< Terug naar resultaten

Praktische informatie

 Deskundige reisbegeleiding

Deze Mali reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleid(st)er of een lokale Engelssprekende reisbegeleid(st)er.

Onze reisbegeleiders zijn stuk voor stuk professioneel en gepassioneerd en hebben een intensieve, door Sawadee ontwikkelde training gevolgd. De reisbegeleiders zorgen ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en zijn je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. Zij geven je graag tips over mogelijke excursies, mooie plekjes en leuke restaurants. Onze reisbegeleiders beantwoorden graag al je vragen, maar neem zelf ook een goede reisgids mee. De reisbegeleider verwelkomt je op de bestemming bij aankomst op de luchthaven.


 Beste reistijd

In de maanden maart tot en met mei is het bloedheet! De temperatuur kan overdag oplopen tot 50 °C en zelfs ‘s nachts is het vaak rond de 35 °C. Wij organiseren daarom in deze maanden geen reizen naar Mali.

Het regenseizoen is van juni tot medio september; in deze periode regent het echter nooit dagen achter elkaar en zijn de temperaturen aangenaam. In augustus en september is het dan ook al weer aangenaam reizen: Mali is groener, blauwe luchten, er is weinig stof en in de Dogon vallei zie je mooie watervallen. Het kan in deze tijd vochtig en heet zijn. Omdat het geregeld 's nachts regent, zullen we soms niet kamperen maar in een eenvoudig campement slapen en in de Dogonvallei binnen in de huizen van de lokalen zelf en niet op de daken slapen.

Van oktober tot en met februari waait de harmattan, een wind die rood stof uit de woestijn aanvoert. Dit is de meest aangename periode om te reizen in Mali vanwege de droge warmte en lagere temperaturen. Temperaturen lopen rond het middaguur op tot ongeveer 30 à 35°C. In deze maanden kan het echter op het water en ook 's nachts wel fris zijn. Tijdens een winderige pinassetocht komt een warme trui of een jas zeker van pas en ook 's nachts kan het in de woestijn flink afkoelen.

image
Ramadan en Offerfeest

In 2021 duurt de ramadan van 12 april t/m 11 mei. De Ramadan is een offer festival, waarbij de gelovigen zich overdag onthouden van eten of drinken. Reizen tijdens de ramadan is goed mogelijk, maar je kunt eventueel wel te maken krijgen met verkorte openingstijden of gesloten restaurants, attracties en winkels. Ook kan het op sommige plaatsen drukker zijn dan normaal, waardoor je iets langer onderweg bent. Het is een bijzondere maand om door een islamitisch land te reizen en getuige te zijn van deze unieke periode. Met name de nachtelijke vieringen, waarbij het vasten wordt onderbroken, zijn een feest om mee te maken. Hoe streng de ramadan wordt nageleefd verschilt per regio. Vergelijkbare omstandigheden gelden voor het Offerfeest, dat in 2021 plaats zal vinden van 19 juli tot 23 juli.

 Mali reizen met een festival

Tijdens diverse reizen heb je de kans om een bijzonder festival mee te maken. Zo doet de reis van 24 december het wereldberoemde Essekane Festival bij Timboektoe aan. Als je op 14 januari 2011 vertrekt, maak je het "Sur le Niger" muziekfestival in Ségou mee. Festival des Masques Ervaring heeft ons geleerd dat het ooit zo beroemde Bandiagara Festival in de Dogonvallei de laatste jaren nogal tegenvalt. Om die reden zullen we met onze reizen dit festival niet meer aandoen. Als alternatief zijn we met onze reis die op 16 december 2011 vertrekt aanwezig bij het “Festival des Masques”. We hebben het programma van deze reis zo omgegooid dat er geen onderdelen van de reguliere reis verdwijnen, maar zodat we wel kunnen kijken of dit alternatieve festival de moeite waard is. Muziekfestival in Essakane Voor de echte muziek- en dansliefhebbers vertrekt op 28 december 2011 een reis waar we het muziekfestijn ‘Festival au desert’ aandoen. De lokatie is sinds 2009 nabij Timboektoe in een woestijngebied met prachtige witte zandduinen. Het festival draait niet uitsluitend om muziek uit de Sahara, er zullen ook andere Malinese en internationale artiesten optreden. Het driedaagse festival kost € 150,- per persoon. Dit is inbegrepen in de reissom. Voor meer informatie kun je kijken op de website: www.festival-au-desert.org Muziekfestival in Ségou Met de reis met vertrek op 27 januari 2012 bezoek je het muziekfestival ‘Festival sur le Niger’ in Ségou. Vele talentvolle West-afrikaanse artiesten zullen hun muziek ten gehore brengen vanaf een podium dat drijft op de rivier de Niger. Je overnacht tijdens deze reis op de beste locatie van Ségou direct naast het festival! Het festival biedt nog veel meer, zoals dans, masker- en marionetvoorstellingen, kunst en ambachten uit de regio. Voor meer informatie kun je kijken op de website: www.festivalsegou.org

Festival tijdens een reis

Bij data & prijzen staat er per vertrek of er een festival plaats vindt tijdens de betreffende reis. Uiteraard plannen wij met veel zorg de data en het programma van de festivalreizen. Wij willen er op wijzen dat het in een uitzonderlijk geval mogelijk is dat de lokale of nationale autoriteiten op het laatste moment alsnog het festival afgelasten of de datum wijzigen. Indien dit voor vertrek bekend is zullen we je daar uiteraard van op de hoogte brengen, dit is echter geen reden om de reis te annuleren.

 Zwaarte

 • Zwaarte van de reis

  arrow
  • image

   Zeer lichte reis met rustige reisdagen en/of zeer lichte dagwandelingen

  • image

   Lichte reis met mogelijk enkele langere reisdagen en/of eenvoudige dagwandelingen

  • image

   Reis met enkele lange reisdagen en/of zwaardere (dag)wandelingen

  • image

   Zwaardere reis, door langere reisdagen, veel verplaatsingen en/of zwaardere, meerdaagse wandelingen

  • image

   Zware reis, door bijvoorbeeld lange reisduur, veel verplaatsingen, langere reisdagen, intensievere trekkings en in mindere mate grote cultuurverschillen

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabelere, Luxere hotels

  • image

   Luxe hotels

  image

Deze reis is alleen geschikt voor échte avonturiers! Mali is een Sahel-land: de temperaturen kunnen hoog oplopen, de Harmattan doet veel stof opwaaien en de voorzieningen zijn vaak beperkt. Bovendien is er een aantal nachten waar we kamperen op plekken, waar geen voorzieningen zijn. Je flexibiliteit en incasseringsvermogen dienen groot te zijn!

Vanwege de warmte beginnen we in de Dogonvallei altijd vroeg met wandelen en houden we rond het middaguur een uitgebreide siësta. De wandeltocht zelf gaat grotendeels over vlak zanderig terrein. We lopen twee keer van de top van de falaise naar de dorpjes aan de rand en omgekeerd, je klimt of daalt hierbij maximaal 200 meter. Alleen aan het begin van de tocht is het mogelijk met de bus de vallei af te dalen en de afdaling over te slaan. De overige beklimmingen en afdaling kunnen niet met een bus gedaan worden, uitsluitend te voet. De wandeling leggen we in rustig tempo af, zodat je tijd genoeg hebt om foto’s te maken en alles op je in te laten werken. De wandelingen variëren van twee tot vijf uur per dag en kunnen in overleg met de gids en reisbegeleiding desgewenst worden verlengd. De lokale gids loopt vooraan met de snelle wandelaars, onze reisbegeleid(st)er loopt achteraan met mensen die het rustiger willen doen. De tocht kan vooral zwaar vallen door de temperatuur waardoor een goede basisconditie noodzakelijk is.

In de Dogonvallei was je je met water uit een teiltje en is de wc een gat in de grond. Er is geen stromend water en geen elektriciteit.
Tijdens de pinassetocht bestaat het sanitair uit een een gat in het dek met houten muurtjes er omheen en je kunt je dan ook niet of zeer beperkt wassen.

De wegen naar de Dogonvallei en tussen Timboektoe, Reserve de Douentza en Hombori zijn onverhard. Deze zogenaamde pistes kunnen afhankelijk van de tijd van het jaar in goede of minder goede staat zijn. Er kunnen flinke gaten in zitten en het kan er zeer stoffig of modderig zijn.

Houdt er ook rekening mee dat je individuele vrijheid tijdens deze reis beperkt is en dat je meestal vroeg op moet staan. Ten slotte wijzen we je erop dat dingen wel eens anders kunnen lopen in een land dat nog steeds tot de armste ter wereld behoort. Kun je hier tegen, dan word je beloond met onvergetelijke herinneringen aan een zeer sfeervol land en vele warme ontmoetingen met de lokale bevolking.

Mocht je twijfelen over mogelijke deelname, neem dan contact met ons op.

 Paspoortinformatie

Paspoort
Iedereen heeft een paspoort nodig dat na vertrek uit Mali nog zes maanden geldig is.
NB. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. media en/of krijgsmacht) soms een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld. Zoals ook vermeld in de ANVR-Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2020 komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.

Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.

 Visuminformatie

Voor deze reis is geen visum nodig.

Extra visuminformatie

Let bij het invullen op de volgende zaken: - Vermeld s.v.p. duidelijk je telefoonnummers (privé en werk) zodat het VisumBuro je kan bereiken bij eventuele problemen. - Vul het gehele formulier in hoofdletters in! Nom: achternaam invullen Prénom(s): voornamen invullen Date et lieu de naissance: geboortedatum en geboorteplaats invullen Nationalité: nationaliteit invullen Profession: beroep invullen Adresse complète: volledige huisadres invullen Etat civil: burgerlijke staat invullen (marié(e) indien gehuwd, non-marié(e) indien ongehuwd) Nombre d'enfants: aantal kinderen invullen Numéro de passeport: paspoortnummer invullen Date de délivrance: afgiftedatum paspoort invullen Motif du voyage: vakantie invullen (tourisme) Durée du séjour: duur van het verblijf in Mali Date d'entrée: datum van aankomst in Mali Lieu(x) de destination: plaatsen van bestemming invullen (Djenné, Pays Dogon, Mopti). Lieu de destination en quittant: plaats van bestemming bij vertrek uit Mali (invullen Pays Bas of la Belgique). Dates des précédents séjours: data en plaatsen van voorafgaande verblijven in Mali (alleen invullen indien je eerder in Mali geweest bent) Moyen de transport: bus invullen Noms des personnes en référence: naam en adres van referentie in Mali invullen (Toguna Tours, Bamako, Mali, Tel: 00 223 229- 5366). - Onderaan de aanvraag wordt gevraagd of je wilt bevestigen dat je geen betaald werk aanneemt, en dat je niet als au pair gaat werken gedurende je verblijf in Mali. Tevens mag je niet langer verblijven in Mali dan de datum waarop je visum verloopt. Hier dien je dus naar waarheid ‘oui’ in te vullen. Visumaanvraag moet ondertekend worden en je moet de datum van het invullen van het visumformulier erbij zetten.


Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.

  Financiën

Munteenheid
De munteenheid van Mali is de CFA -franc (Communauté Financière Africaine), uitgesproken als seefa. De CFA is gekoppeld aan de euro en er gaan 655 CFA in 1 euro.

Welk geld meenemen? Je kunt het allerbeste contante euro’s meenemen. Deze zijn overal het gemakkelijkst inwisselbaar, echter ze zijn niet gedekt bij verlies of diefstal. We wijzen je er daarom op dat je je wel apart kunt bijverzekeren voor contanten. Op de verzekeringspagina in de brochure kun je hier meer over lezen. Normaliter wisselen al onze reizigers aan het begin van de reis het overgrote deel van hun geld bij de agent. Aan het einde van de reis kun je de overgebleven CFA’s ook weer bij de agent terugwisselen. Houd er rekening mee dat je buiten Bamako een groot gedeelte van je dag kwijt zult zijn bij de bank, indien je nog moet wisselen. Tijdens de reis maken we een eetpot waarin CFA’s gestort worden. Hiermee worden de inkopen voor de maaltijden onderweg betaald en hieruit kunnen, indien de groep het wil, ook de fooien voor chauffeurs, kok en gidsen betaald worden. Houd er rekening mee je in Afrika veel meer geld kwijt bent voor eten en drinken dan in Azië!

Creditcard/Pinnen
Creditcards worden nog vrijwel nergens geaccepteerd als betaalmiddel in dit gedeelte van de wereld. Wil je wel een creditcard meenemen, dan raden we je aan alleen de Visa card mee te nemen als reserve betaalmiddel. Deze wordt iets vaker wel geaccepteerd.
In Mali kun je nog niet pinnen.

Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

Zakgeld

Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is per persoon per week.

Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.

Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:

(Er is een enorm aanbod van leuke souvenirs, waardoor de kosten snel oplopen. Ook is eten en drinken in de Sahel niet goedkoop).

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2020. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.

  Maaltijden

De maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen. Dit is een bewuste keuze, omdat we de vrijheid van individueel reizen willen combineren met het gemak van een groepsreis. Op verschillende plekken heb je de gelegenheid om zelf uit eten te gaan. Aangezien op veel plekken niet veel keus of zelfs helemaal geen keus is wat betreft restaurants zul je tevens vaak met de groep samen eten. Sommige eetgelegenheden zijn niet goed toegerust om eten te bereiden voor veel mensen tegelijk. Daarom is het soms handig om tevoren een buffet te bestellen of als groep uit een beperkt aantal menu’s een selectie te maken. De reisbegeleider zal op sommige locaties met een voorstel komen.

Tijdens de reis wordt voor de kampeerdagen geld ingezameld voor een eet- en fooienpot. De lokale gids en de reisbegeleid(st)er doen de boodschappen met het geld uit deze pot en organiseren de maaltijden, in de Dogon met hulp van lokale vrouwen, die ook afwassen. Is er geen extra hulp, zoals in Hombori, dan is hulp voor afwassen vanuit de groep gewenst. De lokale gids en de reisbegeleid(st)er eten gratis mee uit de eetpot. Onderweg worden flessen water ingekocht en deze worden ook meegenomen tijdens de looptocht in de Dogonvallei. Houd er rekening mee dat de kosten van levensonderhoud in West-Afrika hoger zijn dan bij ons. Veel levensmiddelen moeten namelijk geïmporteerd worden.

Eten en drinken
De keuken van Mali is niet besteed aan fijnproevers. Het traditionele eten is tô (maïspap) met een groentesaus (van bijvoorbeeld okra's) en riz sauce (rijst met een tomaten/pindasaus). Kip en lamsvlees zijn voor de lokale bevolking vrij luxe, in restaurants kun je echter overal vlees eten. Brochettes (spiesen) met rundvlees of met capitaine (vis) zijn heerlijk en worden vaak geserveerd met frites en een salade. In de grote steden vind je een aantal Europees georiënteerde restaurants, waar je een maaltijd kunt krijgen die min of meer vergelijkbaar is met wat in Europa wordt geserveerd; pizza's, spaghetti en Franse ‘haute cuisine’.

Afhankelijk van de tijd van het jaar worden langs de kant van de weg en op markten een verscheidenheid aan vruchten verkocht als mango's, papaja’s, meloenen en mandarijnen. Zolang het fruit nog ongeschild is of geschild wordt waar je bij staat, kun je het met een gerust hart eten. Tijdens de reis zorgt onze eigen gids/kok voor het eten. Ondanks de primitieve omstandigheden zal het niveau van zijn kookkunst je meevallen; wel bestaat het eten bijna altijd uit vlees, vis of kip met rijst, aardappelen of pasta, gevolgd door fruit. Bij het ontbijt (ook in de hotels) wordt bijna altijd stokbrood, jam en nescafé geserveerd. In Mali doen de gids/kok en de reisbegeleid(st)er inkopen. We verzoeken je vriendelijk de kok af en toe eens te helpen met koken en afwassen.

Mineraalwater is algemeen verkrijgbaar. Het wordt verkocht in grote plastic flessen, maar is relatief duur (per fles ongeveer 2 Euro). Frisdranken als Coca Cola en Fanta kosten weinig en zijn in de steden overal te koop, evenals koffie en thee. Bier is ook niet al te duur en wordt verkocht in halve liter flessen.

  Taal & Cultuur

Taal
Frans is de officiële taal van Mali. De meest gesproken taal in Mali, en zeker in de hoofdstad Bamako, is Bambara.Aanbevolen literatuur
Ton van der Lee - "De Dans van de Geesten", 2005
In "De Dans van de Geesten" dreigt het leven in Afrika Ton van der Lee noodlottig te worden. Hij krijgt rivierkoorts en malaria. Westerse medicijnen en traditionele geneesmiddelen kunnen hem niet helpen. In een klein woestijndorp ontmoet hij Paul Verhoeff, die tot sjamaan is gewijd. Paul vertelt hem over de dans van de geesten, een eeuwenoude Afrikaanse ceremonie die hem heeft gered van de dood. Ton besluit op zoek te gaan naar het geheim van dit ritueel. Het wordt een pelgrimstocht vol beproevingen, verrassende ontmoetingen en magische ervaringen. De Dans van de Geesten is een verslag van een spirituele zoektocht naar bevrijding, genezing en het traditionele hart van Afrika. Het is ook een fascinerend reisboek over West-Afrika.

 Wat neem ik mee op reis

Bagagekeuze 

Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!

Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie. Wij adviseren om onmisbare spullen, zoals bijvoorbeeld medicatie en wandelschoenen, aan te trekken of in je handbagage te stoppen.

Kleding
In Mali wonen voornamelijk islamitische bevolkingsgroepen en gelden bijzondere kledingvoorschriften, die gerespecteerd dienen te worden. Met name tijdens het bezoek aan dorpjes is het erg belangrijk dat je je hele lichaam bedekt, behalve je hoofd. Mannen kunnen kleding met korte mouwen dragen. Tijdens de trektocht in de Dogon kunnen zowel vrouwen als mannen T-shirts met korte mouwen dragen; voor mannen is een korte broek hier geen probleem; vrouwen wordt geadviseerd om een broek over de knie te dragen.
Omdat de temperaturen tijdens deze reis nogal kunnen verschillen is het handig om laagjeskleding mee te nemen: kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt.

Wat je écht nodig hebt:
- Lakenzak & slaapzak
- Klamboe: een 1-persoonsklamboe is aan te raden.
- DEET (tegen de muggen)
- Goed ingelopen enkelhoge wandelschoenen zijn erg belangrijk.
- Klein rugzakje voor de wandelingen
- Extra tas voor je bagage die je mee de Dogon in neemt (kan ook je flightbag zijn)

Fotografie, video en opladen
In de meeste hotels kun je de batterijen van je camera opladen. Opladen kan niet tijdens de trektocht. Denk daarom ook aan een reserveset batterijen.

Een drone mee op reis?

Drones worden een steeds populairder hulpmiddel om foto’s of video-opnamen te maken. Het is echter lang niet altijd toegestaan deze te gebruiken. Mocht je overwegen een drone mee te nemen, dan raden we je ten zeerste aan je goed te verdiepen in de lokale wet- en regelgeving omtrent het gebruik ervan. Daarnaast is het van belang dat je je verdiept in de regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, naar/van de bestemming en eventuele binnenlandse vluchten. Niet alle maatschappijen hanteren dezelfde regels voor het meenemen van een drone. Je kunt verplicht worden deze in je ruimbagage te doen of juist als handbagage mee te nemen.

Graag willen we het volgende benadrukken:

 • Het eventueel meenemen en gebruiken van een drone is geheel op eigen verantwoordelijkheid en risico. 
 • Twijfel je over de regels omtrent het gebruik van een drone, neem deze dan niet mee op reis. 
 • Houd er rekening mee dat het ongeoorloofd gebruik van een drone zwaar gestraft kan worden. 
 • Neem je toch een drone mee, gebruik deze dan op momenten dat je de tijdsplanning / voortgang van de groepsreis niet belemmert. 
 • In ‘gevoelige gebieden’, bijvoorbeeld gebieden met militaire activiteiten, kunnen afwijkende regels gelden.

Lees op de website Droneopreis.nl meer over de regels bij het meenemen van een drone naar jouw reisbestemming.

 Gezond en veilig op reis

Medicijnen

We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee. 

Gebruik je speciale medicijnen(bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties en malariaprofylaxe

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.

Mali stelt een gele koorts vaccinatie verplicht. Nneem je gele vaccinatieboekje mee als bewijs, want er wordt soms naar gevraagd op de luchthaven. We raden je aan je in te enten tegen de volgende ziekten:
- DTP (difterie, tetanus, polio)
- Hepatitis A
- Gele Koorts

*Cholera
Voor Mali is een choleravacinatie niet nodig, maar huisartsen en GG&GD’s zetten normaliter wel een cholerastempel in je vaccinatieboekje zonder dat je hiertegen bent ingeënt. Men controleert het vaccinatieboekje soms bij aankomst. Neem dit boekje, voorzien van de juiste stempels, dus beslist mee op reis.

*Bilharzia
Dit is een ziekte die je kunt oplopen bij het zwemmen of baden in stilstaand zoet water, maar ook een douche nemen onder een waterval kan risico's met zich meebrengen! Ook de Nigerrivier en waterplaatsen in de Dogonvallei zijn op sommige plaatsen met bilharzia geïnfecteerd. Deze infectie is vooral geconcentreerd rond plekken waar waterslakken, tussengastheren voor de bilharzia-parasiet, het meeste voorkomen. Je loopt het meeste kans op bilharzia op plaatsen waar veel oeverbegroeiing is. Na terugkeer in Nederland kan eventueel via bloedonderzoek gemakkelijk achterhaald worden of je bilharzia hebt opgelopen. Als je er op tijd bij bent is bilharzia snel te genezen.

Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:
Rabiës
Malaria, komt voor in Mali
Dengue, komt voor in Mali

Thuisvaccinatie.nl

Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts, je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.

Check je reisverzekering!

Logo Europeesche

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Europeesche Verzekeringen vind je hier.

Hulp op zak app

De Hulp op Zak-app biedt je snelle hulp als je schade hebt tijdens je vakantie. Bij een noodsituatie bereik je direct de alarmcentrale van je verzekeraar. De app is via deze pagina te downloaden.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

 Contact tijdens de reis

Tijdsverschil
Het tijdsverschil met Mali is 2 uur (tijdens de wintertijd 1 uur)

Contact met het thuisfront
Bellen vanuit Mali kan bij de verschillende telecomkantoortjes. 'Collect call'-gesprekken zijn ook mogelijk. Mobiel bellen is in Mali in de steden overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij je provider of mobiele telefonie met je bestaande abonnement en telefoontoestel mogelijk is.
Internet cafés zijn overal in Mali te vinden. E-mail is de goedkoopste manier om met het thuisfront te communiceren.
Post vanuit Mali doet er normaal gesproken zo'n twee weken over.

Noodgevallen en calamiteiten

Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op www.schiphol.nl, www.brusselsairport.be/nl of in de Schiphol Amsterdam Airport en Brussels Airport App (gratis te downloaden in de Appstore).

We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.

Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is één van de grootste industrieën ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Zo compenseert Sawadee de volledige CO2-uitstoot van de retourvlucht naar de bestemming, alle vormen van transport tijdens de reis én het volledige verblijf op de bestemming voor alle reizigers. Ook houden we ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Projecten

image

Teriya Bugu

Aan het einde van de reis bezoeken we Teriya Bugu. Bij deze agrarische gemeenschap draait alles om duurzaamheid en solidariteit. Een leerzame ervaring voor nieuwsgierigen, en voor allen een heerlijke plek om bij te komen op de schaduwrijke oevers van de rivier de Bani. Vanuit deze oase is het mogelijk om kennis te maken met de verschillende activiteiten, zoals duurzame energie (zonne-energie en biogas-productie) en een boomkwekerij. Er is een schooltje op het terrein en er zijn medische voorzieningen, een bibliotheek en een klein museum. www.tb-mali.com

Groepsrondreis Mali

Niet boekbaar

Naar boven