< Terug naar resultaten

Praktische informatie

 Deskundige reisbegeleiding

Deze Togo en Benin reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleid(st)er of een lokale Engelssprekende reisbegeleid(st)er.

Onze reisbegeleiders zijn stuk voor stuk professioneel en gepassioneerd en hebben een intensieve, door Sawadee ontwikkelde training gevolgd. De reisbegeleiders zorgen ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en zijn je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. Zij geven je graag tips over mogelijke excursies, mooie plekjes en leuke restaurants. Onze reisbegeleiders beantwoorden graag al je vragen, maar neem zelf ook een goede reisgids mee. De reisbegeleider verwelkomt je op de bestemming bij aankomst op de luchthaven.


 Beste reistijd

Zowel Benin als Togo zijn in de periode van augustus tot en met maart prima te bereizen, waarbij opgemerkt moet worden dat het in februari tot en met april wel heel warm zal zijn. Er valt in die periode weinig tot geen regen. In de noordelijke gebieden koelt het ’s nachts vaak wel af, wat prettig kan zijn als afwisseling na de hoge dagtemperaturen.
Togo en Benin hebben een typisch tropisch laaglandklimaat. De temperatuursverschillen gedurende het jaar zijn gering. Vooral in het zuiden is er een hoge luchtvochtigheid, die soms kan oplopen tot 95 %. Tijdens de warmste periodes kunnen de temperaturen overdag oplopen tot ongeveer 35 graden in het zuiden en 45 graden in het noorden. In het noorden is het droger en kunnen de temperaturen ’s nachts behoorlijk dalen. De warmste maanden zijn februari tot april. Het zuiden van beide landen kent twee regenperiodes: van mei tot half juli en daarnaast een kleinere regenperiode in september en oktober. In het noorden duurt het regenseizoen van mei tot oktober, maar het regent slechts af en toe (meestal kort en hevig) en de rest van de dag is het warm en droog. In het noorden kan in de maanden december tot april de harmattan waaien. Het is dan wat stoffiger, maar je zult hier geen echte hinder van ondervinden. Dit zijn perfecte maanden reizen omdat het dan wat koeler is.

image
Ramadan en Offerfeest

In 2021 duurt de ramadan van 12 april t/m 11 mei. De Ramadan is een offer festival, waarbij de gelovigen zich overdag onthouden van eten of drinken. Reizen tijdens de ramadan is goed mogelijk, maar je kunt eventueel wel te maken krijgen met verkorte openingstijden of gesloten restaurants, attracties en winkels. Ook kan het op sommige plaatsen drukker zijn dan normaal, waardoor je iets langer onderweg bent. Het is een bijzondere maand om door een islamitisch land te reizen en getuige te zijn van deze unieke periode. Met name de nachtelijke vieringen, waarbij het vasten wordt onderbroken, zijn een feest om mee te maken. Hoe streng de ramadan wordt nageleefd verschilt per regio. Vergelijkbare omstandigheden gelden voor het Offerfeest, dat in 2021 plaats zal vinden van 19 juli tot 23 juli.

In Togo en Benin is ongeveer een kwart van de bevolking islamitisch. Reizen tijdens de Ramadan is in deze regio dan ook geen enkel probleem. Bovendien valt de Ramadan dit jaar (en komende jaren) in de zomer en dus buiten de periode dat we reizen naar Togo en Benin aanbieden.

 Togo en Benin reizen met een festival

Voodoo-festival Festivalreizen in Togo en Benin Jaarlijks vindt op 10 januari in Ouidah het Voodoo-festival plaats. Op deze dag komen er vele duizenden voodooaanhangers samen, waaronder zich tevens belangrijke voodoopriesters, lokale chiefs en koningen bevinden. Het is fantastisch om te zien hoe iedereen zich heeft uitgedost. Er wordt veel muziek gemaakt en gedanst. Het is zeer bijzonder om dit festival mee te maken! Voodoo-festival In het leven van de mensen in het zuiden van Togo en Benin speelt het geloof in voodoo een zeer belangrijke rol. Dit zeer oude geloof is ten tijde van de slavenhandel meegenomen naar Brazilië en Haïti waar het tot op de dag van vandaag voortleeft. Wij associëren voodoo vaak met zwarte magie en het toebrengen van pijn op andere mensen door middel van poppetjes en andere voorwerpen. In praktijk is voodoo echter een religie met een eigen godenwereld; goden worden aangeroepen om ziektes te genezen en tot oplossingen te komen voor dagelijkse problemen. Elk jaar op 10 januari komen er in Ouidah vele koningen en andere voodoo-aanhangers uit het hele land samen en vinden er vele festiviteiten plaats. Muziekoptredens worden afgewisseld door toespraken, er wordt gedanst en er zijn paardenraces op het strand. Het is fantastisch om te zien hoe de mensen zijn uitgedost.

Festival tijdens een reis

Bij data & prijzen staat er per vertrek of er een festival plaats vindt tijdens de betreffende reis. Uiteraard plannen wij met veel zorg de data en het programma van de festivalreizen. Wij willen er op wijzen dat het in een uitzonderlijk geval mogelijk is dat de lokale of nationale autoriteiten op het laatste moment alsnog het festival afgelasten of de datum wijzigen. Indien dit voor vertrek bekend is zullen we je daar uiteraard van op de hoogte brengen, dit is echter geen reden om de reis te annuleren.

 Zwaarte

 • Zwaarte van de reis

  arrow
  • image

   Zeer lichte reis met rustige reisdagen en/of zeer lichte dagwandelingen

  • image

   Lichte reis met mogelijk enkele langere reisdagen en/of eenvoudige dagwandelingen

  • image

   Reis met enkele lange reisdagen en/of zwaardere (dag)wandelingen

  • image

   Zwaardere reis, door langere reisdagen, veel verplaatsingen en/of zwaardere, meerdaagse wandelingen

  • image

   Zware reis, door bijvoorbeeld lange reisduur, veel verplaatsingen, langere reisdagen, intensievere trekkings en in mindere mate grote cultuurverschillen

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabelere, Luxere hotels

  • image

   Luxe hotels

  image

In principe kan iedereen die gezond is aan deze reis deelnemen, maar een positieve en flexibele instelling zijn wel belangrijk. In Afrika lopen dingen soms anders dan we zouden willen of gewend zijn; wegen zijn vaak stoffig, vol kuilen en niet of weinig geasfalteerd; faciliteiten op kampeerplaatsen zijn vaak beperkt (koud of geen water, hurk wc’s), en de lokale timetable is anders dan de onze. Zo kan het ook gebeuren dat hotels overboekt zijn of we vertraging tijdens het reizen oplopen, waardoor de overnachting elders plaatsvindt dan gepland.

Wij kamperen een aantal nachten wild en er zijn dan geen voorzieningen om je te wassen. Je kunt je wel altijd wassen met een teiltje water. Ook zijn de toiletten vaak hurk-wc’s en zijn ze niet altijd goed schoongemaakt. De plekken waar we kamperen zijn lang niet altijd campings in onze zin van het woord. Vaak is het op het terrein naast een school of nabij een dorp. Het zijn dus geen afgelegen plekken in de natuur, maar plekken waar je juist veel contact met de bevolking zult hebben. Tijdens de reis zorgen wij voor tenten en voor de rest van de kampeer- en kookuitrusting. Alleen een slaapzak moet je zelf meenemen. Vanwege de vaak warme nachten zullen de meeste mensen genoeg hebben aan een dunne slaapzak of zelfs alleen lakenzak. In de hoger gelegen plekken kan het 's nachts echter nog altijd afkoelen, en daarom raden we aan om toch ook altijd een (dunne) slaapzak mee te nemen. Je dient je eigen tent op te zetten en af te breken. Tijdens de kampeerovernachtingen zal onze kok een maaltijd voor ons bereiden.

Houd er rekening mee dat je individuele vrijheid tijdens deze reis minder groot kan zijn dan je gewend bent. De wandelingen die je tijdens de reis kunt maken, zijn niet extreem zwaar, maar enige conditie is gewenst. Alle wandelingen zijn optioneel.

Deze reis is bijzonder afwisselend, maar ook intensief! Er is veel minder individuele vrijheid dan veel andere reizen omdat er vaak beperkte keus is voor bijvoorbeeld restaurants. Je moet vaak vroeg op en er is een aantal lange reisdagen, soms over tamelijk slechte wegen. Daarnaast kost de hoge luchtvochtigheid en de warmte vaak extra energie. Vooral in het begin van de reis is dat vaak erg wennen. Door de verandering van klimaat, spijs en drank kan het voorkomen dat je enige last krijgt van darmklachten en vermoeidheid. Voor eventuele ongemakken word je wel volop beloond met avontuur, prachtige natuur en een bijzonder vriendelijke bevolking. Mocht je twijfelen over mogelijke deelname, neem dan contact met ons op.

Neem bij twijfel even contact op met onze reisadviseurs. Houd er rekening mee dat vanwege het avontuurlijke karakter van onze reizen en onvoorziene omstandigheden (een weg kan onbegaanbaar raken, een vervoermiddel kan kapot gaan of een binnenlandse vlucht heeft vertraging) het voor kan komen dat we, ondanks zorgvuldige planning vooraf, toch genoodzaakt zijn een dagindeling of programmaonderdeel aan te passen. Een programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de reisbegeleiding.

 Paspoortinformatie

Iedereen heeft een paspoort nodig dat na aankomst nog zes maanden geldig is. Daarnaast dient je paspoort nog vier lege pagina’s naast elkaar hebben. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. media en/of krijgsmacht) soms een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld. Zoals ook vermeld in de ANVR-Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2020 komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.

Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.

 Visuminformatie

Voor deze reis moet je voor vertrek een visum aanvragen voor: Benin en Togo. Je kunt het visum aanvragen bij de Ambassades van Togo en Benin in Brussel of via de Visumcentrale in Nederland of België, waarmee Sawadee samenwerkt. Dien je aanvraag 4 weken voor vertrek in. De hiervoor benodigde formulieren vind je op: Visumcentrale-Nederland en Visumcentrale-België.

Voor de aanvraag zijn kopieën nodig van een Franstalige brief waarin het vluchtschema staat vermeld. Deze brief stuurt Sawadee 4 weken voor vertrek naar de Visumcentrale en op verzoek per email naar de deelnemers die zelf hun visum willen aanvragen. Vraag je visum niet eerder dan 4 weken voor vertrek aan. Het visum voor Togo dat je bij aankomst op het vliegveld in Lomé zou kunnen kopen, is slechts een paar dagen geldig en je kunt dit dan ook NIET gebruiken voor onze reis. Het visum voor Benin is in tegenstelling tot enkele bronnen ook NIET aan de grens verkrijgbaar. Het is dus noodzakelijk beide visa voor vertrek te regelen.

Het aanvragen van een visum is vaak een tijdrovende procedure. Wij raden je daarom aan om het visum te laten regelen door de Visumcentrale, een gespecialiseerde visumdienst met vestigingen in Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Vraag je visum dan aan via de speciale Sawadee links Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België. Daar vind je alle benodigde formulieren. Nadat je de formulieren hebt ingevuld, stuur je je paspoort plus alle vereiste documentatie aangetekend op naar CIBTvisas in den Haag (voor Nederlandse paspoorthouders) of Visumcentrale Brussel (voor Belgische paspoorthouders). Zij zorgen ervoor dat je visum in het paspoort komt. Vervolgens sturen ze je paspoort aangetekend of via de CIBT koeriersdienst terug. Je kunt je paspoort ook brengen/ophalen bij de Visumcentrale-vestigingen. De kosten voor het visum en de bemiddeling betaal je aan de Visumcentrale bij het indienen van je aanvraag. 

Nederlandse paspoorthouders Belgische paspoorthouders
CIBTvisas – Den Haag
Bezuidenhoutseweg 27-29
2594 AC Den Haag
Postbus 90458 / 2509 LL
+31 (0) 70 31 50 212  
Visumcentrale Brussel
Boulevard Brand Whitlock 87 (5th floor)
1200 Brussel
02 - 7700771
info@visumcentrale.nl
www.visumcentrale.nl
info@visumcentrale.be
www.visumcentrale.be
Bezoekuren
ma-vrij 9.00 - 17.00
Bezoekuren
ma-vrij 9.00 - 17.00 
Bemiddelingskosten bij ambassade/consulaat in Nederland
€29,- (algemeen*)
Bemiddelingskosten bij ambassade/consulaat in België
€56,50 (algemeen*)

*Dit zijn de kosten die de Visumcentrale rekent, in sommige gevallen zijn deze kosten hoger of lager. De Visumcentrale berekent ook consulaire kosten, kijk voor de actuele prijzen op de website van de visumcentrale.


Extra visuminformatie

Let bij het invullen van het formulier van Togo op de volgende zaken: 

 • Op het formulier moet de originele handtekening staan
 • Vermeld aub duidelijk je telefoonnummers (privé en werk) zodat de ambassade of CIBT je kan bereiken bij eventuele problemen.
 • Motif du voyage/ reason for journey: invullen: tourisme
 • Durée du visa sollicité/ length of stay: invullen: 23 days
 • Pouvez-vous donner des référerances au Togo? / Have you got any references in Togo? invullen: Transafrica, B.P. 265 Lomé, Tél: (228) 221 688 23

Let bij het invullen van het formulier van Benin op de volgende zaken:

 • Op het formulier moet de originele handtekening staan
 • Let erop dat alle vragen duidelijk en compleet ingevuld zijn in de Franse taal, inclusief paspoortgegevens.
 • Date du voyage: Heen en terug datum van de reis
 • Nom: Achternaam zoals in paspoort (hoofdletters)
 • Prénom(s): Voornaam/Voornamen
 • Date et lieu de naissance: Geboorte datum en plaats
 • Situation matrimoniale: Burgerlijke staat
 • Nombre d’enfants: Aantal kinderen
 • Profession: Beroep
 • Adresse exacte: Adres
 • Téléphone (GSM): Telefoonnummer
 • Situation militaire: Niet invullen
 • Nationalité d’origine: Nationaliteit van origine
 • Nationalité actuelle: Huidige nationaliteit
 • Numéro de passeport: Paspoort nummer
 • Délivré le: Plaats van uitgifte
 • Valable jusqu’au: Geldig tot
 • Motif du voyage: Invullen: Tourisme
 • Vous entrez au Bénin par: Binnenkomst in Bénin per: voiture
 • Par quelle compagnie aérienne ou maritime? Niet invullen
 • A quelle adresse recise resterez-vous au Bénin? invullen: Hotel Dako, B.P. 218, Bohicon, Tel: 510138; L’Auberge de Grand Popo, B.P. 6, Grand Popo, Tel: 430047.
 • Est-ce votre premier voyage au Bénin? Is dit uw eerste reis naar Benin?
 • De quand date, votre dernier voyage au Bénin? Wanneer was je vorige reis naar Benin? (Indien van toepassing)
 • Pour quel motif ? Wat was de reden van het bezoek?
 • Où irez-vous en quittant le Bénin ? Bestemming na het verlaten van Benin?
 • Bruxelles, le: Invullen: datum + handtekening
 • Op dag 11 steken we de grens over bij Nadoba (Togo) en Boukoumbè (Benin). Op dag 22 steken we de grens over bij Hila Condji (Benin) en Save Condji (Togo).


Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.

  Financiën

Munteenheid

De munteenheid van zowel Togo als Benin is de CFA -franc (Communauté Financière Africaine), uitgesproken als seefa. De CFA is gekoppeld aan de euro en er gaan 655 CFA in 1 euro.

Welk geld meenemen?

Je kunt het beste contante euro’s meenemen en die omwisselen in CFA’s. We raden je af om travellercheques mee te nemen. Een pinpas kun je soms in Lomé gebruiken, maar betrouwbaar is het niet. Neem dus contante euro's mee. Tijdens de reis maken we een eetpot waarin CFA’s gestort worden. Hiermee worden de inkopen voor de maaltijden onderweg betaald en hieruit kunnen, indien de groep het wil, ook de fooien voor chauffeurs, kok en gidsen betaald worden. Verder wordt een aparte dranklijst gemaakt waarop je kunt aankruisen wat je consumeert. Houd er rekening mee je in Afrika veel meer geld kwijt bent voor eten en drinken dan in Azië!

Contant geld

Je kunt het allerbeste contante euro’s meenemen. Contante euro's zijn in de grote steden het gemakkelijkst inwisselbaar. Cash geld is niet gedekt bij verlies of diefstal. We wijzen je erop dat je je wel apart kunt bijverzekeren voor contanten. Op de verzekeringspagina in de brochure kun je hier meer over lezen.

Creditcard / Pinnen

Creditcards worden nog vrijwel nergens geaccepteerd als betaalmiddel in dit gedeelte van de wereld en we raden je daarom aan alleen de Visa card mee te nemen als reserve betaalmiddel.
Voor meer informatie kun je kijken op www.mastercard.com
In Togo en Benin kun je vrijwel nergens pinnen. De enige pin-mogelijkheiden zijn in Lomé en Cotonou, en deze pinautomaten kunnen vrijwel alleen gebruikt worden met een Visacard (en niet met een Mastercard). Bovendien zijn de automaten regelmatig buiten werking. We raden daarom af om je pinpas als primair betaalmiddel mee te nemen.

Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

Zakgeld

Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is € 700,- per persoon per week.

Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.

Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:

Fooien € 100,-

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2020. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.

  Maaltijden

De maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen, met uitzonderingen van het ontbijt en diner tijdens de kampeerovernachtingen. In de steden en aan het strand kun je regelmatig zelf uit eten gaan en soms eten we gezamenlijk in een restaurantje of lokale eetgelegenheid. De ontbijten en diners tijdens de kampeerovernachtingen worden door onze eigen kok klaargemaakt. Voor drankjes wordt een aparte drankenlijst gemaakt. Zowel de kok als de chauffeur en de reisbegeleid(st)er eten tijdens de safari mee en hoeven daarvoor niet te betalen.

Eten en drinken

Togo en Benin staan niet echt bekend om hun verfijnde keuken. Op veel plaatsen die wij bezoeken is weinig variatie en er zijn beperkte mogelijkheden om producten in te kopen. Bijna alle gerechten worden geserveerd met een saus en een zetmeelsubstantie zoals rijst, pâte (gemaakt van gierst, mais, bakbananen, manioc of yam), ablo (gemaakt van suiker en mais), monplé (gemaakt van gegiste mais) of fufu (een soort deeg gemaakt van cassave, yam of bananen). Onder de gewone dagelijkse gerechten van vele huishoudens, valt ook de rijst met pindasaus, die rix sauce arachide wordt genoemd. Elk district heeft zijn eigen culinaire specialiteiten. Sausen worden vaak gemaakt van aglan (krab), gboma (spinazie), tomaten of aubergine. De Franse invloeden zijn terug te vinden in het Abobo gerecht, een gerecht gemaakt van slakken. Daarnaast kent men pinon (gerookte geit), koklo mémé (gegrilde kip met chilli saus) en koliko (gefrituuurde yam). In Togo en Benin drinkt men tchakpallo (gegiste gierst) als alcoholische drank. In het zuiden drinkt men tevens palmwijn. Je kunt overal echter ook 'gewoon' bier kopen.

Afhankelijk van de tijd van het jaar worden langs de kant van de weg en op markten een verscheidenheid aan vruchten verkocht als mango's, papaja’s, meloenen en mandarijnen. Zolang het fruit nog ongeschild is of geschild wordt waar je bij staat, kun je het met een gerust hart eten. (Frans) stokbrood is vrijwel overal in de Franstalige West Afrikaanse landen te krijgen; tijdens deze reis zul je daarom als ontbijt en lunch vaak stokbrood met boter, smeerkaas of worst eten. Tijdens de kampeerovernachtingen in Togo en Benin doen de kok en de reisbegeleid(st)er inkopen. Het eten dat door de kok wordt bereid, zal niet alleen gebaseerd zijn op de traditionele keuken, maar ook op de Westerse keuken. Ondanks de primitieve omstandigheden zal het niveau van zijn kookkunst je meevallen; wel bestaat het eten bijna altijd uit vlees, vis of kip met rijst, aardappelen of pasta, gevolgd door fruit. Het wordt zeer gewaardeerd als je af en toe eens helpt met afwassen.

Mineraalwater is algemeen verkrijgbaar. Het wordt verkocht in grote plastic flessen, maar is relatief duur (per fles ongeveer € 0,75). Frisdranken als Coca Cola en Fanta kosten weinig en zijn overal te koop, evenals koffie en thee. Bier is ook niet al te duur en wordt verkocht in grote flessen van 650 ml.

  Taal & Cultuur

Zowel Togo als Benin zijn Franse kolonies geweest en Frans is dan ook de nationale voertaal. Togo heeft ongeveer 40 etnische groepen. De twee grootste groepen zijn de Kabye (verwant aan de Tamberma) en de Ewe. De voornaamste talen die naast het Frans worden gesproken zijn Ewe, Mina en Kabye. In Benin spreekt men ongeveer 50 talen. In het zuiden is Adja en Fon de grootste talengroep, welke verband hebben met de Ewe taal. In het centraal en oostelijk deel van het land wordt vooral Yoruba gesproken. In het noordoosten is Bariba de meest gesproken taal. In het uiterste noorden van Benin worden vooral Dendi, Hausa en Fula gesproken. Deze laatste talen worden ook in een aantal andere landen gesproken.

 Wat neem ik mee op reis

Bagagekeuze 

Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!

Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie. Wij adviseren om onmisbare spullen, zoals bijvoorbeeld medicatie en wandelschoenen, aan te trekken of in je handbagage te stoppen.

Kleding

Met name in het noorden van Togo en Benin stelt men het ook zeer op prijs als je respect toont voor de islamitische cultuur door bedekte kleding te dragen. Een lichte katoenen broek of jurk zit vaak net zo comfortabel in dit klimaat (en vaak beter, kijk maar hoe de lokale bevolking gekleed gaat) en kleding bevordert het wederzijdse begrip. Het dragen van een hemdje is meestal geen probleem, behalve tijdens het bezoek aan bijzondere gelegenheden zoals een chief-bezoek of een festival.

Wat je écht nodig hebt:

 • lakenzak (en slaapzak). Alhoewel het vaak warm genoeg zal zijn voor slechts een lakenzak, kan het soms flink afkoelen 's nachts en is een slaapzak fijn om te hebben.
 • handdoek
 • klein rugzakje voor de wandelingen
 • goed ingelopen enkelhoge wandelschoenen zijn erg belangrijk.
 • plastic zakken om je kleren in op te bergen (regentijd: kleren blijven droog, droge tijd: kleren blijven stofvrij)
 • DEET (tegen de muggen)

Fotografie, video en opladen

In de meeste hotels kun je de batterijen van je camera opladen. Hiervoor heb je geen wereldstekker nodig; men gebruikt dezelfde type stopcontacten als bij ons. Opladen kan niet tijdens de trektocht. Denk daarom ook aan een reserve set batterijen.

Een drone mee op reis?

Drones worden een steeds populairder hulpmiddel om foto’s of video-opnamen te maken. Het is echter lang niet altijd toegestaan deze te gebruiken. Mocht je overwegen een drone mee te nemen, dan raden we je ten zeerste aan je goed te verdiepen in de lokale wet- en regelgeving omtrent het gebruik ervan. Daarnaast is het van belang dat je je verdiept in de regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, naar/van de bestemming en eventuele binnenlandse vluchten. Niet alle maatschappijen hanteren dezelfde regels voor het meenemen van een drone. Je kunt verplicht worden deze in je ruimbagage te doen of juist als handbagage mee te nemen.

Graag willen we het volgende benadrukken:

 • Het eventueel meenemen en gebruiken van een drone is geheel op eigen verantwoordelijkheid en risico. 
 • Twijfel je over de regels omtrent het gebruik van een drone, neem deze dan niet mee op reis. 
 • Houd er rekening mee dat het ongeoorloofd gebruik van een drone zwaar gestraft kan worden. 
 • Neem je toch een drone mee, gebruik deze dan op momenten dat je de tijdsplanning / voortgang van de groepsreis niet belemmert. 
 • In ‘gevoelige gebieden’, bijvoorbeeld gebieden met militaire activiteiten, kunnen afwijkende regels gelden.

Lees op de website Droneopreis.nl meer over de regels bij het meenemen van een drone naar jouw reisbestemming.

 Gezond en veilig op reis

Medicijnen

We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee. 

Gebruik je speciale medicijnen(bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties en malariaprofylaxe

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.

Cholera
Voor Togo en Benin is een choleravaccinatie niet nodig, maar huisartsen en GG&GD’s zetten normaliter wel een cholerastempel in je vaccinatieboekje zonder dat je hiertegen bent ingeënt. Men controleert het vaccinatieboekje na aankomst. Neem dit boekje, voorzien van de juiste stempels, dus beslist mee op reis.

Bilharzia
Dit is een ziekte die je kunt oplopen bij het zwemmen of baden in stilstaand zoet water, maar ook een douche nemen onder een waterval kan risico's met zich meebrengen! Veel kleine meren in Togo en Benin zijn op sommige plaatsen met bilharzia geïnfecteerd. Deze infectie is vooral geconcentreerd rond plekken waar waterslakken, tussengastheren voor de bilharzia-parasiet, het meeste voorkomen. Je loopt het meeste kans op bilharzia op plaatsen waar veel oeverbegroeiing is. Na terugkeer in Nederland kan eventueel via bloedonderzoek gemakkelijk achterhaald worden of je bilharzia hebt opgelopen. Als je er op tijd bij bent is bilharzia snel te genezen.

Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:
Buiktyfus
DTP (difterie, tetanus, polio)
Gele koorts
Hepatitis A
Rabiës
Malaria, komt voor in Togo en Benin
Dengue, komt voor in Togo

Thuisvaccinatie.nl

Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts, je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.

Check je reisverzekering!

Logo Europeesche

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Europeesche Verzekeringen vind je hier.

Hulp op zak app

De Hulp op Zak-app biedt je snelle hulp als je schade hebt tijdens je vakantie. Bij een noodsituatie bereik je direct de alarmcentrale van je verzekeraar. De app is via deze pagina te downloaden.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

 Contact tijdens de reis

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Togo is 1 uur tijdens onze winter.
In Benin is er dan geen tijdsverschil met Nederland.

Contact met het thuisfront

Bellen vanuit Togo en Benin kan bij de verschillende telecomkantoortjes. 'Collect call'-gesprekken zijn ook mogelijk. Mobiel bellen is in Togo en Benin in de steden overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij je provider of mobiele telefonie met je bestaande abonnement en telefoontoestel mogelijk is.
Internetcafés zijn overal in Togo en Benin te vinden. E-mail is de goedkoopste manier om met het thuisfront te communiceren.
Post vanuit Togo en Benin doet er normaal gesproken zo'n twee weken over.

Noodgevallen en calamiteiten

Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op www.schiphol.nl, www.brusselsairport.be/nl of in de Schiphol Amsterdam Airport en Brussels Airport App (gratis te downloaden in de Appstore).

We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.

Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is één van de grootste industrieën ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Zo compenseert Sawadee de volledige CO2-uitstoot van de retourvlucht naar de bestemming, alle vormen van transport tijdens de reis én het volledige verblijf op de bestemming voor alle reizigers. Ook houden we ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Groepsrondreis Togo en Benin

Niet boekbaar

Naar boven
 

Webinar
Weer veilig op reis

Op woensdag 15 juli organiseert Sawadee van 19:30 tot 20:30 een webinar: Weer veilig op reis! 

Wat kun je verwachten van de webinar?

 • Informatie rondom het weer veilig op reis gaan 
 • Wat verandert er, wat blijft zoals je gewend bent? 
 • Vraag en antwoord-sessie, om al jouw vragen te stellen