< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht naar Kathmandu

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  aankomst Kathmandu (1200 m)

  image

  Op iedere straathoek van Kathmandu kun je je verwonderen over kunstig bewerkte tempels, huizen met schitterende houtgesneden ramen of kleurrijke rituelen. Het belangrijkste punt van de stad is Durbar Square, het centrale plein. Hier vind je tempels, musea, paleizen en religieuze beelden. Deze pleinen fungeren bovenal als ontmoetingsplaats. Als je hier gaat zitten zie je het dagelijkse leven van Nepal in een bonte mengelmoes aan je voorbijtrekken.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 3

  Kathmandu / bezoek Swayambhunath en Patan

  image

  We bezoeken de Swayambhunath tempel en de stad Patan. De Swayambhunath tempel is het oudste boeddhistische tempelcomplex van de vallei. Het wordt wel “de apentempel” genoemd, omdat er zoveel apen bivakkeren. Na een flinke klim heb je vanaf deze tempel een fraai uitzicht op Kathmandu. Patan wordt ook wel de 'stad van de schoonheid' genoemd. Het oude gedeelte van de stad telt een groot aantal tempels en kloosters en er hangt een fijne sfeer.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  Kathmandu / bezoek Bhaktapur, Pashupatinath en Boudhanath

  image

  Vandaag brengen we een bezoek aan Bhaktapur,  één van de drie oude koningssteden van Nepal en door velen de mooiste stad van Nepal genoemd. Het is een aaneenschakeling van pleinen met prachtige tempels. Je kunt hier de 30 meter hoge Nyatapola tempel vinden; een prachtig staaltje Newari-architectuur. Deze tempel heeft vijf verdiepingen en het is daarmee de hoogste tempel van Nepal. 

  image

  Ook brengen we een bezoek aan de Pashupatinath tempel en de Boudhanath stupa (boeddhistisch bouwwerk). De Pashupatinath tempel is de belangrijkste Hindoetempel van Nepal, omdat het aan de heilige rivier de Bagmati ligt. Gelovigen wassen zich in deze rivier en doden worden hier op traditionele manier gecremeerd. De Boudhanath stupa is de grootste van Nepal en kenmerkend door de grote ogen die over de omgeving uitkijken. Pelgrims lopen hier met de klok mee al biddend en draaiend aan de gebedsmolens. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  vlucht naar Lhasa (3650 m)

  image

  We maken een onvergetelijke vlucht over de toppen van de Himalaya naar Lhasa. Als het onbewolkt is kun je de Mount Everest zien. Vanaf het vliegveld rijden we in ongeveer anderhalf uur naar Lhasa. Hier aangekomen zie je onmiddellijk het Potala-paleis, dat hoog boven de stad uit rijst. In Lhasa heb je een aantal dagen de tijd om in eigen tempo aan de hoogte te kunnen wennen. De eerste nachten zal je op deze hoogte wat onrustig slapen. Kijk voor meer informatie bij het kopje “hoogtezieke”.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 6

  Lhasa / vrije dag

  image

  In Lhasa is veel te beleven en iedereen kan zijn eigen gang gaan. De stad bestaat uit twee delen: een Chinees deel dat lijkt op andere Chinese steden, met brede boulevards en immense gebouwen en een authentieker Tibetaans deel. Het Tibetaanse deel herbergt smalle, kronkelige straatjes en witte huizen die zijn aangetast door de felle zon en extreme kou. De vele kloosters die tijdens de Culturele Revolutie werden vernield zijn inmiddels voor een groot deel hersteld.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 7

  Lhasa / bezoek Drepung, Sera en Norbulinka

  image

  Op een korte afstand van Lhasa liggen de kloosters Drepung en Sera. Ooit woonden en studeerden hier duizenden monniken, nu wonen er nog enkele honderden. In de enorme keuken van het Drepungklooster zie je de gigantische vaten waarin de boterthee gekookt werd. In het Seraklooster is een bezoek aan de drukkerij een aanrader. 's Middags wordt er op het binnenhof van dit klooster vaak gedebatteerd door de monniken.

  image

  Hierna zullen we ook een bezoek brengen aan het paleis Norbulingka. Dit paleis diende als zomerpaleis voor de dalai lama's. Sinds 2001 kan dit paleis ook gezien worden als een UNESCO wereld erfgoed.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  Lhasa / bezoek Potalapaleis en Jokhang tempel

  image

  Het meest karakteristieke bouwwerk van Tibet is het Potalapaleis, gebouwd in de 17e eeuw in opdracht van de vijfde Dalai Lama. Men deed er vijftig jaar over om dit kolossale gebouw van 13 verdiepingen te bouwen. Het dak is verguld en kan op kilometers afstand worden gezien. Tot 1959 leefden de Dalai Lama's 's winters in de hoogste verdiepingen van het Rode Paleis, waar altaren en grafstupa's voor inmiddels acht lama's gebouwd zijn.

  image

  Deze stupa's zijn bedekt met bladgoud, jade en edelstenen. De Potala herbergt een belangrijke bibliotheek en je vindt er vele muurschilderingen, thanka's en boeddhabeelden. Vanwege de toename van het aantal toeristen in Lhasa mag de Potala enkel in groepsverband worden bezocht, voor maximaal 1 uur.

  image

  Hierna bezoeken we de Jokhang tempel. Deze tempel werd in de zevende eeuw gebouwd door de eerste boeddhistische koning van Tibet, Songtsen Gampo. In deze tempel staat het meest heilige beeld van Tibet, Jowo Sakyamuni. Dagelijks komen hier honderden pelgrims uit alle delen van Tibet om hun rondgang te maken rond dit heiligdom. Ze prevelen gebeden en draaien met hun gebedsmolens. Voor de ingang werpen ze zich op de grond, het zogenaamde prostreren.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 9

  naar Samye (3550 m)

  image

  Per bus maken we een prachtige vier uur durende rit naar Tsetang. We komen langs traditionele Tibetaanse dorpjes en akkers waar meestal gerst of koolzaad verbouwd wordt en we zien hoe op traditionele wijze landbouw wordt bedreven. Na een korte stop voor de permits rijden we naar het indrukwekkende Yumbulagang paleis, het oudste bouwwerk in Tibet. Tijdens de Culturele Revolutie is het bouwwerk voor een groot deel verwoest. Nu is het weer in zijn oorspronkelijke staat hersteld en wordt het gebruikt als tempel. Het uitzicht vanaf Yumbu Lagang over de vallei is prachtig. Via een nieuwe brug over de brede Yarlungrivier vervolgen we onze weg naar Samye, waar we na ongeveer 2 uur aankomen. Samye is het eerste Boedistishe klooster van Tibet. Het gebouw kenmerkt zich door de 3 verschillende bouwstijlen per verdieping: de begane grond is in traditionele Tibetaanse stijl, de tweede verdieping is in Newari stijl, en de bovenste verdieping is in een Chinese stijl opgetrokken. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 10

  naar Gyantse (3950 m)

  image

  We vervolgen onze reis over de Tibetaanse hoogvlakte richting Nepal. We klimmen langzaam omhoog naar de eerste pas, de Kamba-la, op 4794 meter ('la' = pas). We kijken neer op een groene vallei. In sommige maanden ligt er sneeuw op de pas en de omliggende kale bergen en is het uitzicht nog spectaculairder. Bij helder weer zien we vanaf de pas het blauwe Yamdrok Tsomeer en kijk je tot in Bhutan. Op de pas zwaaien sierlijke gebedsvlaggetjes.

  image

  Na een lichte daling rijden we langs de oevers van het langgerekte heilige meer. We passeren diverse dorpjes en in de verte zien we af een toe een nomadenkamp tegen de glooiende berghellingen. Na een uurtje stoppen we voor een korte wandeling en een picknick. Dan leidt de weg opnieuw de bergen in en we passeren de Karo-la, die 5010 meter hoog is. Over de hoogvlakte rijden we naar de volgende pas.

  image

  Op veel plaatsen heeft de weg veel te lijden van het smeltwater dat langs de geërodeerde bergen naar de dalen stroomt. Na de laatste pas dalen we af en komen terecht in een brede vallei. Vanaf grote afstand zie je de burcht van Gyantse al liggen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 11

  naar Shigatse (3800 m)

  image

  We rijden in ongeveer twee uur naar Shigatse. Langs de weg wordt werken de mannen en vrouwen gezamenlijk op het land. In de pauzes zitten ze gezellig in het veld met thermoskannen vol yakboterthee en chang (gersetbier). Van verre al zien we de gouden daken van het Tashilunpoklooster. Tibets tweede stad heeft door de recente migratie van Chinezen langzaam haar Tibetaans karakter verloren. Toch zijn delen van de stad nog heel Tibetaans en is het Tashilhunpo klooster misschien wel het allermooiste in zijn soort.

  image

  Het klooster is een populair pelgrimsoord en een stad op zich: er wonen nog zo’ n 800 monniken. Overal lopen pelgrims met zakjes yakboter om de boterlampjes die in de kapelletjes staan brandend te houden. Met groot ontzag kijkt men naar de 26 meter hoge boeddha.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 12

  naar Sakya (4050 m)

  image

  We rijden in de loop van de ochtend verder naar Sakya waar we aan het einde van de middag zullen aankomen.  De bergen onderweg hebben een enorme variatie in kleur en vorm. Soms zie je onderweg prachtig uitgedoste pelgrims. Het klooster van Sakya staat imposant tussen de kleine omringende huisjes. Sakya betekent ‘grijze aarde’: Het klooster en de gebouwen eromheen zijn grijsblauw geschilderd met brede verticale witte strepen. De monniken lopen hier rond in donkergele gewaden in plaats van de gebruikelijke rode gewaden van de Gelupgaorde. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 13

  naar Rongbuk (4980 m) / Mt. Everest Base Camp (5200m)

  image

  In het Qomolangma Natuur Reservaat, waarin de Mount Everest ligt, hebben we een rit met vele haarspeldbochten van iets meer dan 100 kilometer (ongeveer vier uur) voor de boeg. Als het helder weer is kun je onderweg de bergreuzen Mount Everest, Lhotse, Makalu en Cho Oyu zien. We overnachten in het guesthouse tegenover het hoogstgelegen klooster van Tibet: Rongbuk. De overnachting is zeer eenvoudig: er is geen wasgelegenheid en ’s nachts is het er erg koud.

  image

  Vlakbij het Rongbuk klooster ligt het Mount Everest Base Camp.  Het Base Camp is een fantastische plek, zeker als je, met wat geluk, kunt genieten van het uitzicht op de imposante Mount Everest en andere Himalaya-pieken. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 14

  naar Kerung (2700 m)

  image

  Vandaag is een echte reisdag. We rijden in ongeveer 8 uur via Lao Tingri en het Peikhu Tso meer. naar de grensovergang bij Kerung. Onderweg stoppen we op 4500 meter hoogte bij het kobalt blauwe Peiku Tso Meer. Bij helder weer kan je de Shishapangma (8013 m), Langtang (7426 m), Gaurishanker (7134 m) en Annapurna (8091 m) zien.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 15

  naar Kathmandu

  image

  's ochtends rijden we terug naar Nepal, waar je in de loop van de dag weer aankomt. De laatste middag van de vakantie heb je om Kathmandu in te duiken. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 16

  vlucht naar Amsterdam

  image

  Vandaag word je naar het Kathmandu Airport gebracht voor de vlucht naar Amsterdam. Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 17

  aankomst Amsterdam


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 18 deelnemers
 • Bijzondere overnachtingen bij prachtig gelegen kloosters
 • Alle hoogtepunten van Tibet in 17 dagen
 • Maar liefst 10 dagen verblijf in Tibet
 • Prachtige route over de Tibetaanse hoogvlakte
 • Bezoek aan de Pashupatinath tempel en de Boudhanath stupa
 • Invliegen op Lhasa voor goede acclimatisering alvorens de hoge passen over te gaan
 • Bezoek aan vele bijzondere kloosters zoals Tashilunpo en Rongbuk
 • Wandeling naar Mount Everest Base Camp

Groepsrondreis Tibet Hoogtepunten

Niet boekbaar

Avontuur-Plus
Naar boven
 

Webinar
Reis, veilig met Sawadee

Op woensdag 15 juli organiseert Sawadee van 19:30 tot 20:30 een Webinar: Reis, veilig met Sawadee

Wat kun je verwachten van de Webinar?

 • Informatie rondom het weer veilig op reis gaan 
 • Wat verandert er, wat blijft zoals je gewend bent? 
 • Vraag en antwoord-sessie, om al jouw vragen te stellen