Praktische informatie over de Groepsrondreis Zijderoute
< Terug naar resultaten

Praktische informatie

 Deskundige reisbegeleiding

Deze Zijderoute rondreis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleid(st)er.

Let op: Het is mogelijk dat de Nederlandse reisbegeleider niet zal meereizen door het Turkmeense gedeelte van de reis. Hij of zij wacht jullie dan op bij de grens van Turkmenistan met Oezbekistan.

Onze reisbegeleiders zijn stuk voor stuk professioneel en gepassioneerd en hebben een intensieve, door Sawadee ontwikkelde training gevolgd. De reisbegeleiders zorgen ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en zijn je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. Zij geven je graag tips over mogelijke excursies, mooie plekjes en leuke restaurants. Onze reisbegeleiders beantwoorden graag al je vragen, maar neem zelf ook een goede reisgids mee.

 Beste reistijd

Het continentale- of landklimaat van Centraal-Azië zorgt voor sterke verschillen in de seizoenen. De zomer is droog en warm terwijl de winters er ijzig koud zijn. Eind mei trekken de nomaden met hun yurts en kuddes de bergen in om daar de zomer door te brengen. De maanden juli en augustus kunnen behoorlijk warm zijn, waardoor het gras op de vlaktes verdroogt. Wij reizen alleen tijdens het zomerseizoen. In de woestijn van China kan het warm worden, vooral in Turpan dat onder zeeniveau ligt. In de bergen van Kirgistan en het noordwesten van Xinjiang is het echter aangenaam. Deze periode geldt als de droge tijd, maar vooral in Kirgistan kan af en toe wel een buitje vallen.

image
image
Ramadan en Offerfeest

In 2024 duurt de Ramadan van 10 maart t/m 9 april. In 2025 duurt de Ramadan van 28 februari t/m 29 maart. De Ramadan is een offer festival, waarbij de gelovigen zich overdag onthouden van eten of drinken. Reizen tijdens de ramadan is goed mogelijk, maar je kunt eventueel wel te maken krijgen met verkorte openingstijden of gesloten restaurants, attracties en winkels. Ook kan het op sommige plaatsen drukker zijn dan normaal, waardoor je iets langer onderweg bent. Het is een bijzondere maand om door een islamitisch land te reizen en getuige te zijn van deze unieke periode. Met name de nachtelijke vieringen, waarbij het vasten wordt onderbroken, zijn een feest om mee te maken. Hoe streng de ramadan wordt nageleefd verschilt per regio. Vergelijkbare omstandigheden gelden voor het Offerfeest, dat in 2024 plaats zal vinden van 16 t/m 20 juni en in 2025 van 6 t/m 10 juni.

In Oezbekistan en Kirgistan wordt een zogenaamde islam light variant uitgeoefend. Dat betekent dat men het met de meeste voorschriften van de islam niet zo nauw neemt. Er wordt volop alcohol gedronken en ook tijdens de Ramadan is het geen enkel probleem om in restaurants te eten. In het islamitische gedeelte van China (Kashkar, Turpan) wordt de Ramadan serieuzer nagevolgd, maar daar is altijd wel een Chinees restaurant te vinden dat gewoon open is.

 Zwaarte

  • Zwaarte van de reis

    arrow
    • 1 van 5

      Zeer lichte reis met rustige reisdagen en/of zeer lichte dagwandelingen

    • 2 van 5

      Lichte reis met mogelijk enkele langere reisdagen en/of eenvoudige dagwandelingen

    • 3 van 5

      Reis met enkele lange reisdagen en/of zwaardere (dag)wandelingen

    • 4 van 5

      Zwaardere reis, door langere reisdagen, veel verplaatsingen en/of zwaardere, meerdaagse wandelingen

    • 5 van 5

      Zware reis, door bijvoorbeeld lange reisduur, veel verplaatsingen, langere reisdagen, intensievere trekkings en in mindere mate grote cultuurverschillen

    4 van 5
  • Comfort van de overnachtingen
    arrow
    • 1 van 5

      Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

    • 2 van 5

      Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

    • 3 van 5

      Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

    • 4 van 5

      Comfortabelere, luxere accommodaties

    • 5 van 5

      Bijzondere Premium accommodaties

    2 van 5

Dit is geen lichte reis. De lengte van de reis en de verplaatsingen door verschillende klimaatgebieden zouden flink wat kunnen vergen van je incasserings- en aanpassingsvermogen. In Oezbekistan en Kirgistan is de toeristische infrastructuur nog niet zo goed ontwikkeld. Daarnaast wordt hier vaak aan de weg gewerkt, waardoor reistijden kunnen oplopen. Tijdens de overnachtingen in de yurts zijn de sanitaire voorzieningen buiten en soms wat beperkt (hok met gat in de grond of een apart toiletgebouw). Belangrijk is dat je niet opziet tegen een aantal dagen waarop het er eenvoudig aan toe gaat. De wegen kunnen van slechte kwaliteit zijn, waardoor reisdagen soms langer worden. In Kirgistan zijn er plekken waar de hoogte je parten zou kunnen spelen. Zorg dat je uitgerust op reis gaat.

Hoogteopbouw van de reis:

Tijdens deze reis slaap je op maximaal 3350 meter hoogte. Lees daarom het stuk over hoogteziekte goed door onder het kopje 'gezond op reis' bij praktische informatie.

 Paspoortinformatie

Je hebt een paspoort nodig dat nog zeven maanden na vertrek uit deze landen geldig is en tenminste 3 lege bladzijden naast elkaar hebben.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. @media en/of krijgsmacht) soms een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld. Conform de ANVR-Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2019 art. 6.4 komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.

Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (advies Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee): Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel BRP kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.

 Visuminformatie

Voor deze reis moet je voor vertrek een visum aanvragen voor: China. Je kunt het visum aanvragen bij de Visumcentrale in Nederland of België, waarmee Sawadee samenwerkt. Dien je aanvraag 6 weken voor vertrek in. De hiervoor benodigde formulieren vind je op: Visumcentrale-Nederland en Visumcentrale-België.

Voor Oezbekistan, Kirgizstan en China is geen visum vooraf nodig.


Toeristenvisum Turkmenistan 

Voor Turkmenistan is een toeristenvisum nodig dat ter plekke op de luchthaven is te verkrijgen tegen betaling van USD 87,- en het tonen van de uitnodigingsbrief. Deze uitnodigingsbrief krijg je samen met de deelnemerslijst en andere reisbescheiden 1 tot 2 weken voor vertrek thuis gestuurd. Deze brief is essentieel, dus neem alsjeblieft contact met ons op indien deze uitnodigingsbrief niet bij de reispapieren zit. Daarnaast moet voor Turkmenistan ook nog een permit van USD 12,- gekocht worden, waarvoor je twee kleurenpasfoto's moet meenemen (neem er voor de zekerheid 4 stuks mee). Deze bedragen kunnen alleen contant betaald worden.

Extra informatie toemailen!

Sawadee regelt uitnodiging en stuurt deze kort voor vertrek naar alle deelnemers van de reis. Hiervoor hebben wij direct na boeking extra gegevens nodig:

Voor de aanvraag van Turkmenistan is een uitnodigingsbrief vereist. Sawadee regelt deze uitnodigingsbrief via de lokale agent en stuurt deze kort voor vertrek naar alle deelnemers van de reis. Hiervoor hebben wij direct na boeking extra gegevens nodig:

  • Een goede kleurenscan van een recente pasfoto (3 x 4 cm). Dit mag ook een goede foto van een pasfoto zijn die bv met een telefoon is gemaakt.
  • Een goede kleurenscan of foto van de fotopagina's van je paspoort. Zwart-wit wordt niet geaccepteerd. Zorg er voor de zekerheid voor dat alle vier de randen zichtbaar zijn op de scan/foto.
  • Een werkgeversverklaring in het Engels (zie hier een voorbeeld van een werkgeversverklaring), waarin je functie duidelijk wordt genoemd.
    Gepensioneerden of werklozen hoeven geen verklaring af te geven; het volstaat om dit ons te laten weten.
  • Je hoogst genoten opleiding (vul hier in 'none' / 'high school' / 'college' / 'university')
  • Volledige naam van universiteit of (hoge)school 
  • Plaats van deze opleiding
  • Richting van de studie (of 'none')
  • Titel n.a.v. je studie (bv 'bachelor', of 'none')
  • Beroep (Je kunt hier ook bv 'unemployed' of 'pensioned' invullen.)
  • Naam en adres van je werkgever (of 'none')
  • Of je eerder Turkmenistan bezocht hebt. zo ja, dan wanneer en waarom ('tourism')
  • Married / single / divorced etc.
  • Heeft u ooit een andere naam in uw paspoort gehad ? Zo ja welke.
  • Volledige naam volgens paspoort van echtgeno(o)t(e), geboortedatum en nationaliteit ( ook als echtgeno(o)t(e) niet meereist) 
  • Volledige namen volgens paspoort van uw kind(eren), geboortedatum en nationaliteit ( ook als kind(eren) niet meereizen en in uw paspoort vermeld staan) 
  • Mailadres

Wij nemen voor naam en adres de gegevens over die op het boekingsformulier ingevuld zijn. Let er alsjeblieft op dat hier geen spelfouten in staan.

We verzoeken je om direct na boeking (of uiterlijk 6 weken voor vertrek) de scans te sturen naar: service@sawadee.nl. Zonder scans en gegevens kunnen we geen uitnodigingsbrief verkrijgen en hotelreserveringen maken!

Registratieformulieren in Oezbekistan

Oezbekistan heeft een toeristen-registratieplicht. Dit houdt in dat je bij iedere accommodatie hotel / pension / yurtcamp een registratieformulier moet vragen. Dit formulier bevat de volgende informatie: je naam, paspoortnummer, geboortedatum en woonplaats. Daarnaast dient het formulier van de naam en stempel van de leverancier van de accommodatie te zijn voorzien. Wanneer je uit het land vertrekt, kunnen deze deze formulieren in detail worden gecontroleerd. Bewaar deze registratieformulieren dus goed. Om onnodig tijdverlies bij de grens te voorkomen adviseren wij met klem om alle registratieformulieren in te vullen en goed te bewaren.

Omdat de visumaanvraag voor deze reis erg gecompliceerd is, stelt Sawadee het verplicht om het visum te laten regelen door de Visumcentrale, een gespecialiseerde visumdienst met vestigingen in Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Vraag je visum dan aan via de speciale Sawadee links Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België. Daar vind je alle benodigde formulieren. Nadat je de formulieren hebt ingevuld, stuur je je paspoort plus alle vereiste documentatie aangetekend op naar CIBTvisas in den Haag (voor Nederlandse paspoorthouders) of Visumcentrale Brussel (voor Belgische paspoorthouders). Zij zorgen ervoor dat je visum in het paspoort komt. Vervolgens sturen ze je paspoort aangetekend of via de CIBT koeriersdienst terug. Je kunt je paspoort ook brengen/ophalen bij de Visumcentrale-vestigingen. De kosten voor het visum en de bemiddeling betaal je aan de Visumcentrale bij het indienen van je aanvraag. 

Nederlandse paspoorthouders Belgische paspoorthouders
CIBTvisas / Visumcentrale – Den Haag
HS building – 4de verdieping
Johanna Westerdijkplein 1
2521 EN Den Haag
Postbus 90458 / 2509 LL
+31 (0) 70 31 50 200  
Visumcentrale Brussel
Boulevard Brand Whitlock 87 (5th floor)
1200 Brussel
02 - 7700771
leisure@visumcentrale.nl
www.visumcentrale.nl
info@visumcentrale.be
www.visumcentrale.be
Bezoekuren
ma-vrij 9.00 - 17.00
Bezoekuren
ma-vrij 9.00 - 17.00 
Bemiddelingskosten bij ambassade/consulaat in Nederland
€29,- (algemeen*)
Bemiddelingskosten bij ambassade/consulaat in België
€56,50 (algemeen*)

*Dit zijn de kosten die de Visumcentrale rekent, in sommige gevallen zijn deze kosten hoger of lager. De Visumcentrale berekent ook consulaire kosten, kijk voor de actuele prijzen op de website van de visumcentrale.


Extra visuminformatie

Visum China

Voor China heb je momenteel géén visum meer nodig bij een verblijf van maximaal 15 dagen. Deze tijdelijke maatregel geldt voor reizen van 1 december 2023 tot en met 30 november 2024. Let op: Het kan voorkomen dat de reisduur wijzigt i.v.m. vluchtschema waardoor een visum alsnog nodig is. De kosten hiervan zijn dan voor eigen rekening.



Verblijf je na de Zijderoute-reis langer in China waardoor je meer dan 15 dagen in China verblijft, dan moet je dus zelf een visum aanvragen!

Als Nederlandse reiziger Het is niet mogelijk je visum voor China zelf via de ambassade te regelen. De Chinese ambassade verlangt veel aanvullende informatie, waardoor wij het verplicht stellen om het visum aan te vragen via de visumcentrale. Wij zorgen ervoor dat de visumcentrale tijdig over de juiste aanvullende informatie beschikt: ‘ticket en vluchtschema’, ‘bewijs van het reisarrangement’, 'bewijs van verblijf' en het ‘persoonlijk reisplan’. Deze documenten hoef je zelf dus NIET naar de visumcentrale te sturen.

Lees onderstaande informatie goed door en neem contact op met Sawadee, zodat wij de benodigde documenten naar de VisumCentrale kunnen sturen.

Let op: Het China aanvraagformulier moet ingevuld worden op de computer. De ambassade accepteert geen handgeschreven visumaanvraagformulieren.

Sawadee levert de volgende documenten aan de visumcentrale:

  • ticket en vluchtschema
  • bewijs van het reisarrangement
  • bewijs van verblijf
  • persoonlijk reisplan 

Deze documenten hoef je zelf dus NIET naar de visumcentrale te sturen.

Hulp bij het invullen van het online aanvraagformulier:

Doel van bezoek: Toerisme
Type toerisme: Zelfstandige toerist
Gewenste geldigheidsduur: 1
Aantal inreizen: enkel
Maximale verblijfsduur: vermeld de verblijfsduur in dagen
Verstrek het nummer van uw heenvlucht: NA
Plaats van aankomst: Kashi
District van aankomst: Kashi (Kaxgar) Shi
Verstrek het nummer van uw terugvlucht: Het vluchtschema van uw reis vind u op onze website onder vluchtinfo
Plaats van vertrek: Beijing
District van vertrek: Dongcheng Qu 
Reisschema in China: vermeld alleen de eerste verblijfplaats: Sultan Hotel
Stad: Kashi
District: Kashi (Kaxgar) Shi
Straatnaam en huisnummer: 37 Jiefang N Rd
Wie zal voor uw reiskosten en verblijf betalen: Ikzelf
Bent u uitgenodigd door een organisatie, bedrijf of individueel in China?: Nee
Gegevens Sponsor/Garantsteller: Vink geen sponsor aan
Reisgenoten: Vul hier de gegevens in van degene met wie u zelf reist, uw reisgenoot
Werkgegevens, arbeidsverleden en onderwijsachtergrond: Naar waarheid invullen
Familiegegevens: Naar waarheid invullen
Heeft u in de afgelopen 3 jaar China bezocht?: Naar waarheid invullen
Heeft u ooit eerder een Chinees visum gekregen?: Gegevens invullen voor zover bekend, indien visumnr. niet bekend hier NA invullen en data bij benadering.
Heeft u in de afgelopen 5 jaar andere landen bezocht? Niet meer dan 10 landen invullen
Aanvullende gegevens: Wij adviseren hier overal Nee in te vullen

NB: Omdat deze reis door de regio Xinjiang (Kashgar en Turpan) gaat, is het naast alle documentatie die Sawadee stuurt nodig om zelf een betalingsbewijs (bankafschrift) van de reis toe te voegen aan de reisbescheiden die naar de Visumcentrale moeten worden gestuurd.


Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.

  Financiën

Munteenheid

In Turkmenistan is de nationale munt de (new) manat. Een euro is ongeveer 4 manat.
In Oezbekistan is de som de nationale munteenheid. Een euro is ongeveer 1.853 som (indicatie).
In Kirgistan is de som de nationale munteenheid. Een euro is hier ongeveer 65 som (indicatie).
In China is de verzamelnaam voor het Chinese geld renminbi (RMB), wat ‘geld van het volk’ betekent. De munteenheid is de yuan, en die is weer verder onderverdeeld; 1 yuan = 10 jiao = 100 fen. De wisselkoers is momenteel 9 yuan voor 1 euro (indicatie).

Cash, creditcard of pinnen?

In Turkmenistan kan je het beste contante US dollars wisselen, soms ook euro’s.
In Oezbekistan is het mogelijk om contante euro’s en dollars te wisselen in de lokale valuta; met dollars krijg je ter plekke vaak een betere koers. In Oezbekistan is het bijna niet mogelijk om geld te pinnen onderweg. Het betalen met creditcards wordt steeds meer geaccepteerd, echter het is nog altijd op beperkte schaal.
In Kirgistan als China is het mogelijk om contante euro’s te wisselen in de lokale valuta. In Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgistan is het niet of beperkt mogelijk om geld te pinnen onderweg. In China vind je overal plekken waar je met je
pinpas met Maestro- of Cirrussymbool en creditcard geld op kunt nemen. In China
kun je tevens overal euro’s wisselen voor lokale valuta. Als je aan het einde
van je reis Yuan terug wilt wisselen, dan heb je de officiële wisselbewijzen
nodig. Je kunt op steeds meer plaatsen in China betalen met creditcards.

NB 1: Voor het wisselen is het van belang dat de euro- en dollarbiljetten helemaal gaaf zijn, dus zonder scheuren of vlekken. De kans bestaat anders dat de biljetten geweigerd worden
NB 2: Als je aan het einde van je reis yuan terug wilt wisselen, dan heb je de officiële wisselbewijzen nodig.
NB 3: Neem voor het Turkmeense transitvisum, dat ter plekke op de luchthaven te verkrijgen is, een bedrag van in $ 100,- US$ mee (en 4 pasfoto’s).

Welk geld meenemen?

We raden je aan om ongeveer een derde van het aanbevolen bedrag in cash euro’s mee te nemen en een derde in cash dollars, naast de $ 100,- US$ cash voor het Turkmeense transitvisum. Neem daarnaast je pinpas mee voor de overige uitgaven. We raden je aan om altijd een pinpas en/of creditcard mee te nemen voor onverwachte uitgaven of noodgevallen

Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

Zakgeld

Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is € 200 per persoon per week.

Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.

Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:

Persoonlijke uitgaven: eten en drankjes (voor de hele reis) € 455,-
Fooien € 100,-
Overige optionele excursies en entreegelden € 200,-
Enkele voorbeelden:
- Transitvisum Turkmenistan en permit (bij aankomst in US$ te betalen) US$ 87,-
- Permit Turkmenistan US$ 12,-
- Entree Magao-grotten € 30,-
- Entree zandduinen € 15,-

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2024. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.

  Maaltijden

Tijdens deze reis zijn de volgende maaltijden inclusief:
  • 19x ontbijt
  • 6x diner

Hotels in China bieden doorgaans een schaars of geen Westers ontbijt buffet aan. Daarom zijn alleen de ontbijten in Kashgar inbegrepen en de overige maaltijden niet bij de reissom inbegrepen. Dit is tevens een bewuste keus omdat we de vrijheid van individueel reizen willen combineren met het gemak van een groepsreis.


Eten en drinken


Helaas zijn onze westerse magen niet altijd bestand tegen de hygiënische toestanden in sommige restaurantjes, dus komen er regelmatig darmstoornissen voor. Kies een restaurant uit waar veel mensen eten, want dan is het meestal goed. Mineraalwater is algemeen verkrijgbaar. Het wordt verkocht in grote plastic flessen. Frisdranken als Coca Cola en Fanta kosten weinig en zijn overal te koop, evenals allerlei soorten thee. Het drinken van koffie is geen Chinese gewoonte, echter het is meer en meer verkrijgbaar (oploskoffie).


In China is het eten uitstekend, de keuze aan restaurants is namelijk enorm. Om het bestellen van eten in China wat soepeler te laten verlopen, kun je hier een menukaart downloaden om mee te nemen op reis. In de grote steden zijn internationale restaurants aanwezig waar je westers kunt eten.

  Taal & Cultuur

Oezbekistan en Kirgistan hebben hun eigen taal, maar er wordt door het grootste deel van de bevolking Russisch gesproken. Vaak zul je benaderd worden om als gesprekspartner te dienen voor het oefenen van Engels of soms Duits. Er zijn kleine woordenboekjes te koop. In het westen van China, Xinjiang, wordt Oeigoers, een aan het Turks verwante taal, gesproken. Daarnaast is Chinees een veel gesproken taal. Waar je ook op reis bent, mensen stellen het erg op prijs als je iets in hun eigen taal kunt zeggen. Zelfs al ken je maar een paar basiszinnetjes en is je uitspraak niet helemaal perfect, het ijs is gebroken.

Aanbevolen literatuur:


  • Colin Thurbon: Schaduw van de Zijderoute

  • Peter Hopkirk: Barbaren langs de Zijderoute

  • Peter Hopkirk: The Great Game

  • Susan Whitfield: Along the Silk Road

  • Frances Wood: The Silk Road

  • Wim van Ginkel & Els van Kuijk: Turquoise

 Wat neem ik mee op reis

Bagagekeuze 

Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!

Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie. Wij adviseren om onmisbare spullen, zoals bijvoorbeeld medicatie en wandelschoenen, aan te trekken of in je handbagage te stoppen.

Kleding

In geen van de landen gelden bijzondere kledingvoorschriften, behalve bij een bezoek aan een moskee. Dan dien je kleding met lange mouwen en een lange broek te dragen. Tijdens de wandelingen kun je gewoon in korte broek. Het is handig om 'laagjeskleding' bij je te hebben: kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt. Een warme trui of fleece is noodzakelijk. Bij de overnachtingen in o.a. Son Köl en Tash Raban heb je zeker warmere kleding nodig en een winddicht jack.

Wat je écht nodig hebt:

  • dagrugzakje voor in de bus / trein
  • lakenzak (en/of een dun slaapzakje), voor de overnachtingen in de Yurts en in de nachttrein
  • goed ingelopen schoenen waar je goed mee kunt wandelen (speciale bergschoenen zijn niet nodig)
  • warme kleding
  • pasfoto's (zie visuminformatie)

Wat handig is om mee te nemen:

  • zonnebril en hoofddeksel
  • hangslotje (voor afsluiten bagage in de nachttrein)
  • handdoek
  • hervulbare waterfles (scheelt plastic afval)
  • katoenen tas, handig voor kleine aankopen (scheelt plastic afval)

Wat je niet hoeft mee te nemen:

  • klamboe

Fotografie, video en opladen

In de meeste hotels kun je de batterijen van je camera opladen. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig. Opladen tijdens de woestijn- en yurtovernachtingen kan niet, denk daarom ook aan een reserveset batterijen.

Een drone mee op reis?

Drones worden een steeds populairder hulpmiddel om foto’s of video-opnamen te maken. Het is echter lang niet altijd toegestaan deze te gebruiken. Mocht je overwegen een drone mee te nemen, dan raden we je ten zeerste aan je goed te verdiepen in de lokale wet- en regelgeving omtrent het gebruik ervan. Daarnaast is het van belang dat je je verdiept in de regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, naar/van de bestemming en eventuele binnenlandse vluchten. Niet alle maatschappijen hanteren dezelfde regels voor het meenemen van een drone. Je kunt verplicht worden deze in je ruimbagage te doen of juist als handbagage mee te nemen.

Graag willen we het volgende benadrukken:

  • Het eventueel meenemen en gebruiken van een drone is geheel op eigen verantwoordelijkheid en risico. 
  • Twijfel je over de regels omtrent het gebruik van een drone, neem deze dan niet mee op reis. 
  • Houd er rekening mee dat het ongeoorloofd gebruik van een drone zwaar gestraft kan worden. 
  • Neem je toch een drone mee, gebruik deze dan op momenten dat je de tijdsplanning / voortgang van de groepsreis niet belemmert. 
  • In ‘gevoelige gebieden’, bijvoorbeeld gebieden met militaire activiteiten, kunnen afwijkende regels gelden.

Lees op de website Droneopreis.nl meer over de regels bij het meenemen van een drone naar jouw reisbestemming.

 Gezond en veilig op reis

Medicijnen

We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee. 

Gebruik je speciale medicijnen(bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties en malariaprofylaxe

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.

Oebekistan, Kirgistan en China stellen geen vaccinaties verplicht. Er komt geen malaria voor in Turkmenistan, Oebekistan, Kirgistan en het deel van China waar deze reis komt.

NB: let op indien je geneesmiddelen mee naar Oezbekistan neemt!

De Oezbeekse douane controleert zeer streng op bepaalde type
medicijnen zoals antidepressiva en slaapmiddelen. De douane checkt daarom
geregeld de bagage van reizigers. Indien u dit soort medicijnen meeneemt naar
Oezbekistan, zorg dan tevens dat u altijd een (Engelstalig) recept van de
dokter bij u heeft. Bij aankomt in Oezbekistan dient u deze geneesmiddelen in
alle gevallen te vermelden op het aangifteformulier voor de douane. Het niet
aangeven of onjuist invullen van dit formulier kan een boete of
strafrechtelijke vervolging inhouden. Dit kan ook het geval zijn indien u meer
geneesmiddelen meeneemt dan in Oezbekistan is toegestaan.

De medicijnen uit deze lijst mogen sowieso nooit in Oezbekistan worden ingevoerd: medicatielijst Oezbekistan. Voor meer informatie over de maximaal toegestane hoeveelheid medicijnen die u mag invoeren in Oezbekistan kunt u terecht bij de website van de rijksoverheid of bij de ambassade van Oezbekistan in België.

Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:
Buiktyfus
DTP (difterie, tetanus, polio)
Hepatitis A
Rabiës
Dengue, komt voor in de verstedelijkte gebieden in Azië

Hoogteziekte

Deze reis bevat overnachtingen boven de 3500 meter. Dit betekent een risico op het krijgen van hoogteziekte. Wanneer hoogteziekte niet (op tijd) behandeld wordt kan het levensbedreigend zijn. Het krijgen van hoogteziekte kan helaas nooit worden uitgesloten, ook niet wanneer je hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Klachten en symptomen die kunnen duiden op hoogteziekte zijn o.a.: hoofdpijn, slecht slapen, misselijkheid, lusteloosheid en ongewone vermoeidheid. Meestal gaan deze klachten binnen enkele dagen weer over. Als de klachten aanhouden is het raadzaam een arts te raadplegen en soms is afdalen het enige dat helpt! In geval van mogelijke discussie bepalen de reisbegeleider (of lokale gids indien aanwezig) of verdere deelname aan de reis verantwoord is. 

Wanneer je twijfelt over je gezondheid of over reeds bestaande aandoeningen, zoals hartaandoeningen is het verstandig om medisch advies inwinnen voordat je deze reis boekt. Ter preventie van hoogteziekte kun je contact opnemen met je huisarts of GGD om te bespreken of je tijdelijk (afhankelijk van het tochtverloop, vraag je arts precies wanneer en hoe lang je dan moet slikken) Diamox kunt slikken. Het medicijn Diamox blijkt bij sommige mensen de acclimatisatie te bevorderen en kan daardoor het risico op hoogteziekte verminderen.  Onder andere op de website www.hoogteziekte.info  vind je meer informatie over hoogteziekte. Han Willems, een arts die zich verdiept heeft in hoogteziekte, geeft de Sawadee reisbegeleiders training op het gebied van hoogteziekte. We raden je bovendien aan om het boekje "Hoe blijf ik gezond in de hoogte" van Han Willems te lezen.

Thuisvaccinatie.nl

thuisvaccinatie

Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.

Check je reisverzekering!

Logo Ik kies zelf van a.s.r.

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Ik kies zelf van a.s.r. vind je hier.

Veiligheid en reisadvies en entreevoorwaarden

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat de entreevoorwaarden zijn voor jouw bestemming. Als Nederlandse reisorganisatie baseert Sawadee haar adviezen op die van de Nederlandse overheid. Belgische reizigers raden we aan ook de adviezen van de Belgische overheid te raadplegen. Afwijkende adviezen kunnen effect hebben op de reisverzekering. Check altijd de voorwaarden van je eigen reisverzekering.

Voor Nederlandse reizigers: > Check deze pagina voor meer informatie
Voor Belgische reizigers: > Check deze pagina voor meer informatie

Let op: reisadviezen en entreevoorwaarden worden altijd gebaseerd op het land van vertrek. Vlieg je vanuit Nederland maar heb je de Belgische nationaliteit, dan zijn de Nederlandse reisadviezen van toepassing. Mochten er entreevoorwaarden zijn om van België naar Nederland te reizen, neem dan even contact met ons op.


Moeilijker bereikbare gebieden en trekking op grote hoogte

Een aantal van onze reizen gaat (deels) door meer afgelegen gebieden. Dit heeft tot gevolg dat wanneer er (medische) hulp ingeroepen moet worden, dit langer kan duren dan we in Nederland gewend zijn. Ook kan de standaard van de mogelijk te bieden zorg lager liggen dan gewend. Neem dit risico in overweging alvorens deze reis te maken. Ga je tijdens de reis een meerdaagse trekking maken op (grote) hoogte? Check dan de maximale hoogte die je bereikt en of jouw reisverzekering een repatriëring op die hoogte dekt, bijvoorbeeld een helikopter redding boven de 4.000 meter.

Risicovolle activiteiten

Sawadee organiseert avontuurlijke actieve rondreizen. Voor sommige reizigers bestaat het avontuur uit activiteiten zoals raften, kajakken, zip-linen, sandboarden, ballonvaren, mountainbiken of snorkelen. Waar wij dit soort activiteiten (optioneel) aanbieden hebben wij uiterste zorg betracht in het vinden van betrouwbare partners met een hoge standaard voor veiligheid. Echter, zelfs met goede voorzorgsmaatregelen en goede partners blijven dit risicovolle en onvoorspelbare activiteiten. Wanneer wij op bepaalde bestemmingen deze activiteiten niet aanbieden is dat met een goede reden. Besluit je zelf toch zo'n activiteit te ondernemen, dan is dat op eigen risico. Informeer te alle tijden of je reisverzekering dekking biedt voor deze activiteiten.

Veiligheid op de weg

De staat van het wegennet en het weggedrag van de overige weggebruikers is van mindere kwaliteit en minder voorspelbaar dan in Nederland. Dit brengt enig risico met zich mee. Wij maken gebruiken van uitvoerig gekeurde voertuigen en getrainde en ervaren chauffeurs. De chauffeurs en de lokale partners voldoen aan de door ons gestelde criteria en worden met regelmaat getoetst om de risico's te minimaliseren.

Fietsen in het buitenland

Tijdens enkele van onze reizen bieden wij de mogelijkheid van een fietstocht of fietsverhuur aan. Hoewel wij Nederlanders natuurlijk zeer ervaren fietsers zijn dien je er rekening mee te houden dat de wegen en de medeweggebruikers in het buitenland minder berekend zijn op fietsers. Houd je aan de aanwijzingen en voorschriften van de reisbegeleiding, wees extra alert en rijd defensief.

Zwemmen in open water

Tijdens veel van onze reizen heb je verschillende mogelijkheden om een verfrissende duik te nemen of te zwemmen in een meer, rivier of de zee. Omdat je zwemt in onbekend gebied dien je de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Voordat je besluit om ergens te gaan zwemmen raden wij je aan om altijd de reisleider te raadplegen in verband met bijvoorbeeld sterkte stromingen die we in Nederland niet gewend zijn. Kijk ook altijd of er veiligheidsinformatie wordt gegeven in de vorm van bijvoorbeeld waarschuwingsvlaggen. Wees op de hoogte van je omgeving en zwem niet alleen of ’s nachts.

 Contact tijdens de reis

Tijdsverschil

's Zomers is het in Turkmenistan en Oezbekistan 2 uur later dan in Nederland. In Kirgizië is het 3 uur later. In heel China is het officieel 5 uur later, maar in het westen van China leeft men onofficieel ook vaak op 'Xinjiang Tijd', en die is hetzelfde als in Kirgistan en loopt dus 2 uur voor op de officiële tijd van Beijing.

Contact met het thuisfront

Bellen  kan bij de verschillende telecomkantoortjes. Mobiel bellen is in de steden overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij je provider of mobiele telefonie met je bestaande abonnement en telefoontoestel mogelijk is.
Internet cafés zijn overal te vinden. Post doet er normaal gesproken zo'n twee weken over.

Noodgevallen en calamiteiten

Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op de website of in de app van de betreffende luchthaven. De apps zijn meestal gratis te downloaden in de app stores. Bijvoorbeeld: 

We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.

Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is één van de grootste industrieën ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Ook houden we ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen. Wil je weten hoe jij kan meehelpen? Bekijk hier onze 15 tips om duurzamer te reizen. 


Groepsrondreis Zijderoute

In het spoor van Marco Polo

image
31 dagen vanaf € 4.899 p.p.

Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen

Avontuur-Plus
Naar boven