< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Padang

  We vliegen via Jakarta naar Padang. Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.


 • 2

  aankomst Padang

  image

  Na aankomst rijden we in een halfuur naar ons hotel aan het strand. Padang is de voornaamste toegang tot de Minangkabause hooglanden. In de natuurlijke haven ten zuiden van de stad is het een drukte van jewelste met schepen die hier aanleggen om rubber, kaneel, koffie, nootmuskaat, triplex, rotan en cement in te laden. Hier ligt ook de Kampung China (Chinatown) waar je nog veel koloniale gebouwen en pakhuizen kunt vinden. Helaas is dit gebied deels verwoest door de aardbeving van 2009.

 • 3

  naar Bukittinggi

  image

  We rijden in een uur of drie naar de hooggelegen stad Bukittinggi, het administratieve, culturele en educatieve centrum van de Minangkabau. Onderweg maken we verschillende stops om kennis te maken met allerlei facetten van de Minangkabause levenswijze. We bezoeken plantages met kruidnagel- en kaneelbomen en koffiestruiken en verscholen dorpen met prachtige Minangkabause zadeldaken. We verblijven 3 nachten in een comfortabel hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  Bukittinggi / vrije dag

  image

  Je kan een mooie optionele wandeling maken. Vanaf het uitzichtpunt op de immense Ngarai Canyon, oftewel het Karbouwengat daal je af naar beneden en vervolgens weer te klimmen naar het dorpje Kota Gadang. Dit dorpje is bekend vanwege zijn zilversmeden die filigraanzilver maken. Het is een liefelijk dorp met nog veel houten huizen in de Nederlandse stijl. We wandelen verder langs de rijstvelden en dalen via een bamboe bos af naar de rivier die je oversteekt. Per truck keer je terug naar het hotel.

  image

  Als je geluk hebt, staat er tijdens de reis misschien wel een Rafflesia (de grootste bloem ter wereld met een diameter van meer dan 50 cm) in bloei. Als dit het geval is, gaan we zeker op zoek naar dit bijzondere fenomeen. De Minangkabau hebben een eigen stijl van huizenbouw, met de karakteristieke puntdaken, die op buffelhorens lijken. Je kan ook op eigen gelegenheid de stad verkennen. 's Avonds kan je (facultatief) naar het theater, waar traditionele dansen worden uitgevoerd.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  Bukittinggi / wandeling Harau kloof

  image

  We rijden in anderhalfuur naar de Harau kloof. De kloof wordt omsloten door hoge granieten wanden van meer dan 100 meter hoog. Via bos en rijstvelden lopen we naar een fabriekje waar kroepoek gemaakt wordt. Met een beetje geluk is het fabriekje open en kunnen we een kijkje binnen nemen. Na een eenvoudige lunch lopen we door een ondiepe rivier met gladde keien naar de mooiste waterval van het gebied. Het water komt via vier kleine plateaus in een vijver terecht waar je kan zwemmen. Daarna keren we weer terug naar Bukittinggi.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 6

  naar Sipirok

  image

  We staan heel vroeg op, want we hebben een lange busrit voor de boeg. We rijden door de Bukit Barisan, het gebergte dat als een ruggengraat Sumatra in de lengte doorsnijdt. Het uitzicht onderweg varieert van adembenemende vergezichten tot drukke markten, groene rijstvelden, moslimscholen en machtige stukken regenwoud. Tijdens deze lange reisdag steken we de evenaar over en zullen we af en toe stoppen om de benen te strekken. We slapen een nacht in een hotel in het hooggelegen Sipirok.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 7

  naar Tobameer

  image

  In ongeveer vijf uur rijden we naar Balige, dat bekend is om zijn grote overdekte markt. Van Balige is het nog twee uur rijden naar Prapat, dat aan het Tobameer ligt. Het laatste deel van de weg geeft spectaculaire uitzichten op het Tobameer, het grootste en diepste kratermeer van Zuidoost-Azië. In Prapat schepen we in voor de overtocht naar het schiereiland Samosir, waar we aan het eind van de dag aankomen. Ons hotel is prachtig gelegen aan het meer.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  Tobameer / vrije dag

  image

  Het eiland wordt bewoond door de Batak Toba. Tot aan het begin van deze eeuw waren ze koppensnellers en ook nu nog kent hun dagelijks leven vele animistische trekjes. Verspreid over het eiland staan 'huisjes voor altijd', waarin de beenderen van overleden familieleden worden bewaard. Je kunt naar het indrukwekkende koningsgraf in Tomok gaan, of naar Ambarita, waar je de stenen stoelen en tafels ziet waaraan vroeger recht werd gesproken. Uiteraard kun je ook heerlijk zwemmen in het meer of fietsen huren.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 9

  Tobameer / vrije dag

  image

  Vandaag kan je optioneel een fietstocht naar Simanindo en Ambarita maken. Daar is een museum dat oorspronkelijk een koninklijk adathuis was. We wonen een voorstelling bij met traditionele Batak-dansen. Je kan een boottocht maken naar een waterval en langs prachtige rijstvelden of misschien maak je liever een wandeling langs originele Batak-dorpjes die door lemen muren zijn beschermd. Je eindigt bij de koningsgraven van Tomok. 's Avonds kun je in één van de kleine restaurantjes zien en horen waar de Batak in heel Indonesië beroemd om zijn: hun zangkunst en hun vrolijke, extraverte natuur.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 10

  naar Bukit Lawang

  image

  Via de dampende tropenstad Medan rijden we in een uur of negen naar Bukit Lawang. Bukit Lawang is een heerlijke plek. Aan de rand van het Gunug Leuser park liggen aan een snelstromende rivier een aantal hotels en guesthouses, gedeeltelijk verscholen in het regenwoud. Indien we niet te laat aankomen in Bukit Lawang kun je een wandeling door het dorp maken.

  NB. Tijdens de reis met vertrek op 5 juli reist vanaf het Toba meer eerst naar Tangkahan en daarna naar Bukit Lawang. De inhoud van deze dagen zijn hetzelfde als de standaard reis, alleen de volgorde is anders.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Puur Sawadee - Monkey business

  image

  De orang-oetan op Sumatra wordt ernstig bedreigd. Daarom werkt Sawadee Reizen samen met Monkey Business, een Nederlandse organisatie die verschillende orang-oetan projecten op Sumatra en Borneo medefinanciert en zo bijdraagt aan het behoud van deze prachtige mensapen. Voor elke reiziger die meegaat op deze reis zal 25 euro worden gedoneerd aan Monkey Business. Hiermee worden verschillende orang-oetan projecten op Sumatra en Borneo gefinancierd. Klik hier voor meer informatie.


  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.


 • 11

  Bukit Lawang / vrije dag

  image

  Je kan vandaag een optionele tweedaagse trekking maken in de jungle van Gunung Leuser. Als je niet meegaat op trekking is Bukit Lawang een heerlijke plaats. Je kan verschillende (halve)dagwandelingen maken. Geniet vanaf je terras of het restaurant van de vele junglegeluiden uit het woud. Geen betere plek om de belevenissen van de afgelopen dagen te laten bezinken. Langs de rivier vind je talloze gezellige restaurantjes waar het 's avonds goed vertoeven is.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Optioneel 2-daagse jungletrekking Bukit Lawang

  image

  Het is mogelijk om een tweedaagse trekking te maken door het omringende regenwoud van Gunung Leuser. Het is een zware, maar ook bijzondere tocht waarbij je veel moet stijgen en afdalen over smalle junglepaadjes. De zeer hoge luchtvochtigheid onderweg maakt het lopen in de jungle zwaar. Daarbij loop je in het regenwoud altijd de kans dat je door een regenbui overvallen wordt. Het aantal uren dat je loopt is afhankelijk van waar het wild zit en hoelang de pauzes onderweg zijn. Een lokale gids gaat mee tijdens de trektocht; hij kan veel vertellen over jungledieren en planten. De reisbegeleider blijft in principe achter in Bukit Lawang, maar kan ervoor kiezen ook mee te gaan op de jungletrek.

  image

  Dag 11: Jungletocht door Gunung Leuser - dag 1

  Vandaag loop je zo'n 6 uur door de jungle. Je loopt over smalle, modderige paden. Soms moet je flink klimmen of afdalen, maar je hebt kans om orang-oetans tegen het lijf te lopen. Ook andere dieren als hornbills en makaken zul je waarschijnlijk zien. We wandelen eerst naar de plek waar de oerang-oetans gevoed worden. Na het bezoek begint de trek pas echt. We wandelen de hele dag door het woud. Voor lunch en diner wordt gezorgd. We kamperen aan de rivier en je kunt meehelpen het kamp op te zetten en het kampvuur te maken. Het kamp is heel basic. De tenten bestaan uit simpele canvaszeilen die over een tak gespannen worden. De voor-en achterkant van de 'tent' zijn dus open, maar de zeilen bieden voldoende bescherming tegen de regen. Je slaapt op een bamboematje. Een echt junglekamp!

  image

  Dag 12: Jungletocht door Gunung Leuser - dag 2

  Vandaag loop je zo’n 3 tot 4 uur, inclusief het zoeken naar wild. Ook deze dag loop je over smalle paden door de jungle. De paden zijn af en toe zeer steil en de begroeiing is dicht. Uiteraard houden we onze ogen en oren open voor wildlife. Voor de lunch komen we weer aan in Bukit Lawang en sluiten we ons bij de rest van de groep aan. Minimum aantal deelnemers voor deze excursie is vier personen en de lunch is inclusief.

 • 12

  Bukit Lawang / vrije dag

  Je kan een becaktoer doen waarbij je onder andere een suikerfabriek, een medicijntuin en een kokosnotenplantage bezoekt en je ziet hoe het rietvlechten gebeurt. Er is niets heerlijker dan op het terras voor je kamer te zitten en te luisteren naar het geraas van de rivier en de junglegeluiden uit het woud. Geen betere plek om de belevenissen van de afgelopen dagen te laten bezinken

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 13

  naar Tangkahan

  image

  Vanaf Bukit Lawang rijden we in jeeps door de plantages in een uur of drie naar Tangkahan, dat gelegen is in een lager gedeelte van Gunung Leuser Nationaal Park, net naast één van de laatst overgebleven stukken laaglandregenwoud. De weg is op sommige stukken heel slecht en voert ons langs palmolieplantages, die vaak nog door de Nederlanders zijn aangelegd.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 14

  Tangkahan / vrije dag

  image

  Het Gunung Leuser park, een enorm natuurgebied, wordt gevormd door bergketens en primair regenwoud. Je vindt hier grote aantallen gigantische bomen en zeldzame flora en fauna zoals de orang-oetan. Andere bedreigde diersoorten als tijgers, olifanten en neushoorns struinen rond in het ondoordringbare tropische regenwoud. Hier, bij de samenkomst van twee heldere rivieren, woont de Batak Karo stam. 

  image

  We overnachten in een eenvoudige lodge, die dichtbij de rivier ligt. De plek nodigt uit tot relaxen aan de rand van de rivier, zwemmen of baden in de hete bron. Je kunt hier onder leiding van een lokale gids het regenwoud verkennen. Er zijn verschillende facultatieve tochten te maken die verschillen in duurte en zwaarte. Geweldig is het om in de morgen getuige te zijn van het baduurtje van de olifanten. Voor velen is het een hoogtepunt om in de rivier de olifanten zelf te mogen schrobben!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 15

  naar Berastagi

  image

  In een uur of zeven rijden we naar Berastagi, dat hoog gelegen is op een plateau, omringd door vulkanen. Vanwege het koele klimaat was deze plek zeer geliefd bij de Nederlanders die er een aantal mooie koloniale huizen hebben gebouwd. Je hebt tijd om de beroemde fruitmarkt te bezoeken en van de koele berglucht te genieten.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 16

  naar Ketambe

  image

  Voordat we naar Atjeh rijden, heb je nog tijd om de Sibayak optioneel te beklimmen. Deze vulkaan zie je vanuit Berastagi goed liggen. We moeten daarvoor wel een gids inhuren, want, hoewel het geen moeilijke beklimming is, zijn de paden niet altijd even makkelijk te vinden. Eenmaal boven aangekomen, vind je een schitterende krater en verschillende actieve zwavelbronnen. De kleuren geel en groen voeren de boventoon. Als het helder weer is, heb je vanaf de top een fantastisch uitzicht op de Sibalung-vulkaan.

  image

  Hierna rijden we over een slechte weg naar Atjeh. Atjeh wordt geregeerd volgens de sharia (de Islamitische rechtsspraak), maar daar merk je niet zo heel veel van. In dit gedeelte van Atjeh wonen nog veel Christenen en dus zie je naast veel moskeeën ook kerken en ongesluierde vrouwen. Overigens zul je merken dat de sharia in Atjeh niet heel streng is. Vrouwen lopen ongesluierd op hun eigen erf en op veel plekken kun je als niet-moslim gewoon alcohol krijgen. We overnachten twee nachten in een eenvoudig hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 17

  Ketambe / vrije dag

  image

  Ketambe ligt middenin het Gunung Leuser Nationaal Park en het verschil met Bukit Lawang is dat hier nog helemaal geen plantages zijn. Onze bungalows liggen aan de Alas rivier. Het regenwoud is hier heel ongerept en je hebt hier een grotere kans op het spotten van orang-oetans. We hebben hier een dag om het regenwoud in te gaan. Onder begeleiding van een natuurgids kan je op zoek gaan naar bijzondere flora en fauna tijdens een optionele trekking.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 18

  naar Takengon

  image

  De weg voert dwars door de ondoordringbare binnenlanden van Atjeh. Voortdurend slingeren we door de bergen en hebben we uitzicht op dorpjes, valleien met rijstvelden en stukken ongerept regenwoud. Dit is geen weg voor doetjes! Op sommige stukken is de weg voor de helft weggeslagen door aardverschuivingen of heftige regenval en onze minibusjes kunnen soms maar net langs de flinke afgronden manoeuvreren. Na een prachtige, maar zware en lange rit komen we aan in Takengon.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 19

  Takengon / vrije dag

  image

  Hier in de hooglanden rond Takengon wonen de Gayo, een etnische groep met een geheel eigen taal en cultuur. De gezellige markt is een hoogtepunt en je zult getroffen worden door de haast overstelpende vriendelijkheid van de bevolking. Het is duidelijk dat hier bijna geen toeristen komen en je bent echt een bezienswaardigheid.

  image

  Vroege vogels kunnen met de bus naar een uitzichtpunt om de prachtige zonsopgang boven Takengon en Lake Tawar te kunnen zien. Hierna wandel je naar beneden langs bossen en koffieplantages. Tevens is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het lokale One One dorp. Dit vissersdorp heeft nog een aantal goede voorbeelden van de traditionele houten architectuur van Atjeh. Hier kun je heerlijk lunchen in één van de lokale restaurants.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 20

  naar Banda Aceh

  image

  Via een slingerende weg verlaten we de hooglanden en dalen af naar de kust. Aan het eind van de middag arriveren we in Banda Aceh. Meteen zal je opvallen hoe nieuw en goedverzorgd alles er hier uit ziet. Na de allesverwoestende tsunami van 26 december 2004 is er met hulp van de internationale gemeenschap met man en macht gewerkt aan het herstel van de stad. Het centrum van de stad met de prachtige Mesjid Raya moskee mag je zeker niet missen. De sfeer in de stad is heel ontspannen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 21

  boot naar Pulau Weh

  image

  De stad Banda Aceh ligt meer dan vijf kilometer van de kust. Het is moeilijk voor te stellen dat de zee zo ver landinwaarts alles heeft kunnen verzwelgen. Tijdens de rit naar de haven zie je veel sporen van de verwoesting die de tsunami aangericht heeft. De passagierterminal waar de boot naar Pulau Weh vertrekt is splinternieuw. Met een snelle boot maken we de oversteek in een uur. We verblijven in een sfeervolle accommodatie in eenvoudige bamboekamers met uitzicht op zee. Je loopt zo het kleine zandstrand op.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 22

  Pulau Weh / vrije dag

  image

  Het eiland Weh is groot en bergachtig. Het heeft een paar prachtige stranden en biedt uitstekende snorkemogelijkheden. De hoofdstad Sabang, met een aantal bezienswaardige koloniale huizen en een levendige markt, ligt op slechts een paar kilometers afstand.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 23

  boot naar Banda Aceh

  image

  De snelle boot brengt ons weer terug naar het vasteland. Je hebt de rest van de dag nog om de stad te bekijken. Je kan de omgeving optioneel ook per becak verkennen. Wil je op eigen gelegenheid de stad verkennen dan kan dat uiteraard ook. Drink in ieder geval een lekkere kop koffie (in Banda Aceh heerst een heuse koffie-cultus) met de lokale bevolking en bedenk dat de tsunami in ieder geval tot gevolg heeft gehad dat de burgeroorlog ten einde kwam en deze mensen weer in vrede kunnen leven.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Optioneel Becaktour Banda Aceh

  image

  Begeleid door een gids verkennen we per motorbecak op ons gemak de stad Banda Aceh. Dit is de beste manier om zoveel mogelijk van de stad te zien. We komen langs de bekendste (koloniale) monumenten. Naast de moskee (waar je als niet-moslim helaas niet in mag) is de markt heel leuk. Uiteraard slaan we de overblijfselen van de tsunami niet over. Bijzonder interessant en aangrijpend. Op veel plekken in de stad zijn monumenten opgericht om deze verschrikkelijke gebeurtenis te herdenken. Een van de meest schokkende gedenktekens is een huizenhoge veerboot die door de golven midden in de stad gekwakt is. Als tastbaar bewijs voor de kracht van het water ligt deze enorme boot middenin een woonwijk. Er naast is een parkje gebouwd waar door middel van een eenvoudige tentoonstelling de verwoestingen in beeld gebracht zijn.Indrukwekkend is ook het Vredespark, waar niet alleen de slachtoffers herdacht worden, maar ook de internationale gemeenschap bedankt wordt voor de hulp na de tsunami. Als het grote Tsunamimuseum, dat als een schip midden in de stad verrijst klaar is, zal dat ook zeker een bezoek waard zijn. Minimum aantal deelnemers voor deze excursie is twee personen.

 • 24

  vlucht naar Amsterdam

  We vliegen eerst naar Jakarta of Kuala Lumpur. Vanaf één van deze luchthavens vervolgen wij onze reis terug naar Amsterdam.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 25

  aankomst Amsterdam

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers
 • Actieve reis over Sumatra met diverse wandel- en fietsmogelijkheden
 • Uitgebreid verblijf in Gunung Leuser, leefgebied van orang-oetans en olifanten
 • Bezoek aan het nog weinig bezochte Atjeh
 • Inclusief donatie van €25,- per deelnemer aan Stichting Monkey Business
 • Ontspannen einde op het mooie eiland Pulau Weh
 • Uitgebalanceerde route met voldoende rustpunten
 • Mogelijkheid tot tweedaagse trektocht door het regenwoud van Bukit Lawang
 • Mogelijkheid om een becaktocht in Banda Aceh te maken
 • Optionele beklimming van de Sibayak vulkaan

Groepsrondreis Indonesië - Sumatra en Atjeh

Niet boekbaar

Naar boven
 

Webinar Europa reizen
Rondreizen binnen Europa

Op dinsdag 3 november organiseert Sawadee van 19:30 tot 20:00 een Webinar over onze Europa rondreizen. Wat kun je verwachten van de Webinar? 

 • Informatie rondom het weer veilig op reis gaan  
 • Uitgelichte bestemmingen en nieuwe Europa reizen in ons aanbod
 • Vraag en antwoord-sessie, om al jouw vragen te stellen