweg kun je een terrasje pakken in Château-Salins.

 • 19

  Vic-sur-Seille – Blamont, 49 km

  Door de velden en bossen fiets je rustig richting Vogezen. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat in dit slaperige gebied een oorlog werd uitgevochten. En inderdaad: het was hier relatief kalm.

 • 20

  Blamont – Gemaingoute, 65 km

  Je komt nu in de Vogezen en dus moet je wat meer klimmen. Je fietst over de Col de la Vierge Clarisse (ruim 5 km rustig klimmen, tot een hoogte van 480 meter). De afdaling langs het stuwmeer van Pierre-Percée is heerlijk. Na Moyenmoutier volgt er opnieuw een klim (bijna 9 km rustig omhoog). Op de top ligt een militaire begraafplaats. Na nog een derde kalme col (Col d’Hermainpaire, 608 meter) fiets je naar de camping.

 • 21

  Gemaingoute – Kruth, 60 km

  Je verlaat de frontlinie even om de steilste wegen te vermijden. Dat betekent niet dat er niet geklommen moet worden. Je start de dag met een col (Col de Mandray, 694 meter) en fietst daarna over een Vélo Verte (een tot fietspad omgebouwde spoorweg) verder de Vogezen in. Je klimt rustig naar de Col de Surceneux (810 meter), daalt af naar het Lac de Longemer en klimt weer een stuk (Col des Faignes sous Vologne, 955 meter, en Col de Bramont, 956 meter – het hoogste punt van de reis). Wees gerust: het wordt nooit echt steil. Na een fijne afdaling bereik je de camping in Kruth.

 • 22

  Kruth - Seppois-le-Bas, 65 km

  Via de wijngaarden in Thann daal je af naar de vlakte tussen de Vogezen en de Jura. In 1914 trokken de Franse troepen via deze corridor de Elzas in, maar hun opmars werd al snel gestuit. Het zwaartepunt van de oorlog lag niet hier maar in het noorden van Frankrijk. De etappe is verder lekker vlak. Je fietst langs het Canal du Rhône au Rhin naar het eindpunt van de reis.

 • 23

  Vertrek naar Nederland

  image

  Na het ontbijt brengt de Fietsbus je weer terug naar Nederland.

  Optioneel Fietsbus Seppois-le-Bas - Nederland (enkele reis terug)

  Optioneel Uitstappen in Maastricht

  Optioneel Uitstappen in Eindhoven

  Optioneel Uitstappen in Utrecht

  Optioneel Uitstappen in Amsterdam

  Cycletours Fietsbus

  De fietsbus is bij de reis inbegrepen.

  Met de fietsbus reis je comfortabel, veilig en milieubewust met je fiets terug naar Nederland. 

  De Royal Class touringcars hebben veel beenruimte en verstelbare stoelen. Toilet en
  klimaatregeling ontbreken uiteraard niet.


  Terugreis: vertrek en aankomst zondag
  V 09.00 uur Seppois-le-Bas
  A 14.30 uur Maastricht
  A 16.00 uur Eindhoven
  A 18.00 uur Utrecht
  A 19.00 uur Amsterdam
  Op- en uitstapplaatsen:
  Amsterdam: NS Sloterdijk
  Utrecht: Parkeerplaats 3(P3) van de Jaarbeurs Utrecht (tegenover Jaarbeursplein Utrecht CS. Aan de overzijde van de Croeselaan)
  Eindhoven: NS Station Strijp-S, bij Achtseweg
  Maastricht: Voetbalstadion de Geusselt.

  Op het boekingsformulier kun je aangeven waar je uit wilt stappen.

Fietsvakantie Langs de Frontlijn WOI

Van Vlissingen naar de Zwitserse grens

Fietsen langs de Frontlijn Notre-Dame de Lorette
23 dagen vanaf € 1.248
Naar boven