< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Brussel - Addis Abeba

  Vandaag gaat het grote avontuur naar Afrika beginnen. Op het vliegveld of in het vliegtuig zal je waarschijnlijk al wat groepsgenoten tegenkomen. Voor de vluchtgegevens verwijzen wij je naar het vluchtschema.

 • 2

  Addis Abeba / aankomst

  image

  Nadat we onze intrek hebben genomen in het centraal gelegen hotel, kun je meteen Addis Abeba gaan verkennen. In de gezellige oude wijk Piassa kun je ronddwalen in de drukke winkelstraatjes, vol met juwelierszaakjes die de beroemde Orthodoxe kruizen aanprijzen. Ook een bezoek aan de St. George en de Holy Trinity kathedraal zijn een bezoekje waard die zijn gebouwd ter herinnering aan de overwinning op de Italianen.

  image

  Op de Mercato, de grootste markt van Afrika, kun je werkelijk alles kopen; speren, geurige kruiden en sierlijke koffiepotten die iedere familie gebruikt bij de traditionele koffieceremonie. Je kunt ook een bezoek brengen aan Lucy. Dit wereldberoemde, 3,5 miljoen jaar oude skelet staat in het National Museum. De Ethiopiërs noemen haar liefdevol Dinkinesh wat ‘jij bent prachtig’ betekent. Het Etnologisch Museum is ook de moeite waard.

 • 3

  naar Debre Markos

  image

  Vandaag nemen we de tijd om de route over land naar Debre Markos te verkennen. Onderweg zullen we een korte wandeling en diverse fotostops bij uitzichtpunten maken. Ook bezoeken we het klooster Debre Libanos waar in de 16de eeuw de Christelijke keizer schuilde voor de oprukkende moslims. Helaas kwamen de Portugezen te laat te hulp en heeft de keizer hier het leven gelaten.

  image

  Sinds 2010 heeft het klooster een voor Ethiopische begrippen zeer profesioneel ogend museum. Je krijgt hier een rondleiding van een monnik. De monnikken wonen in grotten en kleine bouwvallige huisjes in de bergen rondom het klooster. Tijdens de lunch ga je je eerste injera proeven. Deze specialiteit van Ethiopië is een zuurdesempannekoek, met daar bovenop pittig gekruid vlees en groenten.

  image

  Na de lunch ga je weer op pad. Bij helder weer heb je meestal een schitterend uitzicht over de indrukwekkende 1000 meter diepe kloof. De Blauwe Nijl stroomt vanuit Ethiopië richting Soedan. Vanaf de kloof van de Blauwe Nijl wordt het landschap wat meer gedomineerd door rechthoekige huizen, bewoont door de Amharen. In Debre Markos overnachten we in een eenvoudig hotel.

 • 4

  naar Bahir Dar / bezoek aan de Blue Nile Falls

  image

  Na het ontbijt rijden we door een prachtig landschap. Velden Tef, mais, zonnebloemen en lijnzaad wisselen elkaar af en niet te vergeten de miljoenen Eucalyptus bomen. In Dembejja wordt de weg omzoomd met kleurige manden van koeiehuid. We stoppen bij het vulkanische meer Zangana om er uitgebreid te picknicken. Een bijna perfect ronde krater gevuld met helder water. In de bossen rondom vind je colobus franje-apen en prachtige vogels.

  image

  Na de lunch rijden we door naar het dorpje Tiss Issat, waar we via een eeuwenoude door Portugezen gebouwde brug een mooie wandeling maken naar de watervallen van de Blauwe Nijl. De Ethiopische naam Tis Issat betekent 'water dat rookt'. Het gedreun van de vijftig meter hoge waterval kan overweldigend zijn. Helaas is dit tegenwoordig een uitzondering omdat er, in verband met het winnen van elektriciteit, bovenstrooms sluizen zijn gebouwd. We overnachten in een comfortabel hotel aan het Tana meer in Bahir Dar.

 • 5

  Bahir Dar / boottocht Tana meer

  image

  We steken vandaag het indrukwekkende Lake Tana over per boot. Het Tana meer is het grootste en hoogstgelegen meer van Ethiopië met diverse schiereilanden. We stoppen onderweg, na een uur varen, op het Zege schiereiland voor een bezoek aan de kloosters die hier staan. Eenmaal aangekomen lopen we een kort stuk door koffieplantages en zien we lokale bevolking aan het werk.

  image

  We brengen een bezoek aan de beroemde Ura Kidane Mehret. De binnenkant van dit eeuwenoude klooster is prachtig versierd met muurschilderingen en ligt vol met oude handgeschreven Bijbels en kruizen. In de middag varen we terug voor een late lunch en kun je de rest van de middag zelf invullen. We overnachten nog een nacht in Bahir Dar.

 • 6

  naar Gondar / bezoek Royal Enclosure

  image

  Na een korte rit van ongeveer 3 à 4 uur komen we aan in Gondar, waar we meteen gaan lunchen. De stad ligt in het hart van een bergachtig gebied op zo'n 2225 meter hoogte. Vanwege de gunstige ligging op een kruispunt van drie karavaanroutes, het aangename klimaat en de vruchtbare grond werd Gondar gekozen tot de keizerlijke hoofdstad van Ethiopië in de 17e en 18e eeuw.

  image

  We brengen een bezoek aan de 'Royal Enclosure'. Ook wel bekend als Fasil Ghebbi. Het is een ommuurd kastelen complex, wat vroeger diende als Koninklijk paleis en is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Daarnaast bezichtigen we de kerk Debre Selassie, waar prachtige plafondschilderingen van engelen te bezichtingen zijn. We verblijven vannacht in een comfortabel hotel.


 • 7

  naar Debark

  image

  Een ochtendwandeling langs het 'Bath van Fasilides' geeft je een beeld van de glorierijke dagen van weleer. Het bad van deze koning speelt nog steeds een belangrijke rol in het leven van de Ethiopiërs. Ook kun je deze ochtend een bezoek brengen aan de kleurrijke lokale markt om het dagelijkse Afrikaanse leven te aanschouwen.

  image

  Na de lunch reizen we in ongeveer 3 uur naar Debark, een dorpje aan de voet van de Simien berg. Hier is het hoofdkantoor van het Nationale Park gevestigd, waar we gidsen en scouts huren die morgen met ons mee het park in gaan. De rest van de dag is ter vrije besteding. We overnachten in een eenvoudig hotel in Debark.

 • 8

  Debark / wandeling Simien Mountains

  image

  Het nationale park Simien Mountains staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO vanwege haar geweldige bergachtige landschappen. Je zult gefascineerd raken tijdens de wandeling door het park. Roofvogels als de grote lammergier cirkelen hoog boven je hoofd. De kans op het zien van de alleen in Ethiopië voorkomende Gelada-bavianen is heel groot. Aan het eind van de dag keren we terug naar Debark en overnachten we in hetzelfde hotel.

 • 9

  naar Axum

  image

  Vandaag hebben een lange reisdag voor de boeg. Na een vroege start bereiken we na een indrukwekkende tocht van ruim acht tot negen uur het uiterst noordelijke plaatsje Axum. We dalen af van de Ethiopische hoogvlakte naar het dal van de Tekeze-rivier en hebben onderweg een fantastisch uitzicht op de steile noordwand van het Simien gebergte.

  image

  Axum was ooit de hoofdstad van een groot koninkrijk en kende een bloeiende beschaving. Inmiddels is het een modern stadje met brede lanen geflankeerd door palmbomen. Voor de Ethiopiërs is het de belangrijkste heilige stad van de Ethiopische Orthoxe Tehawedoo kerk vanwege de Ark des Verbonds die hier wordt bewaard. We verblijven twee nachten in een eenvoudig hotel.

 • 10

  Axum / bezoek kerken

  image

  Vandaag kun je er zelf op uit trekken en bijvoorbeeld een wandeling maken langs de overblijfselen van het grootse verleden. In en om Axum vind je paleisruïnes van ondermeer de koningin van Sheba, ondergrondse tombes van diverse koningen en metershoge obelisken (stelae). Ook de eeuwenoude bijbels die bewaard worden in de Maryam Zionkerk zijn bijzonder en een bezoek waard. 

  image

  In het kleine lokale museum vind je gebruiksvoorwerpen als kookspullen en lampjes die in en rond Axum opgegraven zijn. ‘s Avonds is het goed toeven in een lokaal café samen met de opvallend vriendelijke bevolking, de Tigrayers. De vrouwen zijn vaak te herkennen aan hun speciale tatoeages en hun prachtige haardracht. Het is ook mogelijk om je tijdens het bezoeken van de bezienswaardigheden te laten begeleiden door een gids.

 • 11

  naar Hawzien / bezoek Tempel van de maan

  image

  Onderweg naar Hawzien rijden we langs Yeha, een dorpje in de hooglanden van Ethiopië. Hier staat het oudste, nog bestaande gebouw van Afrika: 'de tempel van de maan'. We brengen een bezoek aan deze bijzondere, rechthoekige tempel die dateert uit ongeveer 700 voor Christus. Na een picknick lunch rijden we verder naar ons hotel in Hawzien.

 • 12

  Hawzien / wandeling Tigray gebergte

  image

  Vandaag staat in het teken van wandelen. Samen met een gids gaan we het Tigray gebergte in. Tijdens het wandelen over de vlakte van Gheralta genieten we van prachtige vergezichten. We maken kennis met de lokale bevolking en bezoeken de op kliffen gelegen kerken Maryam Korkor en Daniel Korkor. Na de lunch heb je een middag ter vrije besteding. We overnachten nog een nacht in hetzelfde hotel.

 • 13

  naar Lalibela

  image

  We hebben een lange reisdag voor de boeg. We rijden door onherbergzaam berglandschap, bezaaid met kleine dorpjes in een uur of 8 naar Lalibela. De rit is lang, maar mooi en we stoppen af en toe voor een korte wandeling. Lalibela is wereldberoemd vanwege de elf in rotsen uitgehakte kerken. We verblijven in Lalibela in een comfortabel en centraal gelegen hotel.

  image

  Op orthodoxe feestdagen zie je in Lalibela indrukwekkende processies van gelovigen. Een dienst in één van de kerken is een bijzondere belevenis. De geur van wierook, het gezang van de kerkgangers, kaarslicht, de muziek van trommels, ratels en fluiten geven het geheel een mystieke, sprookjesachtige sfeer. In Lalibela kun je 's avonds ‘tej’ (spreek uit: tudzj) uitproberen, de Ethiopische honingwijn die hier gemaakt wordt.

 • 14

  Lalibela / bezoek rotskerken

  image

  Een bezoek aan de beroemde rotskerken is absoluut een hoogtepunt van de reis. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat deze door mensenhanden zijn gemaakt en er bestaat dan ook niet voor niets het verhaal dat engelen hebben geholpen bij het uithakken ervan. Je kunt ronddwalen door het labyrint van gangen en kloven die sommige kerken met elkaar verbinden. Rond gebedstijden weerklinken de religieuze liederen door de omliggende vallei.

 • 15

  dag 1 wandeltocht naar Meket Mariam

  image

  De wandeltocht begint in Meket, waar de lunch geserveerd wordt en we de specialiteit Injera, zure desempannenkoek, kunnen proeven. We banen ons een weg over goede paden door een indrukwekkend landschap. De Gelada Baboons, een baviaansoort die alleen in Ethiopië voorkomt, patrouilleren op de helling en een troep Vervet apen struinen rond. Gieren, buizerds, raven en vele andere vogelsoorten zweven over het plateau.

  image

  Meket Mariam is een afgelegen dorpje met als belangrijkste bezienswaardigheid de St. Mary’s Mequat kerk. De Tukuls (lemen ronde huizen met een lemen dak) waar we in zullen verblijven staan op het Meket plateau waarvan we een duizelingwekkend uitzicht hebben. Bij de zogenaamde ‘rock bar’ drinken we een verfrissend drankje en bekijken we de zonsondergang achter Mount Guna.

  We wandelen vandaag ongeveer 3 uur.

  Optioneel Achterblijven Lalibela (2 nachten)

  kerk

  Wil je de driedaagse wandeltocht liever niet maken dan kun je ervoor kiezen om achter te blijven in het hotel in Lalibela en op eigen gelegenheid de omgeving verkennen. Je kunt een wandeltocht naar enkele zeer mooi gelegen kerken en kloosters buiten Lalibela maken. Het hoog op een rotspunt gelegen Asheten Mariam klooster of het serene, weinig bezochte Naakuto'lab klooster zijn daarbij aanraders. De tocht voert langs tukuls (ronde huisjes gemaakt van hout, leem, mest en stro) en akkers. De mensen zijn erg vriendelijk en voor je het weet doe je mee met een familie aan de koffieceremonie. Ook Yemrehane Christos is een schitterende grotkerk van leisteen en fraai bewerkt hout. Vraag de lokale gids naar de mogelijkheden. 

  Het ontbijt en de diners zijn deze dagen inbegrepen.

 • 16

  dag 2 wandeltocht naar Wajela

  image

  Het is vandaag een stuk verder lopen dan gisteren. Tijdens de wandeltocht naar Wajela varieert de omgeving van steile hellingen met prachtige uitzichten tot vlakke weilanden waar we de lokale bevolking aan het werk kunnen zien. Rond het middaguur stoppen we bij het dorp Meskal Mikael voor de lunch. Dankzij de ligging naast een klif biedt dit prachtig uitzicht.

  image

  We overnachten op een campsite in de buurt van een dorpje waar je het lokale leven kunt aanschouwen. Vanaf de campsite kijken we uit op een fascinerend grottencomplex en de oude kerk van Werketa Mariam, te midden van een groot inheems pijnboombos.

  We wandelen vandaag ongeveer 7 uur.

 • 17

  dag 3 wandeltocht naar de jeeps / terug naar Lalibela

  image

  Vanaf Wajela maken we een mooie wandeling langs steile klifranden en natuurlandschappen. We maken een lunchstop in het dorp Gicha en bezoeken de grote Giyorgis kerk en haar mooie bosrijke kerkplaats, hoog op de klifrand. Dit is de ideale plek om de Gelada-baviaan te spotten, die in de rotsen en kloven bivakkeren. Ook hier vliegen roofvogels ons rond de oren. We worden na de wandeling met jeeps terug naar Lalibela gebracht. Deze rit duurt ongeveer 3 uur.

  We wandelen vandaag ongeveer 5 uur.

 • 18

  naar Addis / avondvlucht naar Brussel

  image

  's Ochtends vliegen we weer terug naar het beginpunt van onze reis, Addis Abeba. Omdat we pas 's avonds terugvliegen naar Brussel, kan je hier nog enkele uren doorbrengen. We hebben de beschikking over een aantal dagkamers, dus na een verfrissende douche kun je nog voor de laatste keer heerlijk Ethiopisch eten, voor we naar het vliegveld worden gebracht voor de terugvlucht naar Brussel.

 • 19

  aankomst Brussel

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij je naar het vluchtschema.


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers
 • Kleine groepen van maximaal 16 reizigers
 • Uitgebreid bezoek aan alle hoogtepunten in het Ethiopisch orthodoxe noorden
 • Unieke 3-daagse wandeltocht in de bergen rondom Lalibela
 • Meerdere vertrekken met bezoek aan een festival
 • Prachtige wandeling in Simien Mountains NP met spectaculaire uitzichten
 • Veel tijd in Lalibela om rotskerken te bezoeken en te wandelen in de omgeving
 • Wandeling naar de bekende watervallen van de Blauwe Nijl bij Tiss Issat
 • Volle dag op het Tanameer met o.a. bezoek kloostereilanden
 • Oog in oog met de alleen in Ethiopië voorkomende Gelada baviaan
 • Tijdsbesparende binnenlandse vlucht van Lalibela naar Addis Abeba

Groepsrondreis Ethiopië - noord

Niet boekbaar

Naar boven
 

Flexibel boeken bij Sawadee

Boek je een reis bij Sawadee, dan profiteer je nú van de volgende voorwaarden: 

 • Kosteloos annuleren tot 30 dagen voor vertrek.
 • Geld terug i.p.v. (nieuwe) reisvoucher
 • Gratis omboeken tot 5 dagen voor vertrek.
 • Vergoeding niet genoten reisdagen bij repatriëren.  
 • Gratis annuleren tot dag voor vertrek bij een COVID-19 besmetting.