Leg nú jouw reis voor 2021 vast en profiteer van flexibele annuleringsvoorwaarden Meer info

< Terug naar resultaten

Reisverslag van een van onze reisbegeleiders

Zeg namasté tegen India en Nepal

Mijn allereerste reis buiten Europa ging naar India. Ik had nog nooit gevlogen en was nog niet langer dan twee weken van huis geweest. Ik wist eigenlijk niet meer van de wereld dan wat ik in boeken had gelezen en op tv had gezien. En nu ging ik voor drie maanden mezelf onderdompelen in deze totaal andere cultuur. De reis heeft mijn kijk op de wereld en mezelf enorm verbreed.

Deze reis was het begin van de vele reizen die zouden volgen.In alle opzichten was, en is, India overweldigend. Elke dag zit vol ervaringen en verrassingen. Of dat voor mij nou een dagenlange wandeltocht door de Himalaya is, een bezoek aan een tempel, het bijwonen van een festival, bij mensen thuis thee drinken, op een markt rondstruinen of 36 uur in een trein zitten. Juist op de moment waarop je denkt, hoe kom ik hier nu weer goed en wel uit, bieden onverwachte, bijzondere en mooie ontmoetingen en situaties een oplossing.Als je bizarre verhalen van reizigers hoort, dan is de kans heel groot dat die verhalen zich in India afspelen. Wat totaal onlogisch lijkt voor ons, is daar heel gewoon. Bussen die echt vol zijn, zijn nooit vol, je kunt toch ook aan een arm erbuiten hangen? Of op het dak zitten? Ooit wilde ik met een trein mee, die afgeladen vol was. Waar moest ik zitten? Al gauw werd er naar boven gewezen. Even later zat ik, ineengedoken,met veertig graden hitte, tussen luidruchtige ventilatoren en tassen in het bagagerek.

Op dat moment verlang je wel even naar de NS of airconditioning, maar na een tijdje zie je de lol er wel van in en kom je in gesprek met interessante Indiërs.India is vol met kleur. Het hele land is fotogeniek; vrouwen in de mooiste sari's die samen de was doen, sadu's in een tempel, mager, bijna geen kleding om het lijf en witte strepen op hun gezicht geschilderd, of tempels met kleurige versieringen waar een ceremonie aan de gang is. Indiërs staren graag, en vooral lang, naar je. Daarom is het ook helemaal niet vreemd om zelf uitgebreid te staren naar de Indische cultuur. Ook zijn de Indiërs erg nieuwsgierig en graag bereid vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld lokale rituelen.

En India is vol met geuren: lekkere (pittige) curry's, kruiden en natuurlijk wierrook. India is een land van tegenstrijdigheden. Prachtige paleizen en krottenhuisjes. Rijkdom en armoede wisselen elkaar voortdurend af. Zelf vind ik dit vaak moeilijk. Geef je een bedelaar wel of niet iets? En als je het doet, geef je dan iedereen wat? Wat ik ook zo mooi aan India vind, zijn de verschillende geloofsovertuigingen. Uitingen van het Hindoeïsme en Boeddhisme zie en hoor je overal. Daarnaast zie je in Delhi grote moskeeën en kom je vaak mannen met tulbanden op hun hoofd tegen, dit zijn Sikhs.Met andere woorden; India is een paradijs om te fotograferen!

Groepsrondreis Noord-India en Nepal Hoogtepunten

Zeg Namasté tegen India en Nepal

image
21 dagen vanaf € 1.849
Naar boven