< Terug naar resultaten

Praktische informatie

 Deskundige reisbegeleiding

De lokale reisbegeleiders die op deze reis worden ingezet kunnen ook uit een anders West Afrikaans land komen.

 Beste reistijd

De beste reistijd is gedurende de droge periode, deze duurt van half oktober tot en met juni. De koelste periode is van december tot en met half februari met een gemiddelde temperatuur van 25 graden. In oktober, november, maart en april ligt de gemiddelde temperatuur rond de 27 graden. In mei en juni kan de temperatuur oplopen tot 30 graden.
De kustregio is vaak een paar graden koeler, naarmate je het binnenland in gaat, stijgt de temperatuur gemiddeld een paar graden.

De regentijd duurt van juni tot en met begin oktober, door de hoge luchtvochtigheid is de gevoelstemperatuur in deze periode drukkend heet. De temperatuur kan overdag oplopen tot 45° C, zelfs ‘s nachts blijft het vaak rond de 30° C. Wij organiseren daarom in deze maanden geen reizen naar Senegal en Gambia.

Het Djoudj Nationaal Park is open van 1 november tot 30 april. Gedurende deze periode zijn hier vele vogelsoorten te bezichtigen. Over het algemeen zijn in de maanden december en januari de meeste vogels in het park aanwezig.

image

 Zwaarte

 • Zwaarte van de reis

  arrow
  • image

   Zeer lichte reis met rustige reisdagen en/of zeer lichte dagwandelingen

  • image

   Lichte reis met mogelijk enkele langere reisdagen en/of eenvoudige dagwandelingen

  • image

   Reis met enkele lange reisdagen en/of zwaardere (dag)wandelingen

  • image

   Zwaardere reis, door langere reisdagen, veel verplaatsingen en/of zwaardere, meerdaagse wandelingen

  • image

   Zware reis, door bijvoorbeeld lange reisduur, veel verplaatsingen, langere reisdagen, intensievere trekkings en in mindere mate grote cultuurverschillen

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabelere, Luxere hotels

  • image

   Luxe hotels

  image

Houd er rekening mee dat je individuele vrijheid tijdens deze reis minder groot kan zijn dan je gewend bent en dat je soms vroeg op moet staan. Ook wijzen we je erop dat dingen wel eens anders kunnen lopen in landen die nog steeds tot de armsten ter wereld behoren. Kun je hier tegen, dan word je beloond met onvergetelijke herinneringen aan zeer sfeervolle landen en vele warme ontmoetingen met de lokale bevolking. Mocht je twijfelen over mogelijke deelname, neem dan contact met ons op.

 Paspoortinformatie

Je hebt een paspoort nodig dat nog zes maanden na terugkomst in Nederland geldig is. 

NB. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. media en/of krijgsmacht) soms een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld. Zoals ook vermeld in de ANVR-Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2020 komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.

Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.

 Visuminformatie

Voor deze reis is geen visum nodig.


Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.

  Financiën

Munteenheid


De munteenheid van Senegal is de CFA -franc (Communauté Financière Africaine), uitgesproken als seefa. De CFA is gekoppeld aan de euro en er gaan 656 CFA in 1 EUR (jan 2018). De munteenheid van Gambia is de dalasi en staat op 58 GMD - 1 EUR (jan 2018).


Welk geld meenemen?


Je kunt het allerbeste cash euro’s meenemen. Deze zijn in Dakar en Saint-Louis inwisselbaar bij de banken, maar zijn niet gedekt bij verlies of diefstal. We wijzen je erop dat je je wel apart kunt bijverzekeren voor contanten. Normaliter wisselen al onze reizigers aan het begin van de reis het overgrote deel. Tijdens de reis maken we een eetpot waarin CFA’s gestort worden. Hiermee worden de inkopen voor de maaltijden onderweg betaald en hieruit kunnen, indien de groep het wil, ook de fooien voor de chauffeur en gidsen betaald worden.


Creditcard / Pinnen


Creditcards worden nog vrijwel nergens geaccepteerd als betaalmiddel in dit gedeelte van de wereld. Wel kun je je Visacard meenemen als reservebetaalmiddel voor noodgevallen.
In Dakar, St. Louis, Touba en Tambacounda is het mogelijk om geld te pinnen met een Europas (met Cirruslogo). We willen je er echter wel op wijzen dat dit geen betrouwbare optie is aangezien pinautomaten wegens stroomstoringen buiten werking kunnen zijn. In Gambia zijn geen pinautomaten.

Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

Zakgeld

Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is € 250,- per persoon per week.

Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.

Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:

Toegang Schildpaddenboerderij € 10
Bezoek Saint Louis met paardenkoets € 15
Entree Makasutu € 17
Keur Saloum verschillende boottochten € 15
Fooien € 75

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2020. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.

  Maaltijden

Tijdens deze reis zijn de volgende maaltijden inclusief:
 • 14x ontbijt

Tijdens deze reis zijn enkel de ontbijten inbegrepen in de reissom. We hebben hier bewust voor gekozen, omdat we de vrijheid van het individueel reizen willen combineren met het gemak van een groepsreis. Op verschillende plekken heb je de gelegenheid om zelf uit eten te gaan. Op enkele plekken is er weinig keuze wat betreft restaurants, waardoor je soms met de groep samen eet. Enkele eetgelegenheden zijn niet goed toegerust om eten te bereiden voor veel mensen tegelijk. Daarom is het soms handig om tevoren een buffet te bestellen of als groep uit een beperkt aantal menu’s een selectie te maken. De reisbegeleider zal op sommige locaties met een voorstel komen. Houd er rekening mee dat de kosten van levensonderhoud in West Afrika hoger zijn dan bij ons. Veel levensmiddelen moeten namelijk geïmporteerd worden.

Eten en drinken

Het traditionele eten in Senegal en Gambia bestaat voornamelijk uit gekruide rijstgerechten. De hoofdmaaltijd bestaat over het algemeen uit rijst, gierst of couscous als basis met een saus van vlees of vis. Vis is bijna overal goed verkrijgbaar door de verschillende rivieren. Het nationale Senegalese gerecht heet Thiébou-Dienne dat rijst met vis betekent. Verder zijn Maffée (pindasaus) en Yassar (kip of vis in citroen-uiensaus) veel voorkomende gerechten die zeker het proeven waard zijn.. In de grote steden vind je een aantal Europees georiënteerde restaurants, waar je een maaltijd kunt krijgen die min of meer vergelijkbaar is met wat in Europa wordt geserveerd; pizza's, spaghetti en Franse ‘haute cuisine’.

Afhankelijk van de tijd van het jaar worden langs de kant van de weg en op markten een verscheidenheid aan vruchten en groenten verkocht als mango's, papaja’s, meloenen en wortelen, tomaten, aubergines en aardappelen. Zolang het fruit nog ongeschild is of geschild wordt waar je bij staat, kun je het met een gerust hart eten.

  Taal & Cultuur

Frans is de officiële taal in Senegal en Engels in Gambia.

 Wat neem ik mee op reis

Bagagekeuze 

Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!

Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie. Wij adviseren om onmisbare spullen, zoals bijvoorbeeld medicatie en wandelschoenen, aan te trekken of in je handbagage te stoppen.

Kleding

In de steden is het geen probleem om een korte broek/rok en shirts met korte mouwen te dragen. Begeef je je naar de minder dichtbevolkte gebieden of kom je bij iemand thuis dan is het gepast om je knieën en armen te bedekken. Omdat de temperaturen tijdens deze reis nogal kunnen verschillen is het handig om laagjeskleding mee te nemen: kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt.

Wat je écht nodig hebt:

 • klein dagrugzakje
 • warme trui, ondanks de hitte overdag kan het 's nachts soms flink afkoelen
 • verrekijker voor de vogelliefhebber
 • DEET (tegen de muggen)

Fotografie, video en opladen

In de meeste hotels kun je de batterijen van je camera opladen. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig. Opladen kan niet tijdens de boottocht. Denk daarom ook aan een reserveset batterijen.

Een drone mee op reis?

Drones worden een steeds populairder hulpmiddel om foto’s of video-opnamen te maken. Het is echter lang niet altijd toegestaan deze te gebruiken. Mocht je overwegen een drone mee te nemen, dan raden we je ten zeerste aan je goed te verdiepen in de lokale wet- en regelgeving omtrent het gebruik ervan. Daarnaast is het van belang dat je je verdiept in de regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, naar/van de bestemming en eventuele binnenlandse vluchten. Niet alle maatschappijen hanteren dezelfde regels voor het meenemen van een drone. Je kunt verplicht worden deze in je ruimbagage te doen of juist als handbagage mee te nemen.

Graag willen we het volgende benadrukken:

 • Het eventueel meenemen en gebruiken van een drone is geheel op eigen verantwoordelijkheid en risico. 
 • Twijfel je over de regels omtrent het gebruik van een drone, neem deze dan niet mee op reis. 
 • Houd er rekening mee dat het ongeoorloofd gebruik van een drone zwaar gestraft kan worden. 
 • Neem je toch een drone mee, gebruik deze dan op momenten dat je de tijdsplanning / voortgang van de groepsreis niet belemmert. 
 • In ‘gevoelige gebieden’, bijvoorbeeld gebieden met militaire activiteiten, kunnen afwijkende regels gelden.

Lees op de website Droneopreis.nl meer over de regels bij het meenemen van een drone naar jouw reisbestemming.

 Gezond en veilig op reis

Medicijnen

We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee. 

Gebruik je speciale medicijnen(bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties en malariaprofylaxe

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.

Cholera
Voor Senegal en Gambia is een choleravaccinatie in principe niet nodig, maar huisartsen en GGD’s zetten normaliter wel een cholerastempel in je vaccinatieboekje zonder dat je hiertegen bent ingeënt, vraag hier expliciet om. Men controleert het vaccinatieboekje na aankomst op een "Cholera not indicated"-verklaring, deze is verplicht! Neem dit boekje, voorzien van de juiste stempels, dus beslist mee op reis.

Bilharzia
Dit is een ziekte die je kunt oplopen bij het zwemmen of baden in stilstaand zoet water, maar ook een douche nemen onder een waterval kan risico's met zich meebrengen! Ook de Gambia rivier en andere waterrijke gebieden kunnen op sommige plaatsen met bilharzia geïnfecteerd zijn. Deze infectie is vooral geconcentreerd rond plekken waar waterslakken, tussengastheren voor de bilharzia-parasiet, het meeste voorkomen. Je loopt het meeste kans op bilharzia op plaatsen waar veel oeverbegroeiing is. Na terugkeer in Nederland kan eventueel via bloedonderzoek gemakkelijk achterhaald worden of je bilharzia hebt opgelopen. Als je er op tijd bij bent is bilharzia snel te genezen.

Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:
Buiktyfus
DTP (difterie, tetanus, polio)
Gele koorts
Hepatitis A
Rabiës
Malaria, komt voor in Senegal en Gambia
Dengue, komt voor in Senegal en Gambia

Thuisvaccinatie.nl

Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts, je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.

Check je reisverzekering!

Logo Europeesche

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Europeesche Verzekeringen vind je hier.

Hulp op zak app

De Hulp op Zak-app biedt je snelle hulp als je schade hebt tijdens je vakantie. Bij een noodsituatie bereik je direct de alarmcentrale van je verzekeraar. De app is via deze pagina te downloaden.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

 Contact tijdens de reis

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Senegal en Gambia is 2 uur (tijdens de wintertijd 1 uur)

Contact met het thuisfront

- Mobiel bellen is in Senegal en Gambia in de steden overal mogelijk.
- Internet cafés zijn overal in Senegal en Gambia te vinden. Wifi komt nog niet veel voor.
- Post vanuit Senegal en Gambia doet er normaal gesproken zo'n twee weken over.

Noodgevallen en calamiteiten

Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op www.schiphol.nl, www.brusselsairport.be/nl of in de Schiphol Amsterdam Airport en Brussels Airport App (gratis te downloaden in de Appstore).

We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.

Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is één van de grootste industrieën ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Zo compenseert Sawadee de volledige CO2-uitstoot van de retourvlucht naar de bestemming, alle vormen van transport tijdens de reis én het volledige verblijf op de bestemming voor alle reizigers. Ook houden we ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Projecten

image

Makasutu Culture Forest

Makasutu Culture Forest is West Afrika’s eerste eco-toerisme bestemming. In dit 1000 hectare grote gebied vind je vijf verschillende eco-systemen: tropische bossen, savannen, mangrove bossen, palmbossen en moerassen. Door deze enorme variatie is er een grote diversiteit aan wildlife. Onder begeleiding van een gids maak je een prachtige wandeling door dit beschermde gebied en kom je meer te weten over de geschiedenis en oorspronkelijke bewoners. De opbrengst van ons bezoek komt ten goede aan de lokale bevolking. www.makasutu.com

Kairoh Garden

In Gambia overnachten we twee nachten bij Kairoh Garden guesthouse in Kuntaur. Zij zijn gesitueerd midden in de Gambiaanse samenleving en vervullen op een actieve manier een verbindende rol tussen bezoekers en de lokale gemeenschap. Naast de bedrijfsactiviteiten, worden projecten ondersteund die zowel door bezoekers, door de dorpen en door Kairoh Garden zelf worden geïnitieerd. Ons motto is: no charity but humanity, no aid but trade. Kairoh Garden (Kuntaur) ligt pal aan de Gambia rivier en is omringd door rijstvelden. In deze meest arme streek van Gambia ondersteunt Kairoh Garden op verzoek van een aantal dorpen het werken in communitygardens waar vooral vrouwen met elkaar samenwerken. Deze ondersteuning is deels materieel, zoals zorgen voor omheining, watervoorziening en goede zaden. Daarnaast wordt kennisoverdracht en ervaringsuitwisseling georganiseerd over organische insectenbestrijding en compostering. Op dit moment nemen acht dorpen deel aan het programma. De oogst is deels voor eigen gebruik van de vrouwen waardoor meer gevarieerd kan worden gegeten en deels om te verkopen waardoor vrouwen inkomen hebben om bv. schoolgeld voor hun kinderen te betalen. Voor meer informatie kijk op www.kairohgarden.com

Groepsrondreis Senegal en Gambia

Niet boekbaar

Naar boven
 

Haal het Midden-Oosten en Noord-Afrika in huis
Samen met Sawadee!

Reizen door het Midden-Oosten en Noord-Afrika, voelt als reizen door de tijd. Ook deze week hebben wij weer leuke tips en reisverhalen voor jou geselecteerd.

Speel daarnaast deze week mee met de Midden-Oosten en Noord-Afrika quiz. Door alle vragen goed en zo snel mogelijk te beantwoorden maak jij kans op een reisspelletjespakket. Leuk voor nu thuis, maar ook straks op reis.