< Terug naar resultaten

Reisverslag van een van onze reisbegeleiders

Dwalen langs de mystieke Dogonvallei

Als je iemand echt heel ver weg wilt, dan stuur je ?m naar Timboektoe! Tijdens de middeleeuwen was Timboektoe één van de belangrijkste steden op de karavaanroutes door Afrika. Toen de Europeanen Afrika begonnen te ontdekken, werd verteld dat ?alle daken van de stad in goud waren gelegd?. Om er te geraken moesten enorm veel hindernissen worden overwonnen. Als Europese handelsman moest je door de woestijn rekken, langs allerlei ?wilde volkeren?, over de Niger en je vermommen als Arabier. Vandaar dat ?iemand die naar Timboektoe is?, wellicht wel enige tijd weg zal blijven. Tja, en dan blijkt dat de daken niet van goud zijn?.
Ik vind Timboektoe een indrukwekkende stad, vooral door de aanwezigheid van de Touareg, de nomadenbevolking met hun typerende blauwe djellaba?s. De aankomst in Timboektoe blijft een bijzonder moment. Van ver zie je de stad oprijzen als een fata morgana in een oneindige woestijn. Bij het welkomstbord ?Bienvenue à Timbuktu? wil iedereen toch even op de foto. Er is ook een legende die zegt dat als je in je paspoort een tempel hebt die bewijst dat je in Timboektoe bent geweest, je in New York in een bepaalde exclusieve club binnen mag!
Maar of dat waar is, weet ik niet.

Op reis door Mali trekken we met de bus van de Malinese hoofdstad Bamako naar Djenné, één van de mooiste steden van Afrika met de grootste lemen moskee van het continent. Vandaar gaat het naar de mystieke Dogonvallei, waar we te voet en met de bagage op een ossenkar doortrekken. Tijdens onze trektocht in de Dogonvallei slapen we op de daken van de lemen huizen onder de sterrenhemel. Met recht een avontuurlijke tocht dus, temeer ook omdat de wegen vaak in slechte staat zijn. Je weet nooit hoe lang je precies onderweg bent.
Er zijn in Mali nog heel wat traditionele stammen. We ontmoeten tijdens deze reis vooral de Dogon, een traditionele zelfvoorzienende stam die in de gelijknamige vallei woont. Zij voeren nog traditionele maskerdansen op. Bij de echte opvoeringen mogen wij als toerist niet aanwezig zijn, maar tegen betaling kan je wel vragen zo?n dans te laten opvoeren. Dat is echt heel spectaculair. En vergeet ook de festivals van dit land niet. Eén van de grootste festivals van Mali vindt plaats in Ségou. Tijdens deze driedaagse wordt een podium over de Niger gebouwd en treden de grote sterren van de Malinese muziekscène op, zoals Habib Koité en Oumou Sangare.
Van een heel andere orde is het Festival du Désert in Essakane. Daar wordt geen populaire muziek, maar traditionele monotone muziek van de Touareg gespeeld, terwijl de vrouwen prachtige dansen uitvoeren. Maar ook Damon Albarn van Blur heeft er al eens opgetreden. Het leuke van die festivals is dat ze enorm veel volk op de been brengen, waardoor je dagen op voorhand tussen de spontaan zingende, dansende en musicerende Malinezen loopt.

Dit is een samenvatting van een interview dat De Morgen met Kim Nooyens had. Lees het hele artikel hier.

Groepsrondreis Mali

Niet boekbaar

Naar boven