< Terug naar resultaten

Praktische informatie

 Deskundige reisbegeleiding

Deze Kameroen reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleid(st)er of een lokale Engelssprekende reisbegeleid(st)er.

Onze reisbegeleiders zijn stuk voor stuk professioneel en gepassioneerd en hebben een intensieve, door Sawadee ontwikkelde training gevolgd. De reisbegeleiders zorgen ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en zijn je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. Zij geven je graag tips over mogelijke excursies, mooie plekjes en leuke restaurants. Onze reisbegeleiders beantwoorden graag al je vragen, maar neem zelf ook een goede reisgids mee. De reisbegeleider verwelkomt je op de bestemming bij aankomst op de luchthaven.


 Beste reistijd

Kameroen is slechts een beperkt deel van het jaar goed bereisbaar. In het regenseizoen zijn wegen vaak niet begaanbaar waardoor nationale parken als Korup en Waza onbereikbaar worden. In de zomermaanden is het te warm om het land te bereizen. Wij kiezen er dan bewust voor om de reis alleen in de periode november tot en met maart aan te bieden.

Door de uitgestrektheid van het land heb je in Kameroen te maken met verschillende klimaten. Het noorden van Kameroen heeft een heet en droog klimaat waarbij de gemiddelde temperatuur tussen de 30°C (december t/m februari) en de 35°C (april t/m juni) schommelt. Het zuiden is tropisch en heeft een temperatuur tussen de 25°C en 30°C en is bedekt met een regenwoud. Hier valt bijna elke middag een flinke regenbui en het gebied rond Mount Cameroun geldt zelfs als één van de vochtigste plekken op aarde.
Kameroen kent een korte en een lange regentijd. De lange regentijd (hevige regenval) in het zuiden is van juni tot half oktober en in het noorden van juni tot half oktober. De korte regentijd in het zuiden valt in maart en april, maar deze regentijd heeft over het algemeen weinig invloed op het reizen, omdat de wegen in het zuiden prima zijn. Het noorden kent geen korte regentijd. Vanaf half of eind oktober begint in het zuiden en noorden de droge tijd. In het noordelijk deel van Centraal-Afrika kun je van december tot februari soms te maken krijgen met de harmattan. Dit is de droge en hete lucht (luchtvochtigheid kan dalen tot 1%!), die de hemel helemaal grijs en wazig kan kleuren door het fijne zand en de stof dat vanuit de Sahara naar het zuiden geblazen wordt. Je kunt je voorstellen dat het zicht hierdoor beperkt wordt. Gelukkig verdwijnt de zandnevel meestal na een paar uur zodat alles weer opklaart. Toch is deze periode zeer geschikt om van landschap, natuur en het wildleven te genieten. De beste tijd om wild te zien is vanaf december.

Het zuiden:
maart - mei: korte regens
juni - half oktober: lange regentijd
vanaf half oktober: droge tijd

Het noorden:
maart - mei: korte regens
mei – half oktober: lange regentijd
vanaf half oktober: droge tijd

Klimaatgrafiek Yaoundé

image

 Zwaarte

 • Zwaarte van de wandeldagen

  arrow
  • image

   De lichtste wandelvakantie. Enkele wandeldagen en/of een lichte meerdaagse trekking in het programma zijn opgenomen. Er wordt op deze dagen gemiddeld 3 tot 5 uur gewandeld.

  • image

   Lichte wandelvakantie. Iets meer wandeldagen en/of trekkings met mogelijk meer hoogteverschillen. Er wordt op deze dagen gemiddeld 4 tot 6 uur gewandeld.

  • image

   Iets sportievere wandelvakantie Drie tot vijf uur wandelen per dag over goed begaanbare paden. Hoogteverschillen tot 300 meter. Een normale conditie volstaat.

  • image

   Tochten met een sportief karakter. Vier tot zes uur wandelen per dag over goed begaanbare paden. Hoogteverschillen tot 600 meter. Geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet of bereid is de conditie vooraf op peil te brengen.

  • image

   Tochten met een zeer sportief karakter. Zes tot acht uur wandelen dag over vaak moeilijk begaanbare (berg)paden met soms losse stenen. Hoogteverschillen tot 1000 meter. Een goede fysieke conditie en enig uithoudingsvermogen zijn vereist.

  • Alle omschrijvingen zijn globale omschrijvingen. Elke reis wordt gewogen naar de lengte van de etappes, klimaat, de moeilijkheid van het terrein en het hoogteverschil. Persoonlijke factoren als conditie, ervaring, leeftijd en gewicht hebben wij bij de indeling in categorieën geen rol kunnen laten spelen.

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabelere, Luxere hotels

  • image

   Luxe hotels

  image

In principe kan iedereen die gezond is aan deze reizen deelnemen, daarnaast zijn een positieve en flexibele instelling óók belangrijk. Kameroen is een arm land met een gebrekkige infrastructuur. Wegen zijn vaak stoffig, vol kuilen en niet of weinig geasfalteerd. Soms zijn wegen ineens niet meer begaanbaar waardoor we de route ter plekke moeten bijstellen. Met name in het noorden rijden we dikwijls over zeer slechte wegen. Reistijden kunnen door de gesteldheid van de wegen ook langer uitvallen dan normaal. Er zijn een aantal lange reisdagen in de reis, die vaak behoorlijk zwaar zijn vanwege de slechte wegen en de hitte of hoge luchtvochtigheid. Treinen kunnen met vertraging vertrekken en ondanks het feit dat we slaapplaatsen reserveren kunnen overboekingen voorkomen.

We boeken hotels ruim van tevoren, maar de ervaring leert ons dat dit wel eens fout loopt. Het is dus mogelijk dat een hotel vol zit en we in een ander hotel overnachten of zelfs naar andere oplossingen moeten zoeken, zoals overnachten in tenten.
Tijdens deze reis zijn de meeste wandelingen optioneel. Om de wandelingen te doen moet je over een normale tot goede conditie beschikken. Mocht je twijfelen over mogelijke deelname aan de reis, neem dan contact met ons op.

 Paspoortinformatie

Paspoort
Iedereen heeft een paspoort nodig dat na vertrek uit Kameroen nog zes maanden geldig is. Je paspoort moet minimaal één lege pagina hebben (de laatste pagina telt niet mee).
NB. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. media en/of krijgsmacht) soms een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld. Zoals ook vermeld in de ANVR-Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2020 komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.

Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.

 Visuminformatie

Voor deze reis is geen visum nodig.
Visum Voor Kameroen is een visum nodig, dat 4 weken voor vertrek moet worden geregeld. Je kunt het visum verkrijgen via het VisumBuro of via de Ambassade van Kameroen in Den Haag of Brussel. Voor de aanvraag heb je het volgende aanvraagformulier nodig. Hierin staan ook de verdere instructies. Vraag je visum niet eerder dan 4 weken voor vertrek aan. • Indien woonachtig in Nederland, gebruik dit aanvraagformulier. • Indien woonachtig in België, gebruik dit aanvraagformulier. NB: Op het formulier staat nog ingevuld dat het visum voor 27 dagen geldig moet zijn ("Duration of stay"). De reis is inmiddels korter, maar 27 dagen geeft je wat speelruimte mocht er iets gebeuren waardoor je langer in Kameroen moet blijven. * Zelf je visum regelen Als je het visum van Kameroen niet via Het VisumBuro wilt aanvragen kun je het ook zelf regelen. Kijk voor meer informatie op www.visum.nl of www.visum.be . N.B. Deze richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of Het Visumburo.


Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.

  Financiën

Munteenheid
De munteenheid van Kameroen is de CFA (Communauté Financière Africaine). De CFA (uitgesproken als 'seefaa') is gekoppeld aan de euro; 1 euro is 655 CFA.

Creditcards / pinnen
Creditcards worden nog vrijwel nergens geaccepteerd als betaalmiddel in dit gedeelte van de wereld en we raden je daarom aan alleen een creditcard mee te nemen als reserve betaalmiddel. In Kameroen kun je niet pinnen.

Welk geld meenemen?
Je kunt het beste contante euro’s meenemen en die omwisselen in CFA’s. Houd er rekening mee dat contant geld niet gedekt is bij verlies of diefstal. We wijzen je erop dat je je apart kunt bijverzekeren voor cash geld. Op de verzekeringspagina in de brochure kun je hier meer over lezen.

Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

Zakgeld

Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is per persoon per week.

Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.

Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2020. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.

  Maaltijden

De maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen. Dit is een bewuste keus omdat we de vrijheid van individueel reizen willen combineren met het gemak van een groepsreis. Tijdens de reis wordt er wel geld ingezameld voor een eet- en fooienpot. De lokale gids en de reisbegeleider kunnen boodschappen doen met het geld uit deze pot (bijv. voor een lunch) en regelen de maaltijden. In de steden kun je op eigen gelegenheid in restaurants gaan eten. Onderweg worden flessen water ingekocht en deze worden ook meegenomen tijdens de looptocht. Houd er rekening mee dat de kosten van levensonderhoud in West-Afrika hoger zijn dan bij ons. Veel levensmiddelen moeten namelijk geïmporteerd worden. Sawadee betaalt het salaris voor de chauffeur en de kok. Zowel de kok, chauffeur als de reisbegeleid(st)er eten tijdens de safari mee en hoeven daarvoor niet te betalen.

Eten en drinken
Vooral in grotere plaatsen zijn veel restaurants te vinden. De jarenlange Franse koloniale periode heeft ook haar sporen achtergelaten op de menukaart. Ook worden er Libanese, Chinese, Italiaanse en Noord-Afrikaanse gerechten aangeboden.

In het zuiden zijn vooral garnalen de specialiteit evenals alle andere mogelijke visgerechten. Verder zijn overal in het land kleine restaurantjes te vinden die “circuits” of “chantiers” genoemd worden. Hier worden maaltijden aangeboden die in de betreffende streek gebruikelijk zijn. In het islamitische noorden geldt een verbod op varkensvlees en alcohol, maar in andere delen van Kameroen gaan de bars vaak pas dicht nadat de laatste gasten weg gaan. Tijdens de langere reisdagen wordt er verschillende keren gestopt bij de straathandelaren die langs de weg hun producten te koop aanbieden. Zij verkoppen vruchten, vlees, hardgekookte eieren, brood, en koele drankjes (let wel op de versheid van de producten!).

  Taal & Cultuur

Taal
In Kameroen is de officiële taal Frans, maar ook met Engels kom je de laatste jaren steeds verder. Daarnaast worden er nog enkele tientallen inheemse Afrikaanse talen gesproken.

 Wat neem ik mee op reis

Bagagekeuze 

Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!

Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie. Wij adviseren om onmisbare spullen, zoals bijvoorbeeld medicatie en wandelschoenen, aan te trekken of in je handbagage te stoppen.

Kleding Wij raden je aan om bij de keuze van je kleding rekening te houden met de gebruiken en tradities van een land. In Kameroen wordt het als aanstootgevend ervaren dat westerse toeristen (te) korte broeken of rokken en T-shirts zonder mouwen dragen. Het is dus beter om een lange broek of rok en een T-shirt of blouse met lange mouwen te dragen. Het getuigt van respect voor de cultuur als we ons gedrag aanpassen door middel van gepaste kleding. Het contact met de lokale bevolking verloopt een stuk prettiger als je je aan de lokale normen en waarden weet aan te passen. . Wat je écht nodig hebt: Slaapzak en een slaapmatje, een klamboe (een 1-persoonsklamboe is aan te raden), goed ingelopen wandelschoenen en een dagrugzak voor tijdens de wandelingen. Daarnaast is het handig een drinkfles, zonnebril en zonnebrand mee te nemen voor tijdens de wandelingen. Fotografie, video en opladen Het is in de meeste hotels mogelijk om de batterijen van je camera op te laden mits er elektriciteit voorradig is. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig. Er is niet altijd elektriciteit beschikbaar, dus denk aan een set extra batterijen. In Kameroen zijn veel mensen er niet op gesteld als er foto’s worden gemaakt van hun.

Een drone mee op reis?

Drones worden een steeds populairder hulpmiddel om foto’s of video-opnamen te maken. Het is echter lang niet altijd toegestaan deze te gebruiken. Mocht je overwegen een drone mee te nemen, dan raden we je ten zeerste aan je goed te verdiepen in de lokale wet- en regelgeving omtrent het gebruik ervan. Daarnaast is het van belang dat je je verdiept in de regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, naar/van de bestemming en eventuele binnenlandse vluchten. Niet alle maatschappijen hanteren dezelfde regels voor het meenemen van een drone. Je kunt verplicht worden deze in je ruimbagage te doen of juist als handbagage mee te nemen.

Graag willen we het volgende benadrukken:

 • Het eventueel meenemen en gebruiken van een drone is geheel op eigen verantwoordelijkheid en risico. 
 • Twijfel je over de regels omtrent het gebruik van een drone, neem deze dan niet mee op reis. 
 • Houd er rekening mee dat het ongeoorloofd gebruik van een drone zwaar gestraft kan worden. 
 • Neem je toch een drone mee, gebruik deze dan op momenten dat je de tijdsplanning / voortgang van de groepsreis niet belemmert. 
 • In ‘gevoelige gebieden’, bijvoorbeeld gebieden met militaire activiteiten, kunnen afwijkende regels gelden.

Lees op de website Droneopreis.nl meer over de regels bij het meenemen van een drone naar jouw reisbestemming.

 Gezond en veilig op reis

Medicijnen

We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee. 

Gebruik je speciale medicijnen(bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties en malariaprofylaxe

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.

Kameroen stelt een gele koorts vaccinatie verplicht. We raden je aan je in te enten tegen de volgende ziekten:
-DTP (difterie, tetanus, polio)
-Hepatitis A

Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:
Rabiës
Malaria, komt voor in Kameroen

Thuisvaccinatie.nl

Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts, je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.

Check je reisverzekering!

Logo Europeesche

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Europeesche Verzekeringen vind je hier.

Hulp op zak app

De Hulp op Zak-app biedt je snelle hulp als je schade hebt tijdens je vakantie. Bij een noodsituatie bereik je direct de alarmcentrale van je verzekeraar. De app is via deze pagina te downloaden.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

 Contact tijdens de reis

Tijdsverschil:
Het tijdsverschil met Kameroen is 1 uur.

Contact met het thuisfront
Bellen met je mobiele telefoon is in de steden mogelijk, maar informeer voor vertrek bij je provider of je met je bestaande abonnement kunt bellen vanuit Kameroen. In de steden kun je een email sturen; post doet er twee weken over om in Nederland te komen.

Noodgevallen en calamiteiten

Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op www.schiphol.nl, www.brusselsairport.be/nl of in de Schiphol Amsterdam Airport en Brussels Airport App (gratis te downloaden in de Appstore).

We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.

Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is één van de grootste industrieën ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Zo compenseert Sawadee de volledige CO2-uitstoot van de retourvlucht naar de bestemming, alle vormen van transport tijdens de reis én het volledige verblijf op de bestemming voor alle reizigers. Ook houden we ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Groepsrondreis Kameroen

Niet boekbaar

Naar boven