< Terug naar resultaten

Praktische informatie

 Deskundige reisbegeleiding

Deze Bhutan Fotoreis reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleid(st)er of een lokale Engelssprekende reisbegeleid(st)er.

Onze reisbegeleiders zijn stuk voor stuk professioneel en gepassioneerd en hebben een intensieve, door Sawadee ontwikkelde training gevolgd. De reisbegeleiders zorgen ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en zijn je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. Zij geven je graag tips over mogelijke excursies, mooie plekjes en leuke restaurants. Onze reisbegeleiders beantwoorden graag al je vragen, maar neem zelf ook een goede reisgids mee. De reisbegeleider verwelkomt je op de bestemming bij aankomst op de luchthaven.


 Beste reistijd

Temperatuur: het is in Bhutan nooit erg warm. ‘s Avonds wordt het fris en de temperatuur kan hoog in de bergen tot onder het vriespunt dalen, vooral in de maanden november en december. ’s Avonds daalt de temperatuur tot 0-5°C. Van juni – half september is het regentijd, maar ook in andere maanden kan er nog ook regen vallen.

Wij bieden deze reis ook in juli (de regentijd) aan. In deze periode regent het niet de hele dag, maar vooral aan het eind van de dag en vaak ook ’s nachts kunnen er vaak korte en hevige regenbuien vallen. Houdt er verder rekening mee dat het weer en de uitzichten op de passen meestal niet helder zullen zijn en reistijden eventueel wat langer kunnen duren.

De beste reistijd:
In de maanden oktober - maart is het koude tijd: beste vergezichten op de Himalaya.
In de maanden maart - mei is het droge tijd: veel bloesems, kans op mist.

 Bhutan Fotoreis reizen met een festival

In Bhutan vinden jaarlijks vele boeddhistische festivals plaats die van heinde en verre honderden Bhutanezen trekken, die soms dagen moeten lopen om de festivalplaats bij de Dzongs te bereiken. De belangrijkste en meest drukbezochte festivals van Bhutan zijn die van Thimpu en Paro. Het Jambay Lakhang festival in de Bhumtangvallei is kleinschaliger, maar wordt ook steeds meer door toeristen bezocht. Ura Yakchoe, Tangbi Mani en Trongsa Tsechu worden daarentegen veel minder bezocht. In Bhutan vinden jaarlijks vele boeddhistische festivals plaats die van heinde en verre honderden Bhutanezen trekken, die soms dagen moeten lopen om de festivalplaats bij de Dzongs te bereiken. De belangrijkste en meest drukbezochte festivals van Bhutan zijn die van Thimpu en Paro. Het Jambay Lakhang festival in de Bhumtangvallei is kleinschaliger, maar wordt ook steeds meer door toeristen bezocht. Ura Yakchoe, Tangbi Mani en Trongsa Tsechu worden daarentegen veel minder bezocht. De religieuze festivals bieden de bevolking de mogelijkheid om hun geloof te versterken en veel zegeningen te ontvangen. Het is ook een gelegenheid om oude vrienden weer eens te zien en gezien te worden. Daarom dragen de mensen hun mooiste kleren en juwelen en brengen ze veel te eten en te drinken mee. Het belangrijkste festival is de 'Tsechu' wanneer in alle Dzongs in Bhutan de grote daden van Padmasambhava worden gememoreerd. Het festival wordt via de maankalender vastgesteld en duurt enkele dagen. Tijdens het festival beelden de monniken met indrukwekkende dansen, getooid in prachtige kostuums en maskers de verschillende verschijningsvormen van Padmasambhava uit. Er brandt meestal een groot vuur waar de bevolking over heen springt om hun zonden te reinigen en nieuwe zegeningen te krijgen. Je kunt tijdens deze reis de volgende festivals bezoeken:

Festival tijdens een reis

Bij data & prijzen staat er per vertrek of er een festival plaats vindt tijdens de betreffende reis. Uiteraard plannen wij met veel zorg de data en het programma van de festivalreizen. Wij willen er op wijzen dat het in een uitzonderlijk geval mogelijk is dat de lokale of nationale autoriteiten op het laatste moment alsnog het festival afgelasten of de datum wijzigen. Indien dit voor vertrek bekend is zullen we je daar uiteraard van op de hoogte brengen, dit is echter geen reden om de reis te annuleren.

 Zwaarte

 • Zwaarte van de reis

  arrow
  • image

   Zeer lichte reis met rustige reisdagen en/of zeer lichte dagwandelingen

  • image

   Lichte reis met mogelijk enkele langere reisdagen en/of eenvoudige dagwandelingen

  • image

   Reis met enkele lange reisdagen en/of zwaardere (dag)wandelingen

  • image

   Zwaardere reis, door langere reisdagen, veel verplaatsingen en/of zwaardere, meerdaagse wandelingen

  • image

   Zware reis, door bijvoorbeeld lange reisduur, veel verplaatsingen, langere reisdagen, intensievere trekkings en in mindere mate grote cultuurverschillen

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabelere, Luxere hotels

  • image

   Luxe hotels

  image

In principe kan iedereen die gezond is aan deze reis deelnemen. Dit is geen zware reis. De accomodatie is goed en de reisafstanden maximaal 6 uur. In Bhutan is de individuele vrijheid beperkt door het vrij volle programma en de gezamenlijke maaltijden. Mocht je twijfelen over mogelijke deelname, neem dan contact met ons op.

 Paspoortinformatie

Paspoort
Je hebt een paspoort nodig dat bij aanvraag van het visum nog zes maanden geldig is en nog 2 lege bladzijden naast elkaar heeft.
NB. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. media en/of krijgsmacht) soms een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld. Zoals ook vermeld in de ANVR-Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2020 komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.

Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.

 Visuminformatie

Voor deze reis is geen visum nodig.
Visum Voor zowel India als Bhutan is een visum nodig. Visum Bhutan Voor Bhutan is een visum nodig, dat op het vliegveld van Paro te verkijgen is. Hiervoor is echter wel een visumautorisatie nodig, die door Sawadee wordt geregeld. De kosten voor dit visum bedragen US$ 20,- en zijn in de reissom inbegrepen. NB: Voor het regelen van de visumautorisatie voor Bhutan zijn de volgende zaken van belang: Voor de vlucht en de visumaanvraag voor Bhutan hebben naast je juiste paspoort-gegevens, ook een duidelijk leesbare scan van je paspoort nodig in kleur! Wij verzoeken je deze scan direct na boeking te versturen naar: info@sawadee.nl. Indien je een nieuw paspoort aanvraagd en de scan niet direct kan doorsturen neem dan contact met ons op. Visum India Voor India is een dubbel-entry visum nodig, dat 4 weken voor vertrek moet worden geregeld. Je kunt het visum verkrijgen via het VisumBuro, via India Visum Service of via het Consulaat van India in België. Voor de aanvraag heb je het volgende aanvraagformulier nodig. Hierin staan ook de verdere instructies. Vraag je visum niet eerder dan 4 weken voor vertrek aan. • Indien je een Nederlands paspoort hebt, gebruik dit aanvraagformulier: • Indien je een Belgisch paspoort hebt, gebruik dit aanvraagformulier: NB: Zowel de Indiase ambassade in Nederland als in België geeft zelf geen visa meer uit, maar hebben dit uitbesteed aan Indian Visa Service. I.V.S. (Den Haag en in Amsterdam) en VFS Global / Indian Application Centre (Brussel en Antwerpen). Zij berekenen een extra bedrag van € 15,- bovenop de € 50,- visumkosten. Let op: Belgische papoorten worden enkel in Brussel afgehandeld en Nederlandse paspoorten enkel in Nederland. * Zelf je visum regelen Nederland: Als je het visum van India niet via Het VisumBuro wilt aanvragen kun je het ook zelf regelen. Omdat de Indiase ambassade in Nederland zelf geen visa meer uitgeeft, kan dit enkel bij Indian Visa Service. I.V.S. heeft een vestiging in Den Haag en in Amsterdam. Zij berekenen een extra bedrag van € 15,- bovenop de € 50,- visumkosten. Hier kun je zelf het visum regelen. Het consulaat van India in België regelt wel zelf de visa. Zie voor meer informatie www.visumindia.nl of www.visum.be. ♦ Openingstijden Kantoor Den Haag: 09.00 - 17.30 Visumaanvragen ontvangen aan de balie voor 11.30 kunnen de volgende werkdag worden opgehaald na 16.30. Visumaanvragen ontvangen aan de balie na 11.30 kunnen de tweede werkdag worden opgehaald na 16.30. Visumkosten: 65 euro. ♦ Openingstijden Kantoor Amsterdam: 09.00 - 12.30 en 13.30 - 17.00 Visumaanvragen ontvangen aan de balie kunnen na 2 werkdagen worden opgehaald. Visumaanvragen kunnen de gehele dag tussen 09.00 en 17.00 worden ingediend, maar kunnen pas op de 3e werkdag worden opgehaald. Visumkosten: 65 euro plus 30 euro bemiddelingskosten. ♦ Alle visumaanvragen per post ontvangen in Den Haag en/of Amsterdam zullen na 3-4 werkdagen per aangetekende post aan de opdrachtgever worden geretourneerd, tenzij anders aangegeven. ♦ Bovenstaande geldt alleen voor NL paspoorten. Aanvragen van niet NL paspoorten duren minimaal 1 week en ter beoordeling van de Ambassade. België: Als je het visum van India niet via Het VisumBuro wilt aanvragen kun je het ook zelf regelen. Omdat de Indiase ambassade in België zelf geen visa meer uitgeeft, kan dit enkel bij VFS Global / Indian Application Centre heeft een vestiging in Atnwerpen en Brussel. Zij berekenen een extra bedrag van € 15,- bovenop de € 50,- visumkosten. Hier kun je zelf het visum regelen. Kijk voor meer informatie en openingstijden op: http://in.vfsglobal.be/index.aspx. N.B. Deze richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of Het Visumburo.


Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.

  Financiën

Munteenheid
De munteenheid in India is de rupee. Een euro is momenteel ongeveer 57 Indiase rupees waard. (indicatie).

In Bhutan wordt zowel de eigen ngultrum als de Indiase rupee overal geaccepteerd (koers 1 op 1), hoewel de Indiase briefjes van 500 en vooral 1000 rupees lang niet altijd kunnen worden aangenomen (officieel zijn deze grotere coupures geen wettelijk betaalmiddel in Bhutan). Zorg er dus voor dat je bij het wisselen voornamelijk de kleinere coupures ontvangt of in Delhi de grotere coupures als eerste uitgeeft.

In India worden geen ngultrums geaccepteerd. Bewaar je wisselbonnen, voor als je aan het eind van je verblijf in Bhutan nog ngultrums naar Indiase rupees terug wilt wisselen. Dit kan nog in het laatste hotel, maar het is aan te raden om eerst je ngultrums op te maken en de rupees voor het laatst te bewaren. Als je in India je laatste rupees terug wilt wisselen naar euro’s of dollars heb je ook je wisselbon nodig.

Cash, creditcard of pinnen?
Zowel in Delhi als in Bhutan kun je contante dollars of euro’s omwisselen in lokale valuta. Tijdens festivals in Bhutan zijn de banken gesloten en heb je cash dollars of euro’s nodig om te kunnen wisselen. In India (Delhi en Guwahati) kun je overal pinnen met een pinpas met op de achterzijde een Maestro- of Cirrussymbool. In Bhutan kun je nog nergens gebruik maken van je pinpas. In Bhutan wordt de creditcard maar nauwelijks geaccepteerd, zeker niet in het oosten van het land. In noodgevallen kun je heel af en toe geld krijgen, maar tegen commissies van meer dan 10%. In India worden creditcards alleen geaccepteerd in de luxe hotels en duurdere winkels. Daarom raden wij aan deze mee te nemen als reserve, maar niet als primair betaalmiddel.

Welk geld meenemen?
Wij raden aan om naast je pinpas €250,- in contanten mee te nemen. Aan het begin van de reis in Delhi kun je gebruik maken van je pinpas en de Indiase rupees meenemen naar Bhutan. Meteen bij aankomst op de luchthaven van Delhi kun je geld te wisselen (zoveel mogelijk kleine coupures). Je kunt dit het beste doen vóór je bagage haalt (na de paspoortcontrole). Er zitten hier verschillende banken, die snel en efficiënt wisselen. Op de luchthaven wordt dezelfde koers gehanteerd als daarbuiten. Als je gebruik wilt maken van de pinpas, kan dit ook op de luchthaven. De pinpautomaat is na de douane in de aankomsthal. Ook in de omgeving van ons hotel in Delhi zijn enkele moneychangers en pinautomaten te vinden.

NB: Accepteer geen vieze of gescheurde bankbiljetten; vooral Indiërs weigeren deze vaak aan te nemen.

Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

Zakgeld

Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is per persoon per week.

Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.

Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:

Bijkomende kosten ter plaatse:
Persoonlijke uitgaven: eten, drankjes en souvenirs (in totaal) € 100,-
Fooien € 100,-
---------------------------------------- -------------
Totaal ter plaatse per persoon: € 200,-

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2020. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.

  Maaltijden

Omdat in Bhutan het toerisme zeer gereguleerd is, gebruiken we daar alle maaltijden gezamenlijk. Voor lunch en diner staan uitgebreide buffetten klaar en heb je de keuze uit diverse gerechten.

Eten en drinken
Denkt men in het westen aan de Indiase keuken dan ziet men vrijwel altijd kerrie voor zich. In India is het woord ‘curry' de naam van een gerecht. Het kruidenmengsel dat in het westen kerrie heet wordt daar ‘masala' genoemd. De samenstelling van de masala verschilt al naar gelang de toepassing bij vis, vlees of groenten. Het Indiase vegetarisme wordt niet altijd even streng toegepast. Kip, lams- en schapenvlees wordt in heel India veel gegeten. Als bron van eiwit dienen ook allerlei soorten linzen (dal).

Bij een traditionele maaltijd heeft iedereen een blad (thali) met 3 tot 8 schaaltjes, waarin de verschillende gerechten worden geserveerd. De onderlaag van de gerechten is rijst, al of niet vergezeld van een van de vele soorten Indiaas brood (nan, chapati). Soms is er een zoet nagerecht. Er is een ruime keus in curries met roti (Indiase pannenkoek). Aan te raden zijn ook: masala dosa (een gerecht van krokante pannenkoek met aardappel-groentemengsel), puri (groentemengsel met een roti) en samosa's (gevulde deegkoekjes). Door de taalbarrière is het vaak lastig bestellen; een oplossing is dan om te vragen mee te mogen lopen naar de keuken en aan te wijzen wat je lekker vindt. De keuken in een Indiaas huis is een plek waar niet iedereen zomaar binnen kan lopen, omdat het bereiden van voedsel aan strenge eisen van reinheid moet voldoen.
Zogenaamd Europees eten is in de grotere steden soms verkrijgbaar, maar wel duurder dan het typisch Indiase eten. Wees voorzichtig met vlees, zelfs in de duurdere restaurants.
Men eet met de rechterhand, of met lepel en vork, maar nooit met de linkerhand, deze wordt als onrein beschouwd en alleen voor sanitaire doeleinden gebruikt.

Het voedsel in Bhutan is bijzonder heet gekruid, meer dan de helft bestaat uit pepertjes. Voor ons wordt speciaal gekookt. In een wat minder scherpe variant is het eten heerlijk. Tijdens het verblijf in Bhutan eten we gezamenlijk.

Drink geen leidingwater. Overal zijn flessen mineraalwater, frisdranken en bier te koop. Let er wel op dat de dop goed verzegeld is. Thee is altijd veilig te drinken.

  Taal & Cultuur

Taal
De Bhutanese taal is erg ingewikkeld maar ook hier kun je makkelijk met engels uit de voeten. Voor veel Indiërs is Engels de tweede taal. Omdat India vele talen kent spreken vele Indiërs ook Engels met elkaar. Het is dus vrij gemakkelijk om in India te communiceren.Aanbevolen literatuur
- Een echte aanrader voor deze reis vormt het boek “Himalaya: in het spoor van het Tibetaans Boeddhisme” van Sjoerd de Vries.
- Jamie Zeppa: Voorbij hemel en aarde
- Brigitte Das: Koninkrijk in de wolken

Films
Er zijn een aantal indrukwekkende films over Bhutan gemaakt:
- The Cup (regie Khyentse Norbu, 1999): de eerste fil ooitin Bhutan gemaakt
- Travellers and magicians (regie Khyentse Norbu, 2004)
- The Other Final (regie Johan Kramer, 2002): over 'de andere finale': die tussen Bhutan en het eiland Montserrat, de twee laagst geklasseerde voetballende landen van de wereldranglijst zich voor op hun onderlinge wedstrijd, de 'andere finale'
- BLØF in Bhutan: 'Rockin' the Himalayan mountain
- Bhutan: Taking The Middle Path To Happiness (regie Thomas Fendetti, 2007)

Roken
Als je rookt, houdt er dan rekening mee dat in Bhutan roken in het openbaar niet toegestaan is. Ook de verkoop van tabak is overal in Bhutan verboden. Over ingevoerde rookwaren moet bij de grens 200 % invoerrechten betaald worden.

 Wat neem ik mee op reis

Bagagekeuze 

Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!

Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie. Wij adviseren om onmisbare spullen, zoals bijvoorbeeld medicatie en wandelschoenen, aan te trekken of in je handbagage te stoppen.

Kleding
In de Himalaya heerst overdag een prettige temperatuur en 's nachts is het behoorlijk fris. Houd reke¬ning met grote temperatuurverschillen! Het is handig om ‘laagjes-kleding' mee te nemen: kleding die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt. Vaak kan er gewassen worden.

Wat je écht nodig hebt:
- rugzak(je) voor je dagelijkse uitstapjes voor in de bus
- warme wollen trui of fleece
- regenjack / windjack
- lakenzak
- DEET (tegen de muggen)
- als je contactlenzen draagt, neem dan ook een bril mee
- hoofddeksel, goede zonnebril en zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor (voor gezicht)
- handdoek

Wat je niet hoeft mee te nemen:
- slaapmatje
- slaapzak
- klamboe

Fotografie, video en opladen
In de meeste hotels kun je de batterijen van je camera opladen. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig. Opladen kan niet tijdens de trektocht. Denk daarom ook aan een reserveset batterijen.
Pas vanaf april 2001 zijn de dzongs opengesteld voor toeristen. Er mag echter niet binnen in de dzong gefotografeerd worden. Ook tijdens festivals zijn de dzongs in de regel open voor toeristen. Houd er rekening mee dat het maken van foto's in Bhutan niet overal is toegestaan, vraag altijd toestemming en wees terughoudend! Ook tijdens de festivals mag je niet altijd fotograferen of filmen. Als het festival plaatsvindt buiten de dzong mag je in de regel wel fotograferen.

* Extra informatie voor de fotoreizen

Wat heb je nodig:
Digitale spiegelreflex camera. (een ‘professionele’ uitgebreide compact camera waarbij je alles handmatig in kan stellen, zoals sluitertijd en diafragma, zou ook kunnen, maar geniet niet de voorkeur omdat je hierbij geen lenzen kunt wisselen).
Extra (oplaadbare) batterijen / accu + opladers!, extra geheugenkaartjes, bescherming camera (tegen water en stof en overgang koude naar warme ruimtes. Een plastic zak voldoet vaak ook).
Neem ook de handleiding van je camera (en evt flitser) mee. Tijdens de wandelingen is het handig een handzame cameratas te hebben, met voldoende ruimte voor je camera, een extra lens, flitser, batterijen ed. Handig zijn de tassen met een aparte ruimte voor je camera spullen en een voor eten en drinken.

Eventueel mee te nemen:
Groothoek en/of telelenzen, statief (lichtgewicht statief, verstelbaar in lengte), flitser, uv en/of polarisatie filter, regenhoes voor je camera tas.
In de meeste hotels kun je de batterijen van je camera opladen. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig. Houd er rekening mee dat er een kans bestaat dat de stroom uit kan vallen of de voltage lager is. Neem daarom een extra batterij voor je camera mee.

Boekentip: Digitaal Fotograferen onderweg van Peter de Ruiter. Het boek is overzichtelijk ingedeeld in wat je doet voor de reis (camerakeuze, voorbereiding, pixels), tijdens de reis (tips om goede foto´s te maken, problemen voorkomen, opslagmedia) en na de reis (bewerken, digitaal album, printen, projecteren).

Een drone mee op reis?

Drones worden een steeds populairder hulpmiddel om foto’s of video-opnamen te maken. Het is echter lang niet altijd toegestaan deze te gebruiken. Mocht je overwegen een drone mee te nemen, dan raden we je ten zeerste aan je goed te verdiepen in de lokale wet- en regelgeving omtrent het gebruik ervan. Daarnaast is het van belang dat je je verdiept in de regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, naar/van de bestemming en eventuele binnenlandse vluchten. Niet alle maatschappijen hanteren dezelfde regels voor het meenemen van een drone. Je kunt verplicht worden deze in je ruimbagage te doen of juist als handbagage mee te nemen.

Graag willen we het volgende benadrukken:

 • Het eventueel meenemen en gebruiken van een drone is geheel op eigen verantwoordelijkheid en risico. 
 • Twijfel je over de regels omtrent het gebruik van een drone, neem deze dan niet mee op reis. 
 • Houd er rekening mee dat het ongeoorloofd gebruik van een drone zwaar gestraft kan worden. 
 • Neem je toch een drone mee, gebruik deze dan op momenten dat je de tijdsplanning / voortgang van de groepsreis niet belemmert. 
 • In ‘gevoelige gebieden’, bijvoorbeeld gebieden met militaire activiteiten, kunnen afwijkende regels gelden.

Lees op de website Droneopreis.nl meer over de regels bij het meenemen van een drone naar jouw reisbestemming.

 Gezond en veilig op reis

Medicijnen

We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee. 

Gebruik je speciale medicijnen(bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties en malariaprofylaxe

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.

India en Bhutan stellen geen vaccinaties verplicht. We raden je aan je in te enten tegen de volgende ziekten:
-DTP (difterie, tetanus, polio)
-Hepatitis A

Hoogteziekte
Tijdens deze reis overnacht je enkele nachten boven de 2500 meter (in Gangtok en in de Bhumtangvallei). Hoewel de kans dat je hier last hebben van hoogteziekte krijgt, is het toch goed om de onderstaande tekst over hoogteziekte goed door lezen.

Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:
Rabiës
Malaria, komt voor in Bhutan
Dengue, komt voor in de verstedelijkte gebieden in Azië

Thuisvaccinatie.nl

Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts, je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.

Check je reisverzekering!

Logo Europeesche

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Europeesche Verzekeringen vind je hier.

Hulp op zak app

De Hulp op Zak-app biedt je snelle hulp als je schade hebt tijdens je vakantie. Bij een noodsituatie bereik je direct de alarmcentrale van je verzekeraar. De app is via deze pagina te downloaden.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

 Contact tijdens de reis

Tijdsverschil
Het tijdsverschil met India is 7 uur (tijdens de wintertijd 6 uur). Het verschil met Bhutan is slechts 5 uur (tijdens de wintertijd 4 uur).

Contact met het thuisfront
Bellen vanuit India en Bhutan kan bij de verschillende telecomkantoortjes. 'Collect call'-gesprekken zijn ook mogelijk. Mobiel bellen is in India en Bhutan in de steden overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij je provider of mobiele telefonie met je bestaande abonnement en telefoontoestel mogelijk is.
Internet cafés zijn overal in India en Bhutan te vinden. E-mail is de goedkoopste manier om met het thuisfront te communiceren.
Post vanuit India en Bhutan doet er normaal gesproken zo'n twee weken over.

Noodgevallen en calamiteiten

Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op www.schiphol.nl, www.brusselsairport.be/nl of in de Schiphol Amsterdam Airport en Brussels Airport App (gratis te downloaden in de Appstore).

We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.

Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is één van de grootste industrieën ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Zo compenseert Sawadee de volledige CO2-uitstoot van de retourvlucht naar de bestemming, alle vormen van transport tijdens de reis én het volledige verblijf op de bestemming voor alle reizigers. Ook houden we ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Groepsrondreis Bhutan Fotoreis

Niet boekbaar

Naar boven
 

Webinar Europa reizen
Rondreizen binnen Europa

Op dinsdag 3 november organiseert Sawadee van 19:30 tot 20:00 een Webinar over onze Europa rondreizen. Wat kun je verwachten van de Webinar? 

 • Informatie rondom het weer veilig op reis gaan  
 • Uitgelichte bestemmingen en nieuwe Europa reizen in ons aanbod
 • Vraag en antwoord-sessie, om al jouw vragen te stellen