< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Medan

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  aankomst Medan; naar Bukit Lawang

  image

  Bij aankomst in de dampende tropenstad Medan stappen we in onze minibusjes. Je maakt al direct kennis met Sumatra, onderweg zijn er nogal wat hobbels in de weg te voelen. In een uur of vier rijden we naar Bukit Lawang. Bukit Lawang is een klein dorp aan de oevers van de Bahorok rivier. We komen in de middag aan in Bukit Lawang, je kunt er voor kiezen om een becak tour te maken of een wandeling door het dorp te maken. We overnachten twee nachten in een sfeervolle eco-lodge.

 • 3

  Bukit Lawang / optionele jungletocht

  image

  In de ochtend kun je een mooie jungletocht in de omgeving maken. Je hebt de keuze tussen een drie uur of een zes uur durende jungletocht. Bij beiden heb je een grote kans op het zien van orang-oetans. Deze wandelingen gaan over zichtbare en oneffen paden. Het kan dus voorkomen dat je over een pad van takken, bladeren en stronken loopt en soms wat moet klimmen. 

  image

  Je komt aan het begin van de middag weer terug bij de lodge. Je kunt een verfrissende duik in de rivier nemen of vanaf je terras de vele junglegeluiden uit het woud in je opnemen. Er bestaat geen betere plek om de eerste indrukken van je reis te laten bezinken. Langs de rivier vind je talloze gezellige restaurantjes waar het 's avonds goed vertoeven is.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  naar Tangkahan

  image

  Vandaag rijden we in jeeps naar Tangkahan. De weg voert je langs palmolieplantages, die vaak nog door de Nederlanders zijn aangelegd. Tangkahan ligt vlak aan het Gunung Leuser nationaal park, één van de laatste stukken regenwoud.

  image

  Je vindt hier grote aantallen gigantische bomen en zeldzame flora en fauna  en met wat geluk vind je de rafflesia reuzenbloem (de grootste bloem ter wereld). Andere bedreigde diersoorten als tijgers, olifanten en neushoorns struinen hier nog rond. De komende twee nachten slapen we in een eenvoudige maar schone lodge met uitzicht over de rivier. De plek nodigt uit tot relaxen aan de rand van de rivier. Ook kun je er zwemmen of baden in de hete bron.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  Tangkahan / vrije dag

  image

  Het Gunung Leuser Nationaal Park wordt gevormd door bergketens en regenwoud. Je kunt onder begeleiding van een lokale gids het regenwoud verkennen. Er zijn verschillende wandeltochten te maken die verschillen in duurte en zwaarte.  

  image

  Wil je liever niet wandelen, dan is het mogelijk om achter te blijven en later aan te sluiten voor de lunch aan de rand van de rivier. Eén van de andere hoogtepunten van een bezoek aan het Gunung Leuser is een bezoek aan het project waar olifanten ingezet worden voor woudbeheer. Hier kun je helpen de olifanten te wassen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 6

  naar Berastagi

  image

  Vandaag hebben we een lange reisdag voor de boeg, we rijden door de Karo Hooglanden naar Berastagi. Onderweg zie je het lokale leven aan je voorbij trekken, we passeren plantages en kleine dorpen. De Karo Hooglanden liggen op een groot en vruchtbaar plateau, omringd door verschillende vulkanen. Door het koele klimaat was het een geliefde verblijfplaats voor de Nederlanders in koloniale dagen. 's Avonds moet je hier dan ook echt je trui aantrekken. Na aankomst in Berastagi heb je nog tijd om de beroemde fruitmarkt te bezoeken. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 7

  naar Tobameer

  image

  Na een vroeg ontbijt vertrekken we over een lange, kronkelende weg door de Karo-hooglanden naar Prapat, dat aan het Tobameer ligt. Onderweg stoppen we in het dorp Dokan, waar de Batak Baro stam woont. Hier kunnen we een kijkje nemen binnen in een van de traditionele huizen. Na deze koffiestop vervolgen we onze weg en komen we aan bij de Si-Piso-Piso waterval. 

  image

  Het laatste deel van de weg geeft spectaculaire uitzichten op het Tobameer, het grootste en diepste kratermeer van Zuidoost-Azië. Via haarspeldbochten dalen we de kraterrand in. We schepen in voor de overtocht naar het schiereiland Samosir, waar we aan het eind van de dag aankomen. Ons hotel waar we drie nachten verblijven, is prachtig gelegen aan het meer

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  Tobameer / vrije dag

  image

  Samosir, dat wordt omringd door steile bergwanden, is een heerlijke plek om zelf per fiets, op de scooter of wandelend te verkennen. Het eiland wordt bewoond door de Batak Toba. Tot aan het begin van deze eeuw waren ze koppensnellers en kanibalen en ook nu nog kent hun dagelijks leven vele animistische trekjes. Verspreid over het eiland staan 'huisjes voor altijd', waarin de beenderen van overleden familieleden worden bewaard.

  image

  Het is mogelijk om een boottocht te maken waarbij je historische plekken bezoekt en meer te weten komt over deze bijzondere bevolkingsgroep. Tijdens de boottocht stop je o.a. bij het indrukwekkende koningsgraf in Tomok en bij Ambarita, waar je de stenen stoelen en tafels ziet waaraan vroeger recht werd gesproken. Onderweg kun je heerlijk zwemmen in het meer. 's Avonds kun je in één van de kleine restaurants zien en horen waar de Batak in Indonesië beroemd om zijn: hun zangkunst en hun vrolijke natuur.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 9

  naar Sipirok

  image

  Een lange busrit door de Bukit Barisan, het gebergte dat als een ruggengraat Sumatra in de lengte doorsnijdt. Het uitzicht onderweg varieert van adembenemend uitzicht tot drukke markten, groene rijstvelden, moslimscholen en stukken regenwoud. We zullen deze lange reisdag af en toe onderbreken, onder andere door een bezoek te brengen aan de kleurrijke markt van Balige. We slapen een nacht in een hotel in het hooggelegen Sipirok. Vanuit het hotel heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 10

  naar Bukittinggi

  image

  Het is nog een flink stuk rijden naar Bukittinggi maar de route is schitterend! Onderweg stoppen we voor een bezoek aan een kruidenplantage en een Islamitische lagere school. In Bonjol steken we de evenaar over. Aan het eind van de dag dalen we af naar Bukittinggi, dat mooi gelegen is in een kom tussen twee vulkanen in. Bukittinggi is het administratieve en culturele centrum van de Minangkabau. Aan de rand van de stad heb je uitzicht op de immense Ngarai Canyon, oftewel het Karbouwengat. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 11

  Bukittinggi / vrije dag

  image

  Vandaag kun je een mooie optionele wandeling maken. Vanaf het uitzichtpunt op de immense Ngarai Canyon, oftewel het Karbouwengat, daal je af naar beneden om vervolgens weer te klimmen naar het dorpje Kota Gadang. Dit dorpje is bekend vanwege zijn zilversmeden die filigraanzilver maken. Het is een liefelijk dorp met nog veel houten huizen in de Nederlandse stijl. We wandelen verder langs de rijstvelden en dalen via een bamboe bos af naar de rivier die je oversteekt. Per truck keer je terug naar het hotel.

  image

  Ook is het mogelijk om een optionele tocht per minibusje te maken om kennis te maken met allerlei facetten van de Minangkabause levenswijze. Evenals de Batak hebben de Minangkabau een eigen stijl van huizenbouw. Je bezoekt plantages met kruidnagel- en kaneelbomen en koffiestruiken, bezoekt verscholen dorpen met Minangkabause huizen en als hoogtepunt het enorme koninklijke paleis met de karakteristieke puntdaken, die op buffelhorens lijken.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 12

  vlucht naar Belitung

  image

  Vanaf Padang vliegen we via Jakarta naar Belitung, waar we tot het eind van de reis verblijven. Eenmaal aangekomen in Belitung rijden we door naar het dorpje Sijuk, wat bekend staat om zijn witte zandstrand en waar een oude moskee en pagoda staat, voordat we richting het hotel gaan. 

  image

  de Al-Ikhlas moskee is een van de oudste moskeeën in Belitung. Gebouwd in 1817 en tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Niet ver van de Moskee vind je de Pagoda, welke ook wel de Kelenteng Sijuk Belitung genoemd wordt. Deze twee gebouwen symboliseren dat de harmonie tussen religieuze en etnische groepen in Belitung goed bewaard is gebleven.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 13

  Belitung / bezoek lokale ondernemingen en mooie stranden

  image

  De zee van Belitung is rijk aan verschillende soorten vis, inkvis en krab. In de ochtend bezoeken we lokale krabboeren om de ontdekken waar de krab gevonden wordt en hoe deze verder wordt verwerkt. Hierna gaan we de verwerking van palmsuiker (ook wel gulu kirik) bekijken. Palmsuiker is erg populair in Belitung en is ook op alle marktjes te vinden. We kunnen hier zien hoe ze palmsuiker verwerken op de traditionele manier, met behulp van bamboe. 

  image

  De volgende plaats die we vandaag bezoeken is Batu Beginde. Batu Beginde bestaat uit twee grote granieten rotsen. Om deze plek te bereiken moeten we ongeveer 30 minuten wandelen. Als je eenmaal de top hebt bereikt, kun je genieten van het fascinerende landschap van Belitung. In de buurt van Bukit Baginde heb je ook gemakkelijk toegang tot het Penyabong strand, wat een van de must-see stranden in de regio is. Vanaf het strand heb je prachtig uitzicht op meerdere eilandjes in de zee. Een van die eilanden is het Belatuk eiland. 

  image

  Hierna gaan we richting het Teluk Gembira strand, wat op ongeveer 15 minuten ligt van het Penyabong strand. Terwijl je hier lekker kunt genieten van een lunch van zeevruchten kun je ook genieten van een combinatie van helder zeewater met een wit zandstrand en de granieten rotsen die dit strand zo exotisch en ontspannend maken. Tegelijkertijd kun je hier ook de lokale vissers tegenkomen. Als laatste maken we een wandeling naar de berg Kubing.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 14

  Belitung / wandel naar Batu Mentas Natuur Park

  image

  We beginnen de dag met een wandeling richting het Batu Mentas Natuur Park. Dit is een van de weinige plaatsen waar je de Celebesspookdieren (ook wel Tarsius) kunt spotten. Houd er rekening mee dat het een groot park is en het zijn wilde dieren die zich misschien niet laten zien. Hierna bezoeken we de open tin mijn. Belitung heeft een lange geschiedenis van tinwinning die reeds in de tijd van de VOC is begonnen. Deze plaats is uniek omdat het mijnbouwgebied anders is dan andere mijnen in Belitung. Je zult ook de mogelijkheid hebben om het unieke van het turquoise meer en vele bosplanten rondom dit gebied te zien.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 15

  Belitung / vrije dag in Tanjung Tinggi

  image

  Na allemaal mooie dingen te hebben mogen zien, is het ook wel even lekker om tijd voor jezelf te hebben. Vandaag staat niks op de planning en kun je ervoor kiezen om lekker te relaxen bij het zwembad, op het strand, of zelf eropuit te trekken. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Optioneel Island hopping Belitung

  image

  Je kunt je er vandaag voor kiezen om mee te gaan met de optionele 'Island hopping' excursie naar de eilanden Garuda, Berlayar, Pulau Lengkuas en Kepayang. We varen eerst richting het eiland Garuda. Dit eiland heeft granietrotsen die lijken op de kop van de Garuda vogel vandaar de naam. Het volgende eiland is het cirkelvormige, kleine Batu Berlayar. 

  image

  Vervolgens varen we door richting de perfecte snorkelplaats bij het verst gelegen eiland Pulau Lengkuas. Geniet hier van de overweldigende onderwaterwereld. Hier kan je ook de bekende vuurturen zien. We eindigen deze tour op het eilandje Pulau Kepayang waar we genieten van een heerlijke lunch in het restaurant, met uitzicht over het strand. 

 • 16

  via Jakarta vlucht naar Amsterdam

  Vandaag is de laatste dag in Indonesië en vliegen we terug naar Nederland. Voor de vluchtgegevens verwijzen we naar het vluchtschema.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 17

  aankomst Amsterdam


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 22 deelnemers
 • Bezoek het regenwoud van Gunung Leuser NP en ontmoet de orang-oetans (optioneel)
 • Ontspan op de parelwitte stranden van Penyabong en Teluk Gembira
 • Snorkel boven de prachtige riffen voor de kust van Belitung
 • Perfecte balans van avontuur en ontspanning
 • Spot het Celebes-spookdier in het Batu Mentas Natuur Park
 • Ga 'island hoppen' langs paradijselijke eilanden (optioneel)
 • Dans op de evenaar
 • Afwisselende en actieve rondreis met veel wandelmogelijkheden

Groepsrondreis Sumatra & Belitung Young travellers

Niet boekbaar

Naar boven
 

Webinar
Reis, veilig met Sawadee

Op woensdag 15 juli organiseert Sawadee van 19:30 tot 20:30 een Webinar: Reis, veilig met Sawadee

Wat kun je verwachten van de Webinar?

 • Informatie rondom het weer veilig op reis gaan 
 • Wat verandert er, wat blijft zoals je gewend bent? 
 • Vraag en antwoord-sessie, om al jouw vragen te stellen