< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Accra, Aburi

  image

  We vliegen met een comfortabele rechtstreekse KLM vlucht van ongeveer zeven uur naar Accra, de hoofdstad van Ghana. Aangezien er slechts een gering tijdsverschil is met Nederland, zul je geen last hebben van een jetlag. We overnachten in een comfortabel hotel in een groene omgeving, op 1,5 uur rijden van het vliegveld, buiten de hoofdstad Accra.

 • 2

  naar Odumase

  image

  We rijden van Aburi naar Krobo, bekend om de kralen van glas die hier gemaakt worden. Je kunt hier zien hoe glas gerecycled wordt tot prachtige kettingen en armbanden. Daarna rijden we door de groene Volta-regio naar het gelijknamige meer. We bekijken de beroemde stuwdam bij Akosombo. Deze dam voorziet zowel Ghana, Togo als Benin van elektriciteit. We verblijven één nacht in een hotel in de buurt.

 • 3

  naar Bobiri Forest

  image

  Vlakbij Kumasi ligt het kleine Bobiri Forest. Naast een aantal soorten apen en vele vogelsoorten, staat het bos voornamelijk bekend vanwege de honderden vlindersoorten die hier voorkomen. Hier kun je op de middag van aankomst en op de ochtend van vertrek een wandeling maken door het bos onder begeleiding van een lokale gids. We overnachten in een sobere accommodatie met gedeeld sanitair midden in het Bobiri bos. Bij volle groep deel je een kamer met maximum 4 personen.

 • 4

  naar Kumasi

  image

  Na een korte rit komen we in tweede stad van Ghana, Kumasi. We komen hier later in de reis weer terug, maar dan zal onze aandacht volledig naar het Akwasidae festival gaan. Vandaag heb je dus de kans om de stad zelf te bekijken, waarbij je zeker het Ghana National Culture Centre moet bezoeken. Ook de markt is leuk om over te dwalen. We slapen één nacht in een hotel in de stad.

 • 5

  naar Tamale via Kintampo

  image

  We rijden via de Kintampo Watervallen naar Tamale. Na de lunch nabij de Kintampo Waterval heb je de mogelijkheid om een mooie wandeling van ongeveer een half half uur te maken naar de 30 meter hoge Kintampo waterval, waarbij je even kunt badderen als je dat wilt. Aan het eind van de middag komen we in Tamale, de stad die ook wel wordt beschouwd als de hoofdstad van het noorden van Ghana. Het is een levendige maar stoffige stad. De meerderheid van de bevolking is islamitisch en dit is met name te merken tijdens de gebedsuren. We slapen twee nachten in een comfortabel hotel in de stad.

 • 6

  Tamale / Ontmoet Afrika

  image

  We bezoeken het traditionele dorp Sognaayili, via het “Ontmoet Afrika” project. Allereerst gaan we langs bij de Chief van het dorp. Zonder de goedkeuring van de dorpsleiders mag je eigenlijk niet in het dorp verblijven. De Chief zal je traditioneel welkom heten en vertelt honderduit over het ontstaan van het dorp en de tradities. Ook is er ruimte om vragen aan de Chief te stellen. Na deze inwijding maken we een wandeling langs de heilige plaatsen van het dorp, wonen we het rituele wassen/masseren van pasgeboren baby's bij, gaan we kulikuli maken (dit zijn gefituurde pindaringen, een plaatselijke lekkernij) en op bezoek bij een oude spinster. De vele kinderen van het dorp volgen alles als aandachtige toeschouwers.

 • 7

  naar Sirigu (Navrongo regio)

  image

  We rijden vandaag door naar het noorden over een prima weg door het gebied van de Talensi stam. De Talensi wonen vooral bij de Tongo heuvels, een prachtig landschap bezaaid met grote rotsen. Hier zullen we, nadat we de Chief om toestemming hebben gevraagd, een zeer interessant dorp bezoeken, Na een korte beklimming over de rotsen bezoeken we een offerplaats, waar we de fetisj priester zullen ontmoeten. Deze heilige plek wordt door de Talensi aanbeden en in geval van ziektes of onheil wordt hier een offer gemaakt en worden de voorouders aangeroepen. We overnachten twee nachten in een sober hotel.

 • 8

  Sirigu (Navrongo regio)

  image

  We bezoeken een aantal Gurunsi families en verkennen de buurt. De huizenbouw van de Gurunsi wordt gekenmerkt door de Afrikaanse fresco's in zwarte, rode en witte kleuren, die worden gemaakt van natuurlijke materialen. De plattelandsmarktmarkt is een aanrader evenals de zondagse kerkdienst.

 • 9

  naar Wa

  image

  Op naar Wa, de hoofdstad van de Upper West regio. Deze stad lag op de oude handelsroute van de moslims en nu nog zie je er vele islamitische invloeden. De reis er naartoe duurt lang vanwege de slechte weg. Onderweg zien we wellicht een aantal typische nomadenhutten van de Peul. De Peul vormen een bevolkingsgroep die vanuit Burkina Faso met hun kuddes vee naar het zuiden zijn gekomen. Deze bevolkingsgroep leeft vrij geïsoleerd binnen de andere Ghanese gemeenschappen en is vooral te vinden op de markten om kaas en melk te verhandelen. We nemen vandaag onze intrek in een comfortabel hotel. We overnachten hier twee nachten.

 • 10

  Wa / optioneel bezoek Wechiau

  image

  's Ochtends kan je een bezoek brengen aan het oude paleis van de lokale chief. Dit typisch Ghanese paleis is absoluut niet wat wij ons bij een paleis zouden voorstellen. Aangezien er binnen de gemeenschap van Wa grote onenigheid bestaat over de opvolging van de chief, is het paleis volledig in verval geraakt, maar ze zijn bezig met herstelwerkzaamheden om dit paleis weer in volle glorie te herstellen. Het is gemaakt van leem en takken en doet typisch Afrikaans aan. Vlakbij het paleis is een markt die zeker een bezoek waard is.

  In het gebied rondom Wechiau wonen de Lobi. Voor de Lobi speelt het geloof in de voorouders een vooraanstaande rol en men aanbidt de afbeeldingen van de voorouders. Aan het eind van de middag kun je, onder begeleiding van een gids, een bezoek brengen aan verschillende Lobi families en kennis maken met het dagelijkse leven. Elke familie heeft haar eigen offerplaats, waar kippen of parelhoenders worden geofferd om de voorouders te vragen hen te beschermen tegen het kwaad. Wechiau is een speciaal project dat wordt beheerd door de lokale gemeenschap. De opbrengsten komen direct ten goede aan het dorp. Vanuit Wa is het, ondanks de korte afstand, toch bijna een volle dag heen en weer reizen om in Wechiau te komen. Deze dagtocht is optioneel en kun je ter plekke regelen met een taxi. De reisbegeleider kan hierbij helpen.

 • 11

  naar Mole National Park

  image

  Vlakbij Wa brengen we een kort bezoek aan een zeer oude moskee in Nakori. Het is een kleine maar prachtige lemen moskee gebouwd in typisch Soedanese-islamitische stijl. Vervolgens rijden we naar Mole National Park. We arriveren rond lunchtijd in het park waar we twee nachten in het Mole Motel met zwembad zullen verblijven.

 • 12

  Mole Nationaal Park / wandeling onder leiding van een ranger

  image

  In de ochtend gaan we onder begeleiding van een ranger-gids op zoek naar olifanten, die in dit savannegebied leven. Met een beetje geluk zien we een kudde olifanten die zich baadt in het water. Overweldigend is het om onverwacht oog in oog te staan met een groep kob-antilopen of een verdwaalde waterbok. Optioneel kun je ‘s middags nog een gamedrive maken. Gedurende de hete middaguren, als de dieren zich schuilhouden, kunnen wij verkoeling zoeken in het zwembad. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op de waterplaats waar de olifanten en antilopen hun dorst komen lessen!

 • 13

  naar Fiema

  image

  Vandaag is een reisdag van Mole naar Fiema via de markt van Techiman. Gedurende onze tocht naar het zuidelijke gedeelte van Ghana zul je het landschap langzaam weer zien veranderen: de droge gebieden en lemen huizen maken weer plaats voor groene begroeiing en de droogte en armoede maken plaats voor de rijkdommen van de Ashanti. Er wordt gezegd dat de markt in Techiman de grootste voedselmarkt van Ghana is. Doe je te goed aan heerlijke mango’s, rijpe ananas en allerlei exotische vruchten die je nog nooit eerder hebt gezien. We verblijven in een sober hotel vlakbij Fiema.

 • 14

  Naar Kumasi

  image

  In de ochtend bezoeken we het Boabeng-Fiema Monkey Sanctuary. Hier kun je een wandeling maken door eeuwenoud regenwoud, waar enorme woudreuzen hoog boven je uit torenen. In Ghana zijn apen vrijwel uitgestorven doordat stropers ze afschoten voor hun vlees en vacht. Maar in de omgeving van de dorpjes Boabeng en Fiema wemelt het van de apen. Hier komen twee apensoorten het meest voor: Campbell’s Mona monkeys en Geoffroy’s Pied Colobus monkeys. Omdat apen in dit gebied heilig zijn, worden de dieren beschermd door de dorpelingen. Dat gaat zelfs zo ver dat wanneer er een aapje sterft hij of zij een officieel graf krijgt! Tijdens de wandeling kom je langs het apenkerkhof. Onderweg zullen we een fruit picknick hebben voordat we halverwege de middag in Kumasi aankomen. We overnachten twee nachten in een comfortabel hotel in Kumasi.

 • 15

  Kumasi / Akwasidae Festival

  image

  Kumasi staat sinds jaar en dag bekend als de belangrijkste stad van het Ashanti koninkrijk. Dit rijk was tot de negentiende eeuw één van de machtigste koninkrijken van West-Afrika. Ook nu nog kennen de Ashanti vele tradities en ceremonies waarbij zij zich schitterend uitdossen in kleurrijke kleding en gouden juwelen. Het Koninklijk Paleis is in 1926 gebouwd en ook vandaag de dag vinden hier de belangrijke festivals plaats en ontvangt de Ahsantene (koning) zijn hoogwaardig bezoek.

  image

  Elke 42 dagen wordt in de Kumasi regio het Akwasidae festival gevierd door de Ashanti. Het is geen feest met uitbundige processies, maar een ceremonie waarbij een zeer bont gekleed en gekleurd gezelschap voor de koning verschijnt. De koning zit onder zijn prachtig gekleurde parasol en krijgt eeuwenoude juwelen omgedaan. Voor hem wordt muziek gemaakt, gedanst en verhalen verteld. Akwasidae is een zeer kleurrijke bijeenkomst die een leuke meerwaarde aan elke Ghana-reis geeft. Alle reizen zijn zo gepland dat deze dag in Kumasi samenvalt met het Akwasidae Festival.

 • 16

  naar Elmina

  image

  We zakken verder zuidwaarts totdat we in Elmina aankomen. Elmina is een kustplaats van waaruit de Portugezen in de vijftiende eeuw handel dreven. Het was destijds het hart van de West-Afrikaanse goudhandel over zee. Hier vind je het oudste fort van Ghana dat in 1482 door de Portugezen werd gebouwd. Ongeveer anderhalve eeuw later viel het in handen van de Nederlanders. Niet alleen het fort is een bezienswaardigheid, maar ook de kleine stad zelf, dat in het teken staat van de visserij. Talloze fel beschilderde piroques (vissersboten) en hun bedrijvige bemanning vormen een kleurrijk schouwspel. We verblijven één nacht in een comfortabel hotel naast het fort.

 • 17

  naar Anomabu via Kakum National Park

  image

  In de ochtend rijden we naar het nabij gelegen Kakum Nationaal Park, waar meer dan veertig verschillende soorten zoogdieren zich schuilhouden in het dichte woud. Hier leven onder andere eekhoorns, duikers, bongo’s en verscheidene apensoorten. Hoewel door de dichte bebossing de kans op het zien van dieren vrij klein is, is een wandeling al de moeite waard vanwege de prachtige natuur en de mystieke rust die de omgeving uitstraalt. In dit park is in de jaren negentig een lange touwenbrug gemaakt. Je wandelt tussen de boomkruinen over zeven hangende, van touw geknoopte, bruggen. De totale lengte is 350 meter en je bevindt je op een hoogte van 30-40 meter.

  image

  Het mooiste moment om te wandelen is ‘s morgens bij het optrekken van de mist, tegen de achtergrond van een kakofonie van vogelgeluiden. In dit woud kun je verschillende wandeltochten maken onder begeleiding van de lokale gids die tevens uitleg geeft over de medicinale krachten die verschillende planten bomen bezitten. Na het bezoek aan het park rijden we door naar Anomabu waar we halverwege de middag aankomen. We verblijven twee nachten in uitstekende bungalows aan het strand.

 • 18

  Anomabu / Cape Coast

  image

  Vandaag kun je op eigen gelegenheid nog het bekende en beruchte Cape Coast slavenfort bezoeken, waar ook de Nederlanders hun sporen hebben nagelaten. Het fort is gebouwd in de zeventiende eeuw en hiervandaan begon voor veel slaven de verschrikkelijke overtocht over de Atlantische Oceaan. Het enorme fort is nog volledig intact en geeft een goed beeld van hoe het leven van de slaven en hun bewakers er destijds uitgezien moet hebben. Er is tevens een heel leuk museum gevestigd.

 • 19

  vlucht naar Amsterdam

  image

  We rijden in ongeveer 5 uur naar Accra. We zullen onderweg nog een stop maken op een plek waar men doodskisten maakt in verschillende vormen, zoals een cacao boon, fles, huis, vliegtuig of auto. ’s Afhankelijk van de verkeersdrukte, heb je in de middag nog even de tijd om in de stad te gaan kijken. Accra is een snel groeiende stad die haar Afrikaanse wortels nog steeds trouw is. Voordat we naar het vliegveld rijden kun je wellicht nog één keer fufu met vis eten en je hart ophalen bij de visrokerij in James Town en de grote markt, waar dagelijks een grote bedrijvigheid heerst. Na de vroege avondmaaltijd rijden we door naar het vliegveld voor de vlucht naar Amsterdam.

 • 20

  aankomst Amsterdam

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema..


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 18 deelnemers
 • Dé meest complete rondreis in Ghana
 • Elke reis is een festivalreis
 • Comfortabele rechtstreekse vluchten met KLM
 • Ontmoetingen met verschillende bevolkingsgroepen: Talensi, Lobi en Gurunsi
 • Wandelmogelijkheden in de tropische bossen van Ghana
 • Wandelsafari in Mole Nationaal Park met kans op het zien van olifanten
 • Kennismaking met animistische culturen en fetisj-krachten

Groepsrondreis Ghana

Niet boekbaar

Naar boven
 

Webinar Europa reizen
Rondreizen binnen Europa

Op dinsdag 3 november organiseert Sawadee van 19:30 tot 20:00 een Webinar over onze Europa rondreizen. Wat kun je verwachten van de Webinar? 

 • Informatie rondom het weer veilig op reis gaan  
 • Uitgelichte bestemmingen en nieuwe Europa reizen in ons aanbod
 • Vraag en antwoord-sessie, om al jouw vragen te stellen