< Terug naar resultaten

Reisverslag van een van onze reisbegeleiders

Fietsen tussen giraffen en zebra's

Wat Uganda voor mij betekent? Uganda staat voor mij voor kleur. Kleur van mens en omgeving. Als Winston Churchill het heeft over een parel, dan zie ik eerder een aaneenschakeling van edelstenen.

Gele saffieren, blauwe aquamarijnen, groene smaragden, donkere jaden. Rode gravelpaden slingeren als een snoer van dorre vlaktes in het noorden tegen Sudan, onder kletterende watervallen door naast Kenia, langs bananenvelden die het land doorkruizen, naar de hoge Ruwenzori gebergte tegen de Kongo. Glooiende theeplantages, uitgestrekte savanne, dichte jungle, en nog zoveel meer.

Vervolgens zijn er de dieren: gorilla's, leeuwen, giraffen, zebra's, nijlpaarden bij een vissersdorpje, en een bizon of een olifant in de achtergrond.
En dan de mensen: kleurrijk in hun armoede. Helemaal tijdens ceremonies, hoe klein en gering ook. Ugandezen en Kenianen houden ervan -en de Ugandeze vrouw vooral 'dresses for the occasion'. Prachtige jurken, fel groen, licht geel of diep paars, passende kleurencombinaties. De ceremonies gaan gepaard met veel speeches, gedrum, gezang en gelach.

Soms is het ook zwart-wit. Ik weet nog dat ik hamerde op transparantheid van de lokale stichting waaraan ik adviseerde. Mijn geweldige idee om de bestuurders CV's op de muur van ons kantoortje te hangen -zodat elk dorpeling kon zien wie zich voor hen inzetten- vond totaal geen bijval. Tot mijn onbegrip. Totdat mij later werd verteld dat Idi Amin vele intellectuelen had gemarteld en vermoord, geselecteerd op basis van hun CV. Een zwarte bladzijde in Uganda's geschiedenis, waaraan ik volledig voorbij was gegaan.

Van een andere noot; ik had al geleerd dat tijd rekbaar was maar John -een lokale vrijwilliger- kwam met een voor mij wel heel verrassend excuus! We hadden een ceremonie georganiseerd om de opening van een bibliotheekje in ons dorp te vieren. Dit vereiste bananenbier en eten voor de gasten. John zou het vlees regelen. Echter, hij kwam niet op het afgesproken tijdstip aan. 1 uur passeerde, 2 uren gingen voorbij. De ceremonie begon. Geen John. Vier uur later kwam hij aanzetten, met het vlees. Op mijn vraag waarom hij zo laat was antwoordde hij: " Op het moment dat ik op de markt de deal aan het maken was, liep het vlees weg!" Hij begeleidde zijn reactie met een heerlijke brede witte grijns.

Groepsrondreis Kenia en Uganda

Niet boekbaar

Naar boven