< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Fietsvakantie in groepsverband op Karpathos
 • Technische assistentie en materiaalservice
 • Eiland voor stiltezoekers en natuurliefhebbers
 • Ammopi, Finiki en Lefkos met goudgele stranden
 • Lastros-plateau met een taverna tussen de bergtoppen
 • Volgwagen op de route
 • Olympos, het betoverend mooie dorp
 • Nederlandse reisleider
 • Bagagevervoer is geregeld
 • Je fietst 4 etappes in 11 dagen

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  Aankomst Aankomst op Karpathos

  Je wordt van het vliegveld opgehaald en naar je hotel gebracht. Dat ligt in Ammopi, een badplaats aan de zuidkust met mooie zandstranden tussen rotsachtige kapen.

 • 2

  Ammopi, rondritten 28 of 14 km.

  De eerste rondrit gaat naar Menetes. Dit dorpje, met zijn hagelwitte huisjes, ligt tegen een steile helling aan. Zet, na de pittige klim, de fiets aan de kant om door de steegjes te dwalen en bezoek het folkloristisch museum. Een bezoek aan één van de belangrijkste kerken van Karpathos, de Kimissi tis Theotokou kerk, is ook een aanrader. Je vervolgt je fietsroute om de heuvel heen waar Menetes tegen aan ligt. Dit levert mooie uitzichten over de zuidkust op. In de middag kun je desgewenst nog een rondje over kleine stille wegen naar de hoofdstad Pigadia fietsen.

 • 3

  Ammopi- Lefkos, 41 km.

  De eerste etappe gaat langs de buitenwijken van Pigadia naar het noorden. Na een stukje kustweg langs de baai van Pigadia volgt een flinke klim, het binnenland in naar Aperi. Dit dorp was van 1700 tot 1892 de hoofdstad van het eiland. Dan steek je over naar de westkust, via de dorpjes Volada, Othos en het prachtige dorp Pyles. Je daalt af naar de kust en langs de westkust klim je door de bossen naar Lefkos. Van hieruit daal je af naar de kust naar Kato-Lefkos, oftewel Lefkos-aan-zee, waar je hotel ligt.

 • 4

  Lefkos, vrije dag of rondrit Mesochori, 17 km.

  Lefkos heeft grote, goudgele stranden en aangename terrasjes, dus een rustdag lonkt. Wie wat beweging wil, kan een fietstochtje maken naar Mesochori, een van de mooie oude dorpen van Lefkos (je kunt Mesochori ook tijdens de etappe van morgen aandoen).

 • 5

  Lefkos-Olympia, 31 of 37 km.

  Deze spectaculaire rit brengt je naar de smalle kam van het noordelijke Karpathos. Aan het begin van de etappe kom je langs de dorpjes Mesochori en Spoa, die een bezoek waard zijn. De weg tussen de pittoreske dorpen Spoa en Olymbos is pas sinds 2013 helemaal geasfalteerd. De weg slingert van het ene mooie uitzichtpunt naar het andere. Daarbij is de route heuvelachtig met soms steile stukken. Onderweg houden we pauze bij een kapel waar ook een geitenkaasmakerij is gevestigd. Olympia komt pas op het allerlaatst in zicht, maar dan ook wel meteen oogstrelend. De gekleurde huizen liggen mooi op de steile bergkam gedrapeerd. De weg eindigt bij de eerste huizen, daarna zijn er alleen kleine steegjes met veel trappen.

 • 6

  Olympos, vrije dag

  Je hebt een hele dag de tijd om Olympos te bekijken. Bij elke stand van de zon is de aanblik weer anders. Aan de zeezijde hangen de huizen en kapellen tegen de steil aflopende rotsen aan. Veel inwoners, met name de oudere vrouwen, dragen tradiotionele, kleurrijke kleding. Tip: wandel het dorp een stukje uit voor mooie foto's, vooral als de zon laag staat.

 • 7

  Olympos, rondrit (24/27 km) en/of excursie

  De rondrit voert je naar het noorden, waarbij je de traditionele landbouwnederzetting Avlona en het havenplaatsje Diafani aandoet. Vanuit Avlona loopt een prachtig wandelpad naar de opgravingen van Vroukounda, gelegen aan een mooie baai. Vanuit Diafani, een klein vissersplaatsje aan de noord-west kust van het eiland, worden er bootexcursies aangeboden naar Saria, een onbewoond eiland direct ten noorden van Karpathos; beide eilanden worden door een smalle zeeëngte van elkaar gescheiden. Op Saria wandel je naar het noorden, waar het bootje je weer opwacht voor de terugreis.

 • 8

  Olympos-Finiki, 47 of 59 km.

  Voor de koninginnerit keer je eerst terug naar Spoa. Daarna is de weg zo mogelijk nog spectaculairder dan die over de bergkam tussen Olympos en Spoa. De weg hangt halfverweg de flanken van de hoogste bergen van Karpathos en de blauwe zee in de diepte. Soms vraag je je af hoe ze deze weg hebben kunnen aanleggen. De stranden van Apella en Kyra Panagia lonken in de diepte, maar het hoogteverschil zal de meeste fietsers ervan weerhouden om af te dalen. In het midden van het eiland fiets je door de drie oudste dorpen: Aperia, Volada en Othos. Een aanrader is een bezoek aan het Lastros-plateau. Je moet er wel flink voor klimmen, maar ook nu weer over een prachtige weg. Op dit plateau tussen de hoge toppen ligt een intieme taverna. De route daalt daarna via Pyles af naar de westkust waar je zuidwaarts naar Finiki koerst: een piepkleine badplaats en haven.

 • 9

  Finiki, vrije dag

  Het mooie hotelletje met zwembad, de intieme haven met terrasjes en het zonnige strand: Finiki is een prima plek om bij te komen van de inspanningen en indrukken van deze reis.


 • 10

  Finiki-Ammopi, 32 km.

  Nog een laatste mooie rit op Karpathos, nu door het diepe zuiden, met eerst een bezoek aan Kaap Ais Thoros. Hier heb je fraaie uitzichten op het buureiland Kasos. Daarna volgt een stukje onverhard door niemandsland naar het strand van Agrillaopotamos. Het slot van de etappe heb je eerder in omgekeerde richting gefietst. Via Menetes keer je terug in Ammopi.

 • 11

  Vertrek naar Nederland

  Je wordt van Ammopi naar het vliegveld gebracht voor de terugvlucht. Bij een late terugvlucht is het soms mogelijk om een dagexcursie per boot naar het buureiland Kasos te maken.

Fietsvakantie Griekenland

Boekbaar vanaf 01-01-2017.
Ik blijf graag op de hoogte.

image
×
Bedankt, we houden je op de hoogte
Naar boven
 

Zondag 27 november 2016
Informatiedag, Utrecht

 • Bezoek de algemene informatiemarkt en kom alles te weten over de reizen van Sawadee 
 • Schrijf je in voor reispresentaties over veel verschillende bestemmingen
 • Leer alles over wijnen uit Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Italië tijdens een wijnproeverij

Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.