< Terug naar resultaten

Praktische informatie

 Deskundige reisbegeleiding

Deze Indonesië / West-Papua reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleid(st)er of een lokale Engelssprekende reisbegeleid(st)er.

Onze reisbegeleiders zijn stuk voor stuk professioneel en gepassioneerd en hebben een intensieve, door Sawadee ontwikkelde training gevolgd. De reisbegeleiders zorgen ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en zijn je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. Zij geven je graag tips over mogelijke excursies, mooie plekjes en leuke restaurants. Onze reisbegeleiders beantwoorden graag al je vragen, maar neem zelf ook een goede reisgids mee. De reisbegeleider verwelkomt je op de bestemming bij aankomst op de luchthaven.


 Beste reistijd

Klimaat: Het is in Indonesië, met uitzondering van de hooggelegen gebieden, altijd warm en vochtig. Overdag kan de temperatuur oplopen tot 30 ºC. 's Avonds koelt het iets af. In de Baliemvallei wordt het door de hoge ligging zelden erg warm en is het droger. 's Avonds is het er fris. Op Biak is het tropisch warm en vochtig.
Beste reistijd: van mei tot en met medio november, en in die periode zijn onze reizen dan ook gepland.

De Ramadan is de traditionele vastenmaand van de moslims. Dit is vaak niet zo’n geschikte periode om naar Indonesië te gaan, omdat veel restaurants vanaf de vroege ochtend tot zonsondergang gesloten zijn. Voor West Papua is dit echter niet het geval. In 2010 is het Ramadan van 11 augustus t/m 9 september.

image

 Indonesië / West-Papua reizen met een festival

In augustus vind het jaarlijkse Baliemfestival mee. Voor dit festival, dat door de overheid wordt georganiseerd, komen schitterend uitgedoste stammen –voornamelijk Dani, Yali en Lani– uit alle windstreken naar Wamena, de hoofdstad van de vallei. Er wordt gedurende een aantal dagen gedanst, gegeten en er worden boogschietwedstrijden georganiseerd. Hoewel het absoluut een toeristisch gebeuren is, biedt dit festival je een uitstekende gelegenheid om de Papua’s op hun mooist te zien en zijn er meer Papua’s dan toeristen. In augustus vind het jaarlijkse Baliemfestival mee. Voor dit festival, dat door de overheid wordt georganiseerd, komen schitterend uitgedoste stammen –voornamelijk Dani, Yali en Lani– uit alle windstreken naar Wamena, de hoofdstad van de vallei. Er wordt gedurende een aantal dagen gedanst, gegeten en er worden boogschietwedstrijden georganiseerd. Hoewel het absoluut een toeristisch gebeuren is, biedt dit festival je een uitstekende gelegenheid om de Papua’s op hun mooist te zien en zijn er meer Papua’s dan toeristen.

Festival tijdens een reis

Bij data & prijzen staat er per vertrek of er een festival plaats vindt tijdens de betreffende reis. Uiteraard plannen wij met veel zorg de data en het programma van de festivalreizen. Wij willen er op wijzen dat het in een uitzonderlijk geval mogelijk is dat de lokale of nationale autoriteiten op het laatste moment alsnog het festival afgelasten of de datum wijzigen. Indien dit voor vertrek bekend is zullen we je daar uiteraard van op de hoogte brengen, dit is echter geen reden om de reis te annuleren.

 Zwaarte

 • Zwaarte van de wandeldagen

  arrow
  • image

   De lichtste wandelvakantie. Enkele wandeldagen en/of een lichte meerdaagse trekking in het programma zijn opgenomen. Er wordt op deze dagen gemiddeld 3 tot 5 uur gewandeld.

  • image

   Lichte wandelvakantie. Iets meer wandeldagen en/of trekkings met mogelijk meer hoogteverschillen. Er wordt op deze dagen gemiddeld 4 tot 6 uur gewandeld.

  • image

   Iets sportievere wandelvakantie Drie tot vijf uur wandelen per dag over goed begaanbare paden. Hoogteverschillen tot 300 meter. Een normale conditie volstaat.

  • image

   Tochten met een sportief karakter. Vier tot zes uur wandelen per dag over goed begaanbare paden. Hoogteverschillen tot 600 meter. Geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet of bereid is de conditie vooraf op peil te brengen.

  • image

   Tochten met een zeer sportief karakter. Zes tot acht uur wandelen dag over vaak moeilijk begaanbare (berg)paden met soms losse stenen. Hoogteverschillen tot 1000 meter. Een goede fysieke conditie en enig uithoudingsvermogen zijn vereist.

  • Alle omschrijvingen zijn globale omschrijvingen. Elke reis wordt gewogen naar de lengte van de etappes, klimaat, de moeilijkheid van het terrein en het hoogteverschil. Persoonlijke factoren als conditie, ervaring, leeftijd en gewicht hebben wij bij de indeling in categorieën geen rol kunnen laten spelen.

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabelere, Luxere hotels

  • image

   Luxe hotels

  image

Voor deze reis heb je absoluut een goede conditie en een avontuurlijke, flexibele instelling nodig. De trektochten zijn stevig; een goede wandelconditie is zeer belangrijk. Daarbij geldt dat de tochten na regenval extra zwaar kunnen zijn. We lopen per dag ca. vier tot zes uur, door soms heuvelachtig, soms bergachtig terrein. Soms moet je een stuk langs afgronden dus je moet geen hoogtevrees hebben. De paden kunnen smal en modderig zijn. Er gaan dragers mee voor de bagage en zelf draag je alleen je dagrugzakje waar je fles water, een fototoestel en een trui inzitten. De eerste trek in het noorden van de Baliemvallei is redelijk gemakkelijk lopen. In het zuiden moet je rekening houden met enkele klimtochten tegen de heuvels omhoog, maar het schitterende landschap maakt alles goed! Je moet een sportieve avonturier zijn die niet opziet tegen ongemakken, binnenlandse vluchten die later vertrekken dan aangegeven, primitieve slaapgelegenheden en je niet gauw ergeren aan anderen. Een positieve instelling is dus zeker belangrijk! Mocht je twijfelen over mogelijke deelname, neem dan contact met ons op.

 Paspoortinformatie

Paspoort
Je hebt een paspoort nodig dat bij aankomt in Indonesië nog zes maanden geldig is.
NB. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. media en/of krijgsmacht) soms een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld. Zoals ook vermeld in de ANVR-Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2020 komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.

Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.

 Visuminformatie

Voor deze reis is geen visum nodig.
Visum Voor deze reis moet je voor vertrek een visum aanvragen voor: Oezbekistan. Je moet het visum zelf regelen, maar dit kan enkel via de CIBT-visumdienst, waar Sawadee mee samenwerkt. Begin uiterlijk 4 weken voor vertrek met je aanvraag! Je kunt de visa enkel verkrijgen via het CIBT omdat er een uitnodigingsbrief moeten worden geregeld. Daarom stellen wij het verplicht om alle visa voor deze reis aan te vragen via het CIBT. Wij zullen er dan voor zorgen dat het CIBT over de benodigde informatie beschikt. Via de speciale Sawadee portal van het CIBT kun je voor de betreffende bestemming een aanvraagpakket samenstellen, waarin alle benodigde formulieren en verdere instructies te vinden zijn. Belangrijk! Indien Sawadee specifieke informatie van je nodig heeft of indien je van Sawadee specifieke informatie nodig hebt voor het invullen van de visumformulieren, dan vind je die terug bij het kopje “Belangrijk! Extra visum-richtlijnen” (hieronder). Het CIBT Omdat de visumaanvraag voor deze reis erg gecompliceerd is, stelt Sawadee het verplicht om het visum te laten regelen door het CIBT, een gespecialiseerde visumdienst. Nadat je via de speciale Sawadee portal voor de betreffende bestemming een aanvraagpakket hebt laten samenstellen, de benodigde formulieren hebt ingevuld en de verdere instructies hebt opgevolgd, stuur je je paspoort en de benodigde formulieren (aangetekend) op naar het CIBT in Den Haag (ook voor Belgen) en zij zorgen ervoor dat je visum in het paspoort komt. Vervolgens sturen ze je paspoort aangetekend terug. Je kunt je paspoort ook brengen/ophalen bij de CIBT-vestigingen in Den Haag of Amsterdam. Betaling van het visum en de bemiddelingskosten gebeurt via het CIBR: dit kan met een creditcard of per incasso. CIBT Den Haag CIBT Amsterdam (enkel pick-up & delivery) Bezuidenhoutseweg 27-29 Veemarkt 230, 2594 AC Den Haag 1019 DG Amsterdam, teL 070-3150200 tel: Fax 070-315 0220 fax: E-mail info@cibt.nle-mail: E-mail info@cibt.nl website: www.cibt.nlwebsite: www.cibt.nl Belangrijk! Extra visum-richtlijnen Voor de aanvraag van het visum voor Oezbekistan hebben wij uiterlijk 6 weken voor vertrek extra gegevens nodig, waarmee Sawadee de vereiste uitnodigingsbrief aanvraagt via haar lokale agent. Sawadee stuurt deze door naar het CIBT. Voor deze aanvraag hebben wij naast je normale boekingsgegevens de volgende gegevens nodig: 1. De naam van de werkgever én het werkadres; 2. Een werkgeversverklaring in het Engels (zie hier een voorbeeld van een werkgeversverklaring). Gepensioneerden kunnen een kopie van brief van het pensioensfonds sturen, waarop de naam vermeld staat; 3. Een goede kopie of scan op ware grootte van je paspoort. We willen je verzoeken deze gegevens direct na boeking of uiterlijk 6 weken voor vertrek aan ons door te geven of op te sturen via het volgende e-mailadres: info@sawadee.nl. Het is dus zeer belangrijk dat je deze gegevens direct na boeking of uiterlijk 6 weken voor vertrek aan ons door geeft via het volgende e-mailadres: info@sawadee.nl. Zonder deze gegevens kunnen we geen uitnodigingsbrief aanvragen en kan er geen visum uitgegeven worden. NB: - Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten te beschikken. - De bemiddelingskosten van het CIBT zijn: per visum € 30,- indien de ambassade zich in Nederland bevind en € 50,- indien deze zich in België bevind. Dit zijn speciale prijzen die je enkel via de Sawadee portal krijgt. - Voor Belgische reizigers die gebruik maken van het CIBT: een visum voor Belgische reizigers kan enkel via de Nederlandse vestiging in Den Haag worden aangevraagd zolang er nog geen Belgische vestiging is. - Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of het CIBT.


Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.

  Financiën

Valuta
De munteenheid is de Indonesische rupiah. De koers is: 15.000 rupiah voor 1 euro (indicatie)

Cash, creditcard of pinnen?
Op Bali en in steden als Jayapura, Wamena, Biak en Manado kun je pinnen met een pinpas met op de achterzijde een Maestro- of Cirrussymbool. Je kunt maar een beperkt bedrag maximaal per dag opnemen en houd er rekening mee dat pinautomaten op Papua soms buiten werking zijn.
Je kunt op Bali contante euro’s wisselen. Neem altijd onbeschadigd geld mee zonder scheuren of opdruk want anders wordt het niet geaccepteerd. Creditcards zijn in de grotere steden (op Bali, Jayapura, Wamena, Biak en Manado) te gebruiken.

Welk geld meenemen?
We raden aan om de helft van het benodigde geld in contante euro’s mee te nemen en de andere helft ter plekke te pinnen. Het is altijd handig om tijdens de reis een reserve-voorraadje contant geld te hebben. Neem niet al te grote coupures mee. Bij aankomst in Denpasar kun je direct op de luchthaven geld pinnen of wisselen. Het is raadzaam om in Bali al het grootste deel van het geld dat je nodig hebt te pinnen of wisselen. Je reisbegeleider kan je hierover adviseren.

We raden je aan om altijd een pinpas en/of credit card mee te nemen voor onverwachte uitgaven of noodgevallen.

Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

Zakgeld

Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is per persoon per week.

Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.

Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2020. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.

  Maaltijden

In de reissom zijn geen maaltijden inbegrepen. Dit is een bewuste keuze, omdat we de vrijheid van het individueel reizen willen combineren met het gemak van een groepsreis.

Tijdens de trektochten wordt er voor ons gekookt. Van tevoren wordt een trekpot gemaakt waarmee alle ingrediënten worden aangeschaft. Hieruit worden alle maaltijden betaald tijdens de twee Baliemtreks, ook die van de gids, de reisbegeleider en de dragers. Het bedrag van de trekpot hangt sterk af van de koers van de Rupiah. Ook de prijzen van levensmiddelen in West- Papua kunnen sterk fluctueren.

Eten en drinken
Indonesië is wereldberoemd om zijn smakelijke keuken; de basis is witte rijst en kruiden als knoflook, rode uien en pepers. In islamitische gebieden (zoals Java, Lombok) vind je geen varkensvlees; op Bali (hindoeïstisch) zie je juist wel overal varkens. Spotgoedkoop en lekker eet je bij een zgn. warung (klein restaurantje of eetstalletje) of een `kaki lima' (rijdend eetstalletje, kaki lima betekent 5 benen, 2 benen van de eigenaar, 2 benen zijn de wielen en 1 been is de standaard). Warungs en kaki lima's zijn gewoonlijk gespecialiseerd in één bepaald gerecht, bv. soto, saté of nasi goreng.

West Papua is vrij ‘basic’, dus hoef je tijdens deze reis geen culinaire hoogstandjes te verwachten. De basis is veelal witte rijst en kruiden als knoflook, rode uien en pepers. In Sentani, Wamena & Biak zijn enkele redelijke restaurants. Op West Papua moet een groot deel van het voedsel en de brandstof per vliegtuig aangevoerd worden. Dit maakt veel zaken duurder dan elders in Indonesië. Voor de trektochten wordt in overleg eten ingekocht en er gaan eigen pannen, borden en bestek mee. De lunch onderweg is meestal een gevulde groentesoep; rijst is de basis voor het ontbijt en avondeten.

Het leidingwater kun je alleen drinken nadat het eerst gekookt is. Je kunt wel gerust je tanden poetsen en je mond spoelen met leidingwater, mits je alles weer uit spuugt. Koffie, thee, frisdrank en mineraalwater (in halve en hele literflessen te koop) zijn overal verkrijgbaar.

  Taal & Cultuur

Taal
De officiële taal is Bahasa Indonesia, daarnaast bestaan ruim 300 talen en vele dialecten. Het Indonesisch is een samensmelting van vele talen: het Sanskriet en de Portugese, Arabische, Nederlandse, Engelse, Javaanse, Chinese en vooral de Maleise taal hebben bijgedragen tot het huidige Indonesisch. In de toeristencentra wordt wat (gebroken) Engels gesproken, daarbuiten zul je je moeten behelpen met handen en voeten en woordenboekje. Indonesiërs vinden het prachtig als je de moeite neemt om een paar woordjes van hun taal te leren!
Mocht je in Nederland al wat Bahasa willen leren dan is de cursus die Barbara Zuidema in Amsterdam geeft aan te bevelen. Voor meer informatie: 020-6227360.

 Wat neem ik mee op reis

Bagagekeuze 

Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!

Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie. Wij adviseren om onmisbare spullen, zoals bijvoorbeeld medicatie en wandelschoenen, aan te trekken of in je handbagage te stoppen.

Kleding
Indonesië (en West Papua) heeft een tropisch klimaat. Het is dus altijd warm en vochtig, maar er valt af en toe ook een flinke tropische regenbui. Lichte, luchtige, ruimvallende katoenen kleding draagt koel en is snel droog na het wassen. Omdat de temperaturen tijdens deze reis nogal kunnen verschillen is het handig om laagjeskleding mee te nemen: kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt.
Je kunt in Wamena, Sentani en op Biak kleDing laten wassen. Een deel van je bagage kun je in Wamena achterlaten als we op trektocht gaan. Zorg dat je hiervoor een extra tas of zak bij je hebt!
Tip: Neem een sarong mee of koop er eentje terplekke. Deze kun je als sjaal, laken, badhandoek of badjas gebruiken.

Wat je écht nodig hebt:
- grote rugzak (dus geen plunjezak of weekendtas!)
- kleine rugzak voor je dagelijkse uitstapjes en voor in de bus
- stevige, goed ingelopen wandelschoenen
- slippers/sandalen/waterschoentjes (N.B. schoeisel is slechts t/m maat 42 verkrijgbaar in Indonesië)
- warme slaapzak (ongeveer tot vijf graden boven nul)
- (opblaasbaar) slaapmatje en evt hoofdkussen
- lakenzak
- zaklantaarn (met reservebatterijen)
- als je contactlenzen draagt, neem dan ook een bril mee
- drie dunne en één dikke katoenen broek (bv. spijker¬broek)
- blouses met lange mouwen (tegen muggen)
- zwemkleding (topless zonnen kan niet)
- regenjas/poncho, zonnebril en hoofddeksel
- warme trui, sweater, fleece o.i.d. voor de frisse avonden in de Baliemvallei
- DEET (tegen de muggen)

Wat handig is om mee te nemen:
- woordenboekje Nederlands-Indonesisch (eventueel ook ter plekke te koop)
- vuilniszakken om je bagage in droog te houden tijdens de trekkingen
- snorkelmasker (soms ter plekke te huur, maar meestal van slechte kwaliteit)
- veldfles

Fotografie, video en opladen
In de meeste hotels kun je de batterijen van je camera opladen. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig, hoewel in veel stopcontacten een Nederlandse stekker past. Opladen kan niet tijdens de trektocht. Denk daarom ook aan een reserveset batterijen.

Een drone mee op reis?

Drones worden een steeds populairder hulpmiddel om foto’s of video-opnamen te maken. Het is echter lang niet altijd toegestaan deze te gebruiken. Mocht je overwegen een drone mee te nemen, dan raden we je ten zeerste aan je goed te verdiepen in de lokale wet- en regelgeving omtrent het gebruik ervan. Daarnaast is het van belang dat je je verdiept in de regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, naar/van de bestemming en eventuele binnenlandse vluchten. Niet alle maatschappijen hanteren dezelfde regels voor het meenemen van een drone. Je kunt verplicht worden deze in je ruimbagage te doen of juist als handbagage mee te nemen.

Graag willen we het volgende benadrukken:

 • Het eventueel meenemen en gebruiken van een drone is geheel op eigen verantwoordelijkheid en risico. 
 • Twijfel je over de regels omtrent het gebruik van een drone, neem deze dan niet mee op reis. 
 • Houd er rekening mee dat het ongeoorloofd gebruik van een drone zwaar gestraft kan worden. 
 • Neem je toch een drone mee, gebruik deze dan op momenten dat je de tijdsplanning / voortgang van de groepsreis niet belemmert. 
 • In ‘gevoelige gebieden’, bijvoorbeeld gebieden met militaire activiteiten, kunnen afwijkende regels gelden.

Lees op de website Droneopreis.nl meer over de regels bij het meenemen van een drone naar jouw reisbestemming.

 Gezond en veilig op reis

Medicijnen

We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee. 

Gebruik je speciale medicijnen(bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties en malariaprofylaxe

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.

Indonesië stelt geen vaccinaties verplicht. We raden je aan je in te enten tegen de volgende ziekten:
-DTP (difterie, tetanus, polio)
-Hepatitis A
-Buiktyfus

Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:
Rabiës
Malaria, komt voor in Indonesië en in Papua
Dengue, komt voor in de verstedelijkte gebieden in Azië

Thuisvaccinatie.nl

Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts, je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.

Check je reisverzekering!

Logo Europeesche

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Europeesche Verzekeringen vind je hier.

Hulp op zak app

De Hulp op Zak-app biedt je snelle hulp als je schade hebt tijdens je vakantie. Bij een noodsituatie bereik je direct de alarmcentrale van je verzekeraar. De app is via deze pagina te downloaden.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

 Contact tijdens de reis

Tijdsverschil
Het tijdsverschil met Indonesië is 6 uur (tijdens de wintertijd 7 uur). Het verschil in West-Papua is 7 uur (tijdens de wintertijd 8 uur).

Contact met het thuisfront
Bellen vanuit Indonesië en West-Papua kan bij de verschillende telecomkantoortjes. 'Collect call'-gesprekken zijn ook mogelijk. Mobiel bellen is in Indonesië in de steden overal mogelijk en soms zelfs in Wamena. Informeer voor vertrek bij je provider of mobiele telefonie met je bestaande abonnement en telefoontoestel mogelijk is. Tijdens de trektocht in de Baliemvallei is er geen bereik. Ter plekke kun je ook een simkaart te kopen. Deze zijn goedkoop en je belt voordeliger dan met je Nederlandse simkaart.
Internet cafés zijn overal in Indonesië te vinden. E-mail is de goedkoopste manier om met het thuisfront te communiceren.
Post vanuit Indonesië doet er normaal gesproken zo'n twee weken over.

Noodgevallen en calamiteiten

Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op www.schiphol.nl, www.brusselsairport.be/nl of in de Schiphol Amsterdam Airport en Brussels Airport App (gratis te downloaden in de Appstore).

We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.

Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is één van de grootste industrieën ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Zo compenseert Sawadee de volledige CO2-uitstoot van de retourvlucht naar de bestemming, alle vormen van transport tijdens de reis én het volledige verblijf op de bestemming voor alle reizigers. Ook houden we ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Groepsrondreis Indonesië / West-Papua

Niet boekbaar

Naar boven
 

Webinar
Weer veilig op reis

Op woensdag 15 juli organiseert Sawadee van 19:30 tot 20:30 een webinar: Weer veilig op reis! 

Wat kun je verwachten van de webinar?

 • Informatie rondom het weer veilig op reis gaan 
 • Wat verandert er, wat blijft zoals je gewend bent? 
 • Vraag en antwoord-sessie, om al jouw vragen te stellen